makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:258/561)

Makaron z warzywami i sosem sojowym. 107

chili wok oil (olej z kiełków kukurydzianych)/ olej do smażenia prażony sezam świeża zielona cebulka/szczypior Wykonanie: Makaron wrzucamy na gotująca się i osoloną wodę , dodajemy łyżkę oliwy. Gotujemy do miękkości, uważając, aby pozostał sprężysty. Gotowy wylewamy na durszlak i przelewamy wodą.  Na patelni /woku rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy posiekany czosnek, chwilkę go podsmażamy. Wrzucamy pokrojoną papryczkę chilli(...)marchewki i pora. Chwilę smażymy, kiedy marchew zacznie delikatnie mięknąć dodajemy cukier, ocet ryżowy i sosy sojowe. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Po ok min dodajemy makaron i  mieszamy. Smażymy tak ok 2 min. Kiedy jest gotowe nakładamy na talerze, posypujemy odrobiną prażonego sezamu i posiekaną zieloną cebulką

Malinowe Pocałunki
Tagliatelle ze szpinakiem i czerwoną fasolą 269

łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz   Wykonanie: 1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić. Kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Czosnek i cebulę posiekać na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć(...)całość podsmażyć, co jakiś czas mieszając. 7. Wsypać fasolę i kurczaka, bazylię do smaku i chwilę podgrzać. Dodać śmietanę i całość wymieszać, aż do uzyskania jednolitego koloru. 8. Wymieszać makaron z sosem i podawać

Pasja Smaku
Prosta lazania ze szpinakiem i soczewicą. 144

ząbki czosnku 4 płaty makaronu lasagne 100 g świeżego szpinaku 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka masła 150 gram startej mozzarelli (lub żółtego sera) sól, pieprz, papryka, chili Przygotowanie Soczewicę zalać wodą i odstawić na około godzinę. Po tym czasie wylać wodę, przepłukać soczewicę, zalać świeżą wodą, posolić i gotować do miękkości. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę na łyżce(...)czosnek. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku. Smażyć, aż szpinak zwiędnie. Pomidory przelać na patelnię, doprawić solą, pieprzem i chilli. Trzymać na ogniu aż woda odparuje i sos zgęstnieje, następnie wymieszać ze szpinakiem i soczewicą. Na spód naczynia do pieczenia (użyłam silikonowego) wyłożyć 2 płaty makaronu - najlepiej, żeby z każdej strony przylegały do ścianek naczynia. Na nie wyłożyć połowę sosu

Powiedz dietom nie
UDKA KURCZAKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI 216

kurczaka 1 brokuł garśc fasolki szparagowej pól puszki groszku konserwowego 3 marchwie 10 dag makaronu rurki 4 łyżki sosu sojowego 2 szklanki bulionu sól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskie Wykonanie: Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone na mniejsze kawałki fasoliszparagowej

Z Majeczką w kuchni
Makaron z szynką i groszkiem 112

łyżeczka suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżki oliwy do smażenia, sól i pieprz do smaku, tarty parmezan do posypania. Sposób przygotowania makaronu z szynką i groszkiem: Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Groszek gotuję na parze używając torebek do gotowania na parze w mikrofalówce (zajmuje to około(...)mikroelementów. Cebulę kroję w piórka, szynkę w kostkę. Rozgrzewam oliwę na patelni, podsmażam cebulę do momentu zeszklenia. Dodaję szynkę i przyprawy, smażę przez chwilę, dodaję podgotowany groszek i smażę jeszcze przez około 1 minutę. Na koniec dodaję śmietanę i ugotowany makaron, mieszam, posypuję całość tartym parmezanem i wykładam na talerze. Makaron

Gotuj Się Kto Może
Sataye z kurczaka teryaki 76

piekarniku lub zgrillować. Podawane są z ostrymi sosami. Składniki: • 4 polędwiczki kurczaka • 2 łyżki sosu teriyaki • 1 ząbek czosnku • kawałek 1 cm imbiru • sól, pieprz • garść makaronu ryżowego Sos imbirowy • kawałek 3 cm imbiru • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • 100 ml soku pomarańczowego • 1 łyżka miodu • 5 łyżek sosu teriyaki • 1 kropla oleju sezamowego • 1 łyżka mąki ziemniaczanej/3(...)drewniany szaszłyk. • Obrać z przypraw i zgrillować na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym. Sos • Imbir i czosnek pokroić w kosteczkę, przesmażyć na maśle. • Dodać resztę składników, zagotować. • Zagęścić mąką ziemniaczaną. • Na rozgrzany głęboki olej wrzucić makaron ryżowy na 20 sekund. Podawać sataye na makaronie ryżowym z sosem imbirowym

To co kocham
kurczak z makaronem, marchewką i groszkiem 177

mamy czasu na gotowanie, pora więc na kolejny obiadowy przepis, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut. składniki  dla czterech osób 400 g piersi z kurczaka 400 g dowolnego makaronu 4 średnie marchewki 200 g mrożonego groszku, lub puszka groszku konserwowego 3 łyżki masła 1 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka domowego maggi sól, pieprz pół pęczka natki(...)oliwy, dokładamy łyżkę masła i na dość dużym ogniu przesmażamy kawałki kurczaka, delikatnie je rumieniąc. Następnie na patelnię dodajemy ugotowaną na parze marchew, dokładamy dwie łyżki masła, nakrywamy przykrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez pięć minut. Teraz w oddzielnym garnku, możemy ugotować makaron . Do mięsa  i marchewki dodajemy groszek,  c ałość doprawiamy solą, oraz pieprzem ( wcześniej próbując

Miód i pieprz
Szpinakowe penne (penne w sosie śmietanowym) 129

pierś z kurczaka • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej al dente, odcedzamy. Cebulę Bogusław pokroił w kostkę, a obrany czosnek starł na tarce. W tym samym czasie Krzysiek kładł kurczaka na łopatki, również krojąc go w kostkę, a następnie podsmażał na patelni z dodatkiem wegety. Dalej na ogniu wylądowała cebula oraz czosnek, które

Sprawni w smaku
Sałatka makaronowa z serkiem wiejskim i winogronami 113

łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Makaron gotujemy. Szpinak myjemy i kroimy w paski. Winogrona przecinamy na ćwiartki.  Do ugotowanego makaronu dodajemy serek wiejski bez laktozy Mlekovity, pokrojony szpinak, i winogrona. Mieszamy. Całość posypujemy płatami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni

Bon appetit mon amie
Smażona kania 123

chwilę zanurzyć w roztrzepanych jajkach z mlekiem, następnie obtoczyć w bułce tartej.  Kotlety smażyć na średnio rozgrzanej patelni do przyrumienienia się każdej ze stron.  Smażona kania dobrze smakuje sama lub według uznania z ziemniakami, czy też makaronem i ulubioną surówką. Zobacz również: schab pieczony z grzybami

Kuchcik gotuje
Makaron z cukinii z ciecierzycą i suszonymi pomidorami 198

razem z obtoczoną w przyprawach ciecierzycą. Gdy się zarumienią wyłączamy ogień i na sam koniec wrzucamy posolony i popieprzony :D makaron z cukinii oraz pokrojone suszone pomidory. Mieszamy dokładnie i od razu przekładamy na talerz ( nie trzymajcie go na patelni dłużej niż kilka sekund, ma być surowy). Polewamy olejem z pestek dyni. Gotowe!  Całe danie ma 274 kcal. Smacznego

Gawron w rosole
Kotlety z makaronu 128

Chyba każdemu czasem zdarza się ugotować za dużo makaronu do zupy. Przedstawiam prosty sposób na jego wykorzystanie. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić

Bullio
Orientalna ciecierzyca 125

push({}); Cukinię, cebulę i pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni prze około 4 minuty. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy w miseczce, dodajemy do warzyw. Całość gotujemy aż sos będzie gęsty i nadmiar wody odparuje, zdejmujemy z ognia i posypujemy sezamem. Ja podałam z makaronem ryżowym, wydaje mi się, że taki pasuje najbardziej

Delusional Trine
Spaghetti z młodym czosnkiem 162

orzechów włoskich (zalanych wodą, a później prażonych) 1 kromka pieczywa bez skórki 3 łyżki parmezanu oliwa z oliwek makaron spaghetti (u nas bezglutenowy, kukurydziany) Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencje. Następnie wlewamy na głęboką patelnię i delikatnie podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ważne, żeby było al dente. Odcedzamy i dodajemy

Moja Mama Gotuje
Muszle makaronowe nadziane szpinakiem i serem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 132

bazylię. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj al dente. Czas na szpinak. Umyj go i osusz. Następnie go posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek około 1 minuty. Dodaj liście szpinaku i mieszaj do momentu

Moja pasja smaku
Makaron zapiekany z mięsem mielonym 108

godzina składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 g makaronu (u mnie muszelki z pszenicy durum) 2 cebule 2 ząbki czosnku około 200 g kukurydzy (użyłam słodkiej kukurydzy Dawtona ) pomidory w puszce słodka papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie 10 dag żółtego sera wykonanie: Mięso mielone usmażyć na patelni, rozdrabniając jak na spaghetti. Doprawić słodką papryką, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi(...)dusić około 20 minut. Na drugiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dusić około 6 minut. Następnie dodać pokrojony czosnek. Wszystko przełożyć do mięsa, dodając również kukurydzę i pomidory w puszce. Dokładnie wymieszać i dusić co jakiś czas mieszając (ok. 5 minut). Makaron ugotować al dente. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć

Ania i Marcin gotują
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 120

część sosu pomidorowego z patelni. Wymieszany farsz mięsny zawijamy w plastry bakłażana i układamy naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem z patelni i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -35 min. Możemy podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem. Artykuł ROLADKI Z BAKŁAŻANA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Makaron w pesto z tuńczykiem, kapary i pomidorkami 142

miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy. Na tej samej patelni przez chwilę podgrzewamy pomidorki. Makron

Moniki Smakołyki
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami. 187

ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. pietruszkę i koperek. Po tym czasie kapustę odcedzamy i mieszamy ją w dużej misce z makaronem i pieczarkami, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem można ją jeszcze podgrzać w piekarniku lub na patelni (bez dodatkowego tłuszczu).   Przydatne: Czas przygotowanie ok. 60-70 minut. Przepis na domową wegetę można znaleźć tutaj . Ja moją

rozgotowana
Makaron z cukinią, miętą i parmezanem 87

pieprz Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Cukinię myjemy, osuszamy. Jeśli mamy małe, młode cukinie najlepiej ich nie obierać (starsze obieramy i usuwamy gniazda nasienne) i od razu pokroić w drobną kostkę. Dymki myjemy, osuszamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy dymkę i smażymy ok. 2-3 minuty

MyCookBook.pl
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 127

ryż - czyli ładnie nam zagęszcza całą potrawę. Aha, i trudniej go rozgotować. Standardowo z ryżem do risotto jest podobnie jak makaronem - 80-100 g na osobę. Z racji tego, że podczas gotowania ryż zwiększa swoją objętość warto wziąć największą patelnię jaką mamy pod ręką. Mając na uwadze fakt, że przygotowywałem obiad dla czterech osób, smażyłem równocześnie na dwóch dużych patelniach

Right Behind The Kitchen
Tagliatelle z krewetkami i pesto 137

przez 1 minutę. Odcedzić, zachowując wodę.  Do wody po krewetkach wrzucić makaron. Gotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.  Makaron wymieszać z pesto, a następnie dodać ugotowane krewetki oraz pokruszone orzechy włoskie (możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni, by wydobyć głębię smaku). Przed podaniem możecie posypać startym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
10 najlepszych potraw z jajek 5240

bobem i szczypiorkiem Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni, soczewicą i suszonymi pomidorami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią

Moja smaczna kuchnia
Makaron z sosem śmietanowo - serowym 293

czosnku - margaryna do smażenia - sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa Jak pisałam powyżej, danie jest nad wyraz szybkie - wstawiamy wodę na makaron, w tym czasie cebulę kroimy w kostkę, a czosnek traktujemy praską, po czym lądują one na rozpuszczonej na patelni margarynie. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy śmietanę, ciągle mieszając trzymamy na ogniu kilka minut, następnie dodajemy ser i mieszamy

Kulinarne zapędy Kokosa
Kurczak w sosie miodowym 516

rozgrzanym oleju przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. 2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do składników na patelni. Na koniec dodać zielony groszek. 3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. 4. Danie podawać z ryżem lub makaronem ryżowym

Pasja Smaku