makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:266/561)

Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem , mini marchewkami ... w sosie śmietanowym. 187

pieprzem a także papryką. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie. Smażymy na maśle kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy mrożoną marchewkę.  Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje a marchewka będzie miękka. W innym garnku gotujemy brokuł al. dente, a w kolejnym makaron według przepisu na opakowaniu. Kiedy sos już się zredukuje wrzucamy brokuł

Radość kipiąca uśmiechem.
Bucatini all’Amatriciana 290

Parmezan) 2 łyżki oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pancettę, salami i chilli. Zrumienić. Wlać wino, rozgniecione widelcem lub zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i zamieszać. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć do sosu. Dodać trzy łyżki sera

Oryginalny smak
MAC'N'CHEESE VEGAN 148

satysfakcjonująca rekomendacja tego dania 😇 A dla Was? Spróbujecie? 😉 Składniki : Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy pod bieżącą, zimną wodą.  Gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy na sitku. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie podsmażamy pokrojoną wcześniej cebulę i dwa ząbki czosnku

Kuchnia Ellie
Jarskie cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem 144

Sól Pieprz Tłuszcz do formy Na sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 szklanki mleka 10 dag startego sera Sól liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Szpinak ugotować przez parę minut w osolonym wrzątku,  odcedzić, odsączyć z wody, posiekać i przestudzić. Wymieszać z roztartym twarogiem, jajkami, startym żółtym serem, doprawić(...)Mleko zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, przestudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką- ciągle mieszając (uważać aby mąka się nie zarumieniła jak na zasmażkę). Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić solą. Sosem polać faszerowany makaron i posypać startym serem. Zapiec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia sera

Tradycyjna Kuchnia
Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą 132

warzywo w naszych potrawach! Dzisiaj makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą - w sam raz na szybki obiad! :)  Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą Składniki: 250 g surowego makaronu orzo 1 bakłażan 5 łyżek oliwy 4 marchewki 4 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 kula sera mozzarella (125 g) 3/4 puszki pomidorów 2 łyżki startego(...)cały czas mieszając przez około 7 minut, następnie wyjmujemy i odkładamy na bok. Na patelnię wlewamy pozostałe 2 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę i seler i smażymy kolejne 8 minut.    Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 4 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i makaron orzo. Smażymy 3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy usmażonego bakłażana, rozdrobnioną na mniejsze kawałki mozzarellę

Moja Mama Gotuje
Makaron z warzywami i kiełbasą 163

oczyścić i pokroić w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucić je na patelnię. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną w kostkę i nieobraną cukinię. Wszystko doprawić i znów smażyć przez kilka minut. Na koniec wmieszać ugotowany brokuł. Podawać na ciepło z makaronem i posypane posiekaną natką pietruszki

Simply Food
Pyszne, ekologiczne pesto z pieczonych buraków 173

rękawiczki lateksowe i obieramy ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Orzeszki podprażamy na suchej patelni, aż zacznie uwalniać się z nich aromat (czuć mocno orzechowy zapach w powietrzu), lecz uważamy by ich nie przypalić! Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu nie przelewamy go zimną wodą

Be Fit Be Strong
Makaron z botwiną, szparagami, kurczakiem i ricottą 139

oliwa z oliwek  1 lampka białego wina  Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Pierś kurczaka pokrój w plastry i podsmaż ze składnikami. Dodaj świeży rozmaryn. Szparagi i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Liście botwiny pozostaw w całości. Z patelni wyciągnij rozmaryn. Natomiast wrzuć pokrojone warzywa i botwinę. Dopraw solą

Mango Papaja
MINI PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I MAKARONEM RAZOWYM 171

łyżeczki cukier 1/2 łyżeczki  pieprz do smaku Dodatkowo: makaron razowy 1 op.  natka pietruszki ok. 2 łyżek ( posiekana ) METODA: Pulpety: Mięso mielone wymieszać z solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce o drobnych oczkach. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron. W mokrych dłoniach formować(...)małe pulpeciki. Smażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Sos: Pomidory przelać do głębszej miski lub blendera i zmiksować. Wlać do pulpetów. Dodać przecier, groszek i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.  Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić kucharkiem, cukrem, pieprzem, oregano i bazylią.  Makaron ugotować według wskazówki na opakowaniu ( bez soli ). Gotowy

Kuchnia Paulettes
Międzybrodzkie wstążki z poledwicą z łososia i musem śmietanowo – pietruszkowym 179

bardzo ciepło, kiedy tęsknimy za wakacjami, piaszczystą plażą, turkusową taflą morza. Kiedy tęsknimy za WODĄ ..wodą, która ożywia, oczyszcza, pieści skołatane nerwy. Wodą, która dodaje energii... Składniki - MIĘDZYBRODZKI  MAKARON 4-JAJECZNY GNIAZDA WSTĄŻKI  -polędwica z łososia norweskiego -śmietana 36% -natka pietruszki -sól himalajska różowa -oliwa z oliwek -przyprawy- tymianek,rozmaryn,pieprz ziołowy W mozdzierzu ucieramy tymianek,rozmaryn, pieprz(...)albo pieczemy polędwicę w folii, w piekarniku, albo ją poddajemy szybkiej obróbce termicznej na patelni ceramicznej pod przykryciem. Ja wybrałam piekarnik. Śmietanę oraz natkę pietruszki, miksujemy blenderem ręcznym , dodajemy sól himalajską, kilka kropli oliwy z oliwek, pieprz ziołowy i ponownie miksujemy do uzyskania musu. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Na talerzach robimy sporego kleksa z musu

Z Kuchni Do Kuchni
Tagliolini z polędwiczkami, papryką, porem i camembert 150

Czasem wystarczy użyć makaronu kolorowego, naturalnie barwionego, żeby danie ciekawie wyglądało i do smakowania zachęcało. Szybko się przygotowuje, niewiele kosztuje, kolorem zaskakuje i dobrze smakuje.  Składniki: 150 g tagliolini z peperoni, 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 1 średnia papryka czerwona, 50 g pora, 80 g sera camembert, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, papryczki peperoni (marynowane(...)płaska łyżka masła klarownego. Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim polędwiczki. Dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paski i pora w plasterkach. Doprawiamy solą, pieprzem i  smażymy na wolnym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente. Do polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty

Moniki Smakołyki
Makaron z polędwiczką wieprzową i pieczarkami 339

pokojową), marynujemy w łyżeczce oleju, szczypcie pieprzu i smażymy na patelni teflonowej ok. 3-4 minuty (na dużym ogniu). 4. Przekładamy usmażoną polędwiczkę na talerz i przykrywamy folią spożywczą. 5. Łączymy pieczarki z polędwiczką, jogurtem i szczyptą soli (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył). 6. Podajemy z makaronem. Makaron z polędwiczką wieprzową i pieczarkami jest bogaty w: - żelazo (pochodzące

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pomidorowy krem z makaronem 172

kroimy w kostkę drobną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy na patelni i dodajemy do pomidorów. Całość mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz papryki do smaku oraz odrobinę cukry, gdyby zupa była zbyt kwaśna. Odstawiamy z kuchenki, wyławiamy ziele angielskie oraz liść laurowy i blendujemy. Na talerz wykładamy makaron, zalewamy kremem z pomidorów, wlewamy łyżeczkę jogurtu naturalnego i posypujemy kiełkami

ChilliJemy
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 230

duży por pęczek posiekanego szczypiorku sos sojowy olej roślinny olej sezamowy 3 łyżki sezamu Sos: 5 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki brązowego cukru Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzam i odstawiam. Przyrządzam sos. Sos sojowy mieszam z sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiam, aby się "przegryzło". Krewetki rozmrażam, osuszam. Odrywam im ogonki, wyjmuję(...)pozbawiam pestek i drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Czosnek, por szklę na tej samej patelni, na której smażyłam krewetki. Następnie dodaję paprykę, chili. Smażę ok. 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaję krewetki,po czym podlewam łyżką oleju sezamowego. Do tego wrzucam odcedzony makaron, smażę razem kilka minut, dodaję sezam, szczypiorek. Podsmażam.  Całość zalewam sosem, duszę chwilę razem

W kuchni Karmel-itki
Spaghetti z pesto (pesto alla genovese) 221

składników, bo smak będzie się nieco różnić. Składniki: około 300 g makaronu spaghetti 1 duża doniczka bazylii 40 g orzeszków piniowych 1 ząbek czosnku 2 łyżki startego parmezanu + 1 łyżka do dekoracji około 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz Przygotowanie: Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Przekładamy do blendera i dodajemy resztę składników. Miksujemy tak, aby pozostały

Oryginalny smak