makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:272/561)

Szparagi z pomidorami i makaronem z semoliny 115

osolony wrzątek  (to ważne, bez soli makaron będzie bez smaku)   z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy 7 minut, tak aby był al dente. Kiedy jest już gotowy, odcedzamy go i odstawiamy na bok. W między czasie myjemy szparagi i kroimy je na 2-4cm kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oliwy i podsmażamy(...)łyżeczkę rozmaryn z łyżeczką bazylii i wrzucamy przyprawy na patelnię (używam takiego połączenia ziół aby nadać lekko słonego posmaku warzywom bez dodatku soli). Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3min.  Kiedy warzywa "dochodzą" (tu mój przyjaciel M. powiedziałby, że 'dochodzą' to brzydkie słowo :)) nakładamy na talerze makaron, oprószamy go odrobinką parmezanu i dodajemy gorące warzywa

Spektrum Smaku
Spaghetti carbonara 186

wyrazisty w smaku. Zapraszam do stołu! Składniki: 250g makaronu spaghetti; 1 duża cebula; 100g wędzonego boczku; 2 ząbki czosnku; oliwa; 200ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 1 jajo; 2 łyżki startego, twardego, dojrzewającego sera np. parmezanu + odrobina do posypania na wierzchu tuż przed podaniem; Pieprz; Sól. Sposób przygotowania: Na patelni rogrzać oliwę. Cebulę obrać i posiekać w drobną(...)posolić i popieprzyć do smaku. Na rozgrzanej na patelni olwie zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez krótką chwilę razem podsmażać. Do cebuli z czosnkiem dodać boczek i smażyć razem, aż tłuszcz z boczku się wytopi i będzie delikatnie chrupiący. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podsmażoną cebulę, czosnek i boczek zdjąć

Gospodyni Miejska
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów 86

sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Dodajemy pomidory, oregano, paprykę, smażymy około 20 minut, do redukcji sosu. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i poszarpane liście bazylii. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (na wszelki wypadek można zostawić

Kardamonovy
Wieprzowina smażona z brokułami 186

czosnek, imbir i papryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 30 sekund. Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu. Podajemy  makaronem lub ryżem

Kulinarne przygody Gatity
JESIENNY KOCIOŁEK Z DYNIĄ 175

łyżeczka sól 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki papryka słodka mielona 1 łyżka makaron penne 400 g. Warzywa umyć. Obrać dynię i wyciąć miąższ. Marchew, papryki i pieczarki obrać. Wszystko pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tartce z największym oczkiem. Cebulę i czosnek posiekać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Schab przyprawić cząbrem, solą, pieprzem i papryką. Dodać do cebuli

Kuchnia Paulettes
Aromatyczny kurczak w ziołach i cytrynie z bukietem warzyw i makaronem 164

szklanka bulionu drobiowego Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 250 g makaronu świderki (fusilli) Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i natką pietruszki (suszoną). Wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą

VioletoweKucharzenie
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej na sosie grzybowym 135

rozmarynu  garść mrożonych podgrzbków  cebula  ząbek czosnku dwie łyżki masła  dwie łyżki oliwy z oliwek  sól i pieprz 1/2 szklanki śmietany 36% Do podania: makaron szpinakowy lub kasza pomidorki koktajlowe  kapusta kiszona  Polędwiczkę umyj. Oczyść z błon, dopraw i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich nabij na gałązkę rozmarynu a następnie owiń(...)maśle podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj podgrzybki. Składniki duś 5 minut na patelni a następnie wlej koncentrat grzybowy Krakus. Zredukuj sos, wlej śmietanę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw pieprzem.  Upieczone mięso pokrój w plastry. Podaj na sosie grzybowym. Świetnie smakuje z makaronem szpinakowym i pomidorkami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pesto z zielonej pietruszki i orzechów włoskich 129

Kuchnia włoska to przede wszystkim makaron, a do makaronu musi coś być. Najprościej. Pesto. My sobie spolszczymy pesto dzisiaj. Zamkniemy w słoikach i przechowamy w lodówce. Jeśli nie macie makaronożerców, to jeden słoik Wam wystarczy. Mój słoiczek od Friends of Glass  zawsze leżakuje w lodówce. Zawsze z czymś dobrym! Tym razem padło na pesto pietruszkowe z orzechami włoskimi(...)trochę tartego parmezanu Orzechy wsypujemy do blendera i rozdrabniamy, po czym prażymy chwilkę na gorącej suchej patelni. Gdy będa gotowe, wsypujemy ponownie do blendera i dodajemy natkę pietruszki. Po czym oliwę z oliwek oraz tarty parmezan. Miksujemy na gładkie pesto. Gotowe! Podajemy z makaronem. Nic prostszego ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorami we włoskim stylu 182

porcje Potrzebujemy: 40-50 dkg świeżego szpinaku 1 kostka tofu(dowolne) 100 g pomidorów suszonych (bez oleju lub w oleju) 3-4 ząbki czosnku (w zależności jak bardzo czosnkowy makaron chcecie uzyskać) 3 łyżki mleka sojowego naturalnego lub śmietanki sojowej oliwa z oliwek sól pieprz na wierzch: prażone płatki migdałowe Przygotowanie: Dwa ząbki czosnku rozgniatamy nożem i kroimy w drobną(...)czosnku i tofu. Pozostałe dwa ząbki czosnku rozgniatamy przez praskę i również dokładamy na patelnię. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Suszone pomidory również kroimy na drobniejsze kawałki i mieszamy z resztą dania. Na koniec dodajemy 3 łyżki mleka sojowego/ śmietanki Danie podajemy z ugotowanym makaronem, wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Pycha! Smacznego

Bananowe Pole
SPAGHETTI ZAPIEKANE Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM I MASCARPONE 219

się w ekspresowym tempie 10 minut. Pomidory z puszki lub/ i passatę można zastąpić większą ilością koncentartu pomidorowego i gorącym bulionem lub wodą.   SKŁADNIKI / 4 porcje 200 g makaronu spaghetti 300  g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka (można drobno posiekać) 100 g tartego parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 cebula pokrojona w drobną kostkę(...)przed końcem dodajemy mascarpone. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, gdy będzie al dente, 1-2 minuty krócej niż podaje instrukcja. Nie gotujemy do miękkości, gdyż  zmięknie podczas pieczenia. Przekładamy na patelnię z sosem. Dokładnie mieszamy, przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy parmezanem. Pieczemy

cool and minty
Zapiekanka makaronowa z cukinią 251

obiadów. Składniki na zapiekankę makaronową z cukinią i kurczakiem: 400g makaronu świderki/ rurki 4-5 udek z kurczaka 300g sera mozzarella 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 cukinie 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Przepis na zapiekankę makaronową z cukinią i kurczakiem: Mięso z udek obieramy i delikatnie przesmażamy na patelni. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybko po włosku :) 118

buraki pieprz, sól słodka śmietanka do sosów oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente z dwoma burakami, aby uzyskać różowy kolor. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy odrobiną oliwy z oliwek. Por myjemy i kroimy w drobną kostkę, rukolę oczyszczamy z ogonków i również dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 4 łyżek i dodajemy

vegetanie
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i estragonem 246

makaronu (ozdobne kolanka) 1 cebula 25 dag pieczarek 50 ml sos sojowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła  3 łyżki suszonego estragonu 40 dag śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy sos sojowy i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę(...)Pieczarki kroimy w plastry a cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Kurczaka zdejmujemy z patelni a na jego miejsce dodajemy masło, pieczarki i cebulę. Dodajemy estragon, sól i pieprz. Wszystko razem smażymy na złoty kolor. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy usmażone wcześniej mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente i dodajemy do sosu. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki

Qchnia po prostu
Makaron gryczany ze szpinakiem, łososiem i serem feta 125

feta 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: Makaron wrzucić do wrzącej wody, lekko posolonej wody i gotować przez około 5 minut. Fetę pokroić w drobną kostkę, a łososia na drobniejsze kawałeczki. Czosnek drobno posiekać, a cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy wrzucić czosnek oraz cebulę i smażyć przez około

Healthy food explorer

Proponowane wyszukiwania