Podrzucam dziś inspiracje na przepyszny a zarazem w miarę szybki obiad. Aromatyczne i soczyste klopsiki z mięsa mielonego i warzyw utopione w pomidorowym sosie. Danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniaczkami. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 niewielkiego pora(...)wlewamy 1-2 łyżki śmietanki i dodajemy tyle samo sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnie. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Przed podaniem możemy danie posypać posiekaną zieloną pietruszką *** *** Potrawę podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub z ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SEROWY GARNEK Z KLOPSIKAMI PRZEPIS TUTAJ MIĘSNO-RYŻOWE KLOPSIKI
Blog z Apetytemząbki świeżego sól i pieprz (orientacyjnie po pół łyżeczki każdego) 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia Makaron ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie na 4 osoby opakowanie 400-500 g) Przygotowanie: w głębokiej dużej patelni (garnku) rozgrzej olej i partiami wrzucaj szpinak. Po 2-3 minutach smażenia, gdy już jest prawie idealnie „zeszmacony” dopraw wszystkimi przyprawami
greenscarfpietruszkę i smażyć kolejne 5 minut. Warzywa przerzucić do odcedzonego wywaru i zmiksować za pomocą blendera. Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i wrzucić go do naszego kremu. Tuż przed podaniem rozpuścić w zupie serek topiony. Można podawać z makaronem (ale nie trzeba, bo zupa sama w sobie jest syta:)). Smacznego
Trufelkowoobtoczone było mięso.) Danie doprawić do smaku. Na końcu na każdym kawałku karkówki ułożyć ser koryciński i przetrzymać na patelni do momentu, aż ser się rozpuści. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (U mnie tym razem był to makaron wymieszany również z serem korycińskim
Di gotujesiekanych pomidorów z puszki Około 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Cytryna lub limonka Ewentualne dodatki jak ryż, makaron, tortille. Nasze danie jest wegetariańskie, ale możecie dodać kurczaka. Czerwoną cebulę, papryczki chili, kolendrę, czosnek, imbir- siekamy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy delikatnie wszystkie posiekane produkty (około 3 -4 minut). Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukosolonym wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ja użyłam tym razem czarnego makaronu – barwionego atramentem kałamarnicy – idealnie pasuje do krewetek). W tym czasie szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę lub cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy szalotki, a gdy będą szkliste – delikatnie je solimy. Dodajemy czosnek(...)każdej strony, aż staną się różowe. Wtedy dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Delikatnie solimy i pieprzymy. Mieszamy i podsmażamy razem minutę (nie dłużej, aby nie przegotować krewetek). Odlany makaron szybko wrzucamy do gorącego sosu. Dokładnie mieszamy i posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Od razu podajemy. Post Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumajeranek i odparowałam płyn do 1/3 objętości. W tym czasie śmietanę wymieszałam z 1 łyżką sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem. Mięso z pieczarkami ułożyłam na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam makaron i buraczki z papryką z mojej spiżarni . Znów udało mi się zrobić smaczną wersję schabowego z pysznym
Kuchnia u Krysiwrzącej wodzie, wg czasu podanego na opakowaniu (można wlać do garnka kapkę oleju, wówczas makaron nie będzie się sklejał). Makaron odcedzamy. 2. Boczek kroimy w kosteczkę. 3. Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach. 4. Boczek podsmażamy na patelni, do momentu, aż kawałeczki się zarumienią. Dodajemy śmietanę. Do tego dorzucamy żółty ser, w celu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu
Kuchnia smakówPiersi umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z przyprawami. W tym samym czasie gotujemy makaron i brokuły. Smażymy mięso, aż będzie miękkie a następnie dodajemy ugotowany brokuł i mieszamy ze sobą oba składniki. Na patelnie dolewamy odrobinę wody i posypujemy mięso i brokuł mąką. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Smacznego
Magia jedzenia.łodygi szpinaku te grubsze i dłuższe pourywać. Składniki: 250 g makaronu tagliatelle 250 g filetu z łososia 250 g świeżych liści szpinaku 300 g. śmietany 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ser do posypania Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złoto na oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia
Kubki smakuSkładniki: Makaron tagliatelle 400 g opakowanie serka mascarpone 250g czosnek 2- 3- ząbki świeży szpinak 500 g. pierś drobiowa 1/2 sztuki orzech włoski 10 sztuk sól , pieprz, gałka muszkatołowa masełko , olej Sposób wykonania: Szpinak umyłam , osuszyłam, rozdrobniłam. Pierś pokroiłam w mniejsze paski, orzechy wyłuskałam, rozdrobniłam, podsmażyłam(...)dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodałam orzechy, odstawiłam. W głębokiej patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak dusiłam przez kilka minut. Dodałam serem mascarpone, podsmażoną pierś z orzechami, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotowałam, gotowałam przez chwilę. Makaron tagliatelle ugotowałam al dente odcedziłam dodałam do szpinaku, wymieszałam. ponownie doprawiłam do smaku
Darcia w kuchniczarnych oliwek ketchup - opcjonalnie przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości na małym gazie. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy umytego i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Dodajemy wszystkie przyprawy i ewentualnie ketchup. Wszystko przekładamy
Truskawkowa Fiestapodania Przygotowanie: Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na 4 części i kroić drobniutko każdą tę część wzdłuż (tak aby przypominała makaron). Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować ok 5 minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę ( przypilnować, aby się nie zarumienił). Wlać śmietanę na patelnię i mieszać do zagotowania. Ser włożyć dodać do śmietany
ChilliJemywrzucamy kurki posiekane i pomidory. Podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy do momentu zgęstnienia, wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i nie zalewamy zimną wodą! Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty. Wykładamy na talerz posypujemy serem
BaRepasprzez praskę. Oliwki możemy pokroić na dwie lub trzy części. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, lekko przesmażamy i dorzucamy mięso. Kiedy mięso będzie już ok dorzucamy pomidory i chwilę zagotowujemy. Dodajemy papryczkę chili, czosnek, oliwki i przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią oraz odrobina sosu sojowego. Makaron możemy połączyć z sosem bądź podać oddzielnie, układając na wierzchu makaronu
Sajkofanka smakuorzechy sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow. Usmazyc na patelni piersi z kurczaka - doprawic sola, pieprzem I papryką Do tego salatka z por, kiszonych ogorkow I malej papryki Ugotowac makaron - wymieszac z pesto , dodac pokrojonego kurczaka, posypac swiezym parmezanem I obiad gotowy w 20 min Smacznego
Smaki Edytypieprz, świeże bądź suszone zioła Składniki na dressing wymieszać w naczyniu, przyprawiając na końcu solą, pieprzem i ziołami. Makaron ugotować al dente zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Pora umyć, pokroić w cienkie krążki, dusić pod przykryciem na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek, gdy będzie miękki, dodać startą na grubych oczkach (ewnetualnie pokrojoną w bardzo drobną
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaświeżego szpinaku “baby” sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: świeża bagietka lub ugotowany makaron Krewetki oczyszczamy z pancerzy (ogonki można zostawić lub usunąć) nacinamy wzdłuż i wyjmujemy przewód pokarmowy. Oczyszczone krewetki płuczemy i osuszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dodajmy wyciśnięty czosnek. Wrzucamy krewetki i smażymy do czasu, aż zmienią kolor (ok. 2 minuty(...)Wyjmujemy je i odkładamy, a na patelnię (tylko jeśli potrzeba) dolewamy łyżkę oleju (z zalewy od pomidorów) i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę (lub szalotki). Podsmażamy ją, a gdy zacznie się rumienić wlewamy białe wino. Po minucie, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz kapary. Dusimy je przez kolejne 1-2 minuty. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę wymieszaną uprzednio
Poezja smakukształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Makaron 20 szt makaron paccheri 5 dag parmezan 2 łyżki oliwy sól Sos romesco. 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona 1 garść orzechów laskowych lub migdałów 2 kromki chleba(...)migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać parmezanem. Napełnić sosem makaron i polać po wierzch. Zapiec
Kulinarny karnet Christopheraszynką parmeńską Składniki – 2 porcje: Makaron tagliatelle – 200g Dynia – 100g Papryka – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Masło truflowe – 2 łyżki Szynka parmeńska – 6-8 plasterków Brokuły – 100g Sól, pieprz Wykonanie: Dynię obrać i pokroić w kostkę. Paprykę podzielić na pół i jedną połówkę pokroić w cienkie paski, a drugą w kostkę. Na patelni rozgrzać masło truflowe i podsmażyć(...)puree. Następnie zblanszować brokuły i pokroić je na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z odrobiną masła truflowego i podsmażyć na niej brokuły i paprykę. Do warzyw dodać puree dyniowo-paprykowe i szynkę parmeńską. Całość gotować przez 5-7 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Gdy makaron będzie gotowy wymieszać go z sosem i 2-3 łyżkami
Kuchnia Bon Appetitłyżki suszonego szczypiorku pieprz, sól do smaku Wykonanie : Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie. Kapustę umyć i poszatkować , włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż zmięknie ( nie rozgotować ). Cebulę obrać i pokroić w kostkę . Kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki . Na patelni rozpuścić 4 łyżki masła wrzucić cebulkę i pokrojonego kurczaka. Dodać troszkę Vegety , pieprzu
Sama słodycz i szczypta chilioraz wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać por z cebulą oraz resztę pokrojonych warzyw i wędliną , dusić pod przykryciem 7-8 minut mieszając od czasu do czasu, doprawić solą i pieprzem do smaku, gdy warzywa zmiękną, dodać makaron, wlać śmietankę, wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Całość posypać startym serem
Wanilia i Kardamonsłonecznika 1/3 pęczka świeżej kolendry kilka czarnych oliwek pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente, przelewamy oliwą i dobrze mieszamy, aby nie sklejał się, jeśli jeszcze nie zdążycie zrobić sosu. Sos przygotowuje się niezwykle szybko. Kroimy selera w kostkę, por również w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią seler
vegetaniepokrój c paseczki, seler w cienkie plasterki, a pomidory w kostkę. W dużej głębokiej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy/oleju i przez około 10 minut podsmażaj paprykę i seler. Następnie dodaj pomidory, sól,czosnek i cukier. . Duś całość około 15 minut, W między czasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i do sosu dodaj jak to robią Włosi szklankę
greenscarfdanie. W połączeniu z aromatycznym czosnkiem zarumienionym na masełku nadaje aromatu całemu daniu. Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita ! ~~SKŁADNIKI~~ ryba dorsz świeży (filety) 3 szt. ( 350 g.) makaron Lubella pióra 1/2 opakowania szpinak świeży 250 g. czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby + do doprawienia sosu wg. gustu śmietanka(...)kolor z obu stron. Ściągamy z patelni. Czosnek obieramy i siekamy. Wrzucamy na patelnie z masełkiem po dorszu. Przysmażamy, dodajemy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie wlewamy śmietankę. Dodajemy serek topiony i na średnim ogniu dusimy, aż sos zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem według gustu. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym
Kuchnia Paulettessól papryka czerwona słodka szczypta papryka czerwona ostra szczypta pieprz biały mielony szczypta makaron spaghetti Międzybrodzki 350 g Wykonanie sosu: Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. cukinie myjemy i kroimy w paseczki . Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Warzywa przekładamy na patelnie podsmażamy i dusimy je pod przykryciem ( koło 30 minut) Zalewamy bulionem ( dodałam rosół(...)wycinamy kości. Mięsko kroimy drobno, doprawiamy papryką słodką i ostrą . Dodajemy sól i pieprz. Smażymy na oleju pod przykryciem ( mięsko ma być soczyste lecz nie spieczone) Gotujemy makaron , przekładamy go na 5 talerzy w środku robimy dołek. Przekładamy sos w dołek makaronu ( dosyć sporo) Teraz na wierzch kładziemy mięsko z udek z kurczaka . Zapraszam na pyszną potrawkę
Różowa kuchniaczubate łyżki startego drobniutko Parmezanu sól i pieprz, do smaku Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu - we wrzacej, osolonej wodzie, zwykle około 10 minut. Na ostatnie 4-5 minut dorzuć do garnka brokuła. Odcedź dokładnie, zachowujac około 1/2 szklanki wody z gotowania. W międzyczasie rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dorzuć cebulę i smaż, aż zmięknie - około 5 minut. Wlej śmietankę
Lejdi of the housepietruszka, kawałek pora, plasterek selera, 1,5 dużej cebuli, 3-4 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, papryka czerwona, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka ostra lub chilli, opcjonalnie makaron i mozarella. 1. Warzywa myjemy, włoszczyznę obieramy, marchewkę kroimy w kostkę. Włoszczyznę wrzucamy do wody, gotujemy:) Jeśli wywar bd już gotowy, wyławiamy selera, pora i pietruszkę:) Dodajemy bulionetki lub kostki rosołowe(...)zupy. 4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelnię. Smażymy aż będzie miała kolor złoty. Dodajemy do zupy. 5. Wyciskamy czosnek bezpośrednio do zupy. 6. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, paryką ostrą lub szczyptą chilli, bazylią, oregano. 7.Gotujemy makaron. 8. Wykładamy makaron na talerze, zalewamy zupką:) Do wlanej zupy na talerze możemy dodać
Kuchnia Pełna Pasjiwłoszczyźnie 2 czubate łyżeczki mąki 100 g makaronu świderki + woda i odrobina soli do gotowania Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy pieczarki, marchewkę. Pieczarki kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na tarce na największych oczkach. Szalotkę drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy lekko szalotkę, po czym dodajemy marchewkę i pieczarki. Chwilę smażymy ciągle mieszając(...)dokładnie 2 łyżeczki mąki (mieszamy dokładnie, aby nie było grudek). Tak przygotowany "zagęszczacz" dodajemy do naszego sosu, szybko mieszając. Sos gotujemy jeszcze chwilę, aż do zgęstnienia. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go dowolnie sosem. Całość obsypujemy 1/2 łyżki posiekanego koperku. Podajemy od razu. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiprzez 40 minut. W „Rodzinie Soprano” salsiccia smażona była na grillu, z przyrządzoną na patelni cebulą i papryką, podana w długich bułkach jak na hot-dogi. Z tymi samymi dodatkami będzie super składnikiem na pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga(...)sama ilość czerwonego wytrawnego wina) 3-4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 pełna (z lekkim czubkiem) łyżka stołowa soli 3 płaskie łyżki kopru włoskiego, podprażone na suchej patelni 1,5 łyżki stołowej słodkiej mielonej papryki 4 łyżeczki chili w płatkach 1 pełna (z lekkim czubkiem) łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 czubata łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
Karo in the Kitchenwłoszczyźnie 2 czubate łyżeczki mąki 100 g makaronu świderki + woda i odrobina soli do gotowania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy pieczarki, marchewkę. Pieczarki kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na tarce na największych oczkach. Szalotkę drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy lekko szalotkę, po czym dodajemy marchewkę i pieczarki. Chwilę smażymy ciągle mieszając(...)dokładnie 2 łyżeczki mąki (mieszamy dokładnie, aby nie było grudek). Tak przygotowany "zagęszczacz" dodajemy do naszego sosu, szybko mieszając. Sos gotujemy jeszcze chwilę, aż do zgęstnienia. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go dowolnie sosem. Całość obsypujemy 1/2 łyżki posiekanego koperku. Podajemy od razu. W przepisie użyty został makaron Czaniecki - Świderek z Błonnikiem owsianym, który otrzymałam w ramach wielkiej akcji testowania
Słodkie okruszki