makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:260/561)

Bolognese z tofu 120

oliwy z oliwek Przygotowanie: Tofu i cebulę kroimy w kostkę - podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą ok. 5 minut. Dodajemy pomidory + 4 łyżki zalewy (z puszki), oregano, czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), sól i pieprz - gotujemy 10 min. na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron al`dente. Do miseczki włóż odcedzony makaron, polej sosem i posyp startym serem ... gotowe

Alutka-Gotuje
Zapiekanka ze Szpinakiem i Makaronem 149

smażenia Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka ze szpinakiem https://www.youtube.com/watch?v=zsybBN4cbng Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Sery żółte ścieram na tarce o średnich oczkach. Przygotowanie sosu i szpinaku: Na patelnię z rozgrzanym masłem daję czosnek, szpinak i smażę około 3 minut. Do miseczki przekładam

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka sycylijska makaronowa- pocztówka śródziemnomorska 249

potrzebujemy zaledwie kilku składników. Oraz grilla lub patelnie do grillowania. Danie można przygotować wieczorem, "o chłodzie", by cieszyć się nim dzień pózniej. Kiedy termometr przed południem na Sycylii, pokazuje ponad 60 stopni w cieniu..wierzcie mi, nikt nie stoi przy kuchni.... Ale jeść trzeba! I to lekko...a obowiązkowo codziennie ma być MAKARON! Składniki 400 g świderków razowych ,u mnie(...)Makarony Polskie twardy , średniej wielkości bakłażan ząbek soczystego czosnku pół różowej cebuli kilka dość słodkich pomidorów-ale nie koktajlowych liście bazylii słoik tuńczyka w kawałkach, w oliwie z oliwek ocet balsamiczny z Modeny oliwa z oliwek sól himalajska różowa pieprz kolorowy prosto z młynka opcjonalnie glassa sojowa z octem balsamicznym Wykonanie Pokrój umytego bakłażana w plastry.  Rozpal grilla

Z Kuchni Do Kuchni
Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym 129

warzywami psiankowatymi. sos: 3 papryki czerwone 2 bakłażany 70 g koncentrat pomidorowy sól, pieprz 1 główka czosnku 1 cebula papryka czerwona 50 g sera śmietankowego puszystego 250 g makaronu  pappardelle kotleciki: 1/2 kg cielęciny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonych grzybów suszonych papryka słodka sól, pieprz koperek świeży 3 łyżki kaszki manny do obtoczenia: mąka(...)minut aż warzywa zrobią się miękkie. Po upieczeniu obieram bakłażana ze skóry, paprykę też, przekładam na patelnię, dodaję cebulę, czosnek obrany, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką i miksuję blenderem. Sos przesmażam na gazie, dodaję serki, wlewam trochę wody od gotowania makaronu bo zrobi się gęsty. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Kotleciki: Cielęcinę mielę maszynką do mięsa razem z cebulą

wesoła kuchnia
Lasagne z mięsem i pieczarkami 115

beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Pieczarki 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz płaty makaronu lasagne 300 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już(...)będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Pieczarki Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pokrojone drobno pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż odparuje woda. Makaron W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał. Makaron

O kuchni z uczuciem
Makaron ryżowy z warzywami i tofu 142

300g tofu marchewka sos sojowy 20-30g suszonych grzybów mun ½ słoiczka pędów bambusa opakowanie makaronu ryżowego do podania sos słodko kwaśny Sposób wykonania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem i zostawiamy na około 4-5 minut. Odcedzamy. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko (około pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy posiekaną papryczkę(...)tofu oraz posiekaną w małe słupki marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy sos sojowy, grzyby mun, pędy bambusa, zmniejszamy ogień i przesmażamy razem do połączenia smaków. Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego, skropione sosem słodko-kwaśym i posypane obficie posiekaną natką pietruszki lub dymką

Pyry na Gaz
Spaghetti z sosem polońskim 148

domowego , staram się kupować te lepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc(...)dwie łyżki koncentratu i razem zasmażamy je, ciągle mieszając przez około dwie minuty. Dodajemy na patelnię. Wrzucamy również kostkę rosołową, posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam ten sos "polońskim" umyślnie. Przede

Kuchenna Kontrrewolucya
Świderki z pomidorami. 146

czarne oliwki bez pestek kukurydza konserwowa 1 średnia cebula oregano, bazylia pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w kostkę, pomidory również. Pomidory możemy sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, teraz dodajemy passatę i  pokrojone pomidory(...)kukurydzę ok. 2 łyżki stołowe. Wszystko doprawiamy pieprzem i ziołami, nie solimy ponieważ passata zazwyczaj jest dosalana. Sos dusimy jeszcze ok. 3-4 min. i wyłączamy ogień. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos i polewamy jeszcze oliwą z oliwek ok. 2 łyżki, teraz wszystko razem mieszamy. Gotowe :) Wspaniałe i smaczne danie, które przygotujecie w czasie nie dłuższym niż gotuje się makaron

vegetanie
Bucatini all'Amatriciana 122

cebuli, ani czosnku lecz jest jeszcze odrobina wina. Ja znam wersję z zielona pietruszką, więc ją dorzuciłam. Polecam! . Składniki dla 4 osób: 350 g makaronu bucatini lub spaghetti 120 g pancetty, podgardla lub boczku 60 g szynki parmeńskiej 1 kg dojrzałych pomidorów 1 ostra papryczka drobno pokrojona 60 g sera pecorino drobno startego lub pokruszonego sól i pieprz 1 łyżka(...)Pancettę lub boczek pokroić w paski. Zrumienić na oliwie razem z chili. Dodać wino, wymieszać, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć pomidory ok. 15 minut. Ponownie dołożyć boczek, krótko podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Odcedzić wymieszać z sosem. Podawać gorący z natką pietruszki i serem pecorino. Smacznego! Przepis

Pełny talerz
Piersi z kurczaka duszone w pomidorach z makaronem 241

indyka olej kokosowy ząbek czosnku sól do smaku I tyle... Na rozgrzany w głębokiej patelni olej kokosowy wrzuć poszatkowany ząbek czosnku. Wlej pomidory i dodaj bazylię. Posól. Wrzuć pokrojone na kotlety piersi kurczaka i przykryj. Duś mięso w pomidorach, aż zmięknie. Międzyczasie ugotuj makaron i odcedź. Wymieszaj makaron z pomidorami podawaj z serem.  Piersi z kurczaka albo wykorzystaj

Z Kuchni Do Kuchni
Zdrowa lasagne z cukinii i kurczaka 114

kurczaka 8 plastrów makaronu lasagne 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100g orzechów włoskich śmietana (36%) 200ml 6 plasterków sera żółtego, lub 100g sera tartego imbir, gałka muszkatołowa, kumin Sposób przygotowania: W garnku podgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i dorzucić do patelni. Posolić, chwile podsmażyć i odstawić(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć na nim kurczaka. Zdjąć z patelni i dolać na pozostały tłuszcz śmietanę. Doprawić imbirem, gałką muszkatołową i kuminem i dokładnie wymieszać. Formę na lasagne wysmarować masłem. Na sam spód wlać 2 łyżki wody i ułożyć płaty makaronu (jedna warstwa) następnie rozłożyć równomiernie połowę podsmażonej cukinii tak by pokryła cały makaron. Następnie ułożyć

wysmienity
Makaron z pieczarkami i serem pleśniowym 116

bulionie  czyni to danie bardziej wykwintnym . składniki na 4 porcje 500 g makaronu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 por 20 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek 25 dag sera pleśniowego szklanka bulionu 1 łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz przepis Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojonego w plastry pora przez około 3minuty . Dodajemy pokrojony w kostkę boczek

Smakowite Dania
Spaghetti, pieczony pomidor, pesto rosso 127

zapasów powstało bardzo pomidorowe danie, w sam raz na rozpoczęcie pomidorowego sezonu.  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania:  25 min + 2 h pieczenie  200 g makaronu spaghetti  2 pomidory oliwa z oliwek sól, pieprz ocet balsamiczny parmezan Pesto  150 g suszonych pomidorów w oleju 50 g startego parmezanu 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii(...)czosnek przeciskamy przez praskę, migdały zalewamy wrzątkiem 3. Obieramy migdały z łupinek i podprażamy na suchej patelni  4. Miksujemy pomidory, czosnek, starty parmezan, bazylię i podprażone migdały, stopniowo dolewamy oliwę, aż do uzyskania konsystencji pasty, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem  5. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, ok 6 minut 6. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, na wierzchu dodajemy

Słodki Kompromis
Makaron z kurczakiem i cukinią 224

łyżka zielonego groszku bazylia oregano starty parmezan olej z pestek winogron Przygotowanie: Makaron gotuje w wodzie, ze solą i kilkoma kropelkami oleju według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Filet kroimy w plasterki, lekko rozbijamy, posypujemy solą, świeżym pieprzem, przyprawą do kurczaka i płatkami owsianymi. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy na nim kurczaka. Gotowe mięsko kroimy

Lawendowe Niebo
BABECZKI LASAGNE 106

godziny na małym ogniu. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Sos beszamelowy: Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać mąkę i smażyć 2 minuty. Dolewamy po trochu mleka i mieszamy tak aby nie było grudek. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron chwile podgotowujemy. Foremki na muffinki wykładamy papierem do pieczenia. Następnie podgotowanym makaronem wykładamy foremki z papierem

Kuchnia w oparach
Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą 152

oliwek EV Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany drobniutko czosnek, lekko go przesmażamy ze szpinakiem. Warzywa odstawiamy z ognia, dodajemy do nich ricottę, przyprawy i dokładnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie wystygł.  W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z sugestiami producenta na opakowaniu, pamiętając

Kulinarne przygody Gatity