Creste z kurczakiem, brokułem i kukurydzą w sosie śmietanowo-pomidorowym, to szybki i smaczny obiad. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 1 brokuł 3/4 opakowania makaronu creste (lub innego) 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 duża marchewka 1 duża śmietana 18% (330 g) 3 ząbki czosnku 90-100 g żółtego sera oliwa do smażenia przyprawy: sól(...)wysokiego talerza lub miski. Polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię lub brytfannę i wrzucić do niej mięso. Smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju i soli. Ugotować w niej makaron (krócej o 2-3 minuty niż podaje się na opakowaniu). Brokuła umyć, obrać w różyczki
Passions hobbies lifeŁososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone
Szczęśliwa kuchniaŁososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzez praskę , papryczkę chili posiekać na drobno, cebulkę obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej ( użyłam tego z wędzonych małż ) podsmażyć cebulkę z czosnkiem i papryczką chili, dodać pomidory z puszki, zagotować, dodać małże. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę żeby smaki się przegryzły. Makaron ugotować al dente, wymieszać z sosem. Podawać posypany natką pietruszki
Darcia w kuchniMakaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody z gotowania makaronu). Szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić. Na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną szynkę parmeńską, chwilę razem podsmażać (około(...)olej ze słoika z suszonymi pomidorami (1 łyżka) i całość podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby sos był zbyt gęsty wlać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać przygotowany sos i wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskaświeżego imbiru 3/4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól 400g gryczanego makarony Soba 200g fasolki szparagowej sezam i płatki chilli olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem i usmaż. 2. Usmażonego kurczaka zdejmij z patelni, dolej na patelnię trochę oleju i zeszklij na niej pokrojoną w półplasterki cebulę razem
Kuchnia w Słońcu Skąpanawynos do pracy można zabrać ze sobą pomidorową. Z pulpecikami pełnych smaku i makaronem. Składniki: koncentrat pomidorowy Łowicz bulion warzywny 2 litry 1 łyżeczka masła 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula czosnek oliwa ok pół łyżeczki kopru włoskiego Pulpety: 500 gram mielonego mięsa indyczego z udźca 1 łyżeczka słodkiej papryki 100 gram tartego parmezanu(...)się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Ze składników podanych wyżej formujemy kulki wielkości piłki golfowej i smażymy na gorącej patelni z oliwą. Kiedy się zrumienią dodajemy je do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę można doprawić śmietaną kremówką:) Podawać z ulubionym makaronem lub bez. Wlewamy do słoika
AZgotuj!gałki muszkatołowej, świeżo zmielony pieprz, sól na wierzch : 1 kulka mozarelli startej na grubych oczkach Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Po odcedzeniu dodajemy do niego masło i mieszamy aż do dokładnego połączenia. Odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wykładamy na nią pokrojone w piórka cebule i szklimy. Następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy wszystko(...)mieszamy i odstawiamy z ognia. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy na nią drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Kolejno dodajemy mrożone krewetki (można je również rozmrozić wcześniej), patelnię przykrywamy pokrywką - i dusimy na wolnym ogniu około 10minut - aż do całkowitego rozmrożenia krewetek. Gdy krewetki się rozmrożą zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy gaz i całkowicie odparowujemy wodę z krewetek. Przygotowujemy
Symfonia Smakówswoim ciut zapomniałam i zaczął kwitnąć w lodówce, więc z 2 zrobił się 1) 2 kostki naturalnego tofu ( 1 kostka ma średnio 180-200 g) 200 g makaronu ryżowego 1- marchewki (w trakcie gotowania doszłam do wniosku, że brak mi koloru w tym daniu, dlatego nie ma go na zdjęciu wszystkich składników) 1-2 łyżki ziaren sezamu marynata do tofu(...)roślinnego i podsmaż na złoto zamarynowane tofu (około 5 minut). Na na sam koniec na tej samej patelni podpraż przez minutkę sezam. Do patelni/garnka z brokułem dodaj tofu, pieczarki, marchew i sezam. Wymieszaj wszystko razem i wedle uznania dodaj już ugotowany makaron lub podawaj w oddzielnych kupkach. Smacznego! Artykuł Makaron ryżowy z brokułem pieczarkami i marynowanym tofu
greenscarfryżowego albo pszennego, z grzybami shitake i mięsem. My użyliśmy makaronu linguini, a shitake zastąpiliśmy boczniakami (jakie to będzie miało konsekwencje dla naszego życia – to okaże się wkrótce ;-)). W sklepie były co prawda shitake, ale postanowiliśmy wypróbować naszych boczniaków. Efekt – doskonały! Świeże boczniaki zasmażone błyskawicznie na rozgrzanej patelni dodały aromatu i delikatnej chrupkości potrawie. Naszym zdaniem w niczym
Niedzielny kucharzodcedzić.( Do tej potrawy używamy jedynie górnych części warzywa). Na dużej patelni rozgrzać połowę oleju, dodać lekko zgnieciony nożem czosnek i rozgniecione anchois oraz brokuły. Smażyć na małym ogniu, brokuły dokładnie obracać. W drugim garnku podgrzać roztarte pomidory, drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz (nie doprowadzać do wrzenia). Ugotowany makaron ,,al dente"i dobrze odcedzony dodać do brokułów, usuwając przy
Pysznie & Piękniezależy od Waszych gustów i potrzeb. Makaron ugotować al dente. Mięso włożyć do miski, dodać 1 jajko (przed użyciem sparzyć; u mnie na 1 kg mięsa zużywam 2 jajka). Doprawić solą i pieprzem, odrobiną majeranku i ostrą papryką i drobno poszatkowaną szalotką. Podsmażyć małą ilość (łyżeczkę) na patelni i sprawdzić smak. W razie potrzeby doprawić. W małej miseczce przygotować(...)niż kroić). Jeśli używamy pomidorów z puszki, wlać pozostały sok na patelnię. Jeśli użyliśmy świeżych pomidorów, warto dodać sok pomidorowy lub delikatnie rozcieńczony przecier pomidorowy. W najgorszym wypadku można się wspomóc jakimś Fixem. Podsmażyć mieszając delikatnie, tak by klopsiki pokryły się sosem. Dodać odrobinę śmietany to zagęszczenia. Podsmażyć. Makaron wyłożyć na talerz, na makaron wyłożyć kilka klopsików, polać sosem. Dekorujemy
Pociąg Do Kuchniłyżki świeżego szczypiorku 1 łyżka koperku 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku. Boczek oraz cebulkę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy jako pierwszą cebulkę. Gdy zmięknie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia. Ser feta kroimy(...)gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Na końcu wsypujemy koperek oraz szczypiorek. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą makaron, brokuł, zielony groszek, ser feta i boczek z cebulką. Całość zalewamy sosem i ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut
VioletoweKucharzenieBezglutenowe spaghetti z kurczakiem i melonem Składniki: bezglutenowy makaron 2 piersi z kurczaka pół melona 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 plasterków pora 2 plasterki imbiru oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego pół puszki kukurydzy 1 łyżeczka kaparów 500 ml sosu pomidorowego sól pieprz Cebulę, czosnek, por i imbir obrałam i pokroiłam w plasterki. Kurczaka(...)melona pokroiłam w kostkę. Imbir pokroiłam na drobno, można przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam cebulę, czosnek, por i kurczaka. Następnie dolałam sos pomidorowy, dodałam imbir, kukurydzę, ocet, kapary, melona, sól i pieprz. Całość dusiłam ok 30 min. Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie
nietadietaszpinakiem. To szybkie w przygotowaniu, pożywne oraz sycące danie, które zaspokoi kubki smakowe niejednego smakosza. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - szpinak (świeży) - 150 g - pełnoziarnisty makaron typu tagliatelle - 1 szklanka - jogurt naturalny - 1 opakowanie - orzechy włoskie - 5 sztuk - ser Feta - 1/4 kostki - czosnek - 3 ząbki - bazylia świeża - gałka muszkatołowa(...)marynacie obtoczyć pierś z kurczaka, pozostawić na 20 min, a następnie mięso ugrillować na patelni (bez dodatku tłuszczu). Pozostałą część jogurtu podgrzać w rondelku wraz z gałką muszkatołową, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią oraz pieprzem, a następnie dodać liście szpinaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem ze szpinakiem, dodać pokruszony ser Feta. Na wierzchu układać kawałki kurczaka, całość posypać drobno
Fit-amina