warzywami psiankowatymi. sos: 3 papryki czerwone 2 bakłażany 70 g koncentrat pomidorowy sól, pieprz 1 główka czosnku 1 cebula papryka czerwona 50 g sera śmietankowego puszystego 250 g makaronu pappardelle kotleciki: 1/2 kg cielęciny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonych grzybów suszonych papryka słodka sól, pieprz koperek świeży 3 łyżki kaszki manny do obtoczenia: mąka(...)minut aż warzywa zrobią się miękkie. Po upieczeniu obieram bakłażana ze skóry, paprykę też, przekładam na patelnię, dodaję cebulę, czosnek obrany, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką i miksuję blenderem. Sos przesmażam na gazie, dodaję serki, wlewam trochę wody od gotowania makaronu bo zrobi się gęsty. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Kotleciki: Cielęcinę mielę maszynką do mięsa razem z cebulą
wesoła kuchniabeszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Pieczarki 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz płaty makaronu lasagne 300 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już(...)będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Pieczarki Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pokrojone drobno pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż odparuje woda. Makaron W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał. Makaron
O kuchni z uczuciem300g tofu marchewka sos sojowy 20-30g suszonych grzybów mun ½ słoiczka pędów bambusa opakowanie makaronu ryżowego do podania sos słodko kwaśny Sposób wykonania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem i zostawiamy na około 4-5 minut. Odcedzamy. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko (około pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy posiekaną papryczkę(...)tofu oraz posiekaną w małe słupki marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy sos sojowy, grzyby mun, pędy bambusa, zmniejszamy ogień i przesmażamy razem do połączenia smaków. Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego, skropione sosem słodko-kwaśym i posypane obficie posiekaną natką pietruszki lub dymką
Pyry na Gazdomowego , staram się kupować te lepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc(...)dwie łyżki koncentratu i razem zasmażamy je, ciągle mieszając przez około dwie minuty. Dodajemy na patelnię. Wrzucamy również kostkę rosołową, posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam ten sos "polońskim" umyślnie. Przede
Kuchenna Kontrrewolucyaczarne oliwki bez pestek kukurydza konserwowa 1 średnia cebula oregano, bazylia pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w kostkę, pomidory również. Pomidory możemy sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, teraz dodajemy passatę i pokrojone pomidory(...)kukurydzę ok. 2 łyżki stołowe. Wszystko doprawiamy pieprzem i ziołami, nie solimy ponieważ passata zazwyczaj jest dosalana. Sos dusimy jeszcze ok. 3-4 min. i wyłączamy ogień. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos i polewamy jeszcze oliwą z oliwek ok. 2 łyżki, teraz wszystko razem mieszamy. Gotowe :) Wspaniałe i smaczne danie, które przygotujecie w czasie nie dłuższym niż gotuje się makaron
vegetaniecebuli, ani czosnku lecz jest jeszcze odrobina wina. Ja znam wersję z zielona pietruszką, więc ją dorzuciłam. Polecam! . Składniki dla 4 osób: 350 g makaronu bucatini lub spaghetti 120 g pancetty, podgardla lub boczku 60 g szynki parmeńskiej 1 kg dojrzałych pomidorów 1 ostra papryczka drobno pokrojona 60 g sera pecorino drobno startego lub pokruszonego sól i pieprz 1 łyżka(...)Pancettę lub boczek pokroić w paski. Zrumienić na oliwie razem z chili. Dodać wino, wymieszać, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć pomidory ok. 15 minut. Ponownie dołożyć boczek, krótko podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Odcedzić wymieszać z sosem. Podawać gorący z natką pietruszki i serem pecorino. Smacznego! Przepis
Pełny talerzindyka olej kokosowy ząbek czosnku sól do smaku I tyle... Na rozgrzany w głębokiej patelni olej kokosowy wrzuć poszatkowany ząbek czosnku. Wlej pomidory i dodaj bazylię. Posól. Wrzuć pokrojone na kotlety piersi kurczaka i przykryj. Duś mięso w pomidorach, aż zmięknie. Międzyczasie ugotuj makaron i odcedź. Wymieszaj makaron z pomidorami podawaj z serem. Piersi z kurczaka albo wykorzystaj
Z Kuchni Do Kuchnikurczaka 8 plastrów makaronu lasagne 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100g orzechów włoskich śmietana (36%) 200ml 6 plasterków sera żółtego, lub 100g sera tartego imbir, gałka muszkatołowa, kumin Sposób przygotowania: W garnku podgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i dorzucić do patelni. Posolić, chwile podsmażyć i odstawić(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć na nim kurczaka. Zdjąć z patelni i dolać na pozostały tłuszcz śmietanę. Doprawić imbirem, gałką muszkatołową i kuminem i dokładnie wymieszać. Formę na lasagne wysmarować masłem. Na sam spód wlać 2 łyżki wody i ułożyć płaty makaronu (jedna warstwa) następnie rozłożyć równomiernie połowę podsmażonej cukinii tak by pokryła cały makaron. Następnie ułożyć
wysmienitybulionie czyni to danie bardziej wykwintnym . składniki na 4 porcje 500 g makaronu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 por 20 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek 25 dag sera pleśniowego szklanka bulionu 1 łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz przepis Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojonego w plastry pora przez około 3minuty . Dodajemy pokrojony w kostkę boczek
Smakowite Daniazapasów powstało bardzo pomidorowe danie, w sam raz na rozpoczęcie pomidorowego sezonu. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min + 2 h pieczenie 200 g makaronu spaghetti 2 pomidory oliwa z oliwek sól, pieprz ocet balsamiczny parmezan Pesto 150 g suszonych pomidorów w oleju 50 g startego parmezanu 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii(...)czosnek przeciskamy przez praskę, migdały zalewamy wrzątkiem 3. Obieramy migdały z łupinek i podprażamy na suchej patelni 4. Miksujemy pomidory, czosnek, starty parmezan, bazylię i podprażone migdały, stopniowo dolewamy oliwę, aż do uzyskania konsystencji pasty, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem 5. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, ok 6 minut 6. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, na wierzchu dodajemy
Słodki Kompromisłyżka zielonego groszku bazylia oregano starty parmezan olej z pestek winogron Przygotowanie: Makaron gotuje w wodzie, ze solą i kilkoma kropelkami oleju według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Filet kroimy w plasterki, lekko rozbijamy, posypujemy solą, świeżym pieprzem, przyprawą do kurczaka i płatkami owsianymi. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy na nim kurczaka. Gotowe mięsko kroimy
Lawendowe Niebogodziny na małym ogniu. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Sos beszamelowy: Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać mąkę i smażyć 2 minuty. Dolewamy po trochu mleka i mieszamy tak aby nie było grudek. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron chwile podgotowujemy. Foremki na muffinki wykładamy papierem do pieczenia. Następnie podgotowanym makaronem wykładamy foremki z papierem
Kuchnia w oparacholiwek EV Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany drobniutko czosnek, lekko go przesmażamy ze szpinakiem. Warzywa odstawiamy z ognia, dodajemy do nich ricottę, przyprawy i dokładnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie wystygł. W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z sugestiami producenta na opakowaniu, pamiętając
Kulinarne przygody Gatitydwóch garnków wlewamy wodę, solimy i gotujemy. W nich ugotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu, a w drugim podgotujemy umyte różyczki brokuła przez około 6-7 minut. Następnie myjemy i osuszamy fileta, następnie kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka np. kebab. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kurczaka i smażymy. W drugiej-większej patelni
Gotuj z MąkąWarzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa chwilę podsmażyć, dodajemy czosnek oraz mięso, doprawiamy do smaku i smażymy aż odparuje płyn i mięso nabierze brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle) ugotować w osolonej wodzie, odcedzić
magiczna kuchnia Kasi