makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:280/561)

Pesto z natki pietruszki 138

Grana Padano – 3 łyżki startego Oliwa z oliwek – ½ szklanki Wykonanie: Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. W blenderze umieszczamy natkę pietruszki (bez twardych łodyg), czosnek, sól, ser i migdały. Całość miksujemy na gładką masę stopniowo dolewając oliwę.  Podajemy z grzankami, grissini, makaronem lub innymi ulubionymi dodatkami

Kuchnia Bon Appetit
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 152

Podniosłam znacznie poprzeczkę mojej patelni. Tak , zrobiłam ciasto z patelni. Żółciutkie, puszyste jak biszkopt, po prostu pyszne! JEST TUTAJ I CIESZY SIĘ 15 TYŚ. WYŚWIETLEŃ. Przede wszystkim prostota wykonania tego ciasta rzuca na kolana. Następne danie to...totalna improwizacja. Powstało z potrzeby chwili, dla lekko podgłodzonych gości. Bardzo szybki makaron, którego smak pozostanie na długo w pamięci, gdyż sekretem jest(...)makaron właściwie powstaje na oczach gości. Jest niesamowicie aromatyczny i pyszny. Potem przyszedł czas na ...zachcianki. Kolejna improwizacja, której jest pełno w mojej kuchni. Nie boję się improwizować. Często nie używam miar i wag. Nie trzymam się kurczowo przepisów, wręcz celowo niejednokrotnie je zmieniam! Już taka jestem. I dlatego powstał kurczak jak z piekarnika! KURZĘCE PODUDZIA PIECZONE W PATELNI

Z Kuchni Do Kuchni
Lasagne z kurczakiem i trzema serami. 205

świeżej posiekanej bazylii oliwa do podsmażania i natłuszczenia formy pieprz i sól Wykonanie. Makaron ugotować w osolonej wodzie tak by był lekko twardy, gotujemy przez 8-10 minut. Po wyjęciu przepłukać go zimną wodą i rozłożyć luźno (by się nie skleił) by się odsączył. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso, podsmażyć z dodatkiem soli przez kilka minut. Dodać czosnek przeciśnięty(...)wbić dwa jajka, dodać trochę soli i wyrobić na jednolitą masę. Ważne! Zarówno sos, jak i ser powinien być wyczuwalnie słony. Formę natłuścić oliwą. Na dno włożyć 6 płatów makaronu, tak aby jeden lekko zachodził na drugi. Na makaron ułożyć 1/3 część sosu mięsnego i 1/3 masy serowej. Ucisnąć. Nałożyć drugą warstwę makaronu i drugą warstwę sosu oraz sera. Znów

Poezja Smaków - blog kulinarny
Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami 198

danie niezwykle sycące, idealne na zimne dni. Łazanki możecie przygotowywać sami, ale obecnie na rynku dostępne są już takie makarony, i ja z tego dobrodziejstwa korzystam. Składniki: * 500 g makaronu łazanki, u mnie Lubella * 500 g kiszonej kapusty * 2 garści suszonych grzybów * 150 g pieczarek * 1 cebula * 1 kopiasta łyżka śmietany 18% * 1 płaska łyżka mąki pszennej * olej rzepakowy(...)Ugotowaną kapustę odcedzić i pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić w pół plastry. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju - na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby - smażyć 2 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki - dusić, aż pieczarki zmiękną. W międzyczasie ugotować makaron łazanki, wg przepisu na opakowaniu. Do grzybów dodać pokrojoną kapustę kiszoną - całość smażyć

kolorowotorcikowo
Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym 219

plastry grubości maksymalnie 2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i delikatnie ułożyć na niej polędwiczki wraz z marynatę. Delikatnie i na niewielkim gazie je dusić przez około 5 minut z każdej strony, po tym czasie dolać śmietankę i 2 łyżki wody. Delikatnie zamieszać i dusić około 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem na końcu posypać świeżo zmielonym pieprzem

Kuchnia na wzgórzu
Aksamitne pappardelle z białymi szparagami i łososiem 268

końcu narodzić. Danie jest aksamitne i delikatne (ale nie nudne!). Delikatny smak mascarpone przełamuje świeżo mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa i kapary (jeśli lubimy). SKŁADNIKI 150-200 gram makaronu pappardelle 200 gram mascarpone 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego pęczek białych szparagów 100 gram łososia wędzonego sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżka posiekanego koperku łyżka kaparów(...)pół łyżeczki cukru. Główki szparagów dodajemy do garnka w połowie gotowania. Na patelni na małym ogniu podgrzewamy mascarpone, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, rozdrobione kawałki łososia wędzonego, sól, świeżo mielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, koperek, kapary (opcjonalnie) i podgotowane szparagi. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Makaron podajemy z sosem

OstryKęs
Czerwone spaghetti z kawałkami pomidorów 150

Składniki: 2 porcje 100 makaronu spaghetti, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 100 g polędwiczki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki, 2 łyżki sosu worcetershire, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, świeża kolendra, 2 łyżki oleju rzepakowego, 10 oliwek zielonych z papryką, 2 plasterki sera żółtego, 4 mini suszone papryczki chili (do smaku) 2 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie(...)przejdą czosnkowym smakiem, a sam czosnek będzie delikatny w smaku). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chili i mięso, podsmażamy często mieszając. Dodajemy pomidory w kostce, czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i podgrzewamy. Doprawiamy szczyptą cukru,  sosem worcetershire, pieprzem i dodajemy kilka listków kolendry drobno posiekanych. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente, odcedzamy i mieszamy

Moniki Smakołyki
Aksamitne pappardelle z białymi szparagami i łososiem 279

końcu narodzić. Danie jest aksamitne i delikatne (ale nie nudne!). Delikatny smak mascarpone przełamuje świeżo mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa i kapary (jeśli lubimy). SKŁADNIKI 150-200 gram makaronu pappardelle 200 gram mascarpone 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego pęczek białych szparagów 100 gram łososia wędzonego sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżka posiekanego koperku łyżka kaparów(...)pół łyżeczki cukru. Główki szparagów dodajemy do garnka w połowie gotowania. Na patelni na małym ogniu podgrzewamy mascarpone, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, rozdrobione kawałki łososia wędzonego, sól, świeżo mielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, koperek, kapary (opcjonalnie) i podgotowane szparagi. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Makaron podajemy z sosem

OstryKęs
Amerykański makaron z serem i mięsem – mac & cheese 305

bulionu 375 ml sosu marinara* 0,6 kg makaronu typu kolanka 0,5 kg sera mozzarella albo cheddar startego sól, pieprz łyżka oliwy sos marinara: 1 puszka pomidorów 1 cebula 10 listków bazylii 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki suszonego oregano 0,5 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz oliwa Na patelni/ w rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić posiekaną cebulę i czosnek(...)Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso i podsmażyć na złoto. W razie potrzeby odsączyć płyn. Dodać poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażać 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, cukier, dobrze wymieszać. Dodać szpinak/ pietruszkę i podsmażać 5 minut. Dodać mleko i bulion razem z sosem marinara i dobrze wymieszać. Dodać makaron, zagotować. Zmniejszyć

Pociąg Do Kuchni
Penne z kurczakiem i szpinakiem 151

Wlać bulion, a następnie śmietanę i zagotować. Na patelni roztopić smalec, włożyć pokrojony w paski boczek jak się podsmaży dodać kurczaka też pokrojonego w paski. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i zmiażdżonym czosnkiem i dobrze podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać szpinakowy sos, wymieszać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem szpinakowym, posypać

Gaździnka warzy
Spaghetti Napoli 209

ugotować zgodnie z przepisem  na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotować sos. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę. Pomidory wylać z puszki do miseczki i zmiksować blenderem na gładką masę, lub jeśli ktoś woli sos z kawałkami pomidorów, rozgnieść je widelcem. Na rozgrzaną na patelni oliwę/olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.  Następnie, do zeszklonej(...)minut, aż do zgęstnienia sosu. Następnie dodać ocet balsamiczny, cukier, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku i gotować jeszcze przez około 5 minut. Gotowy sos wymieszać z makaronem. Spaghetti podawać natychmiast po przygotowaniu, posypane startym serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem i pieczarkami 301

natki pietruszki; 1 czubata łyżka masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć z oleju. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek(...)odparuje. Następnie dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem podsmażać. Do sosu wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż delikatnie zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem. Makaron podawać oprószony natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym. Śmietanę można

Gospodyni Miejska
Pesto z jarmużu 194

obrywamy listki, które dokładnie myjemy i odsączamy. Na patelni prażymy chwilkę słonecznik. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu, dorzucamy nasiona i blenderujemy. Dokładamy do pojemnika jarmuż i żółty ser. Ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem (w sporych ilościach) i  mieszamy. Pesto możemy podać z makaronem lub np. na grzankach

Kolizje Smaków
Muszle nadziewane mięsem mielonym 179

mielonego wieprzowego cebula marchew 2 ząbki czosnku opakowanie makaronu Lumaconi 500 g ( muszelki) ser żółty wędzony ok. 200 g słoik pomidorów suszonych w zalewie opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki  koncentratu sól , pieprz, bazylia , oregano olej Sposób przygotowania Czosnek , cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy czosnek, delikatnie go szklimy. Następnie dokłądamy

Słodkości i nie tylko