makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:283/561)

Zupa pieczarkowa 133

duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (opcjonalnie) por (opcjonalnie) duża cebula mała śmietana 12 % makaron świderki lub nitki (ilość wedle uznania) sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę i plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni razem z pieczarkami. Obrać i pokroić warzywa wedle uznania. Mogą to być plasterki, kostki(...)zupy, dodać śmietanę i wymieszać, a następnie wlać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wyłowić pora, aby się nie rozpadł. Ugotować osobno makaron w osolonej wodzie

Karola gotuje
Kolorowy makaron ze szpinakiem w sosie pieczarkowym 131

obficie zalać śmietaną! O taaaak! :) Czyli po kolei, żeby chaos wyeliminować: makaron 500 g pieczarek 450 g mrożonego liściastego szpinaku 2 cebule 2 duże ząbki czosnku solidna garść oliwek opakowanie (270 g) serka feta śmietana bulion Zaczynamy od posikania cebuli w piórka. Wrzucamy ją na patelnię na odrobinę oleju i na malutkim ogniu smażymy. Bierzemy się za pieczarki. Kroimy(...)ćwiartki i dorzucamy na patelnię do cebuli. Gotujemy wodę i zalewamy w szklance kostkę bulionową. Wlewamy bulion na patelnię. Siekamy bardzo drobno czosnek i też dodajemy na patelnię. Dusimy aż pieczarki zmiękną. Potem dodajemy szpinak i dusimy dalej. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Jak szpinak się trochę poddusi to dorzucamy oliwki. W całości, nie kroimy. Jak się jeszcze trochę

Marder&Marder Manufacture
Makaron ze szpinakiem – pyszny obiad w 15 minut 232

filmu z przepisem: Makaron ze szpinakiem Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i gorący dodam do szpinaku. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki, jeżeli szpinak ma twarde i grube łodyżki to je odcinam i wyrzucam. Czosnek drobniutko kroję. Teraz przygotuję szpinak: Szpinak możemy przygotować na patelni lub rondlu. Do rondla przekładam masło, olej, czosnek, suszone

Uwaga Babcia Gotuje
Lazania z brokułem 157

smaku doprawić solą i pieprzem. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Do farszu brokułowego dodać 4 łyżki beszamelu i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć 2 płaty makaronu i posmarować brokułowym farszem i ponownie 2 płaty

Monia miesza i gotuje
Makaron z ciecierzycą w sosie pomidorowym 191

smażenia; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cieciorkę odsączyć z zalewy. Cebulę obrać, drobno pokroić. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Paprykę i chili umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić pokrojoną cebulę(...)razem podsmażać, aż papryka stanie się miękka. Na patelnię z warzywami wrzucić odsączoną cieciorkę. Wlać pomidory wraz z zalewą. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dusić razem na średnim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, pomidory delikatnie się rozpadną a sos lekko się zagęści. Do garnka z odcedzonym makaronem wlać sos z warzywami i dokładnie pomieszać. Makaron

Gospodyni Miejska
Sałatka z makaronem chińskim, kurczakiem i ananasem 889

przykryciem – dodatkowo solę wodę, by makaron nie był mdły). Następnie należy odcedzić makaron. Kurczaka umyć i osuszyć. Pozbawić ewentualnych błonek. Polędwiczkę odciąć. Pozostały filet z kurczaka pokroić w poprzek na pół. Wrzucić kurczaka (piersi + polędwiczki) do miseczki, dodać łyżkę sosu sojowego, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron, ostudzić. Następnie pokroić w kosteczkę(...)majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Więcej przepisów na surówki i sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sałatka z makaronem chińskim, kurczakiem i ananasem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 130

myjemy, kroimy w plastry obsmażamy na patelni po smażeniu mięsa, smażymy do momentu odparowania wody, przekładamy do pulpetów, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso i pieczarki. Dodajemy suszoną włoszczyznę, gotujemy przez 30 minut. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej, wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron  gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem

Bajeczna Kuchnia
Zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio 207

smaku 1. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Smażymy do zarumienienia.  2. Kiedy mięso się przyrumieni, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i ponownie mieszamy. Dusimy przez około 10 minut. 3. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy

Szefowa kuchni
Paprykowe penne z boczkiem 158

mięsnych bitek czy pieczonej polędwicy. Przepis jest prosty i nie zajmuje dużo czasu, bo u mnie go ostatnio za wiele nie ma;) Zapraszam na obiad;) Składniki: 200 gram makaronu penne 2 papryki czerwone 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku kawałek boczku o grubości około 1-1,5 cm Przygotowanie: Papryki kroimy(...)kilka minut pod przykryciem np. w garnku, obieramy ze skóry i przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodajemy natkę pietruszki (taką większą szczyptę) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładki krem. Sos mieszamy z boczkiem i ugotowanym makaronem, natką pietruszki ewentualnie innymi ulubionymi ziołami

Życie zaczyna się w kuchni
SPAGHETTI BOLOGNESE Z PIECZARKAMI 110

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 200 g makaronu spaghetti 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag pieczarek 1 szalotka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki bazyli, 1/2 łyżeczki natki pietruszki 10 dag sera żółtego PRZYGOTOWANIE:   Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam

Gotowanie Patki
Spaghetti z domowym sosem cukiniowym i klopsikami 163

tartej i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować małe kulki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Obsmażyć mięsne kulki ze wszystkich stron a następnie dodać sos ze słoików. Gdyby sos był za gęsty podlać odrobiną wody. Wszystko dusić ok 10-15 minut, do smaku doprawić oregano oraz solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente. Na talerze nałożyć ugotowany makaron, polać sosem

Monia miesza i gotuje
Cannelloni nadziewane pieczarkami i serem pod beszemelem. 128

beszamelem. Żeby nieco podkręcić serowy smak, dodałam też gorgonzolę. Efekt osiągnęłam, chociaż dla młodszej części rodziny najbardziej podkręciłam zapach. Nie jedli, niech żałują. Mnie tam nie przeszkadzało ;) :) Składniki: makaron cannelloni (12-15 rurek) 500 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera tymianek (u mnie świeży) sól pieprz oliwa  ser gorgonzola (opcjonalnie) sos beszamelowy (3 łyżki masła(...)wrzątku. Wyjąć i przestudzić. Nadziewać farszem. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodawać mąkę partiami cały czas intensywnie mieszając. Gdy już nie będzie grudek dolewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Makaron zalać sosem beszamelowym.  Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec

zadanie-gotowanie
makaron z sosem z cukinii 121

obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarka i podsmażamy na patelni z tłuszczem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do marchewki z czosnkiem. Całość dusimy do miękkość. Pod koniec dodajemy 3 łyżki sera, natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy do sosu i dokładnie

Domowy Smak Jedzenia
Penne w sosie serowym z kurczakiem i pieczarkami 188

penne w sosie serowym z kurczakiem i pieczarkami (3 porcje): 1/2 opakowania makaronu penne (duży) pojedynczy filet z kurczaka 100 g sera żółtego 1/2 dużej śmietany 30% odrobina mąki 100 g pieczarek sól pieprz ostra papryka oregano cebula dymka Cebulę dymkę posiekać i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i posolić, wrzucić(...)patelnię, a następnie doprawić pieprzem, ostrą papryką i oregano. Ja użyłam sporych ilości tych przypraw, ponieważ chciałam, aby danie było pikantne. Smażyć, aż mięso będzie gotowe, ale nadal soczyste. Wlać śmietanę. Kiedy śmietana zacznie się gotować, zetrzeć ser żółty na tarce o średnich oczkach i intensywnie mieszać. Jeśli sos jest zbyt mało gęsty dodać mąki i dokładnie wymieszać. Zagotować

Karola gotuje
Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 293

żółtka jaj; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Biały pieprz. Sposób wykonania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość(...)wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje. Wymieszać. Zmniejszyć ogień. Całość doprawić sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i białym pieprzem. Podawać z gorącym makaronem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego

Gospodyni Miejska