smaku 1 łyżeczka cukru duża garść siekanych liści bazylii Ponadto (3 porcje): 300 g makaronu fusilli (u mnie Malma ) Wykonanie: Przygotowanie pulpetów: Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy w dłoniach małe pulpeciki. Mi wyszło 12. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy na niej pulpety. Pulpety podsmażamy z obu stron, łącznie około(...)połowie czasu duszenia pulpety odwracamy na drugą stronę. Dodajemy bazylię oraz 4 łyżki oliwy extra vergine i już bez przykrycia, całość gotujemy 5 minut. Gotowe. Makaron fusilli gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany al dente. Makaron przekładamy do sosu, mieszamy i przekładamy na talerze. Smacznego
Smak mojego domucukinia młoda 200 g fasolki szparagowej 1 szklanka ugotowanego ryżu 100 g ugotowanego makaronu 1/2 pęczka koperku 2 łyżki startego sera żółtego natka pietruszki sos beszamelowy: 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wywaru drobiowego sól, pieprz gałka muszkatołowa Na patelni roztapiam masło, dodaję mąkę i na wolnym ogniu lekko ją podsmażam, uważać żeby(...)wolny ogień i mieszam do zagotowania, żeby nie powstały grudki. Na końcu doprawiam sola, pieprzem, gałką. Jak sos okaże się za gęsty dolewam zimne mleko. Do zapiekanki wykorzystałam makaron i ryż ugotowany z dnia poprzedniego. Marchew obieram i kroję na cienkie paski na maszynie do chleba, to samo robię z cukinią ale jje nie obieram. Można też pokroić ostrym
wesoła kuchniaFabianem :) No to lecimy z tym przepisem. Skład: 800g łopatki wieprzowej 400g makaronu do lasagne 400g pomidorów w puszcze 150g tartej mozzarelli 400ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa majeranek,oregano,bazylia,papryka,czosnek Na patelni przesmażamy mięsko doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, majerankiem, oregano, czosnkiem i papryką. Następnie dodajemy pomidory w puszcze(...)gotowe można układać wszystko w naczyniu żaroodpornym. W moim przypadku z tych proporcji w naczyniu żaroodpornym, które mamy idealnie wchodzi 3 warstwy. Na dół naczynia wylewam troszeczkę beszamelu aby makaron nie przywarł do naczynia i kolejno 1/3 surowe płaty makaronu, na to 1/3 beszamelu i 1/3 sosu mięsnego. Czynność powtarzamy 3-krotnie a na samej górze sypiemy mozzarellę. Do pieca
Smacznie Pysznie Kalorycznieprowansalskich 1 puszka tuńczyka w oleju starty ser cheddar ok. 300 g makaronu Selera oczyszczamy z grubych włókien i kroimy w cienkie plasterki, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę i cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mąkę mieszamy z wodą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa (seler, marchewka, cebula, papryka, czosnek
Czary - gary w kuchniposiekaną w drobną kostkę cebulkę i dodać do niej cukinię. Na osobnej patelni podsmażyć kurczaka. Następnie dodać gotowego kurczaka do cebuli z cukinią i smażyć na małym ogniu. Dodać śmietanę,oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekaną drobno pietruszkę. Na koniec odcedzony makaron dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać (można również podawać makaron polany
The Sweet Damselszczypiorku lub 2 dymki (biała i jasnozielona część) 1 opakowanie twardego tofu (ewentualnie pierś z kurczaka) 100-150 g makaronu Mie (najbardziej do tej potrawy pasuje makaron do potraw chow mein). Przygotowanie: Tofu wyjmujemy z opakowania i odkładamy na papierowy ręcznik na 5 minut. Następnie kroimy na kawałki, posypujemy lekko solą i pieprzem i podsmażamy(...)cebulę w plasterki, seler na niewielkie kawałki.. Podgrzewamy olej w woku lub na dużej patelni. Dodajemy cebulę, seler, marchew, paprykę i smażymy przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dokładamy kapustę i podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Pod koniec dodajemy dymkę (szczypiorek). Wrzucamy makaron na wrzącą wodę i gotujemy około 2 minuty. Do warzyw dodajemy ugotowany makaron następnie
Moja Mama Gotujeposzatkuj. Pieczarki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w dość drobną kostkę. Makaron ugotuj wg zaleceń na opakowaniu, wybierając krótszą opcję czasu gotowania, tak, aby był al’dente. Odcedź. Suszone grzyby zalej 300 ml wrzątku i pozostaw na jakiś czas, aby zmiękły. Przygotuj większy rondel lub patelnię, wlej łyżkę oliwy i rozgrzej. Wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy nieco zmięknie, dorzuć(...)plastry pieczarek i przeciśnięte ząbki czosnku. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Przełóż do miski. Na tej samej patelni (jeżeli jest za mała sięgnij po duży garnek) ponownie rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć posiekaną kapustę. Chwilę ją podsmaż, a w międzyczasie odcedź grzyby i pokrój je w drobną kosteczkę. Aromatyczną wodę pozostałą z moczenia
Roślinna - blog wegańskistrąków. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj szparagi i groszek cukrowy, smaż kilka minut. Następnie dodaj szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj sos sojowy, miód i sos ostrygowy, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj makaron. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, smaż
Moja pasja smakuSkładniki: makaron 1 filet z kurczaka 1/2 brokuła 1 papryka czerwona 1/2 cebuli 5 pomidorów suszonych z zalewy z ziołami 10 pomidorków koktajlowych czerwonych 10 pomidorków koktajlowych żółtych 1 opakowanie śmietany 18% (400 ml) sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka masła olej Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Gdy filet się usmaży dodaję(...)pokrojone drobno pomidory suszone. Na oddzielnej patelni przysmażam na oleju cebulę w piórka i paprykę w paski, dodaję do kurczaka. Doprawiam solą i pieprzem, zalewam śmietaną. W garnku w osolonej wodzie gotuję brokuły. Ugotowane brokuły dodaję do sosu z kurczakiem, dodaję pomidorki przekrojone na pół. Chwilę duszę. Podaję sos z ulubionym makaronem. Artykuł Wspaniały makaron z kurczakiem i kolorowymi
MojaQchnia.plMakaron z cukinią, suszonymi pomidorami i boczkiem Składniki: 3 małe cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kawałek boczku kilka suszonych pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz tymianek Boczek pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni, aż lekko się zarumienił. Cebulę i czosnek pokroiłam na drobne paseczki i również podsmażyłam. Cukinię starłam na dużych oczkach. Suszone pomidory pokroiłam
nietadietacebuli 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Cebule kroimy w grubsza kostkę, grzyby shitake również. Szparagi kroimy na dwie lub trzy części. To zależy o Was czy chcecie mniejsze kawałki czy większe. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli. Teraz wlewamy pomidory z puszki(...)Kiedy szparagi beda już kruche wrzucamy grzyby. Dusimy wszystko 5 minut i na koniec posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Sos przelewamy do garnka z makaronem i dobrze wszystko razem mieszamy. Podajemy na talerz :) Danie możecie posypać ostrym serem w typie cheddar i jakimiś kiełkami. My użyliśmy kiełków czosnku ale Wy możecie użyć takich jakie macie akurat np. na oknie
vegetaniewody; 1/2 łyżeczki suszonego tymianku; 1/2 pęczka koperku; Sól; Pieprz; Olej/oliwa. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z płynów. Koperek drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić cebulę i zeszklić. Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki, zalać(...)posolić i popieprzyć do smaku, dodać posiekany koperek i tymianek, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 - 15 minut tj. aż papryka będzie miękka. Do odcedzonego makaronu dodać powstały sos, wymieszać i podawać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja
Gospodyni Miejskapietruszki 150ml smietany sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 100ml bulionu wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente. W tym czasie scieramy na tarce o duzych oczkach dynie. Boczek wedzony (ja uzylam boczku w plasterkach) kroimy w paseczki, a cebule w kostke. Na patelni wysmazamy boczek, dodajemy do niego posiekana cebulke i smazymy do chwili az sie zeszkli(...)miekka. Na koncu dodajemy smietane i przyprawy. Doprowadzamy calosc do wrzenia. Smietanka powinna stac sie kremowa. Jesli sos bedzie zbyt luzny mozna dodac do niego lyzke serka typu Almette. Makaron mieszamy delikatnie ze sosem. Smacznego
Przysmaki Karolkimięsem z kurczaka, pomidorami koktajlowymi i makaronem w kształcie kokardek. Do tego odrobinę pietruszki i pyszny obiad mamy gotowy w 20 minut. Idealny na każdy dzień! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron kokardki Lubella – 2 porcje * filet z kurczaka – 150 g * mała cukinia – 1 szt * pomidory koktajlowe – 150 g * jogurt naturalny – 2 łyżki * dobrej jakości masłoklarowane(...)papryką i posiekanym czosnkiem , odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy odsączonego z marynaty kurczaka i smażymy na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w pół-talarki cukinię oraz przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron kokardki, podgrzewamy jeszcze ok 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące
Ostra na Słodkopokrojony w plastry. Czosnek i pozostałe przyprawy prażymy na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy je do zupy razem z solą, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 godzin. Po tym czasie wywar przecedzamy. Ugotowane mięso kroimy w kawałki. Do miski na zupę wkładamy makaron, mięso oraz pozostałe dodatki. Zalewamy gorącym wywarem i gotowe! Możemy doprawić
Smakowity Blog Kulinarny