makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:357/561)

Kurczak duszony w sosie pomidorowym na winie 220

patelnie. Dokladamy bukieciki ziol i wino. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy okolo 2 minuty. Dodajemy bulion i pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem okolo 15 minut na malym ogniu. Dodajemy oliwki i ponownie dusimy okolo 5 minut by sos sie scial, a mieso bylo miekkie. Wyciagamy bukieciki tymianku i rozmarynu. Doprawiamy sola i pieprzem. Danie podajemy z makaronem lub ryzem

Przysmaki Karolki
C - Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie 198

makaron pene, 1 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt fasola czerwona z puszki, 1 szt groszek konserwowy, 1 szt kukurydza z puszki, do smaku sól, do smaku curry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa z oliwek, 2 łyżki tymianek posiekany Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i curry, wrzucamy na patelnię

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Oryginalnie do makaronu 290

łyżki oleju kukurydzianego lub słonecznikowego 30-40 g drobno utartego parmezanu 3 łyżki posiekanej pietruszki Paprykę w całości podpiec w mocno nagrzanym piekarniku lub obsmażyć na łyżce oliwy na patelni tak, aby skórka lekko sczerniała, ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę, odstawić. Dynie pokroić w grubą kostkę ok. 2x2cm, obgotować w litrze bulionu przez 10 minut. Odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku(...)tygodni.                  Kiedy pesto się przegryzie, postępujemy z nim jak z każdym innym pesto, czyli mieszamy lub podsmażamy z gorącym makaronem i posypujemy parmezanem lub/i bazylią. Przepis bierze udział w akcji

Kuchnia Prezydentowej
SOS KURKOWY- SZYBKI I PROSTY 130

makaronów, ziemniaków lub kasz. Najlepszy sos kurkowy jaki jadłam, smak dzieciństwa. Przygotowywała go dla nas mama, a teraz ja robię taki dla swojej rodzinki ;) Składniki: * 400 g świeżych kurek * 1 cebula * solidna garść posiekanej świeżej natki pietruszki * 1 łyżka masła * 150 ml śmietany 30% * odrobina oliwy z oliwek * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę drobno pokroić. Na patelnię wylać

Zrób to smacznie
Pesto z bazylii 133

makaronów, jako dip do przekąsek z ciasta francuskiego, grissini czy grzanek. Proste, smaczne, domowe, najlepsze, z serii: wiesz co jesz Róbcie i zajadajcie, pesto zielone rządzi! SKŁADNIKI: 1 duża doniczka bazylii 30 g orzeszków piniowych 20 g tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 80 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej patelnię

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti carbonara z cukinią 178

makaronu spaghetti • 100 g boczku parzonego • 100 ml śmietany 30% • 60 g parmezanu lub grana padano • 2 żółtka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 mała cukinia • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski, najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw. Na rozgrzaną patelnię wrzucić

KUCHNIA POLSKA
Pene z pesto w roladkach z bazylią 220

makaron penne który wcześniej ugotowałam. Zmieszczą się dwa rzędy makaronu.Dodaję pokrojonego pomidora suszonego. Roladę zwijam pomagając sobie nożem. Związuję nitką i smażę na maśle klarowanym na wolnym ogniu. Od czasu do czasu obracam z każdej strony. U mnie wyszły cztery roladki i składniki należy podzielić na tyle porcji. Jak roladki przestygną zdejmuję nitkę i kroję. Sos: Na patelni rozgrzewam

wesoła kuchnia
ZUPA POMIDOROWA Z PĘCZAKIEM 149

Zupa pomidorowa, to klasyk. Podana z ryżem, makaronem, czy kaszą jaglaną smakuje zawsze pysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna.  A wy z czym najbardziej lubicie?  2 marchewki  1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów  ziele angielskie  2-3 ząbki czosnku  2 łyżki masła(...)kasza pęczak  szczypta cukru  sól, pieprz  Przygotowanie: Cebulę i czosnek podsmaża na patelni, dodaj pomidory i duś około 10 minut.  Warzywa obierz, pokrój,wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj do miękkości.  Następnie zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. wyjmij ziele angielskie a zupę zmiksuj na gładki

Kukuleczki
Zupa krem z cukinii 142

makaronem" z sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 4 średniej wielkości cukinie 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 50g jogurtu naturalnego 100g sera żółtego maasdamer od Mlekoma pieprz 2 łyżki oliwy  Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy w pióra, ząbki czosnku na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażamy cukinię, szalotkę i czosnek. Do bulionu dodajemy zawartość patelni

Gotowanie i blogowanie
Pesto z liści rzodkiewki 179

patelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie

My Chcemy Jeść
Minestrone 249

zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, następnie resztę rozdrobnionych warzyw, podsmażać 5 minut.  2. Przełożyć do bulionu, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę masła i dusić pomidory pokrojone w kostkę (lekko osolić i wsypać szczyptę cukru), też wrzucić do bulionu z warzywami.  3. Cukinię pokroić w ćwierćplasterki, dorzucić do bulionu(...)zagotować, zestawić z ognia, pozostawić pod przykryciem ok. 5 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie.  Na talerzach posypać siekaną natką pietruszki i bazylią.  Można podawać z przecierkami, makaronem lub ryżem. Ale sama też smakuje świetnie

Kuchnia Prezydentowej
Łosoś ze szpinakiem i serem Blue 248

szpinaku mrożonego Hortex; 50 g sera Blue; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, gałka muszkatołowa. Zaczynam.           Na początku zajmuję się szpinakiem, wrzucam na patelnię i czekam aż się rozmrozi. Następnie dodaję cebulę pokrojoną w piórka, smażę dalej aż większość wody wyparuje. Po tym czasie kroję ser w kostkę, dodaję do całości cały czas mieszając(...)koniec przyprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem oraz gałką muszkatołową.              Łososia podgrzewam i gotowe  :-)  Śmiało można podawać z makaronem razowym bądź brązowym ryżem !! Smacznego

Życie na widelcu
Szpinak z cebulą i parmezanem 233

makaronu, może być też znakomitym nadzieniem naleśników. Polecam! składniki 250 g świeżego szpinaku baby 2 czerwone cebule śmietana słodka tarty parmezan 1 lekko czerstwa bułka pszenna  sól, pieprz kmin rzymski i starta gałka muszkatołowa opcjonalnie przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Odcedzić. Obciąć skórkę z bułki a miąższ pokruszyć. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni

Stare Gary
Muszle faszerowane boczkiem z sosem pomidorowym 199

Magda Trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie faszerowanych muszli, należy też wykazać się wyczuciem czasu, bo przegotowanie makaronu może skończyć się kulinarną katastrofą. Ale gdy tylko się je próbuję, zapominam o kulinarnym mozole i w duchu sobie obiecuje ,,muszę zrobić je jeszcze raz”. Są wyśmienite, efektowne i jak już się je robi to najlepiej całą paczkę. Składniki(...)bazylii i oregano puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 łyżka cukru 300ml bulionu warzywnego sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Następnie mielimy usmażone mięso w robocie kuchennym. Przekładamy do miski i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cukinię i serek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz

Smaczna Strona
Zupa grzybowa 183

suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki  2-3 litry wody 2 łyżeczki mąki  śmietana do zup i sosów  Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek(...)kosteczkę i dodać do zupy wraz z wodą , w której się moczyły. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na złoto na łyżce masła , a następnie dodać odrobinę zupy na patelnie chwilkę jeszcze podsmażyć wszystko i przełożyć do gotującego się garnka z zupą.  Do zupy dodać odrobinę soku z cytryny , sól , pieprz , majeranek i ewentualnie jeśli ktoś lubi vegetę

Aromatyczne Podróże