Delikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej z soczystymi pieczarkami i wyraźnym winnym aromatem. Bez zbędnych przypraw i mąki w sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej(...)cytrynową i zamarynować przez noc w lodówce. Następnie pokroić w duże kawałki i obsmażyć krótko na mocnym ogniu z każdej strony. 2. Pieczarki obsmażyć tak samo na tej samej patelni, obficie posypując je czarnym pieprzem. 3. Przełożyć mięso i grzyby do garnka z wodą (0,5 szklanki) i całymi przyprawami, zagotować, zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić pod przykryciem
Kuchnia Prezydentowejumieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy do miękkości kalafiora około 7 minut. Następnie blendujemy na gładki krem. 2. W między czasie na suchą patelnię wrzucamy pieczarki. Przesmażamy, dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, garam masala, ostrą paprykę, sól i pieprz, smażymy 4 minuty do miękkości cebuli. 3. Do garnka z kremem kalafiorowym wkładamy pieczarki(...)połowy limonki i kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu, aż kurczak będzie gotowy (5-7 minut). Na minutę przed końcem dodajemy kolendrę i mieszamy. 4. Na dwa głębokie talerze wykładamy "makaron" z cukinii, nakładamy sos i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artprzepisom na internecie i zrobiłam moje fantastyczne i pyszne pesto. Jestem zaskoczona, mile zaskoczona, jak wszechstronne zastosowanie posiadają liście rzodkiewki! Pesto jest genialne w smaku! Można je używać do makaronu, można do smarowania pieczywa, wafli ryżowych, jest też idealne do naleśników czy tortilli. Wyrazisty smak podkreśli delikatne potrawy. Jest banalne w przygotowaniu, można je przechowywać dość długo w lodówce(...)szpinak. Do dzieła! Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewki (ekologiczne, nie opryskane) 4 ząbki czosnku, można dodać więcej 8 łyżek ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne) 6-7 łyżek startego parmezanu 250 ml oliwy z oliwek sól i świeżo mielony pieprz Liście rzodkiewki należy opłukać, osuszyć , wrzucić do blendera, zalać oliwą, dodać czosnek
Z Kuchni Do Kuchnikapusty włoskiej; 1 duży liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; 5 ziaren czarnego pieprzu; 1 łyżka soli; 2,5 l zimnej wody. Dodatkowo/ do podania: Drobno posiekana natka pietruszki; Makaron nitki. Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszki, seler, por (biała i zielona część) oraz liście kapusty umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skóry. Wszystkie warzywa (oprócz kapusty) pokroić(...)pietruszki oraz gałązkę lubczyku umyć, osuszyć, pozostawić w całości, nie kroić. Cebulę obrać ze skórki (połowę łupin pozostawić), przekroić na pół i opiec na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni lub nad płomieniem gazu. Porcję rosołową z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usunąć skórę (oprócz szyi i skrzydełek) oraz nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka. Porcję rosołową umyć, osuszyć
Gospodyni Miejskapatelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno ketchup lub sos do hamburgerów podpieczona bułka Wszystko podajemy z niewielką porcją frytek i surówką colesław. Wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam lepszych hamburgerów. Przygotowuje się je naprawdę szybko i są mega smaczne. Czasami można pozwolić sobie na taki fast foodowy obiad. :) Makaron Dominik
Cooking Monsterpatelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno ketchup lub sos do hamburgerów podpieczona bułka Wszystko podajemy z niewielką porcją frytek i surówką colesław. Wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam lepszych hamburgerów. Przygotowuje się je naprawdę szybko i są mega smaczne. Czasami można pozwolić sobie na taki fast foodowy obiad. :) Makaron Dominik
Cooking Monsterjęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (średniej wielkości) 8 borowików 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30 % 1 szkl. mocnego bulionu 1 łyżka oleju do smażenia koperek do podania sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu ston na złoty
Codziennik KuchennySkładniki: 200 g makaronu spaghetti 200 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki 1 mała cebula czerwona pokrojona w pióra 1 papryczka chilli pokrojona w plasterki 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki garść liści bazylii 3 łyżki oliwy 50 g startego parmezanu sól pieprz 600 ml wody Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku/głębokiej patelni (oprócz parmezanu), zalać 600 ml wody
Malinowo w kuchniosób SKŁADNIKI: - 3/4 opakowania makaronu włoskiego spaghetti - 700 g mięsa wieprzowo-wołowego dobrej jakości - 1/4 papryczki chili - 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej - sól himalajska - 1/2 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1/2 puszki pomidorów pelati - mieszanka ziół włoskich - świeża bazylia - starty parmezan po 2 łyżki na porcje - 5 łyżek oliwy z oliwek Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę dodaj przeciśnięty czosnek
SMYKWKUCHNItowarzystwie ryżu, kaszy czy makaronu :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 298 kcal) 150 g piersi kurczaka 150 g brokuła 100 g cukinii 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka pestek z dyni sól, pieprz słodka czerwona papryka czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w wodzie al dente. Na suchej patelni podprażamy pestki i zdejmujemy
Moje Kuchenne Rewelacjepieprz Na patelni rozpuszczamy kilka łyżek masła. Cebule kroimy i zasmażamy na maśle, dodajemy pokrojone grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu jakieś 15-20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietany i po chwili zdejmujemy z ognia. Możemy grzyby posypać koperkiem gdy podajemy je do ziemniaków lub polać takim sosem makaron
prawdziwe jedzeniesiekamy i szklimy na patelni często mieszając. Pierś kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Dorzucamy do duszącej się cebuli i podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Po kilku minutach dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż wszystko się połączy. Doprawiamy bazylią, gotujemy kilka minut i podajemy z makaronem. Smacznego! Inspirację Madzia znalazła
Marder&Marder Manufacturerównie dobrze smakuje z makaronem czy ziemniaczkami. Polecam :) Składniki - dwie pojedyncze piersi z kurczaka ( lub jedna podwójna ) - pieczarki 15-20 dkg. - śmietana 12% 4 łyżki - mąka 3 łyżeczki - woda ok. 6 łyżek - domowa wegeta, papryka czerwona mielona, czosnek granulowany, sos sojowy -olej Wykonanie. Piersi oczyszczam, kroję w grubszą kostkę, pieczarki w drobniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam
Kuchnia z widokiem na ogródKurczaka odstawiamy. Na patelni smażymy z oliwą pora pokrojonego w paski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i musztardę. Wszystko podsmażamy i zmniejszamy ogień do minimum, następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną pietruszkę sól i pieprz, wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i dusimy jeszcze ok 10 minut, tak aby kurczak nabrał smaku. Podajemy z makaronem, ryżem czy kaszą. Tutaj
Niezły Młynekpożałujecie :) Składniki: 500 g makaronu (użyłam occhi di lupo Garofalo) 600 mięsa z indyka piersi 2 średnie cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 130 ml śmietanki 150 sera gorgonzola 10 pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa z oliwek Dodatkowo: 20 dag sera długodojrzewającego - Maasdam (lub dowolnego) sól pieprz Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić
Delicious Titbits