Zrobiłam je na lunch do pracy. Bardzo wygodne do przygotowania w pracy, tylko podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem. Piersi kurze pokroić w
Kuchnia Pokoleńulubionych potraw jest lasagne, która nawet w wersji wegańskiej zawiera sporo kalorii i tłuszczu. Postanowiłam przygotować ją w wersji lekkiej i dietetycznej, bez sera wegańskiego, sosu beszamelowego i makaronu. Takie danie, za względu na swoją lekkość będzie idealne na nadchodzące gorące dni, kiedy nie ma się ochoty na tłuste i wysokokaloryczne posiłki. Dietetyczna lasagne z cukinii(...)cukinia 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazyli 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 1 ząbek czosnku sól himalajska, pieprz 1 liść laurowy Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, przełóż na patelnie, posól i podduś na patelni z małą ilością wody i liściem laurowym. Pokrój marchewkę oraz seler naciowy na drobną kostkę i dodaj do cebuli. Duś pod przykryciem do momentu
wegujemylitrami zimnej wody i gotuję ok 30 minut. Po tym czasie dodaję mięso z kurczaka i obrane warzywa. Cebulę przekrawam wcześniej na pół i przypalam na suchej patelni. (Jeśli gotuję rosół drobiowy, od razu zalewam mięso i warzywa zimną wodą i gotuję na małym ogniu do miękkości) Do gotującego się wywaru dorzucam liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, ziarenka pieprzu(...)szumowin tworzących się na powierzchni. Wywar gotuję na małym ogniu aby tylko lekko pyrkał przez ok 1,5-2 godzin. Po tym czasie rosół przecedzić. Najlepiej smakuje z domowym makaronem , pokrojoną w kostkę marchewką i natką pietruszki. Rosół można przechować w lodówce ale należy pamiętać aby go wcześniej odcedzić, żeby dłużej zachował świeżość
Smakołyki Asiobtaczamy je w mące kukurydzianej/zwykłej. Kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek siekamy a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Selera wrzuciłam do rozdrabniacza i solidnie zmieliłam. Na patelni dusimy do miękkości cebulę i czosnek - dodajemy marchewkę i seler - chwilę razem dusimy i zalewamy sosem pomidorowym. Przyprawiamy sporą ilością mielonych ziaren kolendry - ja dałam ok 1 łyżeczki, garam masalą(...)nasze mini pulpeciki - przykrywamy i chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając (ok 10 minut). Ponownie przyprawiamy w razie potrzemy. Podajemy z dowolnymi dodatkami - doskonale smakuje jako sos do makaronu ale z kus kusem lub ryżem równie wspaniale się prezentuje. Porcja ta wystarczy do nakarmienia ok 4 głodnych osób Smacznego
sierotka maRysia w kuchniPrzedstawiam kolejny przepis dla dbających o linię- lasagne! Uwielbiam lasagne ale ze względu na jej kaloryczność robiłam ją rzadko. Wersja z naleśnikami zamiast makaronu jest znacznie lżejsza i nie musimy się ograniczać w jedzeniu jej. Mam nadzieję, że spróbujecie! Lasagne w wersji fit Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 20 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku(...)jajka, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, oliwa, mozzarella. Wykonanie: Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą. Całość dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia rantów naleśnika od patelni. Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek
paapilotkaasmaki, bo wg starej zasady co za dużo to nie zdrowo:) Jeśli rosół wydaje nam się zbyt tłusty, to po wystudzeniu możemy zebrać zastygnięte oczka. Bardzo ważnym elementem rosołu jest makaron. Najlepiej przygotować go samemu. Przepis znajdziecie na naszym blogu:) Mięso z rosołu możemy wykorzystać do przygotowania pysznych krokietów wg przepisu Ani. Nic nie powinno się zmarnować. Przy stworzeniu wpisu pomogła(...)Drukuj tylko tekst Składniki około 2 kg mięsa (drobiowego, wołowego lub mieszanego) 1 por 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula (opalona nad płomieniem, na suchej patelni lub w piekarniku) 5 litrów wody pieprz mielony lub w ziarnach kilka iarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe natka pietruszki lubczyk sól listonic_name = "Rosół (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme
CoolinarniePLrobię to klasyk, czyli kurki w sosie śmietanowym. Nic odkrywczego, ale za to jak pysznie. Kurki podaję z młodymi ziemniakami gotowymi na parze, albo z makaronem. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Kurki w sosie śmietanowym Proporcje(...)cebule 2 łyżki masła posiekany koperek sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dorzucamy kurki i przez chwile je przesmażamy. Do garnka wkładamy
Kulinarne przygody Gatitypowoli dobiega końca, przynajmniej w moim ogródku:) Jednak ze względu na spore ilości witamin jakie posiada, staram się ją przyrządzać możliwie jak najczęściej i pod wieloma postaciami. Był już makaron z fasolką i fasolka z kurkami, przyszła kolej na sałatkę z ziemniakami, fasolką i pomidorami z dodatkiem chrupiącego boczku. Do jej przygotowania wykorzystałam olej rzepakowy Rapso. Składniki: 4 ziemniaki, 250g(...)oregano. Przygotowanie Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie odcedzić i ostudzić. Obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w wąskie paseczki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Zdjąć z ognia. Do tłuszczu wytopionego od smażenia boczku dodać odrobinę oleju, usmażyć na złoto ziemniaki. Zdjąć z ognia, dodać do boczku. Dodać obraną, drobną posiekaną cebulę oraz czosnek. Fasolkę
Z miłości do słodkościnaszła mnie ochota na coś rozgrzewającego. Czasami nie trzeba jeść zielone, żółte w zupełności wystarczy. Zaspokoi to podniebienie każdego smakosza. Mimo, że nie ma w nim ani ryżu, makaronu czy kasz to jeszcze bez mięsa. A piękna barwa przypomina mi nadchodzącą złotą jesień. Danie jest bardzo sycące więc spokojnie nadaje się jako główne danie na obiad. Improwizacja(...)puszka ciecierzycy 1 puszka kukurydzy mały słoiczek ajvaru - przepis tutaj 1 puszka mleka kokosowego przyprawy - curry, sól, suszony imbir, suszony czosnek, łyżeczka żółtej pasty curry Przygotowanie: na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (może być bez) podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i również chwilę podsmażamy dodajemy paprykę, przyprawy do smaku i ponownie chwilę
Gotowanie z pasjątemu obdarowała nas kilkoma gałązkami szałwii. Wyglądały i pachniały wspaniale! Nie chcąc zmarnować ani listka tego aromatycznego zioła w naszej kuchni zaczęły królować ziemniaczki z szałwią, pizze, zupy, makarony no i mięsko. Dzisiaj podsyłamy przepis na jedno z najbardziej klasycznych połączeń szałwii, a mianowicie masło i pyszny filet z kurczaka. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki(...)świeżo zmielony pieprz, świeżo mielona sól Piersi z kurczaka myjemy, obcinamy błonki i delikatnie kroimy na paski. Możemy też użyć polędwiczek z piersi kurczaka. Przygotowane mięso oprószamy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy jedną łyżkę masła. Kiedy patelnia się nagrzeje smażymy filety z kurczaka, co chwilę polewając zawartością patelni. Kiedy piersi będą ładnie zarumienione na brązowo z obu stron
Kolizje Smakówmisce wymieszać cukinię, mąkę oraz żółtko i następnie delikatnie wmieszać pianę z białka. Na końcu masę połączyć z tuńczykiem i rzodkiewką. Całość doprawić do smaku (solą z pieprzem). Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor , a następnie(...)źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla - pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele. Lubicie tą rybkę? A może macie chęć na wzięcie udziału w konkursie? Zapraszam: www.konkurstunczyk.eu
Di gotujełyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy je w 4 łyżeczkach curry i sokiem z limonki najlepiej na noc. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy z dwóch stron kurczaka, następnie przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 min . Dodajemy imbir, posiekane papryczki chilli , posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę(...)przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu redukujemy sos aż jego nadmiar odparuje. Całość posypujemy posiekaną grubo kolendrą lub tajską bazylią. Podajemy z ryżem lub makaronem Smacznego
Niezły Młyneksłońcem przysmaki. Zazwyczaj kampanie trwają tydzień, ale tym razem są aż dwa tygodnie włoskiej rozpusty. Kto Ci to da? Pomidory suszone, oliwki mielone, No kto Ci to da? Makaronów wiele, oliwa się leje, No kto Ci to da? Cantuccini migdałowe, chrupki serowe, No kto Ci to da? Lidl Ci to da! Wielkie świderki makaronowe - uwielbiam je :) Jeden(...)mnie inny produkt. Absolutny hit, którego mam już kupić kilka opakowań w zapasie. Przyprawy w sprayu! Mieszanka bazylii, oregano i chilli lub wywar z białych trufli. Naleśniki usmażone na patelni spryskanej chilli są po prostu obłędne. We włoskiej ofercie znajdziecie również obłędne wędliny - od parmeńskiej po aromatyczne salami. Do tego rozmarynowe paluszki grissini i przekąska gotowa. Amatorom słodyczy
Gotowanie i blogowanieKuskus był znany już 3 tys. lat p.n.e. i wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, a wyrabia się go z twardej pszenicy durum. Symbolizuje bogactwo i szczęście. Oto szybki przepis na kaszę kuskus z dodatkiem warzyw. Składniki 100 g kaszy kuskus 4 szalotki 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 ząbek czosnku(...)oliwek 1 łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki sól Szalotki obieramy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy skrojone szalotki. Smażymy aż cebule będą miękkie. Można podlać odrobiną gorącej wody. Następnie dodajemy paprykę i marchewkę. Doprawiamy sosem sojowym, solą i przyprawą z suszonych
My Chcemy Jeśćpowinniśmy jeść 3-4 godziny przed snem. Powinien składać się z łatwo przyswajalnego białka lub warzyw. Redukcji powinny ulec natomiast spożywane węglowodany. Na kolację unikamy jedzenia białego pieczywa oraz makaronów. Staramy się również omijać owoce, gdyż zawierają dużo cukrów prostych, które wchłaniane są bezpośrednio do krwi. Zamiast tego wprowadźmy do naszego menu ryby, jajka oraz nabiał. Wspomniane jajka możemy jeść(...)podzielone na białka i żółtka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1 łyżka wiórków kokosowych Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem
Chocolate Muffin Bloggałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu ( KLIK ) - łodyżki szczypiorku - kilka listków sałaty rzymskiej - plasterki papryczki chilli - wodorosty nori ( KLIK ) Marynata do jajek(...)być całkowicie pokryte płynem), przykrywamy i odstawiamy. Następnie wołowinę i boczek osuszamy ręcznikiem i obsmażamy na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron i przekładamy do garnka z bulionem drobiowym. Na patelnię wlewamy niewielką ilość bulionu, drewnianą szpatułką zeskrobujemy to co do niej przywarło (inaczej mówiąc – deglasujemy) i dodajemy do garnka razem ze zmiażdżonym korzeniem imbiru, czosnkiem, papryczkami chilli, szalotkami, i wodorostami
mojewypiekiinietylkogałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu ( KLIK ) - łodyżki szczypiorku - kilka listków sałaty rzymskiej - plasterki papryczki chilli - wodorosty nori ( KLIK ) Marynata do jajek(...)być całkowicie pokryte płynem), przykrywamy i odstawiamy. Następnie wołowinę i boczek osuszamy ręcznikiem i obsmażamy na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron i przekładamy do garnka z bulionem drobiowym. Na patelnię wlewamy niewielką ilość bulionu, drewnianą szpatułką zeskrobujemy to co do niej przywarło (inaczej mówiąc – deglasujemy) i dodajemy do garnka razem ze zmiażdżonym korzeniem imbiru, czosnkiem, papryczkami chilli, szalotkami, i wodorostami
mojewypiekiinietylkoDo trochę innego smaku chciałabym Was przekonać. Ja osobiście bardzo lubię indyjską kuchnię. Mięso wołowe pociąć na cienkie paski, odciąć wszystkie włókna. Imbir i ząbki czosnku
Kuchnia Pokoleńcoby troszkę odchudzić tygodniowe menu wszystkich miłośników makaronów . Wersja fit makaronu z cukinii to coś co zawsze jem z wielkim apetytem Macie ochotę spróbować sami jak smakuje taki warzywny makaron?? Zapraszam ! Składniki /2 porcje: – 400 g mielonej wieprzowiny – 1 puszka ( ok. 400 g) pomidorów z puszki – 2 średnie cukinie – 1 jajko – parmezan do posypania(...)oliwek – sól i pieprz Przygotowanie: Wieprzowinę doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Wgniatamy jajko. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Obsmażamy na złoto na oleju rzepakowym lub kokosowym. Ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię ( na tłuszcz wytopiony z klopsów) wylewamy pomidory w puszce. Dodajemy czosnek, sól i pierz. Przelewamy sos do wyższego garnka i blendujemy. Wrzucamy gotowe klopsy i czekamy
I LOVE LIFEprzygotowania, w dodatku ładnie się prezentuje na talerzu. Pocięte warzywa w kształcie makaronu idealnie się nadają do tego dania. Sama od pewnego czasu ma nietolerancję pszenicy więc takie makarony warzywne są dla mnie w sam raz. Składniki: 300 gram spaghetti z marchwi Fit&Easy 300 gram spaghetti z buraka Fit&Easy 2 małe cukinie 500 gram brokuła(...)pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki, w garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy i wrzucamy brokuła, gotujemy przez dwie minuty, odcedzamy. Na patelni roztapiamy łyżeczkę oleju kokosowego, dodajemy spaghetti z marchewki, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na małym ogniu przez kilka minut, do miękkości marchewki, odkładamy na talerz. Spaghetti z buraka podsmażamy
Bajeczna Kuchniadokładnie łyżką do momentu aż całkowicie przestanie się tworzyć. Wtedy dodaję ziele angielskie, liść laurowy, marchew i pietruszkę pokrojone w słupki oraz selera w całości. Na suchej patelni mocno palę pokrojoną w kostkę cebulę i dodaję do garnka. Niektórzy solą rosół już w tym momencie, inny czekają na sam koniec gotowania. Ja dodaję trochę soli już, a trochę(...)może być za słony). Rosół gotuję ok 2,5 godziny na bardzo wolnym ogniu. Na sam koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, pieprz, w razie potrzeby dosalam. Podaję z makaronem. Smacznego
Cook&Lovezupa była dosłownie czysta. Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski Następnie cebule obraną kroimy na pół i pieczemy na patelni, tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy(...)wymieszać je oddzielnie po to by śmietana nam się nie zważyła,a często tak się dzieje gdy wlewamy śmietanę bezpośrednio do garnka. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut Makaron gotujemy oddzielnie nigdy nie wrzucamy do garnka z zupą bo będzie mulista Smacznego
Viola cooks with passionpełna łyżka białego sezamu - 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin - sól - pieprz Ziarna i przyprawy znajdziecie u zaufanego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . 1. Ziarna prażymy na suchej patelni przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. 2. Liście czosnku myjemy i osuszamy, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji pasty. Otrzymane pesto można przełożyć do słoika(...)małych pojedynczych porcjach, można wtedy korzystać z niego cały rok, idealne są do tego małe worki do mrożenia. Pesto ma intensywny smak i warto je łączyć z makaronami, jako pasta do pieczywa lub dip z jogurtem naturalnym do grillowych mięsnych smakołyków
Apetyczna babeczkawersja jest daniem lekkim, zdrowym i niskokalorycznym. W dodatku prostym i szybkim w wykonaniu. Bardzo dobrze smakuje zjedzony sam, ale może być też świetnym dodatkiem do dań mięsnych zamiast makaronu, ryżu czy ziemniaków. Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Warzywo", która mnie zachwyciła i z pewnością nie skończę na przygotowaniu tego jednego przepisu. Na podstawie "Warzywo" Dominiki Wójciak(...)przyprawy garam masala -sól i pieprz -świeża kolendra Kalafiora myjmy i dzielimy na małe różyczki, które następnie rozdrabniamy w malakserze mniej więcej do wielkości ziaren ryżu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną drobno białą część dymki oraz przyprawy (kurkumę i garam masalę). Gdy przyprawy zaczną pachnieć wrzucamy rozdrobnionego kalafiora. Doprawiamy solą do smaku
Simple Dishmogłam zmusić się do zjedzenia tych rzeczy. Dopiero po wielu latach kiedy sama zaczęłam gotować postanowiłam pokonać obie zmory. Wątróbka przestała straszyć kiedy obsmażyłam ją tylko krótko na patelni. Okazała się być delikatnym, smacznym kąskiem. So szpinaku podchodziłam dłużej z rezerwą. Zmielonego nie ruszę do dziś, ale świeże liście to zupełnie inna bajka. Są soczyste i wcale nie smakują(...)dobrze je doprawię. Świetnie nadają się też do koktajli warzywno owocowych . Też macie swoje zmory kulinarne tak jak ja? Może udało Wam się jakąś już pokonać? Zobacz jak przygotować makaron ze szpinakiem ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabeszamelowy: 30 g masła - 2płaskie łyżki 30 g mąki - 2 łyżki 500 ml mleka sól,pieprz,gałka muszkatałowa,oregano Dodatkowo: parmezan,2 garście orzechów włoskich 1 paczka makaronu cannelloni - 250 g- 21 rurek Wykonanie: obrać i pokroić w kostkę cebulę i czosnek .Poddusić na rozgrzanym maśle.W tzm czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki,pora pokroić(...)puszki,dodać przyprawy i dusić przynajmniej 15 minut,aż warzywa zmiękną.Sos można zblendować z liści jarmużu wyciąć grube łodygi,liście dokładnie wypłukać i pokroić na małe kawałki.Na patelni zeszklić pokrojoną w małą kostkę cebulę z czosnkiem,dołożyć liście,podlać małą ilością ,przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 20 minut.Przestudzić.Wymieszać z serkiem.Doprawić solą,pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!papryki 5 dużych pieczarek sól, pieprz przyprawa do drobiu 1 łyż ka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego bazylia oregano Sposób przygotowania: 1. Umyte mięso kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. 2. W międzyczasie obrane pieczarki i pora kroimy na talarki, dodajemy do mięsa(...)Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy, koncentrat. Przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami i dusimy jeszcze 5 min. 5. G o towe mięso podajemy np. z makaronem. Smacznego
Kuchnia domowa Anicebulę oraz białą część pora. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy podsmażając ze wszystkich stron. Kiedy mięsko jest już podsmażone dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy zawartość patelni bulionem (ew. wodą) i sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy(...)papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub pełnoziarnistym makaronem
Walijskie Pichcenie