makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:398/561)

Sałatka z ziemniakami i cebulką 371

Sałatka ta jest idealna na imprezy, zawsze znika w mgnieniu oka. Do tego jest sycąca i po prostu pyszna:) Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 6 parówek

Kuchnia Pełna Pasji
Polędwiczki w sosie kurkowym 212

Po świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie

Kuchnia Pełna Pasji
Spagetti bolognese 98

tymianek 0,5 łyżeczki szałwii 0,5 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka do smaku szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz oliwa do smażenia starty parmezan (opcjonalnie) Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać rozdrobnione mięso, smażyć aż zbrązowieje, w czasie smażenia dodać(...)niewielkimi porcjami i co pewien czas próbować. Sos gotować około 30-45 minut, aż smaki przenikną, a sos i mięso będą miały odpowiedni smak i aromat. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Spagetti układać na talerzu, polać sosem, ewentuanie posypać startym parmezanem i natychmiast podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
pierogi z mięsem z rosołu i suszonymi pomidorami 161

Moja Córcia bardzo lubi wszelkie "mączne" potrawy. Wszelkie makarony i pierogi należą do jej ulubionych dań. Wymyślam wiele różnych wariacji obu tych dań. Dziś moja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu. Bardzo smaczna propozycja! Do nadzienia dodałam aromatycznych suszonych pomidorów , wyszło bajecznie! Pierożki ulepiłam z wyjątkowego ciasta, które odkryłam niedawno, w zasadzie dwuskładnikowego, błyskawicznego i pysznego :) Polecam:) składniki: ciasto(...)szczypta soli nadzienie: ok 300 g mięsa z rosołu cebula 2 ząbki czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz do smaku Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać ok 3 łyżek oliwy z pomidorów, wrzucić cebulę, zeszklić, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso drobno pokroić (lub zmielić), dodać pokrojone w kosteczkę, osączone z zalewy pomidory

6niebo
Pesto roszponkowe w naleśnikach 125

Tyle zieleniny kupiłam ostatnio,  że została mi prawie cała paczka roszponki. Z takiej ilości zieleniny najlepiej zrobić pesto. Takie pesto można zjeść z makaronem, na chlebie pod serkiem lub w naleśnikach. Pesto roszponkowe w  naleśnikach pesto: pęczek roszponki ok. 60 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50 g koziego twardego sera sól i pieprz biały do smaku(...)starty ser, dopraw solą i pieprzem do smaku. Pokrój ser camembert w plasterki. Posmaruj naleśniki pesto poukładaj plasterki sera, złóż nalesniki na połówki. Zapiekaj je w piekarniku lub na patelni teflonowej tak, by naleśniki były chrupiące. Podawaj od razu

Gotuj Sam!
Kurczak w sosie chranowo koperkowym z kukurydzy 109

kostkę. Cebule również kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej (lub na głębokiej patelni, mi ostatnio do sosów przypadł do gustu średni garnek, a zawsze sosy robiłam na patelni). Do garnka wrzucamy cebule, doprawiamy solą i pieprzem, jak cebula zacznie się robić miękka dorzucamy czosnek chwilę podsmażamy i dorzucamy kurczaka. Smażymy chwilę od czasu do czasu mieszając żeby kurczak(...)wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan, wrzucamy koperek, mieszamy, chwilę gotujemy na małym ogniu żeby składniki się połączyły i dodajemy kukurydzę. Wszystko jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Można podawać z makaronem lub z kopytkami czy też kluskami śląskimi albo po po prostu z ziemniakami. Sos idealnie nadaje się do pulpetów, można nim polać również pieczone mięso

Piekielna Kuchnia Pati
Sos grzybowy 126

pokrojonych grzybów 1 średnia cebula nać pietruszki koperek ziele angielskie 2 liście laurowe 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól i pieprz olej Przygotowanie: Grzybki podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Dusimy ok 15 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę (należy ją wcześniej podsmażyć na złoty kolor). Dodajemy również ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, drobno posiekaną natkę(...)kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy (żeby śmietana nam się nie zważyła). Wlewamy to do sosu cały czas mieszając. Pogotować jeszcze ok 5 minut i możemy podawać z makaronem lub ziemniaczkami

The Sweet Damsel
Kurczak w śmietanie z suszonym pomidorem 260

gotowanym ryżem -tutaj z firmy   SYS  , to ciekawa i smaczna odmiana zwykłego fileta z kurczaka, pomidory doskonale przełamują mdły smak sosu, idealnie też skomponuje się z grubym, makaronem. Ja uwielbiam takie dania,  w sumie robi się samo, a jak smakuje...poezja! Spróbujcie :) Składniki 1 podwójna duża pierś z kurczaka 1 łyżka ziół dalmatyńskich 250 ml słodkiej śmietanki(...)pomidorami papryką i soczewicą  SYS   Sposób przygotowania Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niezbyt cienkie kawałki,oprószamy ziołami dalmatyńskimi równomiernie i pieprzem bałkańskim. Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy kawałki mięsa pod przykryciem aż będą prawie miękkie, odkładamy na talerz. Warzywa obieramy-paprykę czosnek i cebulę kroimy na paski,pomidorki suszone w kostkę a cherry

Wanilia i Kardamon
Rzymska zapiekanka 417

zapiekankę z ziemniakami. Dobrze, że wszyscy domownicy podzielają mój zapał do zapiekanych dań, dużej ilości sera i oczywiście mięsa. Rzymska zapiekanka, którą dzisiaj Wam przedstawiam równie smaczna byłaby z makaronem, ale na pewno smak byłby inny. Smak przypominałby bardziej lasagne, gdyby zamienić te dwa składniki. Jak dla mnie jest idealna, bardzo sycąca i znika w błyskawicznym tempie. Składniki(...)gałka muszkatołowa - 4 łyżki mąki i masła Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, obrać. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso i podsmażyć. Do patelni dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kapustę pokroić w paski, rozgrzać w garnku olej, zeszklić posiekaną drugą cebulę, dodać kapustę, wlać 100 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić

dom-agi.pl
Zielone curry z kurczakiem 200

wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko(...)koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Sok z limonki dodajemy dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie zmieni smak z kwaśnego na gorzki. Curry najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu

My Culinary Art
Zielone curry z kurczakiem 220

dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe(...)koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego

Tajskie smaki
Gulasz z kurczakiem 135

Ten przepis ostatnio wpadł mi w oko na blogu  Zdrowe odżywianie . Naprawdę warto było go wypróbować, bo smakował całej rodzinie i napewno jeszcze nie raz

kuchnia doski
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami 146

Kolejna propozycja Wielkanocna to biała kiełbasa pieczoba z jabłkami. Kiedy pierwszy raz robiłam to danie, zastanawiałam się czy może dobrze smakować kiełbasa z karmelizowanym jabłkiem. Jednak

kuchnia doski
Klopsiki z indyka w sosie bolońskim 107

przypraw. Pachną czosnkiem z delikatną nutką suszonych pomidorów. Wszystko to, razem z marchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar . Jest naprawdę pysznie! Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą bagietką. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki(...)Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, po chwili dodaję mrożone warzywa. Mięso przyprawiam w misce, dodaję jajko, mieszam, formuję małe klopsiki. Duszę je na oddzielnej patelni z tłuszczem, przekręcam od czasu do czasu, aby każda strona się równomiernie usmażyła. Gotowe wrzucam na patelnię z warzywami, dodaję sos boloński Jamar , przyprawiam w razie potrzeby. Do mojego dania

Zasmakuj Kuchni
Zupa grzybowa ze śmietanką 271

sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, umyć i obgotować w osolonej wodzie ok 30 minut. Odcedzić. Cebulę obrać, posiekać drobno, czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, podsmażyć cebulę, pod koniec dodać czosnek, smażyć chwilę, podlać octem balsamicznym i trzymać na ogniu, aż odparuje. Po tym czasie dodać jeszcze 1 łyżkę masła(...)całość przelać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Przyprawić wg uznania solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową zupę posypać natką pietruszki. Można podawać z makaronem lub duszonymi ziemniakami. Smacznego

Trufelkowo

Proponowane wyszukiwania