makaronem. Jeśli jednak macie ochotę na bardziej syty posiłek, możecie dodać grzanki z pełnoziarnistego pieczywa czy też łyżkę makaronu ugotowanego al dente (czyli na pół twardo). Im mniej rozgotowany makaron, tym niższy jego indeks glikemiczny . Dla uzupełnienia smaku można dodać łyżkę śmietany, jednak bez śmietany też jest pysznie i jednocześnie mniej kalorycznie. Smaczne i zdrowe jedzenie na prawdę nie musi(...)posiekany szczypiorek Wodę po gotowaniu szparagów (osolony wrzątek) zagotować ponownie i wrzucić na nią zdrewniałe końce. Gotować dosyć długo, aż szparagi staną się miękkie, a 1/4 wody wyparuje. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i szybko zeszklić na niej cebulę (uważając, żeby jej nie przypalić). Dodać wino i poczekać, aż odparuje. Alkohol odparuje, a pozostanie smak wina. Cebulę przełożyć do zupy
DietologKurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i
kuchnia doskiObierz cebulę i posiekaj, następnie podsmaż ją na oliwie z oliwek. Dodaj rozmrożony szpinak i podlej połową szklanki wody. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodaj jajko
Kredowe Menumasło * sól, pieprz, papryka Pora i pieczarki pokroiłam na plasterki, przesmażyłam chwilkę na oliwie. Dodałam obraną i podzieloną na kawałki makrelę, zalałam śmietaną i dusiłam mieszając przez chwilę. Makaron ugotowany al dente rozłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia, skropiłam oliwą i wymieszałam, po czym na wierzch położyłam masę rybno - porową. Wsadziłam na 20 min. do rozgrzanego do 180*C piekarnika(...)Fajny pomysł, apetycznie wygląda. ren-ya 2011/09/21 15:27:02 Od wakacji nad morzem, mój mąż zasmakował w rybach, ale serwuje je banalnie obsmażone na patelni... , a wiadomo, że monotonia na talerzu jest gorsza niż... No w każdym razie muszę mu podrzucić Twój przepis; jestem pewna, że wszyscy na tym skorzystamy;D A propos, przypomniał mi się taki dowcip
Zdrowa Kuchnia Sowymajeranku trocha natki pietruszki mōnka do zagynszczynia zōłzy Grziby umyjcie i wołrzcie 19 10 minut we jakim małym gorczku 20 – wody styknie tyla, żeby yno je przikrōło. Na patelnia wciepcie 21 pokrōnoł 22 wyndzōnka, a jak sie trocha wytopi, to dociepcie 23 tam miyso. Jak już miyso baje 24 leko 25 przibrōnołcōne 26 , to wlyjcie(...)przypieczone 27 wlejcie 28 której 29 później 30 wcześniej 31 wydała 32 rzadka 33 rozpuśćcie 34 doprawienie do smaku 35 górze Artykuł Arōmatycznoł zōłza do nudli (Aromatyczny sos do makaronu) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniszczypanki”, powstanie charakterystyczna falbanka. Postępować tak z resztą ciasta aż do wyczerpania. Przygotowanie farszu: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kapustę odcisnąć i drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kapustę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody, dodać odcedzone grzyby i dusić całość pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy(...)Jeść gorące od razu lub/i – tak jak ja – po ostudzeniu odsmażyć na chrupko. Rewelacja! Przepis pochodzi z publikacji mini książki Siostra Maria, Kuchenne Inspiracje , “Pierogi, kluski, makarony”, nr 10/2018, Martel. Życzę udanego lepienia i smacznego
Zasmakuj Kuchniszczypanki”, powstanie charakterystyczna falbanka. Postępować tak z resztą ciasta aż do wyczerpania. Przygotowanie farszu: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kapustę odcisnąć i drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kapustę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody, dodać odcedzone grzyby i dusić całość pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy(...)Jeść gorące od razu lub/i – tak jak ja – po ostudzeniu odsmażyć na chrupko. Rewelacja! Przepis pochodzi z publikacji mini książki Siostra Maria, Kuchenne Inspiracje , „Pierogi, kluski, makarony”, nr 10/2018, Martel. Życzę udanego lepienia i smacznego
Zasmakuj Kuchnijadłam i nie robiłam musaki, czyli dania na bazie bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów. W skrócie można powiedzieć, że to taka lasagne w której makaron zastąpiono smażonym bakłażanem. Musaka z tego przepisu wyszła super i bardzo wszystkim smakowała. Polecam. Składniki potrzebne do przygotowania musaki: 2 średniej wielkości bakłażany, 60 dag mięsa mielonego, puszka pomidorów(...)soli, osuszam papierowym ręcznikiem i obsmażam na niewielkiej ilości oleju (ilośc oleju nie powinna być zbyt duża ponieważ bakłażan chłonie go jak gąbka). Na oddzielnej patelni podsmażam przyprawione solą, pieprzem i oregano mięso mielone. Pomidory z puszki miksuję z dodatkiem czosnku i dodaję do mięsa. Całość duszę przez około 5 minut
Gotuj Się Kto MożeRisotto to kulinarny symbol północnych Włoch. U mnie pojawia się najczęściej gdy lodówka świeci pustkami. Ryż zawsze się u mnie znajdzie, podobnie jak makaron. Zarówno makaron, jak i risotto da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych. Oba dania mają setki wersji codziennych i odświętnych, wszystko zależy od składników. Aby zrobić dobre risotto, wystarczy(...)kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 łyżki tartego sera Parmezanu lub Grana Padano 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę (można użyć tej ze słoika z suszonymi pomidorami). Na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i wsypujemy ryż. Smażymy
Smakowity Blog Kulinarnyopcjonalnie; 1 liść laurowy; 1 łyżka masła; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw np. vegety; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Opakowanie makaronu nitki (250 g) lub ryż; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Makaron/ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, osuszyć(...)sito. Marchewki ugotowane i wyjęte z przecedzonego rosołu pokroić w plastry (resztę włoszczyzny wywalić lub wykorzystać do innych potraw). Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Pokrojone pomidory przełożyć na patelnię. Dodać łyżkę masła, płaską łyżeczkę soli i czubatą łyżeczką cukru. Dusić na małym ogniu, często mieszając, przez około 30 minut. W wyniku duszenia pomidory powinny się rozpaść i utorzyć gęsty
Gospodyni MiejskaSŁOICZKÓW NA ZIMĘ,TERAZ MAMY PYSZNE POMIDORY ,PAPRYKĘ I BAKŁAŻANY ŚWIERZE I NIEDROGIE WARTO WIĘC ZAMKNĄĆ CHOĆ TROCHĘ TEGO LATA W SŁOIKU I CIESZYĆ SIĘ NIM ZIMĄ,IDEALNE DO MAKARONU,MIĘS I JAKO DODATEK DO POTRAW SKŁADNIKI: 4 PAPRYKI CZERWONE 2 ŚREDNIE BAKŁAŻANY(LUB 1 DUŻY) 2 POMIDORY JEDNA CEBULKA 2 ZĄBKI CZOSNKU OLIWA ULUBIONE ZIOŁA SÓL PIEPRZ(...)OSUSZAMY PAPIEREM I SMARUJEMY PĘDZELKIEM OLIWĄ WYMIESZANĄ Z ULUBIONYMI ZIOŁAMI I SOLĄ POMIDORY ROZPARZAMY W GARNKU DO MIĘKKOŚCI Z CEBULĄ ,CZOSNKIEM I SOLĄ,NASTĘPNIE PRZECIERAMY PRZEZ SITKO GRILLUJEMY NA PATELNI GRILLOWEJ PAPRYKĘ OBIERAMY ZE SKÓRKI I MIKSUJEMY Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM I PRZETARTYMI PRZEZ SITO POMIDORAMI,DOPRAWIAMY DO SMAKU DAJEMY DO SŁOICZKÓW I PASTERYZUJEMY 10-15 MIN I GOTOWE
Swojskie jedzonkoJest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy. Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :) Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera(...)zmielić na miał). Do zmielonych ziaren słonecznika dodać rukolę, sok z cytryny, oliwę, przyprawy i wszystko razem zblendować, aż do uzyskania gładkiej masy. Smacznego! :) * słonecznik można podprażyć na suchej patelni, wtedy pasta w smaku będzie bardziej 'przypieczona'. Taką wersję lubi mój P., ja jednak wolę słonecznik nie prażony :) ** jeżeli masa będzie zbyt zbita, można dolać więcej oliwy, tylko małymi partiami
Kraina Miodem PłynącaJajka najczęściej jemy na śniadanie. Dzisiaj przedstawiam najlepsze przepisy na dania z jajek także na obiad, kolację czy wyjątkowe okazje. Proste, kolorowe i bardzo smaczne! Brokułowo
Moja smaczna kuchniaSkładniki tortellini mięsne, 250g mleko, 1 szkl serek topiony, 200g śmietana 12%, 3 łyżki cebula czerwona, 1 średnia szt papryka czerwona, 1 mała sztuka boczek
Gotowanie moimi oczamiprzygotowanie jest pracochłonne, to naprawdę warto. Taką zupę możecie podać nawet maluchowi, który skończył 9. miesiąc życia. Zupa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje zarówno na ciepło (z dodatkiem makaronu czy ryżu), jak i na zimno. 15 średnich pomidorów pęczek włoszczyzny 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 garście listków bazylii 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego 2 łyżki mąki sól Pomidory(...)selera i pietruszkę blendujemy w wywarze warzywnym. Gotowe pomidory przecieramy do wywaru warzywnego przez sito, tak by pozbyć się skórek i pestek. Dodajemy listki bazylii i blendujemy krótko. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Gdy trochę się zarumieni dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po kilku minutach dodajemy na patelnię dwie łyżki mąki i zasmażamy
Dieta bez mleka