makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:402/561)

Serowo-ziołowe kluseczki z quinoą i zielone małże nowozelandzkie z fenkułem 186

mieszając, stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę z quinoy i z tapioki, doprawiamy solą. Powinna powstać masa o konsystencji gęstego budyniu. W garnku zagotowujemy wodę z solą (jak na makaron), moczymy w niej przez chwilę łyżkę i jej krawędzią nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wrzątku (powinno się odkleić, w ten sposób powstaje kluseczka), czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto(...)kluski nie rozgotowały się zanim zużyjemy całe ciasto. Małże rozmrażamy, płuczemy w zimnej wodzie, w razie potrzeby oskrobujemy muszle z zanieczyszczeń. Fenkuł kroimy na ćwierć-plasterki, wrzucamy go na patelnię razem z klarowanym masłem, delikatnie solimy, dodajemy plasterki papryki pepperoni, pociętą w paski kiszoną limonkę i dusimy około 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dorzucamy pokrojony w plasterki

Quinoa Raz!
Morszczuk w sosie kokosowym 146

sojowy, ostrygowy lub rybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię po pracy szybkie danie "chińskie"  Tym razem wybrałam rybkę w mleku kokosowym, ale zamiast makaronu wybrała ryż naturalny. Polecam. MORSZCZUK W SOSIE KOKOSOWYM Składniki: 4-5 filetów morszczuka 1 puszka mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 limonki 1 łodyga trawy cytrynowej 2 cm imbiru(...)cukier i sos ostrygowy, a potem sos z limonki drugiej i trawę cytrynową przeciętą na pół oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, część dodajemy do sosu z mleka kokosowego, a część zostawiamy do dekoracji. Wszystko gotujemy  na małym ogniu,aż sos trochę zgęstnieje.  Rybę smażymy i dodajemy do sosu

Bon appetit mon amie
Klopsy w sosie pomidorowym 170

smażyć na małym ogniu, aż sok z pomidorów lekko wyparuje. Z mielonego mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub odrobinę większe). Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć przygotowane kulki z mięsa mielonego. Smażyć na średnim ogniu, aż klopsy uzyskają złoty kolor.  Do garnka dodać przesmażone pomidory, usmażone klopsy i całość zalać wodą(...)wody; całość ze sobą wymieszać i wlać do gotującego się sosu; ponownie całość zagotować).  Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Powyższe klopsy najlepiej smakują z ziemniakami lub z makaronem

Ugotować
Trójkolorowy makaron z sosem pomidorowym w dwu wersjach 185

będzie szybkie i nie będzie wymagało gotowania dwu obiadów i pobrudzenia podwójnej ilości garnków. Efekt mięsno - wegetariańskich starań poniżej. Wersja dla mięsożerców: Wersja dla mięsoopornych: Składniki: 30 dkg makaronu pomidorowo-szpinakowego 4 średni pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku cukier do smaku garść świeżej bazylii Pulpety z indyka: 40 dkg piersi z indyka cebula garść natki(...)obtoczenia Przygotowanie: Mięso umyłam i razem z cebula przepuściłam przez maszynkę do mięsa. Dodałam natkę pietruszki sól i pieprz i wymieszała. Uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam w mące. Rozgrzałam patelnię z mała ilością oleju i smażyłam około 10 minut obracając aby zarumieniły się z każdej strony. Biały ser rozdrobniłam widelcem dodałam bryndzę, jajko pietruszkę, doprawiłam sola i pieprzem

Magiczna kuchnia Darii
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym 390

Naprawdę miła odmiana dla typowych makaronowych zapiekanek. Polecam kupno dobrej jakości tortellini, bo naprawdę warto. Ja używałam zarówno wersji świeżej jak i tych paczkowanych, które możemy znaleźć w supermarketach obok makaronów.   Moim zdaniem te świeże (pakowane jak pierogi) są jednak smaczniejsze. Polecam !!! Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym         Składniki(...)Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i chili drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić również w kosteczkę.   Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać krojone pomidory, koncentrat lub przecier i przyprawy.   Dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Na drugiej patelni usmażyć

Mania Gotowania
Kotleciki z piersi kuczaka z pieczarkami i serem żółtym 272

Dzisiaj przygotowałam dla Was coś bardzo szybkiego, a do tego pysznego;) Jeśli jesteście zabiegani, zapracowani, czy zwyczajnie nie macie ochoty stać przy kuchni, a macie ochotę

Kuchnia Pełna Pasji
Czosnkowy kurczak grillowany 184

FOLWARK Choć z natury zbytnio mięsożerna nie jestem, od czasu do czasu nachodzi mnie niemożebna ochota na mięsiwo . Potrafię wtedy zajadać się mięsem bez zbędnych dodatków w postaci ziemniaków, makaronu czy kopytek. Talerz z solidną porcją aromatycznie przyrządzonego mięsa wystarcza mi do szczęścia - no może pozwolę sobie do niego dołożyć krzynę zieleniny. Tym razem moja kulinarna chcica nakręciła swe kubki(...)suszony czosnek niedźwiedzi . Aby czosnkowej dobroci było tu jeszcze więcej, mięso wysmarowałam dodatkowo kremowym w konsystencji sosem czosnkowym od FOLWARK . Następnego dnia, solidnie przesiąknięty czosnkiem kurczak, trafił wprost na patelnię grillową . Zapach podczas smażenia był obłędny! A moje kubki smakowe podczas jedzenia - satysfakcjonująco zaspokojone :) Z racji niedużej pracochłonności dania, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć

Grunt to przepis!
Pieczona dynia z serkiem i warzywami. Dietetyczna, niskokaloryczna kolacja. 209

wyobrażam sobie jesieni bez potraw z dyni. Jest tyle różnych dań i pomysłów jak ją przygotować. Na słodko na ostro. Możemy przygotować z niej desery (racuchy, sernik) zupy, makarony, mięsa, gulasze. Dynia jest dobrym warzywem jeżeli chodzi o dietę odchudzającą. Jest niskokaloryczna a z dodatkiem warzyw i serkiem wiejskim może być idealnym pomysłem na dietetyczną kolację. Składniki: dynia piżmowa serek(...)piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie odkryj i piecz jeszcze pół godziny w temperaturze 200 º C tak aby dynia ładnie się przypiekła. Na patelni na małej ilości oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy zeszkli się dodaj pokrojoną w kotkę paprykę czerwoną i zieloną. Dopraw do smaku chilli, słodką papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj z serkiem

wysmienity
Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami i brązowym ryżem 160

ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta imbiru szczypta białego pieprzu 10 suszonych moreli 2 łyżki posiekanych migdałów uprażonych na suchej patelni 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu (al dente) 1 żółta papryka sok z połówki cytryny 1 łyżka oleju lnianego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy  mieszamy(...)środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce. Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją na tarce w cieniutki, długie paseczki przypominające wstążki makaronu. Połowę moreli siekamy drobno i dodajemy do ryżu, połowę w paseczki jako dodatek do papryki. Mieszamy morele z ryżem - nadziewamy tym farszem kieszonki, spinamy je za pomocą szpilek do mięsa

Gotuj Sam!
Polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie 186

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na 

kuchnia doski
Placki z dyni... makaronowej! 138

Słyszeliście o dyni makaronowej, której miąższ po upieczeniu uzyskuje strukturę makaronu spaghetti? Jak dla mnie to jedna z najciekawszych odmian! :)  Placki z dyni makaronowej podane z sosem wiśniowym, cynamonkami bio i awokado PANCAKES Z DYNI MAKARONOWEJ /przepis własny/ Ciasto: 150 g upieczonej dyni makaronowej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżka zarodków pszennych pół łyżeczki proszku do pieczenia aromat pomarańczowy(...)proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, zarodki, aromat, miąższ z dyni i konfiturę. Zmiksować na gładką masę i dodać przyprawy.  Formować łyżką małe placuszki.  Smażyć na natłuszczonej patelni około 2 minut z każdej strony. Smacznego

Poranek na słodko
Potrawka rybna w salsie pomidorowo - cebulowej z octem winnym i chrzanem 137

chrupiące kawałki dorsza zatopiłam w sosie pomidorowym z dodatkiem octu winnego i chrzanu. Dopełnieniem smaku były piórka cebuli zeszklone razem ze słodką papryką. Możecie jeść to danie z ryżem, makaronem na ciepło lub na zimno z pieczywem. Składniki: 1 opakowanie filetów z dorsza ze skórą 475 g 2 średnie cebule mąka kukurydziana słodka papryka masło klarowane do smażenia ryby(...)Filety oczyść, pokrój na większe kawałki, obtocz w mące kukurydzianej, posól, popieprz i smaż zaczynając od strony skóry na rozgrzanym klarowanym maśle. Mają być lekko chrupiące. W oddzielnej głębszej patelni przygotuj sos: na łyżce masła przesmaż pokrojony w kostkę świeży pomidor, przypraw solidnie; dodaj pomidory z puszki, chrzan, wodę, ziele, liście, ocet winny, przypraw do smaku wedle uznania. Wkładaj usmażone

Zasmakuj Kuchni
Ryż po turecku (cętkowany) do jagnięcych kotlecików 223

Ryż opłukać dokładnie w zimnej wodzie i odsączyć na sicie. W rondlu podgrzać oliwę lub masło i podprażyć na tym suchy makaron Orzo, od czasu do czasu mieszając. Gdy makaron nabrał ładnej brązowej barwy dodać do niego opłukany ryż i zalać woda lub bulionem. Trudno podać jest ilość płynu. Doradzam zawsze nalać płynu na identyczną wysokość jaką zajmuje ryż. Czyli(...)ryżu są ugotowane. Gdyby były nieco twardawe dolać bez mieszania kilka łyżek wrzątku, ponownie nakryć i odczekać aż ta zostanie wchłonięta. Podawać do mięs z grilla, z rusztu, z patelni i duszonych oraz nadziewanych warzyw jak: bakłażany, papryka czy kabaczki. Do tego świeże sałatki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa warzywna z pulpecikami i serkiem topionym 228

Zupa idealna na chłodne i zimowe dni, ponieważ rozgrzewa i jest bardzo sycąca. Oczywiście poniższą zupę możecie podać, np. z makaronem lub grzankami. Dzięki serkom topionym zupa uzyskała ciekawy kolor i niesamowity smak.  Składniki na 6 porcji : 2 litry wody 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń jak i pęczek) 1 łodyga(...)dużych oczkach. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wlać 2 l wody, dodać warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i por) i gotować pod przykryciem. W międzyczasie na suchą patelnię wysypać pokrojone pieczarki. Od razu przyprawić je solą. Smażyć na średnim ogniu (dosłownie kilka minut; muszą lekko puścić sok i zmienić kolor). Mielone mięso przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem

Ugotować
Żeberka z niespodzianką 290

smaku, miękkie, a wszystko zatopione w pomidorowym sosie. Najlepsza do tego dania jest kiełbasa pikantna, która doda pikanterii. Ja dodałam kiełbasę z dzika. Żeberka można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. Jeżeli przygotowaliście Państwo danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Żródło Kuchnia Polsska Ewy Aszkiewicz Składniki(...)Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Przełożyć mięso do rondla, wlać szklankę wody. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso należy zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki i chwilę smażymy. Wszystko przełożyć do rondla z mięsem przykryć i dusić pod przykryciem

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania