Nie wiem jak Wy, ale ja pokochałam gotowanie w wolnowarze (slow cooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie
kuchnia doskiDziś będzie przepis na steki z tuńczyka. Danie,które wymaga minimum składników i minimum czasu na przygotowanie. Smakuje wyśmienicie i naprawdę warto spróbować. Tuńczyk jest rybą
kuchnia doskiniskokaloryczne, więc taki posiłek także Wam pójdzie na zdrowie, nie idąc w boczki Do przygotowania cukinii faszerowanych wybierzcie warzywa średniej wielkości. Zobacz też: Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Przepis na cukinie faszerowane Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowo(...)wydrążamy z nich łódeczki. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 2 Szalotkę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy się zeszklą, dodajemy na patelnię mięso. 3 Mięso smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy do niego pokrojonego pomidora, oregano oraz słodką paprykę. Mieszamy i gotujemy około 10 minut, aby wszystkie składniki się połączyły. Doprawiamy solą
Kuchnia Bazyliiaromatu. Świetnie doprawia sos pomidorowy w szakszuce i nada się również do wielu innych dań. Można ją wykorzystać do zamarynowania warzyw czy mięsa, przygotować na jej bazie sos do makaronu, polać nią chlebowe grzanki, czy zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem i chilli dostaniecie w wielu sklepach, m.in. jest(...)puszki (czyli 120 g ) gotowanej ciecierzycy 2-4 jajka (zależnie od apetytu) do dekoracji: świeża bazylia lub natka pietruszki do podania: świeży chleb Przygotowanie szakszuki z ciecierzycą: Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż przez ok. 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je przy pomocą drewnianej łyżki. Dodaj przyprawy
Chilli Czosnek i Oliwacały świat, jak chociażby kuchnia włoska - to przecież prosta kuchnia rolników, którzy posiłki przygotowywali z tego co mieli, trochę mąki, trochę pomidorów i sera i tak powstała pizza, makarony z wszelakimi dodatkami również. Dziś mam dla Was również bardzo prosty pomysł na obiad i równie pyszny! Proste szaszłyki z kurczaka, które urozmaiciłam dodając na szpadki świeżego ananasa, jako dodatki(...)puszki) - oliwa z oliwek - słodki sos chilli, sól Kurczaka i ananasa kroimy w grubą kostkę. Mięso maczamy w sosie i naprzemiennie z ananasem nabijamy na szpadki. Grillujemy na patelni grillowej- jeśli nie masz wstaw do piekarnika na 25 minut. PONADTO: - 4 porcje ryżu jaśminowego - 1/2 puszki mleka koksowego + woda - sól Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ale zamiast użyć
SMYKWKUCHNIwięcej kalorii niż tik-taki: 12 kcal/100 g. Makaron z rzepy doskonale smakuje na zimno, jak i na ciepło. Przepis jest naszego pomysłu. Sprawdź też menu na tydzień – makarony warzywne i poznaj więcej przepisów. Składniki: Duża biała rzepa Mała polędwiczka wieprzowa 250 g zielonego groszku (może być mrożony) Pół papryczki chilli 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki(...)pół, a następnie w poprzek w cienkie plastry. Przełóż do misy, dodaj tymianek, oregano, cytrynę, miód, płaską łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Krok 2 Rozgrzej mocno patelnię lub rondel, dodaj olej, a następne wyłóż na nią polędwiczkę. Po chwili dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli (sprawdź, jak ostra jest papryka, dodaj mniej lub więcej niż w przepisie, żeby
Niedzielny kucharzklarowanym. Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki (u mnie: cukinia, marchewka, czerwona papryka, zielony groszek), ugotuj na parze lub w wodzie, groszek odcedź z zalewy. Umieść wszystkie warzywa na patelni z cebulą i czosnkiem, dodaj kilka łyżek gęstego mleka kokosowego (lub prawie całą puszkę, w zależności od ilości warzyw), dopraw do smaku curry, solą, czarnym pieprzem, kuminem i mielonym kminkiem(...)chyba jedyny słodycz w całym sklepie, który nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych barwników, konserwantów ani innych ulepszaczy). GOTOWE MIESZANKI LIŚCIASTYCH WARZYW I KIEŁKÓW (WEGAŃSKIE) KASZE, RYŻ, MAKARONY, STRĄCZKOWE (WEGAŃSKIE) NA ŚNIADANIE NAPOJE (WEGAŃSKIE) PASTY DO PIECZYWA (WEGAŃSKIE) PESTKI I NASIONA (WEGAŃSKIE) PRZEKĄSKI I SŁODYCZE wegański, całkiem zdrowy skład nie są wegańskie wegańska, uwaga: zawiera kontrowersyjny polirycynooleinian poliglicerolu
Qlinarnie i Qlinarniepieczarkowy można podawać z makaronem, kluskami śląskimi, kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ... Smakuje zawsze i pasuje do wielu dań. Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sos pieczarkowy, który podałam z kopytkami :) Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów. Składniki: 500 g małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 2 cebule 4 łyżki oliwy pół szklanki bulionu(...)Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu pieczarek. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, wlewamy oliwę i całość podsmażamy do zeszklenia cebuli. Do zeszklonej cebuli wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i całość podsmażamy 10 minut. Na patelnię wlewamy bulion oraz śmietanę, mieszamy
Smak mojego domuWitajcie :) Lubicie kluski ? Dla nas to podstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi. Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :) Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem. Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek(...)obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Kiedy ziemniaki studzą się przesmażamy szpinak na suchej patelni, aby odparować z niego wodę i również studzimy. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak
vegetanieciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 25 minut Szpinak podsmażamy na maśle. Ja używam mrożonego i po prostu w takiej formie podgrzewam na patelni. 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Szpinak doprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem. Odlewamy nadmiar płynów i odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane mięso wraz z szynka dojrzewającą , suszonymi pomidorami i czosnkiem wyjętym(...)minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Najlepszym rozwiązaniem jest maszynka do robienia makaronu, która z pewnością zaoszczędzi sporo czasu. Ja użyłam tradycyjnego wałka i niestety trzeba było się trochę pomęczyć. Z ciasta za pomocą radełka wycinamy jak najdłuższe wstęgi o boku około
Mania Gotowaniablogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka(...)kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Gdy będzie już przesmażona dodać również pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażyć około 5 minut i przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Patelnię zostawić do smażenia kurczaka. Mięso umyć, wysuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki chili i około pół łyżeczki curry. Na patelnię po smażeniu warzyw
Zgrabne Gotowanieauto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem gyros – Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 duże,pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 500-600g) makaron z 2 zupek chińskich (u mnie Vifon kurczak łagodny) 2 cebule (ok. 300g) 4 ogórki konserwowe (ok. 200g) 2 papryki czerwone (ok. 500g) 1 puszka kukurydzy konserwowej (285g po odsączeniu(...)Wykonanie: Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, dodać 2-3 łyżki oleju rzepakowego oraz 2-3 łyżki przyprawy kebab-gyros, wymieszać, odstawić na pół godziny. Patelnię rozgrzać, wrzucić na nią mięso i podsmażyć. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę smażyć do czasu aż się zeszkli (najlepiej na tej samej patelni, na której wcześniej smażyło się
Kulinarne PrzebojeRoladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach nadając im odpowiedni kształt, jeżeli roladki nadal nie są kształtne, możemy spiąć je za pomocą wykałaczki lub związać sznurkiem *** *** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób nic nam się nie rozpadnie *** *** Następnie całość zalewamy wodą(...)mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować *** *** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami, kaszą, ryżem lub makaronem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA I MAJONEZU PRZEPIS TUTAJ MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Blog z ApetytemTrzy składniki plus przyprawy, 15 minut gotowania i masz pyszny i zdrowy makaron warzywny. Delikatna cukinia doskonale smakuje z lekko pikantnym sosem pomidorowym. Tagliatelle z cukinii – musisz spróbować! Czas: 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Składniki: 2 średnie cukinie 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść pomidorków koktajlowych (250 g) 1 łyżka słodkiej papryki (jeśli masz wędzoną to super(...)Kurczaka umyj, osusz, posiekaj w cieknie paski. Przełóż do miski, dodaj słodką paprykę, pieprz kajeński, płaską łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw. Krok 2 Umyte pomidorki wysyp na suchą patelnię i przykryj, rozgrzej bardzo mocno, kiedy pomidorki zaczną skwierczeć na ogniu, zmniejsz temperaturę do średniej i piecz przez 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Krok 3 Przełóż pomidorki do misy
Niedzielny kucharzdzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa(...)liście laurowe kolendra i kminek w ziarenkach masło klarowane mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu świeży koperek Jak przyrządzić? Umyte mięso osusz i oczyść z białych błonek. Podsmaż na patelni na klarowanym maśle. Gdy mięso lekko zmieni kolor dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, duś 10 minut. W większym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę, lekko podduś
Zasmakuj Kuchni