makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:426/561)

Pomysł na Sylwestra - szybkie crostini z pesto z rukoli 190

trochę bardziej pieprzny smak i aromat, który kojarzy mi się z wiosenną zieleniną. Można nim smarować pieczywo zamiast masłem, wykorzystać do takich flatbreadów , użyć zamiast sosu do sałatki z makaronem czy kaszą oraz wzbogacić przy jego pomocy smak zup (pasuje na przykład do minestrone , fasolowej i ziemniaczanej). Tym razem z pomocą takiego pesto wyczarowałam  crostini , czyli kanapeczki z opieczonego(...)graham ½ czerwonej papryki 120 g pomidorków koktajlowych 45 g czarnych oliwek 60 g fety 12 łyżek pesto z rukoli Monini garść świeżej bazylii Przygotowanie crostini : Kromki chleba opiecz na patelni lub w piekarniku, aż staną się chrupiące. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe i czarne oliwki pokrój na połówki. Ser feta pokrusz na małe kawałki przy pomocy widelca. Każdą

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos po grecku 617

grecku to kulinarne odkrycie mojej mamy. W zeszłym roku świetnie sprawdził się jako dodatek do zup, sosów, makaronów, ryżu czy mięsa. Jest idealny w sytuacjach, gdy nie mamy czasu lub pomysłu na obiad. Może stać w piwnicy przez kilka miesięcy, a to naprawdę duża zaleta :) Do tego sosu nadają się pomidory, które mają dużo miąższu, a mało pestek, np. odmiana(...)pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę i pokroić w dużą kostkę. Następnie zmiksować blenderem na jednolitą masę (pulpę). Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, zalać olejem i dusić do miękkości przez ok. 10-15 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekać. Do pomidorów dodać uduszoną cebulę z papryką i resztę składników (koncentrat

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella 127

smażymy aż puszczą wodę a następnie woda odparuje a pieczarki zaczną się rumienić. Wówczas solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę oraz posiekany czosnek. Smażymy dalsze 2 minuty i odstawiamy. Ugotowany makaron wrzucamy do garnka z przygotowanym sosem. Mieszamy by ładnie obtoczył się w sosie. Nakładamy do miseczek, na wierzch każdej porcji nakładamy pieczarki oraz kawałki mozzarelli. Całość możemy krótko zapiec pod grillem(...)spokojnie upiec chleb i zrobić obiad. A co tym razem zaserwowałam rodzince? Naleśniki!!! usmażyłyśmy je razem z Córcią, która BARDZO chciała nauczyć się rozprowadzania ciasta cieniutką warstwą po patelni no i to magiczne przerzucanie placków! naleśniki się udały a ja już samodzielnie przystąpiłam do gotowania obiadu na dziś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z mięsem 108

kupnymi. Ale wczoraj mnie tak naszło, że nie mogłam się oprzeć! Zakasałam rękawy i uszczęśliwiłam całą rodzinę... Ponieważ jak w każdą sobotę na obiad był rosół, oczywiście z domowym makaronem (może trzeba więcej czasu, aby go przygotować, ale smak...) skorzystałam z rosołowego mięsa i pierożki z mięsem wylądowały na talerzach. SKŁADNIKI: CIASTO: 3 szkl. mąki (używa z młyna, ale może(...)stolnicy,musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ale nie może być twarde, farsz: mięso mielimy na dużych oczkach,cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, na patelni topimy masło, dodajemy cebule i czosnek szklimy, dodajemy mięso, smażymy około 5 min.dolewając rosół,jeśli mięso jest za suche, następnie lepimy pierogi, wodę gotujemy ze szczyptą soli, wkładamy pierogi

Kuchnia Beaty
Zupa Pomidorowa 154

Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy pomidorowej . Ćwiartkę można usmażyć na patelni i podać z ziemniaczkami . Przygotowanie zupy pomidorowej . 2 litry wywaru wlewam do garnka dodaję koncentrat pomidorowy doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) pieprzem ( jedna duża szczypta ) i pieprzem cayenne (jedna szczypta(...)niebyła ostra co do soli to kwestia gustu ja po sprawdzeniu smaku najczęściej dodaję jeszcze jedną – dwie szczypty soli ) . Zupa pomidorowa jest gotowa można ją podawać z ryżem lub makaronem . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 184

orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku.  Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej(...)moździerzu lub przy pomocy robota kuchennego, wymieszaj w miseczce z parmezanem i bułką tartą. Do drugiej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej wbij jajka, które następnie rozbełtaj.  Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Plastry bakłażana obtaczaj najpierw w mące, następnie w jaku, a na końcu w orzechowej panierce. Smaż na złoty kolor z obu stron, następnie odsącz na ręczniku

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka Polio 331

którego od czasu do czasu chętnie zaglądamy. Lokalem tym jest pizzeria, której właścicielem zresztą jest Włoch z krwi i kości. W menu owej pizzerii prócz szeregu pizzy i makaronów spotkać można również sałatkę polio. Mój przepis jest odwzorowaniem właśnie tej receptury z tamtejszej karty dań. W sałatce jest wyczuwalny delikatny posmak sosu czosnkowego, jednak każdy zamawiający otrzymuje jego dodatkową porcję(...)obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia.  Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami.  Warzywa możemy również ułożyć na talerzu bez uprzedniego

Kuchenne aromaty
Klopsiki z pieczarkami i pietruszką 123

znam nikogo, komu nie smakowałyby dobrze doprawione klopsiki wieprzowe z pieczarkami i pietrzuszką. A z brązowymi pieczarkami są naprawdę rewelacyjne! Można podać je zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem, ale koniecznie z dobrym sosem, np. z  boczniaków . Składniki (na ok. 10-12 sztuk): 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g brązowych pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku(...)przygotowanego mięsa formować małe kule i smażyć po ok. 3 minuty z obu stron, by mięso się zrumieniło. Gotowe klopsiki przełożyć do małego garnka, zalać olejem z patelni, dodać 2-3 łyżki gorącej wody i na małym ogniu dusić pod przykryciem ok. 5 minut

W SMAK
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 237

Szparagi jemy prawie codziennie, bo to jeszcze tylko chwila i zaraz się skończą. Sezon na szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego(...)starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone w około 4 centymetrowe kawałki. Na koniec delikatnie je solimy. Wraz z boczkiem układamy

OstryKęs
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 273

Szparagi jemy prawie codziennie, bo to jeszcze tylko chwila i zaraz się skończą. Sezon na szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego(...)starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone w około 4 centymetrowe kawałki. Na koniec delikatnie je solimy. Wraz z boczkiem układamy

OstryKęs
Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli 155

Składniki:  na ciasto  300 g semoliny, użyłam De Cecco  3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce  szczypta soli  na farsz  250

Moja smaczna kuchnia
Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym 159

oliwa z oliwek ząbek czosnku 150 ml czerwonego pół wytrawnego lub wytrawnego wina 100 ml rosołu pieprz i sól liść laurowy. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną cebulę, posolić i podsmażyć przez 5 minut. Dolać wino, rosół, dołożyć grzyby, startą marchew i pietruszkę, liść laurowy oraz pieprz(...)składniki na sos były miękkie. Następnie sos zaciągnąć mąką rozrobioną z wodą, ewentualnie doprawić pieprzem.  Przygotowanie ravioli: Ciasto rozwałkować jak najcieniej - 1 mm. Jeżeli posiadacie maszynkę do makaronu, warto teraz z niej skorzystać. Na jednej połowie ciasta ułożyć w odległości około 3 cm od siebie farsz, a drugą połowę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem jaja. Tę posmarowaną część nałożyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Faszerowane łódeczki z cukinii 187

słoneczka, ale do rzeczy.. Sezon na cukinię trwa. Ceny cukinii spadły i można z nią szaleć teraz do woli. Lubię używać cukinię w swojej kuchni. Leczo uwielbiamy, makarony z cukinią także. Nie dawno wypróbowałam faszerowane łódeczki z cukinii. Robiłam je pierwszy raz i do tego troszkę "na oko", ale wyszły i były pyszne ! ;) Składniki na 2 osoby 2 średnie(...)zdjąć z nich skórkę. Potem kroimy je w kosteczkę. Paprykę, miąższ z cukinii oraz cebulkę także kroimy w kostkę. Nastawiamy piekarnik na około 190-200 stopni, a następnie przygotowujemy patelnię, olej i zabieramy się za robienie farszu: Na rozgrzaną patelnię dodajemy cebulkę, podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, potem kolejno paprykę, pomidory i miąższ z cukinii

Justa próbuje gotować
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 147

wyglądają bardzo elegancko! Najfajniejsze jest to, że można je przechowywać w jednym miejscu, jeden włożony w drugi, a pokrywki mają z boku dziurki, które ułatwiają nam odcedzanie np. makaronu czy ziemniaków. Blender** marki   Tefal   jest czwartym naszym blenderem i z całą pewnością najlepszym! Od dawna chciałam mieć mniejszy pojemnik, bo zawsze zmiksowanie małych ilości jedzenia, sosów, ziół(...)super nagród m.in. 2 roboty planetarne i dwie sokowirówki! Na najciekawsze propozycję dań z wykorzystaniem sprzętów użytych przez nas w przepisie czeka 5 super nagród (blender, parowar, zestaw garnków, patelnia ceramiczka i patelnia Talent 26 cm!). Zapewniamy, że wszystkie sprzęty są super! Głosujcie i piszcie swoje propozycje -   KLIK Bulion: 1 kg kaczych skrzydełek (5 sztuk), 1 kg nóg kaczych

Plate of Joy
Naleśniczki zapiekane z kurczakiem, pieczarkami i papryką 174

Naleśniczki zapiekane z kurczakiem, pieczarkami i papryką Dziś polecam szybki, niedrogi i przepyszny obiad (lub kolację) – naleśniki zapiekane z farszem pod serowo-pomidorową pierzynką. Palce

Blog z Apetytem
Koperty szpinakowe 128

Uwielbiam szpinak ! Od początku mojego studenckiego życia nadużywam szpinaku, jak tylko się da. Jest prosty, smaczny i szybki do przyrządzenia. Często jadałam makaron ze szpinakiem, byleby szybko zjeść ! Dzisiejszy przepis, jest także szybki i przede wszystkim prosty. Przekąska nadaje się na rożnego rodzaju imprezy rodzinne, spotkania ze znajomymi, a także jako mała zagrycha w trakcie pracy :) Przepis na sos szpinakowy(...)ząbków czosnku (kto jak lubi) 1 żółtko sól,pieprz, olej  Wykonanie Nasze koperty szpinakowe rozpoczynamy od przygotowania farszu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy się zeszkli, dodajemy szpinak - nie trzeba go wcześniej rozmrażać- rozmrozi się sam na patelni. Gdy szpinak się rozmrozi,  dodajemy do niego 2 łyżki majonezu oraz mleko. Mieszamy powstały

Justa próbuje gotować
7 kulinarnych mitów, które potrzebują obalenia 675

łatwo o zepsucie przygotowywanej potrawy. Olej i tak pozostaje na powierzchni wody (różnicy gęstości oleju i wody uniemożliwia ich swobodne wymieszanie) i podczas przelewania makaronu osadza się na makaronie, tworząc tłustą warstwę i śliską powierzchnie, do której nie będzie przylegał sos. 3. Mikrofalówka niszczy składniki odżywcze Gotowanie, jak każda forma obróbki termicznej, powoduje utratę części składników odżywczych. W przypadku kuchenki(...)gulaszu lub piwo użyte do polewania mięsa spala się podczas gotowania prawda okazuje się inna! W zależności od sposobu gotowania, temperatury, czasu, a nawet rodzaju i rozmiaru patelni od 5 do 85 procent zawartego alkoholu może tkwić nadal w ugotowanej potrawie. 6. Dodaj sól do wody, a przyspieszy to proces wrzenia Tak to prawda, z naukowego punktu widzenia dodanie soli

Tradycyjna Kuchnia
Zupa ze świeżych grzybów 188

dałam kapelusze i nóżki). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby i razem podsmażać. Podsmażone grzyby z cebulą przyprawić solą i pieprzem. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić(...)smaku. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Zupę podawać ciepłą, oprószoną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 2,5 litry zupy. Ziemniaki można zastąpić makaronem (gotowanym w osobnym garnku), lub podać zupę z ziemniakami i makaronem lub z chlebem. Z dodatku pietruszki można zrezygnować. Zamiast oleju grzyby wraz z cebulą można podsmażyć na maśle

Gospodyni Miejska
Zupa z bobem 236

Sezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C

Kuchnia Pełna Pasji
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 156

koniec dodaj zimne masło, dopraw do smaku solą i pieprzem. Porcję makaronu gotuj w posolonej wodzie około 4 minut, przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Na talerzu ułóż gotowy makaron z sosem i udekoruj ładnymi liści roszponki. 4. Filet Halibuta z karmelizowanym kalafiorem, rukolą i komosą ryżową i jako side mix Active z winegretem orzechowym Składniki na 4 porcje: Halibut(...)zdejmij z ognia, dodaj zimne masło, natkę pietruszki i dopraw do smaku jeśli trzeba. Rukolę zmiksuj z oliwą tak aby powstał sos podobnej konsystencji jak pesto. Halibuta smaż na patelni od strony skóry, następnie przełóż na papierowy ręcznik aby się pozbyć nadmiaru oleju. Na płaskim talerzu ułóż sos z rukoli, filet halibuta, smażone kawałki kalafiora, komosę ryżową i całość udekoruj

SMYKWKUCHNI
Wegańskie naleśniki z jabłkami 140

można pominąć jajko, należy jednak pamiętać o odpowiedniej proporcji mleka i mąki. Dodałam też dwie duże łyżki dobrze utartego puree z dyni pozostałego po przyrządzaniu domowego sosu serowego do makaronu, dzięki czemu naleśniki zyskały piękny żółty kolor, jednak myślę, że nic się nie stanie, jeśli pominiesz ten krok. Nie ma potrzeby obawiać się wegańskich naleśników – smaży się je równie przyjemnie(...)cukier puder oraz skórkę z cytryny i zmiksuj całość dokładnie aby uzyskać gładkie ciasto bez grudek. Na koniec wmieszaj w całość rozpuszczony olej kokosowy. Wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką i kolejno smaż naleśniki.  Wszystkie jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w 0,5cm kostkę (lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach). Jabłka skrop sokiem

Roślinna - blog wegański
Sos pomidorowy z papryką i cukinią 112

Kocham kuchenne testowanie!, mam dziś słodko - kwaśne połączenie z sezonowych warzyw. Jeśli lubicie makarony to koniecznie zróbcie sobie zapas tego sosu. Po co kupować sklepowe gotowce, skoro w sezonie pomidorowym możemy w kilka chwil i za małe pieniądze przygotować aromatyczne i zdrowe domowe sosy. Macie prościej niż ja, bo przetestowałam dla Was smak, stworzyłam przepis i podaje go na tacy(...)www.Skworcu.com.pl Po pięknie wykonane nakładki na słoiki wysyłam Was jak zawsze na stronę Pani Karoliny 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić blenderem i zagotować.  2. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do gotujących się pomidorów. 3. Cukinie pokroić w cienie paseczki, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania