marzenie. Jednakże synuś drugi i trzeci nie lubi ciecierzycy. Jako oddana matka zawsze mam rezerwowy plan. Zdjęcie poniżej…Lubicie zupy? Jaką pomidorową byście wybrali, z ciecierzycą czy z makaronem? Zupa to fajne danie na obiad , które często kombinuję z plackami lub naleśnikami. Dzieci są zadowolone, małżonek też jak długo zupa jest na kolację, a nie na obiad. Mój(...)zupę. Jakoś nie lubię zasmażek z mąki, więc zagaszam zupy ( jeśli akurat mam ochotę) gęstą śmietaną lub mascarpone lub właśnie soczewicą. Dopraw pomidorową solą, natką pietruszki i oliwą. Rozgrzej patelnię, wrzuć ugotowaną ciecierzycę, po pół łyżeczki kajeńskiego pieprzu, kolendry i kminu rzymskiego i rumień ciecierzycę podrzucając co i rusz patelnią. Rozlej zupę do miseczek. Ułóż na wierzchu po garści pieczonej
codojedzeniajedno i drugie! Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło mi po głowie z czym podać skrzydełka pieczone tak aby danie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż… Stwierdziłam, że przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem(...)bardzo duże. Blanszuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Zmiksuj kalafior w malakserze. Użyj noża lub wkładki o dużych oczkach. Rozpuść masło na patelni. Dodaj rozpuszczony w wodzie szafran, berberys, a następnie kalafior. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wsyp brukselkę, natkę. Dopraw solą i smaż aż pilaf będzie
codojedzeniajedno i drugie! Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło mi po głowie z czym podać skrzydełka pieczone tak aby danie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż… Stwierdziłam, że przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem(...)bardzo duże. Blanszuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Zmiksuj kalafior w malakserze. Użyj noża lub wkładki o dużych oczkach. Rozpuść masło na patelni. Dodaj rozpuszczony w wodzie szafran, berberys, a następnie kalafior. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wsyp brukselkę, natkę. Dopraw solą i smaż aż pilaf będzie
codojedzeniazęsto, gdy szykuję sobie boxy na uczelnię, wykorzystuję produkty, które zostały mi z obiadu. Tak zwykle kończą wszelkie kasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę(...)półtwardo. Mnie to zajęło 25 minut. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko i ostudź. Upieczoną marchew połącz z kaszą i ciecierzycą. Dodaj pokruszony ser feta, oliwki i podprażony na suchej patelni słonecznik. Polej wszystko sosem z octu balsamicznego, wymieszaj i zamknij w pudełka lub zjedz od razu. ;) * * Komplet pojemników na oliwę i ocet Annette wykorzystany do zdjęć dzięki uprzejmości klubu
Food Squaremiałem pomysłu na szybki obiad, w lodówce była mielonka - na pierwszy rzut oka mielonka to trzeba zrobić mielone hehehe ale miało być coś prostszego, bez mozolnego stania przy patelni i smażenia góry kotletów :) no i szybka decyzja zrobię małe klopsiki zapiekane w piekarniku. Jak postanowiłem tak zrobiłem, a że żona chce teraz odżywiać się bardziej fit to jako dodatek delikatne(...)delikatne. Pieczemy max pół godzinki w temperaturze 200 ° C opcja termoobieg - pod sam koniec można włączyć opiekanie z góry. Wersja FIT gotowa :) opcja MurderFit - dodajemy ugotowany ryż, ziemniaki albo makaron na podbicie kalorii :) Wartości odżywcze oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie KalorycznieDziś przedstawiam przepis na najwspanialsze wegańskie i bezglutenowe kotlety na świecie. Te kotlety całkowicie podbiły serca i żołądki mojej rodziny, nawet tych niewegańskich osobników. Przepis nie
Kawa z mlekieminna, że od krótszego. Wybierzcie jak Wam wygodniej. Zawiniętego zraza obwiązujemy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczką. W wysokim i szerokim rondlu (tak, aby pomieścił wszystkie rolady) lub wysokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu (smalcu, klarowanego masła lub oleju). Roladki obtaczamy w mące i na dużym ogniu obsmażamy, aż do zarumienienia. Zdejmujemy roladki i na tłuszczu pozostałym w rondlu podsmażamy resztę(...)kasza gryczana i ogórki kiszone. * wewnętrzna strona udźca wołowego Zobacz także: Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu Polędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są de... Makaron z sosem cytrynowym Makaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą... Papryka faszerowana komosą ryżową Papryka faszerowana komosą ryżową to idealne jarskie danie. ... Tajemnice wołowiny "Panie, moja
Poezja smakuspecyficzna, że po ugotowaniu lub upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądają jak spaghetti, stąd też jej nazwa. Można podawać same pasemka z sosem i świetnie zastąpią tradycyjny makaron, przy czym są bardzo dietetyczne. Proponuję dziś troszkę inną wersję, bo nadziewaną warstwowo serkiem śmietankowym z bazylią, pysznym, mięsnym sosem pomidorowym i zapieczoną z grubą warstwą mozzarelli. Polecam! Scroll down(...)Wysmaruj wewnętrzne strony dyni olejem i dokładnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika skórą do góry i piecz do miękkości, około 30 minut. W międzyczasie do dużej patelni włóż mięso i smaż przez około 8-10 minut, po czym wyjmij z patelni i odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę i smaż do miękkości
karmelowyPesto z rukoli i pestek dyni jest znakomite, ma głęboki i bogaty smak. Możesz je wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów. Do dań z makaronem, zarówno na gorąco jak i na zimno w sałatkach, do serów, sosów, zup, dipów, twarogu. Moje ostatnie odkrycie to młode ziemniaczki ugotowane w całości i obtoczone w rukolowym pesto. Po prostu genialne! Rukola jest lekkostrawna(...)ząbek czosnku sól, pieprz parmezan Wykonanie: rukolę dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody, odwirować w suszarce do sałaty pestki dyni podoprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Przestudzić rukolę, pestki dynii, parmezan i olej zmiksować do grudkowatej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieprz i dużą szczyptę soli. Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle do czasu, aż się zezłoci. Dodajemy do farszu wraz z roztopionym masłem z patelni. Farsz dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest odpowiednio doprawiony. Farsz możemy nakładać łyżeczką lub możemy brać po trochu w dłonie i przygotować sobie równej wielkości kulki. Ciasto: Do mąki dodajemy sól(...)też z cebulką podsmażoną na maśle. Niektórzy uważają, że najlepsze są od razu po ugotowaniu – inni, że na drugi dzień, odsmażone i przyrumienione na masełku. Zobacz także: Makaron z krewetkami To najprostsza wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa
Poezja smakupyszne i łatwe do przygotowania danie z kuchni azjatyckiej. Z reguły podaje się ją z białym ryżem, ale tak na prawdę będzie pysznie smakowało też z jakimkolwiek orientalnym makaronem: sojowym czy też ryżowym... Powiem Wam, że u mnie w domu jest pochłaniane z każdym dodatkiem, albo bez niego 😁. Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać do mięsa nieco więcej papryczki(...)się zrumieni, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i szalotki. Smażymy przez 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. W misce mieszamy sos sojowy, wodę i mąkę kukurydzianą, wlewamy na patelnię i szybko mieszamy. Gdy zgęstnieje dodajemy orzeszki, smażymy przez minutę, posypujemy dymką, skrapiamy olejem sezamowym od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatitykuchni kaukaskiej. Dziś można go spotkać przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Adzika doskonale komponuje się z daniami warzywnymi czy mięsnymi, z dodatkiem ryżu czy też makaronu. T ym razem wykorzystam ją w daniu mięsnym, z dodatkiem wieprzowiny QAFP, której będą towarzyszyć jesienne sezonowe warzywa: papryka, bakłażan i dojrzałe pomidory(...)minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut. Szynkę kroimy w 2 cm kawałki. Oprószamy ją sola i pieprzem, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. PO chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Jedną czerwona paprykę oczyszczamy z nasionek i kroimy w małe kawałki. Plastry bakłażana kroimy w paski. Do garnka
Kulinarne przygody GatityNajlepsze przepisy z pomidorami w jednym miejscu. Zapraszam do wspólnego gotowania! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką
Moja smaczna kuchniaskładniki: 200 g gęstego pure z dyni 500 g ziemniaków ugotowanych w łupkach 1 jajko ok. 200 g mąki orkiszowej lub pszennej + do podsypywania 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniaryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak chrzanu. Świetnie pasują do deptanych ziemniaków, kasz, a także makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby 2 jaja 1 czerstwa bułka wcześniej(...)drobno. Wszystkie składniki łączę ze sobą i wyrabiam na gładką masę. Formułuję kuleczki i gotuję w przygotowanym bulionie przez ok. 10 minut od wypłynięcia. (Pulpety można wcześniej przesmażyć na patelni.) 3. Pulpety, listka laurowego i ziele angielskie wyjmuję z wywaru. Sam wywar blenduję. Dodaję do niego chrzan. Na tym etapie można też dodać śmietankę kremówkę. Zagotowujemy. 4. Do sosu dodajemy
Ale ProsteRomesco to sos prosto z Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie(...)Odstawić do przestudzenia. Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż za pomocą ostrego noża, rozszerzamy nacięcie, tak aby postało trochę miejsca dla farszu. Polędwiczkę faszerujemy szynką z pieczarkami i pomidorami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, polędwiczkę przekładamy na patelnie razem z całą zalewą. Podsmażamy mięso z każdej strony przez około 4 minut. Całkowity czas smażenia powinien wynieść około 16-20 minut
Mania Gotowania