makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:441/561)

Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 143

dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka. Porcja dla 4 osób: Makaron: 36 dużych muszli makaronowych Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały(...)cynamonu sól, pieprz do smaku Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki, kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy jak najdrobniej. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni aż sie zarumienią, odkładamy na bok. 1-2 łyżki masła roztapiamy na patelni. Wrzucamy czosnek i smażymy do zeszklenia. Dorzucamy tartą dynię, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i cynamonem. Smażymy przez

Zawsze głodna!
Klasyczne pancake’sy z syropem klonowym 243

Panecake’sy to klasyczne danie śniadaniowe kuchni amerykańskiej. Placuszki te są najczęściej podawane z syropem klonowym. Jednak doskonale również będą smakować z owocami i cukrem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 280

kilka chwil. Wystarczy pokrojony chleb (bagietkę czy ciabattę) podsmażyć do zezłocenia na czosnkowej oliwie (można wrzucić po prostu na oliwę przekrojone ząbki czosnku w łupinie) – wystarczy nią spryskać patelnię (zwykłą lub grillową). Grzanki smarujemy serkiem ricotta i układamy na wierzchu plasterki fig. Polewamy cienką strużką miodu. Nic więcej im nie trzeba – ja podałam je na sałacie i rukoli(...)ząbki czosnku, parmezan do posypania, oliwa, sól Na każdym przyjęciu warto podać coś na ciepło. Ja postawiłam na lasagne po kalabryjsku. Klasyczna lasagne jest dość pracochłonnym daniem – makaron trzeba obgotować, przygotować długo gotowany sos pomidorowy z warzywami, następnie beszamel, a na końcu wszystko złożyć i upiec. Lasagne kalabryjskiej także nauczyłam się od Nigelli. W niej makaronu się nie obgotowuje

Poezja smaku
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 213

jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem bo po grzybobraniu i szybkim przygotowywaniu obiadu z darów lasu jakoś tak nie chciało się nikomu gotować makaronu. Zazwyczaj grzyby jadamy właśnie z makaronem, rzadziej z ziemniakami (choć też bywają). Ale jeszcze nigdy nie wpadłam na to by podawać je z kaszą. A, że była akurat w lodówce od poprzedniego dnia, to znalazła swoje zastosowanie(...)Zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia. Dodać ok.1/2 łyżeczki soli. Gotować na małym palniku ok.15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie odcedzić je na durszlaku. Na głębokiej patelni lub w garnku podsmażyć pokrojony na małe kawałki boczek, gdy już się ładnie wysmaży dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia. Gdy mamy bardzo chudą wędzonkę dodajemy

Smaczne Zdrowe
Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami 185

Przyznaje, że muszle makaronowe są dla mnie bardzo niewdzięczne do sfotografowania i stanowią problematyczne danie w tym zakresie. Gdy podaje je w sosie wyglądają nieapetycznie i

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Środa: Polędwiczki z ryżem a la pilaf 143

ryż Drugim czynnikiem poprawiającym jakość i walory smakowe tego dania jest ryż a la pilaf . Już pisaliśmy, że ryż nie należy do naszych ulubionych bohaterów kulinarnych, wolimy kasze i makarony, ale od czasu do czasu również i on jest w menu. Kiedy trafia do jadłospisu najczęściej przygotowujemy go właśnie w ten sposób: krótko przesmażany na maśle z cebulką i później(...)litry wody, posól. Do wrzątku wrzuć groszek i pokrojony w różyczki brokuł. Gotuj 5 minut albo do czasu aż groszek zmięknie i będzie al dente. Krok 4 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Na mocno rozgrzany tłuszcz wyłóż polędwiczki. Smaż 2 minuty, pilnuj żeby mięso się nie spaliło. Przywróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Krok 5 Przemieszaj widelcem

Niedzielny kucharz
Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi 147

mojego Piaseczna. Liście czosnku niedźwiedziego można jeść na surowo i mi najbardziej zasmakował twarożek z dodatkiem posiekanych listków. Świetnie też sprawdza się w pesto na kanapce lub z makaronem. Ja jednak chciałam zmajstrować coś oryginalniejszego i przygotowałam podwójnie czosnkową zupę o pięknym zielonym kolorze. Dziki czosnek nadaje je wspaniałego aromatu, a ziemniaki kremowości. Do tego chrupiące czosnkowe grzaneczki - wielbiciele czosnku(...)gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki staną się bardzo miękkie (ok. 20 min. ) Gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na małej patelni rozpuść masło. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i oliwę i wymieszaj. Chleb podziel na małe kawałki lub pokrój w kostkę, przełóż do miski wraz z masłem i czosnkiem z patelni. Dobrze

Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażan zapiekany mięsem mielonym i mozzarellą 236

Kiedy moja rodzina je spaghetti z sosem bolońskim, równolegle dla siebie przyrządzam danie tylko w połowie podobne do ich obiadu. Zamiast makaronu na moim talerzu zagościł bakłażan, do którego mam wielką słabość, ale niestety w moim zachwycie pozostaję osamotniona.  Przede mną weekend pełen gości, bo Franek za tydzień kończy trzy lata i tak pomyślałam... może taki zapiekany bakłażan byłby(...)bakłażany nie miały gorzkiego posmaku, układamy je na sitku i posypujemy dość obficie solą z obu stron. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy jest już złota, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie brązowe, od czasu do czasu mieszamy łopatką, żeby

bistro mama
Zdrowe odżywianie i gotowanie 101

będę ukrywać, że czasami pojawia się w niewielkiej ilości smalec, bo męska część domowników uwielbia pyzy lub ziemniaczki okraszone dobrze wysmażonymi skwarkami. Ograniczenie spożycia tłuszczu spowodowała też wymiana patelni na te, które są ceramiczne i pokryte warstwą granitową. Podczas smażenia wystarczy je tylko delikatnie posmarować tłuszczem i nic się nie przypala, a nie jak to było kiedyś, gdy lało się(...)Tutaj moim sprzymierzeńcem jest na pewno parowar. Przy okazji warzyw wspomnę o ziemniakach, które kiedyś były na moim stole bardzo często. Obecnie zamieniłam je na ryż, kasze gruboziarniste i makaron pełnoziarnisty. Ogólnie uważam, że ziemniaki nie są złe, gdyż zawierają potas i dobrze wpływają na układ pokarmowy.  Niezdrowe stają się tylko wtedy, gdy podamy je z tłustym sosem. Jeśli

Kuchcik gotuje
Roladki z cukinii z mięsem mielonym i ricottą 144

krokami zbliża się sezon na cukinię. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wykorzystywać ją w swoich przepisach w różnych formach. Z powodzeniem możemy na przykład zastąpić nią klasyczny makaron sprawiając, że nasze danie staje się lżejsze i mniej kaloryczne. Dzisiaj jednak wybór padł na nieco inne rozwiązanie Mam dla Was przepis na pyszne roladki z cukinii z mięsem mielonym(...)zale\u017cno\u015bci od grubo\u015bci plastr\u00f3w) a\u017c nieco zmi\u0119knie, po tym czasie wyjmujemy j\u0105 z piekarnika by przestyg\u0142a.\r","Na nagrzan\u0105 patelni\u0119 wlewamy odrobin\u0119 oleju lub oliwy. Wrzucamy na ni\u0105 drobno pokrojon\u0105 cebul\u0119 i sma\u017cymy, a\u017c lekko si\u0119 zeszkli. Dorzucamy mi\u0119so mielone, doprawiamy

Mostek w kuchni
Gnocchi z dynią 133

najmniej raz w tygodniu wielka rozłupana dynia ląduje w piekarniku. Potem miksuję na pure i piekę ciasta, ciasteczka i muffinki, dodaję do placków i naleśników, robię sosy do makaronu, gotuję z owsianką lub jaglanką i tak w kółko… Jak ostatnio kupowałam dynię na straganie starsza pani spytała mnie ” i co pani robi potem z tej dyni(...)podsypywania) - użyłam orkiszowej typ 750 ⅕ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli do podania: masło i szałwia albo karmelizowana cebulka i ser pleśniowy Instructions Pure z dyni wyłożyć na patelnię i podsmażać ok 10 minut mieszając, żeby jak najwięcej wody odparowało. Przełożyć dynię do miski, dodać ser i jajko i bardzo dokładnie wszystko wymieszać, rozdrabniając ser. Mąkę wymieszać z gałką muszkatołową

Cooking for Emily
Szparagi z jajkiem sadzonym 191

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Zielone szparagi im są młodsze tym znacznie lepsze. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja propozycja na fajne śniadanie, szybki obiad albo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z tuńczykiem i zielonymi dodatkami 155

Uwielbiam tuńczyka, właściwie mogłabym go jeść bez przerwy. Smakuje równie dobrze od tak sam, jako dodatek do makaronów , sałatek, ryżu, tortilli i wielu innych dań. Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny omlet z tuńczykiem i zielonymi dodatkami. Spróbujcie. Omlet z tuńczykiem i zielonymi dodatkami. Użyłam tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym Graal. Omlet z tuńczykiem i zielonymi dodatkami(...)widelcem. Puszkę z tuńczykiem otwieramy, odlewamy olej. Samego tuńczyka lekko rozdrabniamy widelcem i przekładamy do jajek. Całość lekko mieszamy. Na wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego lub oliwy z oliwek patelnię wylewamy naszą masę. Omlet smażymy na mały ogniu. Gdy góra zacznie się lekko ścinać patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy do ścięcia. Omlet przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki i zieloną pietruszką

Słodkie okruszki
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 123

Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym, czyli Zucchine ripiene di carne con sugo di pomodoro Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską? Pizza, makaron, czy risotto? Wszystkie te dania są niewątpliwie pyszne, jednak chciałabym zaproponować Wam inne bardzo włoskie danie, które nie zalicza się do żadnej z wymienionych kategorii. Pierwszy raz tak przyrządzonej cukinii spróbowałam prawie 10 lat temu(...)świeżego oregano Cukinie umyć, odciąć końce, przekroić w poprzek na połówki. Środki wydrążyć uważając, żeby nie naruszyć skóry. Wydrążony miąższ pokroić w kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Dodać miąższ z cukinii, lekko posolić. Dusić na średniej mocy ok. 15-18 minut, aż cukinia się rozgotuje i odparuje większość soku. Odstawić do przestudzenia. Mięso

Pełny talerz
Sos tymiankowo – maślakowy 138

Sos tymiankowo-maślakowy W końcu wysypało grzybami i w naszych lasach . Póki co najobficiej wylazły moje ulubione maślaki . Zebraliśmy trzy wiaderka , więc przerób ruszył pełna para

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania