ugotowane na twardo - po 1 na talerz. Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać razem, aż kiełbasa stanie się rumiana i lekko chrupiąca. Zestawić z ognia. Marchewkę, pietruszkę, seler(...)kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje. Serem można posypywać zupę już na talerzu, jak również dodać go do zupy (rozdrobnionego) razem ze śmietaną. Ziemniaki można zastąpić oddzielnie ugotowanym makaronem, a z dodatku kiełbasy całkowicie zrezygnować. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaWłosi słyną z pizzy i makaronów, ale są również mistrzami przepysznych kanapek na ciepło nazywanych panini. Panino oznacza po włosku "mały kawałek chleba" i odnosi się do bułek lub właśnie kanapek najczęściej z ciabatty z różnymi wędlinami, serami i warzywami. Dziś przygotowałam dla Was przepis krok po kroku na wegetariańskie panini z dodatkiem grillowanej cukinii i kolorowych papryk - póki sezon(...)pół. Papryki oczyść i pokrój na duże kawałki. Warzywa przełóż do miski, wlej 1 łyżkę oliwy, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aby warzywa pokryły się oliwą. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej warzywa po ok. 3-5 minut z każdej strony, aż zmiękną i zobaczysz na nich brązowe ślady od grilla. Przełóż na talerz. 2. Przygotuj smakową oliwę
Chilli Czosnek i OliwaKoszt dla dwóch osób: 7-8 zł Poziom trudności: Łatwy Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego rodzaju kasze. W tym daniu jednak naprawdę daje radę. Na jego przygotowanie potrzeba jedynie 17 minut – wychodzi(...)wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut, żeby soki równo rozprowadziły się w filetach. Krok 5 Z pieczeni zostanie pyszny sos, pełny aromatów z marynaty. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka minut, żeby płym odparował i zgęstniał. Dodajemy odrobinę skrobi lub mąki ziemniaczanej. Krok 6 Filety kroimy w plastry, wykładamy na talerz, polewamy sosem. Podajemy z ryżem
Niedzielny kucharzsię czekało. Babcia robiła je kilka razy do roku i za każdym razem wzbudzały one tak samo wielkie zainteresowanie. Pamiętam, jak już od progu czuć było zapach skwierczącego na patelni wędzonego boczku. Zasiadaliśmy wtedy do stołu i każdy cierpliwie czekał na swoją porcję, bo kluchy należało gotować partiami. Z widelcem w dłoni wypatrywałem jak ziemniaczane pyszności, wynurzały się z sita(...)się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka. W dużym garnku gotujemy wodę wraz z solą (jak na makaron). Ciasto dzielimy na ok. 4 części. Pierwszą kładziemy na płaski talerz i za pomocą łyżki zanurzonej uprzednio we wrzątku oddzielamy kluchy. Za każdym razem łyżkę zanurzamy we wrzątku, a w garnku
Food SquareŚniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Spätzle to jest to co najbardziej lubie z kuchni niemieckiej.Te niewielkie kluseczki przygotowywane z maki i jajek nie moga sie rownac zadnym wloskim makaronem. Ta maczna potrawa poludniowych Niemiec i kuchni tyrolskiej.ma bardzo dluga tradycje.Schwäbische spätzle - ich tradycja siega XVIII wieku.Pierwotnie byly wyrabiane z Dinkelmehl(maki orkiszowej),ktora nie wymagala do uprawy zbyt urodzajnej gleby.I tu historia zatoczyla kolo.Dzis(...)sitka na garnek.Na sitko wykladam ciasto i przecieram do garnka z gotujaca sie woda.Gdy kluseczki wyplyna,gotujemy je jeszcze 2-3 minuty.Wyciagamy lyzka cedzakowa i wykladamy na polmisek.Na patelni rozpuszczamy maslo,dokladamy wylowione spätzle i obtaczamy w maselku. Mozemy dodac starty zolty ser np.Bergkäse lub Ementaler,cebulke podsmazac,wg uznania.Tak przygotowane moga stanowic rowniz odrebne danie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół średniego selera około 12-15 cm pora (z dowolnej strony: białej lub zielonej) pół średniej cebuli (podpieczonej na suchej patelni lub nad ogniem) 3 średnie liście laurowe pół łyżeczki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu sól Porcję rosołową dokładnie opłukać, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą (jeśli mięso(...)wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Polecam Wam również tradycyjny niedzielny rosół , z kurczaka i wołowiny, jaki bardzo często podaję w niedzielę. Do takiego rosołu koniecznie musi być domowy makaron, na który mój przepis znajdziecie przy okazji tego wpisu
Codzienna kuchnia niecodziennazbieranie (: Te urokliwe, małe grzybki z pięknym żółtym kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj(...)nożykiem - więc którą szkołę wybierzecie Wy zależy to od Was samych(:) Kolejno je odsączamy i kroimy na bardzo drobno. Cebulę myjemy, obieramy i siekamy równie na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym to szklimy cebulę, dodajemy pokrojone kurki i dusimy na małym ogniu aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Symfonia SmakówBardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Spaghetti z cukinii z klopsikami – szybkie i pyszne danie z warzywnym makaronem. Powyższe składniki wystarczą na 2 porcje. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px(...)zioła prowansalskie, pieprz i sól. Nabierać po łyżce mięsa i uturlać w rękach małe klopsiki (mi wyszło 14 małych klopsików), a następnie otoczyć je dokładnie w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę z oliwek i podsmażyć klopsiki z obu stron do zarumienienia. W międzyczasie zblendować na sos: pomidory z puszki, cebulę, czosnek, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz, sól
Kulinarne PrzebojeOmlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!badań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa. Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni... Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande(...)jest bardzo płynne, przeważnie dodaję 0,5l wody. na samym końcu dolewam płynny olej kokosowy, mieszam i odstawiam masę na co najmniej 30 minut, najlepiej na 1h. Na rozgrzaną patelnię dodaję małą ilość oleju kokosowego, wlewam łyżkę wazową ciasta naleśnikowego (równo rozlewam poruszając patelnią, by masa rozlała się na całej powierzchni) i smażę do ścięcia się górnej warstwy naleśnika, dopiero
Smaczne ZdroweKilka dni temu Joasia na swoim blogu Kuchenne szaleństwa Margarytki zamieściła przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną. Był to dla mnie
Walijskie PichcenieMówiąc prosto gnudi to takie kluski z ricotty, choć Włosi mówią o nich "nagie", bo gnudi to w zasadzie farsz do ravioli tylko pozbawiony makaronu. Gnudi (lub malfatti w Sienie) pochodzą z Toskanii, mają delikatną strukturę i są przepyszne. Można je podać ze zwykłym sosem pomidorowym lub masłem i szałwią, ja jednak zrobiłam do nich obłędny sos pomidorowo-maślany(...)zastąpić mieloną papryką dla nielubiących pikantnych potraw) 2 puszki pomidorów sól do smaku Przygotowanie gnudi z sosem pomidorowo-maślanym: Zacznij od rozmrożenia szpinaku. Wyjmij go z opakowania, połóż na patelni na średnim ogniu i poczekaj, aż się rozmrozi. Następnie podgrzewaj go mieszająć, aż wyparuje z niego cała woda. Zależy nam na tym, aby szpinak nie rozwodnił niepotrzebnie ciasta
Chilli Czosnek i Oliwa