makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:446/561)

Klopsiki z pieczarkami 130

miał ;) Przygotowanie jest banalnie proste, smak jak najbardziej domowy :) Bez zbędnych udziwnień i tony przypraw. Możesz je podać tak naprawdę z wszystkim: sprawdzą się ziemniaki, ryż, kasza i makaron. Nawet chleb się sprawdzi! Do tego jakaś fajna sałatka, choć i bez niej będzie ok.  To taki obiad w kilka chwil, a ja akurat takie przygotowywać lubię.  Użyłam pieczarek(...)składnikami na klopsiki. Doprawiamy do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Formujemy małe klopsiki i obsmażamy na maśle z każdej strony do zrumienia. Przekładamy na talerz. Na patelni ponownie rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną drugą część cebuli, a zaraz później pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podsmażamy do odparowania wody. Do pieczarek dodajemy upieczone klopsiki. Całość zalewamy bulionem

Kuchnia w czekoladzie
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 110

myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą(...)łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można zastąpić zwykłym parmezanem) *ewentualnie można zastąpić (niewegańskim) masłem klarowanym. Sposób przygotowania: Rozgrzewamy patelnię. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez ok. minutę. Gdy kasza zaczyna przywierać do patelni

Fill The Bowl
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 147

myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą(...)łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można zastąpić zwykłym parmezanem) *ewentualnie można zastąpić (niewegańskim) masłem klarowanym. Sposób przygotowania: Rozgrzewamy patelnię. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez ok. minutę. Gdy kasza zaczyna przywierać do patelni

Fill The Bowl
Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake 269

Dziś proponuję z tortellini zapiekane w gęstym, mięsno-warzywnym sosie bolońskim pod grubą warstwą sera. Czy może być coś lepszego? Miałam w czeluściach zamrażarki tortellini, które

karmelowy
Środa – Burrito 102

przyrządzeniem powstrzymywał nas jednak brak doświadczenia w tym temacie i dobrego przepisu na własne tortille. A ponieważ Eugeniusz ma obsesję na punkcie robienia wszystkiego własnoręcznie – od pierogów, przez makaron, po tortille – kupienie placków nie wchodziło w grę. Po długich poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą jak marzenie. Prawie(...)minut. Krok 4 Ugotowany ryż mieszamy z fasolką i kukurydzą. Dodajemy do niego upieczone warzywa. Kurczaka drobno siekamy i też dodajemy do ryżu. Mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy krótko na patelni lub w mikrofal (10-15 sekund). Na środek placka kładziemy farsz, ścieramy na niego kilka łyżek sera. Zawijamy podobnie jak krokiety. Najpierw składamy na pół, potem zawijamy górną warstwę

Niedzielny kucharz
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1377

niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości.  Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej godziny(...)gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Pory pokroić w krążki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni. Rozpuścić resztę masła, podsmażyć pokrojonego w kosteczkę i doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Ostudzić. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kanapki z awokado i jajkiem 262

Kanapki z awokado i jajkiem to pomysł na urozmaicenie standardowych kanapek z jajkiem o awokado. Szybkie i pyszne śniadanie. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis. Składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z pieczonych pomidorów. Aromatyczna pomidorówka. Zniewalająca smakiem. Najsmaczniejsza. 134

Chodziła za mną od dłuższego czasu. Z ryżem, z makaronem. Obojętne z czym. Ale ma to być POMIDORÓWKA! Tegoroczne pomidory w moim ogrodzie obrodziły niesamowicie, pomimo suszy (nie były podlewane przez cały miesiąc sierpień, który okazał się australijskim żarem), nie miał kto ich popieścić, obdzielić dobrym słowem, ale tego nie spodziewałam się. Krzaki uginają się od pięknych, zdrowych, pachnących malinówek(...)pomarszczą się troszkę. W tym samym czasie do garnka wkładamy pieczone kosteczki kurczęcie, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy posiekaną cebulę na złoty kolor. Po ok. 2 minutach dodajemy przeciśnięty czosnek i dalej podsmażamy przez chwilkę. Uważamy, aby nie przypalić czosnku, ponieważ będzie

Naturalna Kuchnia
Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 214

robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go na placku ziemniaczanym. Oczywiście jeśli ktoś woli, może go podać z chlebem, makaronem, kaszą czy ryżem. Ja polecam wypróbowanie w oryginale, czyli na placku :) Na początek przyrządzamy Strogonowa, gdyż jego można potem podgrzać, a z plackami jest już gorzej. Składniki: 75 dag polędwicy(...)koktajli i miksujemy. Gdy mamy już 1/3 ziemniaków zmiksowanych, można dodać do nich jajko i cebulę, a na koniec sól, pieprz i mąkę. Placki ziemniaczane pieczemy obustronnie na patelni z olejem. Ja zazwyczaj robie placki wielkości patelni, ale można zrobić mniejsze. Na upieczone placki ziemniaczane nakładamy gotowy Boeuf Strogonow (jeśli przestygł- podgrzewamy) i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki

Smakowy Raj
Placuszki z serkiem ricotta i borówkami 168

Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortelloni z sosem winno-jajecznym 136

      Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście romantycznej kolacji...we dwoje lub sami ( bo samemu też można dobrze zjeść w Walentynki ), spieszę z szybkim

kolorowotorcikowo
Ryż smażony z marchewką, kukurydzą, papryką i ananasem 165

To jedno z tych dań, które uwielbiam – kolorowe, spójne smakowo i szybkie w przygotowaniu – jego sporządzenie zajmuje niewiele więcej czasu niż ugotowanie ryżu. Lekko orientalna nuta

Even Better Food
KASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI A'LA TABBOULEH 165

stanowiła raczej zapomniany produkt niż głównego bohatera stołu. Jeżeli już się pojawiła, była dodatkiem do całej reszty, jak ziemniaki z wody. A przecież kasza ma taki sam potencjał jak makaron, o ile nie większy!    Przecież sięgając po przepisy szlacheckie, kaszę wynoszono na piedestały. Towarzyszyła każdemu daniu, stanowiła odrębne potrawy, ale zawsze pisano o niej z uczuciem(...)swój sposób: gotuję 5 minut, następnie wyłączam palnik i pozostawiam kaszę w gorącej wodzie, aż dostatecznie zmięknie). Następnie odcedzam na sicie. Warzywa płuczę pod bieżącą wodą. Na głębokiej, dużej patelni rozgrzewam olej. Cebulę kroję w półtalarki, stosunkowo cienkie. Wrzucam na patelnie i smażę, aż cebula stanie się szklana. Obieram czosnek, siekam dość drobno i wrzucam do cebuli razem z majerankiem

W kuchni Karmel-itki
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 134

Przechadzając się dziś po wrocławskiej Hali Targowej, udało mi się natrafić na świeże kwiaty karczochów, pyszniące się fioletem ze straganu. Zmotywowało mnie to do wykorzystania ich

Food Square
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 177

Uwielbiam szpinak, kocham Włochy, kuchnię śródziemnomorską i postanowiłam dać upust nostalgii i przenieść się na chwilkę na słoneczny Półwysep pełen światła, z krystalicznie czystym morzem, błękitnym

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania