makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:446/561)

Gnudi (kluski) szpinakowe z sosem pomidorowo-maślanym 148

Mówiąc prosto gnudi to takie kluski z ricotty, choć Włosi mówią o nich "nagie", bo gnudi to w zasadzie farsz do ravioli tylko pozbawiony makaronu. Gnudi (lub malfatti w Sienie) pochodzą z Toskanii, mają delikatną strukturę i są przepyszne. Można je podać ze zwykłym sosem pomidorowym lub masłem i szałwią, ja jednak zrobiłam do nich obłędny sos pomidorowo-maślany(...)zastąpić mieloną papryką dla nielubiących pikantnych potraw) 2 puszki pomidorów sól do smaku Przygotowanie gnudi z sosem pomidorowo-maślanym: Zacznij od rozmrożenia szpinaku. Wyjmij go z opakowania, połóż na patelni na średnim ogniu i poczekaj, aż się rozmrozi. Następnie podgrzewaj go mieszająć, aż wyparuje z niego cała woda. Zależy nam na tym, aby szpinak nie rozwodnił niepotrzebnie ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy Ketchup pikantny 644

powtórzyć. Nie żebym nie miała co robić :) Wręcz przeciwnie. Ja non stop cierpię na notoryczny brak czasu, a takie zdrowe gotowce są idealnym rozwiązaniem dla mnie. Wystarczy np. ugotować makaron i wymieszać z zawartością któregoś słoiczka, posypać parmezanem i mamy pyszny i szybki obiadek lub kolację. Jeśli mamy kilka minut więcej możemy dodać mięsko i mamy wersję bardziej „męską(...)średnim ogniu i gotować dalej bez przykrycia, często mieszając przez około 45-50 minut (ketchup będzie bulgotać i pryskać – warto go wtedy przykryć taką osłoną z sitkiem na patelnię zapobiegającą pryskaniu) , lub do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Gorący ketchup przekładać do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików (patrz instrukcja poniżej). Czystym ręcznikiem papierowym przecierać gwint słoika i dobrze dokręcać (ważne

Moja Delicja
Raviolii z łososiem i serkiem kozim! To danie jest przepyszne! 119

Kuchnia włoska to coś co my Polacy kochamy. Lubimy smakować włoskich specjałów bo są proste w wykonaniu, pyszne i nie wymagają zbyt wielu składników. Zaraz po

SMYKWKUCHNI
Kofta z domową pastą ajwar 141

razem konkretne żarcie, nie jakieś tam pitu-pitu :) Odkryłem w zamrażalniku sporo mielonego mięsa. No i taka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś z tamtych odległych(...)owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku zwykła, nie grillowa, też da radę :) No i grillujemy/smażymy aż będzie gotowe. Znaczy się przekręcamy co jakiś czas żeby nam się równomiernie rumieniło

Marder&Marder Manufacture
Gnocchi w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem i bazylią 179

Cześć! Dziś czwarty wpis z serii rodzinnych obiadów. I zarazem chyba mój ulubiony. Co powiecie na gnocchi w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem i bazylią? Do

Moja pasja smaku
Muszle makaronowe z nadzieniem jajecznym (Conchiglione a'la tortilla) 200

                Muszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już

Kuchnia Prezydentowej
Najprostszy sos pieczarkowy 335

odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą,  z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas  stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione są tylko(...)śmietany 18% 1 duża cebula natka pietruszki masło klarowane do smażenia sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy  w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie wylewamy na patelnię, szybko mieszamy i dusimy

Kulinarne przygody Gatity
Maślane placuszki 134

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą 471

Wczoraj pokazałem Wam błyskawiczny przepis na sałatkę z kurczakiem i selerem konserwowym , dziś będzie przepis na jeszcze szybszą sałatkę. Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pęczotto primavera 107

kremową kaszą zrobioną jak risotto. Pęczotto jest wariacją na temat spaghetti primavera, pasty wymyślonej w 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque. Dzisiaj jest to jeden z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Stąd zresztą wzięła się nazwa – primavera to właśnie nowalijki. W czasach kiedy przez cały rok można kupić świeże warzywa, uprawiane w szklarniach(...)Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj grzyby w paski wrzuć do rondla i smaż 2 minuty na dość intensywnym ogniu. Posól i popierz, po czym ściągnij grzyby z patelni. Wyłóż na nią 1 łyżkę masła, a kiedy się roztopi wysyp na nie drobno posiekane szalotki. Smaż 2 minuty. Krok 2 Przepłucz pod zimną wodą pęczak i dodaj do masła

Niedzielny kucharz
40 przepisów z nowalijkami 186

Wiosna w pełni , słonecznych dni coraz więcej, jest zielono i pięknie, także na targach z warzywami i owocami. Świeże, pachnące i kolorowe zachęcają do kulinarnych eksperymentów

Moja smaczna kuchnia
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 218

zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją(...)wody, a co za tym idzie swoją gorzkość. I nabierze zupelnie innego, takiego wiejskiego smaczku, a o to nam chodzi. Grillować można na kilka sposobów.  Ja posłużyłam się patelnią do grillowania, z pokrywą ,gdyż w bloku na 11 pietrze , grillowanie pod chmurką raczej jest nierealne. Rozgrzewamy patelnię na maxa i dodajemy liscie bazylii do mięsa , w całości. Bazylii

Z Kuchni Do Kuchni
Wtorek: Pęczotto primavera 130

Cirque szef Sirio Maccione po raz pierwszy podał gościom spaghetti primavera, zyskując nieśmiertelność i wieczne miejsce panteonie kulinarnych sław. Prosta pasta, ale niezwykle smaczna, jest dzisiaj jednym z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. W obecnych czasach, kiedy przez cały rok można kupić świeże warzywa, uprawiane w szklarniach lub sprowadzane z cieplejszych zakątków świata, nowalijka nie jest(...)Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj grzyby w paski wrzuć do rondla i smaż 2 minuty na dość intensywnym ogniu. Posól i popierz, po czym ściągnij grzyby z patelni. Wyłóż na nią 1 łyżkę masła, a kiedy się roztopi wysyp na nie drobno posiekane szalotki. Smaż 2 minuty. Krok 2 Przepłucz pod zimną wodą pęczak i dodaj do masła

Niedzielny kucharz
Indyjskie kotlety ziemniaczane 306

lunch do pracy najczęściej zabieram makarony, tajskie curry i oczywiście różnego rodzaju sałatki. Są to jednak dania, które mogą się znudzić. Ostatnio przygotowując się wieczorem do pracy zauważyłam, że lodówka jest kompletnie pusta. Zostały tylko ziemniaki, a w zamrażarce paczka zielonego groszku. Połączenie ziemniak-groszek od razu podsunęło mi skojarzenie z kuchnią indyjską i kotlecikami Aloo Tikka . Okazało się(...)równomiernie się połączą (masa powinna być bardzo zwarta). Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Odlewamy i dodajemy do masy ziemniaczanej. Bardzo delikatnie mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 mm warstwę oleju. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulę wielkości piłeczki ping-pongowej lub ciut większą i delikatnie spłaszczamy formując na kształt niewielkich burgerów. Smażymy na rozgrzanym oleju

Poezja smaku
Lasagna z cukinii i pieczonego kurczaka 160

Pomysłowe danie jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Polecamy! Przepisy FitMencook.com prezentowaliśmy już nie raz na naszym blogu, bo Kevin Curry

Niedzielny kucharz
Placki ziemniaczane 174

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi