Chodziła za mną od dłuższego czasu. Z ryżem, z makaronem. Obojętne z czym. Ale ma to być POMIDORÓWKA! Tegoroczne pomidory w moim ogrodzie obrodziły niesamowicie, pomimo suszy (nie były podlewane przez cały miesiąc sierpień, który okazał się australijskim żarem), nie miał kto ich popieścić, obdzielić dobrym słowem, ale tego nie spodziewałam się. Krzaki uginają się od pięknych, zdrowych, pachnących malinówek(...)pomarszczą się troszkę. W tym samym czasie do garnka wkładamy pieczone kosteczki kurczęcie, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy posiekaną cebulę na złoty kolor. Po ok. 2 minutach dodajemy przeciśnięty czosnek i dalej podsmażamy przez chwilkę. Uważamy, aby nie przypalić czosnku, ponieważ będzie
Naturalna Kuchniarobi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go na placku ziemniaczanym. Oczywiście jeśli ktoś woli, może go podać z chlebem, makaronem, kaszą czy ryżem. Ja polecam wypróbowanie w oryginale, czyli na placku :) Na początek przyrządzamy Strogonowa, gdyż jego można potem podgrzać, a z plackami jest już gorzej. Składniki: 75 dag polędwicy(...)koktajli i miksujemy. Gdy mamy już 1/3 ziemniaków zmiksowanych, można dodać do nich jajko i cebulę, a na koniec sól, pieprz i mąkę. Placki ziemniaczane pieczemy obustronnie na patelni z olejem. Ja zazwyczaj robie placki wielkości patelni, ale można zrobić mniejsze. Na upieczone placki ziemniaczane nakładamy gotowy Boeuf Strogonow (jeśli przestygł- podgrzewamy) i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki
Smakowy RajPyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście romantycznej kolacji...we dwoje lub sami ( bo samemu też można dobrze zjeść w Walentynki ), spieszę z szybkim
kolorowotorcikowoTo jedno z tych dań, które uwielbiam – kolorowe, spójne smakowo i szybkie w przygotowaniu – jego sporządzenie zajmuje niewiele więcej czasu niż ugotowanie ryżu. Lekko orientalna nuta
Even Better Foodstanowiła raczej zapomniany produkt niż głównego bohatera stołu. Jeżeli już się pojawiła, była dodatkiem do całej reszty, jak ziemniaki z wody. A przecież kasza ma taki sam potencjał jak makaron, o ile nie większy! Przecież sięgając po przepisy szlacheckie, kaszę wynoszono na piedestały. Towarzyszyła każdemu daniu, stanowiła odrębne potrawy, ale zawsze pisano o niej z uczuciem(...)swój sposób: gotuję 5 minut, następnie wyłączam palnik i pozostawiam kaszę w gorącej wodzie, aż dostatecznie zmięknie). Następnie odcedzam na sicie. Warzywa płuczę pod bieżącą wodą. Na głębokiej, dużej patelni rozgrzewam olej. Cebulę kroję w półtalarki, stosunkowo cienkie. Wrzucam na patelnie i smażę, aż cebula stanie się szklana. Obieram czosnek, siekam dość drobno i wrzucam do cebuli razem z majerankiem
W kuchni Karmel-itkiPrzechadzając się dziś po wrocławskiej Hali Targowej, udało mi się natrafić na świeże kwiaty karczochów, pyszniące się fioletem ze straganu. Zmotywowało mnie to do wykorzystania ich
Food SquareUwielbiam szpinak, kocham Włochy, kuchnię śródziemnomorską i postanowiłam dać upust nostalgii i przenieść się na chwilkę na słoneczny Półwysep pełen światła, z krystalicznie czystym morzem, błękitnym
Z Kuchni Do Kuchnitylko przed przyprawieniem odlewałam niewielką porcję dla Franka. Kiedy był pieczony kurczak, dostawał mięsko ze środka albo gotowane z zupy. Kiedy my jedliśmy makaron z sosem, on dostawał z makaron z warzywami. Dzisiaj, kiedy już nie muszę kombinować, bo wszyscy jemy to samo albo podobnie, czuję wielką ulgę, że etap gotowania osobnych dań dla maluszka mam za sobą(...)kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki (jedną pierś na ok. 4-5 części). Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony, aż boczek będzie miał ładne rumiane kolory. Sos szpinakowo-śmietanowy: 150 g świeżego szpinaku lub 5 "brykietów" mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 śmietanki
bistro mamaJa mam dziś dla Was przepis na przepyszne Maultaschen ! Oczywiście nie byłabym sobą , gdybym tych tradycyjnych ” pierożków ” nie zrobiła po swojemu. Po mojemu czy
Ostra na SłodkoRavioli to typowa potrwa kuchni włoskiej, zazwyczaj przygotowywana z serkiem ricottą. Dzisiaj mam dla Was przepyszne lekkie ale sycące zarazem ravioli z nadzieniem z soczewicy i
SMYKWKUCHNInawet ich niy trza krajać na mańsze kōnski 30 , a filet ze piersi mogecie pokrajać na szyroke 31 paski). Niyskorzi pokulejcie 32 go trocha we mōnce i wciepcie na patelnia- dajcie na nia yno ździebko 33 masła klarowanego, to wtedy niy bydzie tak pyrskać 34 . Jak już sie kurczak przipieke 35 , to tyż go wczajście 36 do gorka. Potyn wlyjcie(...)wlejcie 38 chochli 39 podpalcie 40 będzie 41 oblejcie 42 alkohol 43 pobulgocze 44 dajcie 45 sosu 46 rozmieszać 47 gęsta 48 leniwy 49 górę 50 jedzenie 51 makaronem Artykuł Kura we rieslingu (Coq au riesling ;) ) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniUpał nie odpuszcza. wymyślam więc szybkie dania. Dzisiaj leniwe z dodatkiem świeżych ziół i z prostym sosem. Przyznaję się, użyłam gotowej ostrej salsy meksykańskiej ( stał sobie
Stare GaryUpał nie odpuszcza. wymyślam więc szybkie dania. Dzisiaj leniwe z dodatkiem świeżych ziół i z prostym sosem. Przyznaję się, użyłam gotowej ostrej salsy meksykańskiej ( stał sobie
Stare Gary