makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:439/561)

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 173

wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski. Tarhonya Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek(...)tłuszcz. W papryce znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, a następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. By tego uniknąć należy przed dodaniem papryki do potrawy zestawić patelnię lub garnek z ognia i pozwolić zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodać paprykę, zamieszać i ponownie stawiając na ogniu powoli doprowadzić do smażenia. Tak przygotowane danie będzie miało właściwy, słodkawo-ostry

Wędrówki po kuchni
FRYKADELKI Z KAPUSTY KISZONEJ I KASZY JAGLANEJ 146

 Bardzo lubię wszelkie kotleciki z kaszy.  Powstają one z reguły bardzo spontanicznie z tego, co mam akurat ugotowane w nadmiarze:) Tym razem była to

Walijskie Pichcenie
Pierogi nieziemskie 150

Zastanawialiście się kiedyś jak jest w niebie? Teraz macie okazję zajrzeć do jego przedsionków 😜. Jeżeli zostały Wam w garnku ziemniaki z obiadu i zastanawiacie się co

Ukojenie Podniebienia
Dietetyczne spagetti z kabaczka z duszonymi pieczarkami jako lunch do pracy lub szkoły 151

Kabaczek może być znakomitą alternatywą dla makaronu spagetty. Do złudzenia go przypomina. Potrzebny jest do tego taki genialny nożyk ( tutaj w innym przepisie go pokazuję ), który kroi warzywa w długie cienkie nitki. Jeśli go nie masz, warto zadać sobie trud aby poszukać w sklepach lub kupić przez internet. Kabaczek jest delikatnym warzywem i nie trzeba go gotować. Przyjmie smak każdej(...)Odcisnąć. Można to zrobić, a można to też pominąć gdy mamy lenia. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, pieczarki jeśli małe przekroić tylko na pół lub w ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę z marchewką. Wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowsze na wpół miękkie niż zupełnie miękkie, więc marchewka nie musi być miękka gdy dodamy pieczarki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i mozzarellą 130

świeży odrobinę oleju lub oliwy Cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne. Część wyciąć a następnie resztę wydrapałać łyżką, tak, aby cukinia miała grubość maks 0,5 cm. Na patelnię wlać odrobinę oliwy i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać mięso mielone i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażyć. Dodać pomidory pokrojone w kostkę - można je wcześniej sparzyć i obrać(...)jaglaną.  Przed podaniem można oprószyć natką pietruszki lub świeżą bazylią.  Smacznego 😃 PS. Jeśli zostanie Wam trochę mięsa to można je wykorzystać, np. do faszerowania pomidorów lub do makaronu

Ze smakiem bez glutenu
Zupa krem z pieczonej papryki z grzankami 189

sycącą zupę krem z papryki można podać na ostro dodając np. ostrej papryki w proszku, węgierskiej pasty paprykowej lub po prostu chili. Osobiście lubię dodać do takiej zupy drobny makaron ryżowy lub w postaci drobnych kulek przypominających zacierki. Kremowa zupa z pieczonej papryki z grzankami Składniki: zupa 4 papryki, puszka pomidorów krojonych, 4 łodygi selera naciowego, 1 mała cebula(...)nich 1 łyżkę wazową zupy i dokładnie mieszamy, po czym całośc wlewamy do zupy mieszając ją. Nie gotujemy. Na koniec doprawiamy przyprawami i solą. Bagietkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy bułkę. Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu, tak żeby nam się nie spaliły grzanki. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy.. Smacznego

Pełna Lodówka
Wegański placek po węgiersku 160

białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem. Składniki na 4 duże placki i sos, który wystarczy na 6 porcji: placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 batat (około 200 g) 50 g mąki kukurydzianej 2 czubate łyżki gęstego(...)każdy na 2 łyżkach oleju, na złoto, aby je odwrócić i połamać, po po usmażeniu na jednej stornie zsuń plendza na duży talerz, a potem wrzuć z powrotem na patelnię, aby usmażył się z drugiej strony. Smaż na małym ogniu, około 5 minut z każdej strony. Gdy placki się smażą, zabierz się za sos, czyli pokrój cebulę w półplasterki

greenscarf
Tata, tata jest frittata!!! 114

typu szybki pomysł, szybka realizacja. Najczęściej lądują wówczas na naszych talerzach potrawy włoskie lub niby włoskie. Kocham kuchnię włoską za jej prostotę i czas przygotowania dań. Prosty sos do makaronu al dente sprawia, że błyskawicznie możemy mieć na stole pyszne ciepłe danie. Jednak dzisiaj propozycja nie jest makaronowa. Frittata oznacza po włosku omlet, ta wersja jest jednak znacząco różna(...)nawet kilka godzin wcześniej. Następnie obieram je ze skórki, kroję na kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu

I tu będę miała takie te
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 249

dusimy. Można posypać delikatnie solą z wierzchu to cebula zmięknie. Smażenie roladek Dodanie cebuli i duszenie Już usmażone roladki przekładamy do garnka układamy je równo i zalewamy sosem z patelni który nam się wytworzył, dodatkowo wszystko zalewamy ciepłą wodą tak, aż przykryje nasze mięso. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, owoce jałowca, posypujemy majerankiem na oko (nie bać(...)Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów...   Gotowe danie  Marynowane zielone pomidory

Zainspiruj się kuchnią
Miseczka letniej zieleni o włoskich korzeniach 175

jakimi są gwałtowne burze i niemiłosierne upały przemierza nasz kontynent raźnym krokiem. Myślę, że w tym roku prawie dorównuje impulsywności włoskiej kobiety ;) Włochy - kolejna ciepła destynacja letnich wojaży! Kraj makaronów i ukochanej przez wszystkich pizzy; ciepła, pięknych kobiet, przystojnych mężczyzn o kruczoczarnych włosach, serdeczności, romansów, cudownych winnic, architektury, artystów i gościnności. W mojej kuchni też dzisiaj włosko, ale nieco spokojniej(...)ząbek czosnku Do tego: sól  olej/ oliwa Sposób przyrządzenia: 1. Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. 2. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na suchej patelni na złocisto. 3. Cukinię umyj i pokrój w kostkę ( ok. 1cm x 1cm- nie obieraz ze skórki! ), a czosnek w półplasterki. 4. Usmażony boczek zdejmij z patelni cedzakiem i odłóż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gotuj Kluski z MasterChef część II 206

przedstawić Wam przepis na włoskie ravioli z wypływającym żółtkiem. Zrobiłyśmy je w dwóch wersjach: ze szpinakiem lub bez. Tak przyrządzone ravioli są daniem typowo śniadaniowym - takie jajko zamknięte w makaronie. Jednak jak dla mnie jest przy nim za dużo pracy aby robić to wczesną porą... ale, że są przepyszne to możemy zrobić mały wyjątek i podawać je również na obiad(...)się zetnie i nie będzie zamierzonego efektu. Podajemy polane roztopionym masłem. Wersja ze szpinakiem składniki wszystkie jak wyżej plus opakowanie szpinaku parmezan czosnek łyżka śmietany Szpinak smażymy na patelni aż masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy do niego czosnek i śmietanę. Studzimy. Szpinak nakładamy do szprycy. Na gotowe koło z ciasta makaronowego wykładamy żółtko. Dookoła niego robimy kółeczko z szpinaku. Całość

sierotka maRysia w kuchni
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 184

Jeżeli tylko odpowiednio wcześnie zamarynujemy mięso, to przygotowanie tego smacznego dania zajmie nam parę minut. Polecam! Przepis z książki  "Wok i dania z patelni" składniki 250 - 300 g steku wołowego 1 mała cebula 1 mała papryka zielona 1 dymka pokrojona kilka plasterków imbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej fasoli 3 kapusty(...)Dodać czarną pastę fasolową, wymieszać, dodać wołowinę, jeszcze raz wymieszać i smażyć kilka minut. Ogrzany półmisek wyłożyć liśćmi pak choi i ułożyć na nich mięso. Podawać od razu z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Szpinakowa lasagne 165

Aromatyczna lasagne przekładana warstwami zdrowego szpinaku połączonego z intensywnym smakiem czosnku. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: 15 płatów lasagne 600g mrożonego szpinaku 350g

Szalona Kuchnia Eweliny
Karkówka wieprzowa duszona w sosie 248

moich ulubionych potraw z dzieciństwa :) Zawsze uwielbiałam jak mama przygotowywała karkówkę w delikatnym sosie z kopytkami, kluskami śląskimi lub pampuchami... a jeśli zostawało na następny dzień, to jedliśmy z makaronem. A jeśli został tylko sam sos to uwielbiałam go jeść na śniadanie z samą bułką - dla mnie śniadanko bomba :D  Później przez pięć lat w akademiku tęskniłam za tymi(...)mąką pełnoziarnistą - 2 - 3 łyżki masła - olej do smażenia Przygotowanie:  1. Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę. 2. Na małej patelni podsmażamy przez chwilę mąkę, dodajemy masło (tyle ile "wchłonie mąka", chodzi o to, żeby całość była nie bardzo gęsta i zaczęła się jakby pienić), cały czas mieszając podsmażamy kilka minut. Odstawiamy

Kraina Tysiąca Smaków
Risotto z warzywami. 142

wieku jest uprawiany ryż. Ale jego historia jest znacznie dłuższa. Skąd wzięło się risotto? Niektórzy twierdzą, że to Marco Polo przywiózł pomysł na risotto (podobnie jak na makaron i pierogi) z Chin. Ale to nie do końca prawda. Pilaw - prosty w przygotowaniu i pożywny „protoplasta” risotta istotnie pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł raczej z Bliskiego Wschodu(...)osolonej wodzie. W trakcie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy warzywa. Na początek kroimy cukinię w półplasterki, cebulę i pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory (całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory w całości, to należy je rozdrobnić

vegetanie
Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze 113

Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze, pyszny obiad, zdrowy i smaczny. Pewnie znacie makaron orzo, który przypomina kształtem ryż. Dzisiaj chcę Wam zaproponować warzywną wersję tego makaronu, a mianowicie orzo kalafiorowe. Wspaniałe danie, które można podać jako główne danie warzywne lub jako dodatek do mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony kalafior(...)chili do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki winnego lub ryżowego octu Podziel rybę na cztery porcje. Posól i posyp przyprawami. Na patelni rozpuść masło z dodatkiem oleju. Usmaż łososia z obu stron zaczynając od strony ze skórką. Kiedy łosoś jest już usmażony z wierzchu, a w środku wciąż lekko surowy, wyjmij na talerz

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania