Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiCzy istnieje coś bardziej krzepiącego niż wynurzająca się z piekarnika solidnych rozmiarów brytfanna wypełniona po brzegi makaronową zapiekanką z mnóstwem warzyw i soczewicą? Bardzo lubię tego
Roślinna - blog wegańskiPyszne i dobrze wszystkim znane leniwe. Długo zastanawiałam się czy w ogóle zamieszczać przepis na leniwe na stronie, bo każdy zapewne ma już swój ulubiony i
BullioSkładniki: cukinia marchewka schab wieprzowy Sos winegret: pomarańcza ocet winny miód musztarda delikatesowa sól i pieprz olej lub oliwa Przygotowanie: Cukinię umyć. Marchewkę obrać i również
Karczma HonoriettyPyszne i dobrze wszystkim znane leniwe. Długo zastanawiałam się czy w ogóle zamieszczać przepis na leniwe na stronie, bo każdy zapewne ma już swój ulubiony i
Bulliochrupiący na zewnątrz. Na dodatkowe składniki wybrałyśmy krewetki trygrysie, kapary, mozarellę, ser gorgonzolla oraz pesto z rukoli (zamiast sosu pomidorowego) - które równie fantastycznie smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę. Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie: Składniki: ziemniaczany spód do pizzy : 350g ugotowanych ziemniaków, 250g mąki(...)oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Wierzch formy do pizzy smarujemy oliwą. Rozwałkowane ciasto umieszczamy w formie, smarujemy niewielką warstwą oliwy i odstawiamy na chwilę na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, wykładamy na nią odsączone i osuszone z marynaty krewetki, smażymy je na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Wierzch ciasta smarujemy dość grubą
Symfonia SmakówJakis czas temu na blogu Pieprz czy wanilia Malgosia prezentowala ravioli zapiekane w sosie pomidorowm. Jej zdjecia byly tak apetyczne, ze nie moglam przestac o nich
Przysmaki KarolkiW ostatnią sobotę pojechaliśmy z dziećmi na podwarszawską Farmę Dyń. Wróciliśmy obłowieni w dynie i trzeba było coś z nimi zrobić. Oczywiście, Karolina miała pomysł
Kulinarne Inspiracjemiał ;) Przygotowanie jest banalnie proste, smak jak najbardziej domowy :) Bez zbędnych udziwnień i tony przypraw. Możesz je podać tak naprawdę z wszystkim: sprawdzą się ziemniaki, ryż, kasza i makaron. Nawet chleb się sprawdzi! Do tego jakaś fajna sałatka, choć i bez niej będzie ok. To taki obiad w kilka chwil, a ja akurat takie przygotowywać lubię. Użyłam pieczarek(...)składnikami na klopsiki. Doprawiamy do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Formujemy małe klopsiki i obsmażamy na maśle z każdej strony do zrumienia. Przekładamy na talerz. Na patelni ponownie rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną drugą część cebuli, a zaraz później pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podsmażamy do odparowania wody. Do pieczarek dodajemy upieczone klopsiki. Całość zalewamy bulionem
Kuchnia w czekoladziemyślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą(...)łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można zastąpić zwykłym parmezanem) *ewentualnie można zastąpić (niewegańskim) masłem klarowanym. Sposób przygotowania: Rozgrzewamy patelnię. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez ok. minutę. Gdy kasza zaczyna przywierać do patelni
Fill The Bowlmyślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą(...)łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można zastąpić zwykłym parmezanem) *ewentualnie można zastąpić (niewegańskim) masłem klarowanym. Sposób przygotowania: Rozgrzewamy patelnię. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez ok. minutę. Gdy kasza zaczyna przywierać do patelni
Fill The BowlDziś proponuję z tortellini zapiekane w gęstym, mięsno-warzywnym sosie bolońskim pod grubą warstwą sera. Czy może być coś lepszego? Miałam w czeluściach zamrażarki tortellini, które
karmelowyprzyrządzeniem powstrzymywał nas jednak brak doświadczenia w tym temacie i dobrego przepisu na własne tortille. A ponieważ Eugeniusz ma obsesję na punkcie robienia wszystkiego własnoręcznie – od pierogów, przez makaron, po tortille – kupienie placków nie wchodziło w grę. Po długich poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą jak marzenie. Prawie(...)minut. Krok 4 Ugotowany ryż mieszamy z fasolką i kukurydzą. Dodajemy do niego upieczone warzywa. Kurczaka drobno siekamy i też dodajemy do ryżu. Mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy krótko na patelni lub w mikrofal (10-15 sekund). Na środek placka kładziemy farsz, ścieramy na niego kilka łyżek sera. Zawijamy podobnie jak krokiety. Najpierw składamy na pół, potem zawijamy górną warstwę
Niedzielny kucharzniezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej godziny(...)gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Pory pokroić w krążki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni. Rozpuścić resztę masła, podsmażyć pokrojonego w kosteczkę i doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Ostudzić. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKanapki z awokado i jajkiem to pomysł na urozmaicenie standardowych kanapek z jajkiem o awokado. Szybkie i pyszne śniadanie. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis. Składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!