oczami. A im ładniej danie się prezentuje, tym bardziej zachęca do zjedzenia. Przyszła pora na risotto. Od czasu, kiedy to ja odpowiadam za kuchnię, znacznie wzrosła ilość spożywanego ryżu, makaronów, czy wszelkiego rodzaju kasz. Risotto, jest jedną z tradycyjnych włoskich potraw. Zwykle przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu, z dodatkiem wina i odpowiednich dodatków nadających mu smak. Dzisiaj(...)chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię dodając szczyptę soli. Mieszamy co jakiś czas, pilnując aby cebula się nie przypaliła. Gdy cebula się zeszkli na patelnię wsypujemy
Jacob Tastesdrugiej strony jednak przecież brązowy ryż gotuje się jeszcze dłużej!), czy może zniechęca mnie jej wcześniejsze mycie? Sama nie wiem. Ale z braku laku, ryżu i ochoty na jedzenie makaronu postanowiłam ją dziś przygotować i zaryzykować. I było warto! Składniki: 1 x pierś kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oliwy marynata: 1 łyżeczka oliwy(...)plastry marchewkę. Po ok. 10 minutach dodajemy groszek. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Ściągamy z ognia. Gdy kasza będzie ugotowana, dodajemy ją do warzyw i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i grillujemy kurczaka z każdej strony po ok. 5 minut. Pyszne i sycące danie, idealne przed treningiem. Pikantny kurczak idealnie komponował się z kaszą. Na pewno będę często
Kitchens AlphabetMarchewka wcale nie musi być nudna! To chyba jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw korzeniowych – pyszna starta na surówkę, spiralizowana jako warzywny makaron, pocięta w słupki do chrupania z dipem, przeciśnięta na sok… Do obiadu najczęściej zasmażana – bo swoje cenne właściwości ujawnia w połączeniu z tłuszczem. Ale swój słodki i skondensowany smak marchewka najlepiej pokazuje wtedy, gdy się ją upiecze! Już(...)drobnych oczkach dwie pełne łyżeczki skórki. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Marchew cienko obieramy i kroimy na grube, równe kawałki, wysokości półtora centymetra. Na patelni rozpuszczamy i podgrzewamy masło. Jeśli nie możecie użyć masła klarowanego albo go nie macie, sklarujcie zwykłe masło lub użyjcie oleju który nadaje się do pieczenia w wysokiej temperaturze – ryżowego
Karo in the Kitchenbidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szybkie i proste. Może służyć za bazę do kanapek albo sos do makaronu. Pyszne! Składniki: 7-8 łyżek oliwy ½ filiżanki pestek słonecznika 2 pęczki natki pietruszki 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie: 100-150 g startego żółtego sera Normal(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. W misce zmiksuj: oliwę, pestki słonecznika, czosnek i natkę pietruszki (opcjonalnie ser żółty). Dopraw solą i pieprzem. To wszystko:). Genialne włoskie jedzenie! I jarosze mają tutaj wiele
Qlinarnie i Qlinarniejedne z moich ulubionych obiadów. Można dodać do nich wszystko to, na co przyjdzie nam ochota, więc nigdy się nam nie znudzą. Przeważnie robię je w wersji z makaronem, ale od czasu do czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą(...)być masło, olej). Kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Pieczarki pokroić w półtalarki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć do miękkości. Posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni. Cukinię pokroić w kostkę, przesmażyć. Na ziemniaki ułożyć pieczarki wymieszana z cebulą. Na to wyłożyć kiełbasę i cukinię. Przykryć warstwą ziemniaków. Sos: do miski dodać jajko, śmietanę i przecier. Wymieszać
Fabryka pomysłówZapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty
PatiGotujeOryginalny, a zarazem prosty i zaskakująco smaczny lekki posiłek, szybki lunch lub zdrowa przystawka. Neutralna, dobrze wszystkim znana cukinia to idealne tło dla wyrazistego pesto, które
Fitsweet.mezagościła na moim stole w niedzielne południe. Zapach wypełnił cały dom … a danie zniknęło w tempie ekspresowym! każdy z ogromną przyjemnością sięgnął po dokładkę. W przyrządzeniu pomogła mi patelnia/ wok BALLARINI. Co to za cudo i jak się spisała? Zobaczcie poniżej! SKŁADNIKI: ( porcja dla 3 osób ): * miąższ z dyni – ok. 300 g * duża cebula – 1 szt * pierś(...)czasu. Doprawiamy do smaku łyżeczką cukru, odrobiną soli i pieprzu. Podajemy gorące! Uwaga! By danie było jeszcze bardziej sycące śmiało możemy podać z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem. Smacznego! . , , COŚ O WOKU ( informacja ze strony ) Właściwości stopu metalu zawartego w wokach granitowych Ballarini Granitium gwarantują doskonałą dystrybucję ciepła w naczyniu , podczas gdy wyjątkowa wytrzymałość kamienia pozwala na odnowienie autentycznych
Ostra na SłodkoMoże pełnia sezonu ziemniakowego już za nami, ale na szczęście są one dostępne cały rok:) Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ziemniaki faszerowane na dwa sposoby;) Mam nadzieję
Kuchnia Pełna PasjiZDROWA JESIEŃ NA TALERZU! To na pewno nie gęste sosy ze śmietaną, ciasta z galaretkami, drożdżówki z cukrem, ani dania z makaronem. Zdrowie nie ma nic wspólnego z wysoka podażą węglowodanów i tłuszczy. Podstawa to dobrze zbilansowana dieta, dobór składników, które wzmocnią nasz układ odporności, jedzenie w tym okresie musi nam dostarczać nie tylko odpowiedniej dawki energii, ale też powinno(...)herbaty różanej - 1- 1,5 szklanki wody - łyżka miodu akacjowego +ewentualnie plaster imbiru Zaparz herbatę różaną w 1 szklance wody, odstaw napar na 10 minut. Napar przelej na patelnię, dodaj pozostałe składniki i na bardzo małym ogniu gotuj przez 10 minut gruszki, wyłącz gaz/prąd i odstaw gruszki na kolejne 10 minut. Naleśniki podajemy z gruszkami, lekko polane syropem
SMYKWKUCHNImarzenie. Jednakże synuś drugi i trzeci nie lubi ciecierzycy. Jako oddana matka zawsze mam rezerwowy plan. Zdjęcie poniżej…Lubicie zupy? Jaką pomidorową byście wybrali, z ciecierzycą czy z makaronem? Zupa to fajne danie na obiad , które często kombinuję z plackami lub naleśnikami. Dzieci są zadowolone, małżonek też jak długo zupa jest na kolację, a nie na obiad. Mój(...)zupę. Jakoś nie lubię zasmażek z mąki, więc zagaszam zupy ( jeśli akurat mam ochotę) gęstą śmietaną lub mascarpone lub właśnie soczewicą. Dopraw pomidorową solą, natką pietruszki i oliwą. Rozgrzej patelnię, wrzuć ugotowaną ciecierzycę, po pół łyżeczki kajeńskiego pieprzu, kolendry i kminu rzymskiego i rumień ciecierzycę podrzucając co i rusz patelnią. Rozlej zupę do miseczek. Ułóż na wierzchu po garści pieczonej
codojedzeniajedno i drugie! Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło mi po głowie z czym podać skrzydełka pieczone tak aby danie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż… Stwierdziłam, że przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem(...)bardzo duże. Blanszuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Zmiksuj kalafior w malakserze. Użyj noża lub wkładki o dużych oczkach. Rozpuść masło na patelni. Dodaj rozpuszczony w wodzie szafran, berberys, a następnie kalafior. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wsyp brukselkę, natkę. Dopraw solą i smaż aż pilaf będzie
codojedzeniajedno i drugie! Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło mi po głowie z czym podać skrzydełka pieczone tak aby danie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż… Stwierdziłam, że przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem(...)bardzo duże. Blanszuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Zmiksuj kalafior w malakserze. Użyj noża lub wkładki o dużych oczkach. Rozpuść masło na patelni. Dodaj rozpuszczony w wodzie szafran, berberys, a następnie kalafior. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wsyp brukselkę, natkę. Dopraw solą i smaż aż pilaf będzie
codojedzeniazęsto, gdy szykuję sobie boxy na uczelnię, wykorzystuję produkty, które zostały mi z obiadu. Tak zwykle kończą wszelkie kasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę(...)półtwardo. Mnie to zajęło 25 minut. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko i ostudź. Upieczoną marchew połącz z kaszą i ciecierzycą. Dodaj pokruszony ser feta, oliwki i podprażony na suchej patelni słonecznik. Polej wszystko sosem z octu balsamicznego, wymieszaj i zamknij w pudełka lub zjedz od razu. ;) * * Komplet pojemników na oliwę i ocet Annette wykorzystany do zdjęć dzięki uprzejmości klubu
Food Square