swoje wdzięki prezentowały blogerki i rodzynek-bloger :) Najpierw Atomówki: Asia , Ewa i Paulina przygotowały przechodniom pysznie śniadanie. Później do akcji wkroczyła Agnieszka , która częstowała pesto z drożdżowymi paluchami i makaronem z czosnkiem niedźwiedzim. Potem moja świetna ekipa zawinęła tortille, a na koniec Damian ugotował gazpacho. Razem z Agnieszką i dziewczynkami podałyśmy w sumie ponad 50 porcji i nie udało(...)tortille, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów :) Można od razu przygotować ich więcej, ponieważ spokojnie mogą trochę poleżeć i się nie popsują - później wystarczy je tylko odgrzać chwilę na patelni i zapakować farszem :) W zależności od wielkości patelni i grubości placków otrzymamy z poniższej porcji 7 - 12 sztuk. Tortille pszenno-kukurydziane. Składniki: - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 1,5 szklanki
Kraina Tysiąca Smakówdrugi dziyń- abo jak niy mołcie 18 tela czasu to za połra godzin, abo nojmani 19 za jedna godzina- powyciōngejcie 20 te polyndwiczki ze marynaty i na leko natłuszczōnyj patelni przibrōnołćcie 21 ze kołżdyj 22 strōny. Potyn wciepcie do brytfanki, zalyjcie 23 marynatōm, wodōm, dejcie 24 marchew i niech sie to na małym ôgniu aby godzina popykoł 25 . Niyskorzi wyciōngcie(...)zastawcie 18 macie 19 przynajmniej 20 wyjmijcie 21 przypieczcie 22 każdej 23 zalejcie 24 dajcie 25 pogotuje 26 gdyby 27 rzadka 28 gotowa 29 doprawić 30 kluski 31 makaron Artykuł Polyndwiczki we marchwiowyj zōłzie (Polędwiczki w marchewkowym sosie) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnikłaść się spać, wszystko skrupulatnie Wam opisuję, taka jestem;) Mąż na to "masz jeszcze na to siły", po prostu mam:) To kolorowe smaczne danie podaję z dowolnym krótkim makaronem. Jest szybkie w wykonaniu i smakuje rewelacyjnie. A to za sprawą wielu ziół, no i oczywiście świeżych warzyw, które przesmażone na maśle z dodatkiem lubczyku zachwycają smakiem i aromatem. Człowiek(...)plasterki, cebulę w kostkę na oleju i maśle dusimy do miękkości wszystkie warzywa, w połowie duszenia przyprawiamy przyprawami do warzyw z mięsa tworzymy kuleczki, obsmażamy z każdej strony na patelni i dodajemy na koniec do gotowych duszonych miękkich warzyw, mieszamy, w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy do smaku
Zasmakuj KuchniJednym z jej sposobów na ekspresowy i tani obiad był właśnie słoik leczo :) dodawała do niego pokrojoną, najzwyklejszą na świecie parówkę, gotowała ryż, ziemniaki, albo najlepiej - bo najszybciej - makaron (jeszcze wtedy celiakia się u mnie nie objawiła, więc mogłam go jeść) i w 20 minut ciepły posiłek dla całej rodziny był gotowy. Kochałam to danie i dziś też często(...)angielskie, trochę soli, pokrojona w grubą kostkę paprykę i cukinię, dusimy wszystko, mieszając co jakiś czas. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobna kosteczkę, przesmażamy na drugiej patelni i gdy się rozpadną, odparuje z nich trochę wody, a papryka i cukinia zmiękną (trzeba pilnować, żeby się nie rozgotowały) łączymy wszystko razem, doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dorzucamy
Quinoa Raz!Mega pyszne danie! Lekkie, smaczne i pożywne! Gotowałam je już kilka razy i ciągle mi smakuje:) Danie jest podobne do leczo, ale zupełnie inne. Najbardziej smakuje mi podane z makaronem. Przepis znalazłam na blogu "Uwaga Babcia Gotuje" , tam też możecie zobaczyć filmik autorki przepisu, na którym podglądniecie jak taki gulasz przygotować. Polecam! Składniki: 700 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej(...)usunąć gniazda nasienne i białe błonki i pokroić w paski o długości około 5 cm. Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. W dużej patelni lub rondlu rozgrzać olej i poddusić na nim cebulę, dodać paprykę i fasolkę i dusić wszystko razem przez około 15 minut. Następnie dodać pomidory i kiełbasę, dokładnie wymieszać i dusić
In my kitchenczwartek to już nasza tradycja , tak ja mogę jeść codziennie ryż pod każdą postacią. Wczoraj na obiad zrobiłam to fantastycznie się prezentujące curry, bo dziś to mi już makaronu nie odpuszczą. Obecnie można już bez problemu dostać młode dynie piżmowe, co niestety już jest zapowiedzią jesieni, ale mnie to bardzo cieszy, bo jest to warzywo niezwykle wszechstronne. Dynia w połączeniu(...)ząbki świeżego pęczek ulubionego zielska, najlepiej kolendry, u mnie była to pietruszka sól olej do smażenia (u mnie nierafinowany kokosowy) 400 ml wody Przygotowanie: W dużej głębokiej patelni rozgrzej olej i przez 3-4 minuty podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj przyprawy i przez kilka sekund smaż cały czas mieszając. Dodaj 3 łyżki mleka kokosowego i wymieszaj. Dodaj dynię
greenscarfswojego barszczu. Z pewnością skróci on znacznie czas przygotowania potrawy. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół tradycyjny – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa BARSZCZ UKRAIŃSKI PRZYGOTOWANIE: 2 h ILOŚĆ PORCJI: 6-8 SKŁADNIKI: – 400 g żeberek surowych(...)listki laurowe i czubatą łyżeczkę soli. Gotuj mięso przez około 40-60 minut. W międzyczasie obierz warzywa (marchew, pietruszka, seler, buraki) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim starte warzywa. Smażenie powinno trwać ok 10 minut. Jeśli gotujesz bulion na kościach wyjmij je, jeśli używasz żeberek mogą zostać w środku
nietylkopasta.plchińskiej kapusty jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy ją przez 5 minut gotować na parze, polać sosem teriyaki lub kabayaki (od biedy można użyć również sojowego) i podać z makaronem mien lub soba, albo przygotować właśnie w formie takiej fajnej przystawki z aromatycznym tofu. Wypróbujcie koniecznie, póki sezon na pak choi trwa w najlepsze! * SKŁADNIKI Pak choi i marynowane tofu(...)sojowy, wino mirin i wsyp cukier. Gotuj na małym ogniu, aż sos się redukuje i stanie się gęsty niczym karmel. Wyjmij imbir oraz czosnek. Podanie Tofu podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Kapustę pak choi umyj, odkrój głąb, a następnie blanszuj lub gotuj na parze przez około 5 minut. Podawaj z usmażonym tofu. Następnie polej sosem kabayaki i posyp
Food Squarejednogarnkowe, które na drugi dzień smakują jeszcze lepiej i bez obaw można przechowywać je w lodówce. Dziś mam dla Was kurczaka w sosie słodko-kwaśnym do zjedzenia z ryżem, makaronem sojowym lub po prostu z chlebem. Kuchnię chińską uwielbiam za wszystko - aromaty, przeróżne doznania smakowe i harmonię! Słodycz i kwaśność idealnie tu ze sobą współgrają, a lekko chrupiące warzywa(...)łyżka papryki słodkiej pół łyżki papryki słodkiej wędzonej pół łyżki przyprawy chińskiej 1 łyżka ziół tajskich szczypta soli Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawami i usmaż na natłuszczonej patelni. Sos słodko-kwaśny: 1 czerwona papryka 1 cebula żółta 2 marchewki 1 puszka ananasa/1 świeży ananas sok z 3 małych cytryn sok z 1 pomarańczy 1 kartonik passaty pomidorowej (500g
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńNa obiad miała być lasagna. Ale źle coś przeczytałam i okazało się że w pudełku mam cannelloni, a nie płaty lasagni. No i zamiast
Codzienna kuchnia niecodziennaRisotto z kurczakiem i szparagami to moja autorska wersja tego włoskiego dania. Połączymy tutaj zarówno ostrość pasty curry z delikatnym smakiem zielonych szparagów. Risotto przygotowuje się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!garnku i zalewamy zimną wodą (najlepiej odfiltrowaną, musi być dobrej jakości) i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1 godzinę bez przykrycia (zbieramy "szumowiny"). Krok 2. Na patelni, bez tłuszczu, przypiekamy obrane i przekrojone na pół cebule. Krok 3. Płuczemy i obieramy pozostałe warzywa. Krok 4. Do rosołu dodajemy cebule, czosnek, marchew, seler, pora, korzenie pietruszki, przyprawy oraz(...)dodając ubite białka, mieszamy, aż białko się zetnie, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut, przecedzamy przez płótno, doprawiamy solą i podgrzewamy przed podaniem. * CO MOŻEMY PODAĆ DO ROSOŁU: - makaron, łazanki, kołduny lub pierogi - makaron z naleśników - kluski lane, kładzione - groszek ptysiowy - małe grzanki - ryż - posiekany koperek lub natkę pietruszki - sałatę pokrojoną w paski - marchewkę, seler, kalarepkę, i pora
Moja Książka Kucharskawstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone ciasto wyciągamy z formy obkrawając(...)blat biszkoptu. Nasączamy 1/3 kompotu i ponownie umieszczamy 1/3 masy śmietankowo-truskawkowej. Przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Opakowanie płatków prażymy na suchej patelni i obsypujemy boki tortu. Na wierzch układamy świeże truskawki. Schładzamy chwilę w lodówce. Smacznego
Kolizje Smakówprzygotowaniu, możemy je przyrządzać na milion sposobów i zawsze wychodzą pyszne. Uwielbiam je zarówno na słodko, jak i na słono. W postaci tradycyjnej, ale też jako roladki lub...jako makaron. Na ciepło i na zimno. Ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Ostatnio zachciało mi się naleśników ze szpinakiem i łososiem. Początkowo szpinak miał być nadzieniem do naleśnika, ale w trakcie gotowania zmienilam(...)zawierał jak najmniej wody. Wszystkie skadniki na ciasto miksujemy. Ciasto powinno wyjść rzadkie. Dajemy mu odpocząć 5-10 minut. Po tym czasie nalewamy porcję ciasta na mocno rozgrzaną patelnię ( u mnie 1 mała łyżka wazowa wystarcza na 1 naleśnika) i rozlewamy je po całym dnie patelni wykonując nią okrężny ruch. Gdy brzegi naleśnika zaczynają odchodzić, przerzucamy go na drugą stronę
Zawsze głodna!Dziś przedstawiam przepis na przepyszne kotleciki z czerwonej soczewicy . Nie jest mojego autorstwa, znalazłam go na youtube i tylko odrobinę zmodyfikowałam . Na oryginalny przepis zapraszam tu
Kawa z mlekiem