łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:92/161)

Klopsiki w sosie grzybowym 152

deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, kubek lub miseczkę, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 2 nieduże cebule, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, tłuszcz do smażenia, ewentualnie mleko, kubek śmietany, garść suszonych grzybów, garść suszonej włoszczyzny. Mięso

blog.moje-pasje.info
Kotlety mielone - przepis podstawowy 158

Składniki: 1 kg wieprzowiny (łopatka) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka około szklanki mleka (do namoczenia kajzerki) 2 jajka bułka tarta do optoczenia

Qchnia po prostu
Świąteczny pasztet z jajkiem 285

Pasztet z łopatki i wątróbek to mój kolejny domowy przysmak na wielkanocne śniadanie. 800 g łopatki bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży

Kolorowa kuchnia Elki
Baton wieprzowy gotowany 151

keksówce. Tak przygotowana wędlina ma mniej kalorii. Baton wieprzowy przygotowuje się podobnie jak kiełbasę słoikową. Polecam również przepis na klops wieprzowy gotowany na parze. SKŁADNIKI: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki 2 ząbki czosnku sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz czarny do smaku 2 łyżki majeranku 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Mięso wieprzowe mielimy w maszynce do mięsa na grubszych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak wykorzystać łopatkę z dnia poprzedniego, Zero waste 161

Jak wykorzystać łopatkę z dnia poprzedniego, Zero waste Zostały Ci resztki mięsa z poprzedniego dnia ? Nie wiesz jak je wykorzystać ? Zapraszam do przeczytania wpisu jak ja

Kuchnia na wzgórzu
Hamburger z szarpaną wieprzowiną 205

pulled pork. Przepis na takie mięso pokazywałam Wam na początku stycznia ( tutaj ).  Składniki: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) kilka liści sałaty lodowej szarpana wieprzowina 1 kg mięsa wieprzowego, np, łopatki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 czerwone cebule 1/2 ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól, pieprz cukier papryka słodka i ostra  olej Łopatkę umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami

Ugotować
Rozgrzewająca zupa gulaszowa 139

Zupa w sam raz na chłodne jesienne dni – bardzo syta i pożywna. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 250 g passaty pomidorowej papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku spora marchew 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe ok 500 ml bulionu ok łyżka mąki pszennej liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Łopatka z szynkowara 213

razu go wypróbować.  Dość pracochłonne jest krojenie mięsa w kostkę, ale zapewniam, że warto.  U nas wędlina zniknęła w 3 dni.     Składniki: 800 g łopatki chudej wieprzowej, bez kości 1 czubata łyżeczka soli  1 łyżeczka soli peklowej 2 łyżeczki żelatyny w proszku  1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego 3 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem

Sto kolorów kuchni
Curry z wieprzowiną, tofu i bakłażanem 152

Dzisiaj danie, które ma pogodzić wegetarian z mięsożercami Jeśli z przepisu wykreślimy łopatkę, to dostaniemy danie wege. Można też na odwrót, ale my nie zrezygnowaliśmy ani

slodkokwasnapl
Gołąbki z kapusty włoskiej - z mięsem i pieczarkami 493

Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej 1 kg mielonej wieprzowiny (łopatka) 2 cebule 500 g pieczarek 200 g ryżu 1 mały koncentrat pomidorowy 700 ml przecieru

Qchnia po prostu
Sos paprykowy z mięsem mielonym 258

serowo-ziemniaczanych . Polecam też zupę paprykową z wołowiną . Jak przygotować pyszny domowy sos paprykowy z mięsem mielonym do klusek, makaronów, kopytek, kasz czy ziemniaków? Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka,karkówka 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku 200 g pasty paprykowej, 200 ml soku pomidorowego, 50 ml domowego sweet chili sauce do smaku sól, pieprz czarny, oregano 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GULASZ Z KARKÓWKI Z CYDREM 142

duże wrażenie smakowe na gościach.Dodatek cydru nadaje fajnego smaczku, ale nie jest zbytnio wyczuwalny w całym daniu. Polecam!   Składniki: 70 dag karkówki wieprzowej 30 dag schabu wieprzowego lub łopatki wg uznania 1 cebula 1-1,5 szklanki cydru 2 szklanki bulionu warzywnego sól,pieprz, tymianek,rozmaryn mąka ok 1 szklanki olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę

Z Majeczką w kuchni
Domowy Pasztet Wieprzowy 151

klasyczna przekąska idealnie sprawdzi się niemal na każdą okazję, ale szczególnie w okresie świątecznym warto przygotować go samodzielnie w naszych domach. Domowy Pasztet Wieprzowy - Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 500 g wątróbki kurczęcej 300 g słoniny 3 duże kajzerki 3 duże jajka 2 duże marchewki 1 duża pietruszka ok. połowa niedużego selera 2 duże cebule przyprawy(...)ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu (ok. 12) 2,5-3 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej    Domowy Pasztet Wieprzowy - Sposób przygotowania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do całkowitej miękkości mięsa

Słodka Strona
Kociołek z kapustą i mięsem 169

świątecznym stole. Kociołek z kapustą i grzybami, inaczej Bigos (wersja po mojemu, taką jaką uwielbia rodzinka)!    KOCIOŁEK Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 75 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka) 75 dag boczku 75 dag kiełbasy (np. zwyczajna) 1 l kapusty kiszonej w woreczku 1 główka kapusty  1 słoik (ok. 200g) koncentratu pomidorowego masło do smażenia pieczarek(...)sól, pieprz, kminek Kapustę kiszoną opłukać w wodzie, pokroić i wrzucić do garnka. Główkę kapusty poszatkować i dodać do kapusty z woreczka. Całość zalać wodą, żeby przykryć kapustę. Mięso wieprzowe pokroić na kawałki i dodać do kapusty. Kiełbasę i boczek także kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Tak gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Międzyczasie pokroić na mniejsze

Gotuję Testuję
zupa ogórkowa 125

czterech osób                                             300 g mięsa wieprzowego z łopatki 10 kiszonych ogórków 2 łyżki oleju 4 ziemniaki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 2 marchewki  1 pietruszka (korzeń(...)przygotowania Wieprzowinę kroimy na kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobne plastry. Do  garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie  dodajemy  selera, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody. Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania