Domowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej 800 g piersi z kurczaka 400 g surowego boczku 400 g wątróbki łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka 5 jaj 2 cebule 1 bułka kajzerka
Symfonia smakowaMoje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014 ---> KLIK Składniki: 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania) 1 bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona cebula
ClauditteMissCookingMoje Smaki Życia - strona 50- Numer 7 Lipiec 2014 - KLIK Składniki: 4 pomidory 1 woreczek ryżu białego Supreme natka pietruszki - pęczek 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa 1 bułka z pełnego ziarna (w gazecie jest to bułka tarta) 1 łyżka przyprawy do kurczaka Prymat 6 ząbków czosnku 3 ogórki gruntowe 3 łyżki
ClauditteMissCookingSkładniki: 500g mięsa mielonego ( łopatka wieprzowa ) puszka pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów sól, pieprz imbir, papryka słodka i ostra ( do smaku ) szczypta oregano, tymianku, rozmarynu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka maggi 3 łyżki oleju parmezan lub żółty ser 375g makaronu Przygotowanie: Rozgrzać olej na patelni podsmażyć mięso, dodać drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy, pomieszać
Gaździnka warzySkładniki: 6 większych ziemniaków mąka ziemniaczana 400g łopatki wieprzowej lub karkówki cebula 2 ząbki czosnku listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta lubczyku sól Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Masę podzielić na cztery części. Ćwiartkę odłożyć do pozostałych ziemniaków, a w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść. Mięso włożyć do wrzątku z przyprawami
Gaździnka warzyDobrze, że to spory kawał mięsa. Warto było wstawiać kilka razy w nocy, żeby sprawdzić czy z mięsem wszystko OK. Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej 2 - 3 łyżki oleju 3 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka papryki ostrej Wykonanie: Olej wymieszać z paprykami, solą i rozgniecionym czosnkiem
Sto kolorów kuchniSkładniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) główka kapusty 200 g ryżu sól, pieprz majeranek natka pietruszki cząber 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula masło 1 l bulionu olej Przepis na gołąbki Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy
w mojej kuchniminut aż wchłonie całą wodę-- doskonale smakuje jako śniadanie z ciepłym mlekiem, miodem i owocami. .Zamieszaj widelcem żeby rozdzielić ziarna i odstaw w w ciepłe miejsce . Składniki: 300 g łopatki wieprzowej 350 g wołowiny 300 - 400 ml bulionu 2-3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 150 ml czerwonego wytrawnego wina papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili
w mojej kuchniprzepis na 4 porcje 2 średnie, umyte bakłażany 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 ml przecieru pomidorowego 1 duża lub 2 małe, posiekane cebule 2 posiekane, ząbki czosnku, 2 łyżki umytego, posiekanego, świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku) 125 g mozzarelli 16 zielonych, drobno pokrojonych oliwek 60 g startego ementalera lub innego żółtego sera niewielka ilość
Konrad Gotujeopakowanie ciasta filo 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów w kawałkach pół średniej czerwonej papryki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki kukukurydzy z puszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła świeża bazylia sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Na drugiej łyżce masła
Konrad Gotujepapryce, cebuli i pomidorach - reszta to tylko dodatki. Aha ... ja ułatwiłam sobie pracę i zamiast papryki i pomidorów dodałam sos lutenica. Składniki: * 350 g mielonego mięsa - u mnie z łopatki wieprzowej * 2 średniej wielkości cebule * 200 g białej fasoli z puszki * 150 g kukurydzy - mrożonej lub z puszki * 4 łodygi selera naciowego * 3 ząbki czosnku * sos lutenica - słoiczek 300g * chili
kolorowotorcikowowyrób własnej produkcji. Minimum składników, rozkosz dla podniebienia. No i wiesz, co jesz. Polecam ten przepis. Składniki: Łopatka wieprzowa tłustsza 2,5 kg Sól peklowana 30 gram Sól zwykła 30 gram 4 duże ząbki czosnku pieprz, majeranek zimna woda przegotowana lub pokruszony lód Materiały pomocnicze: kiełbaśnice (jelita) o przekroju 32-36 mm (można kupić na rynku lub w masarni) Mięso
tojestpyszne.blogspot.compierogi z mięsem i kiszoną kapustą SKŁADNIKI: 50 dag kiszonej kapusty 30 dag mięsa drobiowego (z rosołu) 20 dag wieprzowej łopatki 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz ziarenka smaku A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie
Kuchnia w opałachgrzybobrania zostało już niewiele czsu. Teraz sobie zapewne myślicie: co ona wygaduje, przecież dopiero mamy Maj - zobaczycie oni się nie obejrzymy, a leśnych skarbów szukać będziemy. SKŁADNIKI: 70 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, lub prawdziwki) sos sojowy 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda
Kuchnia w opałachDanie dla miłośników kuchni hinduskiej. Pikantne, ale bardzo aromatyczne i smaczne. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 szklanki ciepłej wody 1 papryczka chilli bez pestek 1/2 łyżeczki zielonego kardamonu mielonego 1 łyżeczka nasion kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 cytryny sól,pieprz 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie Mięso pokroić
O kuchni z uczuciem