łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:82/161)

kotlety mielone mięsno-szpinakowe z kozim serem z piekarnika... 149

ogórek zielony 1 średni, szczypiorek 1 pęczek pęczek szpinaku dobrze opłukać pod wodą i liście na durszlaku przelać wrzątkiem i odcisnąć z wody, w rozdrabniaczu rozdrobnić - mieloną łopatkę wieprzową wymieszać z jakiem, tartą bułką, szpinakiem, kucharkiem, pieprzem na kleistą masę na dłoni zrobić placuszek z mielonego i nałożyć czubatą łyżeczkę koziego sera lub jak lubisz to fety, nakryć porcją mielonego

W Mojej Kuchni Lubię
Grilowane tosty z mięsem mielonym - czyli to co lubię najbardziej 198

Zapewniam Was że nic straconego, chleb tostowy z mięsem mielonym to moja najlepsza propozycja na przysmak z grilla. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.  Składniki  70 dag mielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony przyprawa do mięsa mielonego majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko  trochę bułki tartej oraz kaszy manny Sposób Czosnek rozgnieść wymieszać z mięsem mielonym

Kuchenne aromaty
Bigos 109

efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne- przekonajcie się jak bardzo się mylicie! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu   Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu na złoty kolor. Dodaj kapustę, grzyby

Wielki apetyt
Najlepszy pasztet domowy 120

Święta,Sylwestra czy inne-dobrze trafiliście. Przepis ten pochodzi od mojej babci i ma bardzo długa tradycję w naszej rodzinie a do tego jest dziecinnie łatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy

Wielki apetyt
Śniadanko wielkanocne 148

sałatka z pora , pasta jajeczna , którą napełniłam kurczaczka i pyszny domowy pasztet.Oczywiście nie mogło zabraknąć pisanek i przypraw poświęconych w koszyczku. Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy

Wielki apetyt
Pieczeń rzymska z jajkiem 141

Efektowna pieczeń, ciekawa wersja serwowania mięsa mielonego, można podać w wersji na zimno, jako przystawkę lub danie obiadowe, niewiele pracy, a urozmaicenia pożądane i wskazane Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 4 duże ugotowane jajka 2 surowe jajka 1 bułka kajzerka 2 ząbki czosnku 1 cebulka majeranek, kminek mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz bułka

kgwjanczewo
Gulasz wieprzowy z karczochem 172

niezwykłe  warzywo odpowiednio przyrządzone   jest smaczną,  wartościową  przystawką. Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju....... Składniki: 2 świeże karczochy 500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka / 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku szczypta  papryki ostrej suszony lub świeży rozmaryn / do smaku 1 łyżka mąki ½ szklanki wytrawnego,czerwonego  wina 1 szklanka

Zakamarki mojej kuchni
Łopatka wieprzowa pieczona 75

łopatki wieprzowej, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka jagód jałowca, 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego, 3 listki laurowe, garść rozmarynu, 1,5 łyżki soli, Czosnek rozgnieść, przyprawy zmielić, wymieszać z solą i posiekanym rozmarynem. Mięso umyć, osuszyć natrzeć przyprawami i odstawić na 24 godziny. Mięso posmarować tłuszczem (smalec, olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Kotlety mielone w płatkach jaglanych 153

których obtoczyłam kotlety... posypałam na koniec jeszcze prażonymi płatkami migdałowymi... takie połączenie bardzo nam zasmakowało :) tak bardzo, że na drugi dzień robiłam je znowu :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej, 1 garść płatków jaglanych, 2-3 łyżki kaszy manny, 1 jajko, 1 mała cebula, przyprawy: pieprz, sól, suszona natka pietruszki, płatki migdałowe, do obtoczenia: płatki jaglane, do smażenia: olej ryżowy

Aga w kuchni
Placek nie do końca po węgiersku. 192

450g) -> 1 ser feta -> 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej -> 3 ząbki czosnku -> Sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk   Na gulasz:  -> 1 kg łopatki wieprzowej  -> 500g pieczarek -> 1 cebula -> 3 ząbki czosnku  -> 3 papryki czerwone  -> 2-3 łyżki mąki -> sól, pieprz, słodka papryka

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Łopatka marynowana w chilli 105

pewno nie ostatnia w ogóle, gdyż takie najlepiej mi posmakowały :) Nie tylko, z resztą mi, ale całej mojej  rodzince. Każdy znalazł coś dla siebie :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek słodko-pikantnego sosu chilli 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Wykonanie: Mięso myję, osuszam i wykrawam białe włókna

Bea(u)ty kitchen
Łopatka w musztardzie 155

smak ma wspaniały!!! Polecam, wystarczy odrobina pracy i można delektować się niezwykłym, domowym  smakiem pieczonego mięsa, które z  powodzeniem zastąpi nam wędlinę sklepową. Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej Marynata:  3 łyżki musztardy 3 łyżki oleju 1 łyżka zmielonego pieprzu 3 ząbki czosnku przyprawa do mięsa  sól Wykonanie: Umyte i osuszone mięso nacieram jedną łyżką musztardy

Bea(u)ty kitchen
Bigos orientalny 168

kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty  0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)  0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos staropolski 159

razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń rzymska z jajkiem 122

razem jej przygotowaniem zajął się mój Ślubny. Wyszła mu doskonała. Pieczeń rzymska z jajkiem Proporcje na keksówkę o dł. 27 cm Czas przygotowania : 100 minut Składniki: 1000 g wieprzowej łopatki 500 g boczku 1 duże surowe jajko sól pieprz 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku ok. 1/3 - 1/2 szklanki zimnej wody 4 jajka ugotowane na twardo, obrane Wykonanie: Łopatkę

Kulinarne przygody Gatity