łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:77/161)

Jesienny gulasz z dynią 139

Pyszny, rozgrzewający słodko-ostry gulasz z wieprzowiną i warzywami. Składniki: 200 g boczku wędzonego 400 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 2 cebule mała dynia hokkaido 2 marchewki papryka czerwona 180 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz, pieprz cayenne czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Boczek i mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy wszystkie składniki

e-PrzepisyKulinarne
Kabaczek faszerowany mięsem 142

bakłażana faszerowanego mięsem i dynię zapiekaną z grzybami . Kabaczek faszerowany mięsem Czas przygotowania: 90 minut Proporcja dla 4 osób Składniki: 1 duży kabaczek (ok. 40 cm długości) 800 g łopatki wieprzowej 2 cebule 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska  pieprz świeży tymianek olej do smażenia Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę

Kulinarne przygody Gatity
Pyzy z mięsem 169

robię pyzy tylko na gotowanych ziemniakach, bo po prostu robi się je szybciej. A do nadzienia zwykle używam mięska gotowanego drobiowego (pozostałego z rosołu),  czasem mieszam z mieloną łopatką wieprzową. I obowiązkowo smażona cebulka. Mniam. 1 kg. ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej kawałek ugotowanego mięsa (u mnie 2 pieczone udka) pół cebuli 2 ząbki czosnku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej 408

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej to danie obiadowe, które koniecznie musicie wypróbować :) Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej – Składniki: 500g mięsa mielonego (wołowina + łopatka wieprzowa) 2 cebule 1 czerstwa bułka 4 łyżki mleka 1 jajko mąka pszenna (do obtoczenia klopsików) 1 duża czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała zielona papryka 1 puszka pomidorów

Kulinarne Przeboje
Spaghetti bolognese z mascarpone 144

Szybki i bardzo smaczny obiad lub kolacja. Przepis z książki kucharskiej, troszeczkę przez mnie zmodyfikowany :) Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa), 0,5 l soku pomidorowego, 1łyżka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sera mascarpone, 100 g startego żółtego sera, pęczek bazylii, łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, opakowanie makaronu spaghetti Sposób przygotowania

Nie tylko w kuchni
MIELONKA W SŁOIKU 112

wędliny czy stołowania się w barach.Nie mogę pozwolić by kupował te obrzydliwe konserwy.Wystarczy kawałek mięsa,odrobina chęci i mamy zdrową,pachnącą mielonkę bez zbędnych dodatków. Składniki:   ok 1kg łopatki wieprzowej ok 1kg boczku lub podgardla główka czosnku trochę soli pieprz,papryka ostra lub słodka czubryca czerwona 3/4szkl przegotowanej wody  Mięso należy zmielić w maszynce na grubych oczkach,dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) 289

warzywami, ale też na kanapce. Ostatnio zrobiłam je z nowymi przyprawami i okazało się to strzałem w 10 !    Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork )  1 kg łopatki wieprzowej  1 łyżka kuminu ( kmin rzymski )  1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej  1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej  1 łyżeczka brązowego cukru 1 cebula  2 ząbki czosnku

Kuchnia na wzgórzu
Papryka faszerowana jak zrobić ? 131

mnie 8 sztuk podłużnej czerwonej i białej)  2 nie zaduże cebule 3 ząbki czosnku  2 łyżki oleju  0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie zmielona łopatka wieprzowa) 1 woreczek ryżu ugotowany pieprz świeżo zmielony 2 łyżeczki musztardy ( u mnie gorczyca z miodem) słodka papryka w proszku    Papryki umyłam, osuszyłam odkroiłam górną część ( wąski pasek

Kuchnia na wzgórzu
Risotto z wieprzowiną, pyszny i prosty obiad ! 152

mnie mrożona ) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku  2 łyżki oleju 2 łyżki masła  świeżo zmielony pieprz      Obierz cebulę i czosnek pokrój drobno. Łopatkę wieprzową opłucz pod zimną wodą, osusz i pokrój w drobną kostkę.  Na głębokiej patelni ( lepiej się miesza niż w garnku ) rozgrzej olej, dodaj do niego masło a jak się rozpuści

Kuchnia na wzgórzu
Zupa gulaszowa z papryką 245

zupa, a gulasz Zupa jest pikantna, smaczna, rozgrzewająca, na jej widok cieknie ślinka. Do zupy podana była bagietka. Najlepsza Zupa gulaszowa z papryką: SKŁADNIKI: 50 dag łopatki wieprzowej 1 cebula 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 250 ml wrzącej wody, 500ml bulionu lub rosołu, 3 ziemniaki, 1 płaska łyżeczka soli, Pieprz do smaku 1 łyżeczka tymianku lub majeranku 1 łyżeczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane po węgiersku. 156

sami. Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka lub ostra (jaką kto woli) łyżka smalcu sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka ziele angielskie , lisc laurowy Olej do smażenia

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowa mielonka ze słoika na kanapki 2340

mój mąż, to do jedzenia nikogo namawiać nie trzeba:) Mielonka jest bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim naprawdę składa się w 100% z mięsa:)  Składniki:   2 kg łopatki wieprzowej bez kości (dobrze, gdy jest lekko tłusta),  5 ząbków czosnku,  20g soli peklowej,  1/2 łyżki czarnego pieprzu,  1/2 łyżki pieprzu ziołowego,  1/2 łyżeczki majeranku

Z miłości do słodkości
Papryka faszerowana 140

Składniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso

Qchnia po prostu
Gołąbki 191

młodziutką kapustę, delikatną i lekko słodkawą, absolutnie wyborną. Szybko zatem, bierzcie się moi drodzy za gary i przyrządzanie kolejnych kapuścianych przysmaków! Gołąbki 5l delikatnego rosołu główka kapusty 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 400g pomidorów świeżych bądź z kartonu/passaty Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Faszerowana papryka à la gołąbki 215

papryki. Mamy teraz sezon idealny na paprykę i pomidory, także polecam gorąco na obiad leczo na przemian z poniższą faszerowaną papryką. Faszerowana papryka à la gołąbki 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 12 średniej wielkości papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania