łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:72/161)

KLOPSIKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI 169

pożywny obiad i bardzo smaczny SKŁADNIKI 40 dag zmielonej łopatki wieprzowej 1 jajko, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny, 8 pomidorów suszonych Dagoma , 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 płaska łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 czerwonej papryki, szczypta cukru, mąka, 1 łyżka śmietany, olej WYKONANIE  Bułkę moczymy w wodzie. Mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę

słodki bratek
Mielonka z łopatki 143

słoiku kawałek łopatki, w postaci mielonki, w postaci konserwy właśnie. Wyszło naprawdę pysznie, ostatnio każdego ranka szykujemy sobie z nią kanapki do pracy.       Potrzebujemy: 3 kg łopatki wieprzowej 60 g peklosoli 4 ząbki czosnku 6 g cukru 1,5 g startej gałki muszkatołowej 1,5 g zmielonego pieprzu 1,5 g suszonego majeranku (roztartego w moździerzu

Marder&Marder Manufacture
Łopatka wieprzowa w sosie własnym 170

Składniki : około 60 dag łopatki wieprzowej tłuszcz do smażenia sól, pieprz czarny i ziołowy cebula, pieprz w ziarnkach, liść laurowy tymianek, zioła prowansalskie Przygotowanie : Umyte mięso, osączyć i pokroić w dość cienkie plastry Na patelni rozgrzać tłuszcz, mięso obtaczać cienko w mące i kłaść na patelni, smażyć, na końcu usmażyć pokrojoną w pierścionki cebulę W garnuszku zagotować wodę, wkładać usmażone

Proste Potrawy
Makaron z mięsem i brokułem 156

Proste i szybkie danie na obiad. Składniki łopatka wieprzowa 40 dkg brokuł 1 szt cebula 1 szt makaron 30 dkg sól i pieprz przyprawa curry kurkuma mielona papryka słodka mielona … Czytaj dalej Makaron z mięsem i brokułem

czarrna od kuchni
Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem 174

dostosowując przepis do posiadanych produktów. Przyznam, że tak jak mówił Gordon klopsiki z mleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne.  Składniki: klopsiki: 1,2 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża lub 2 małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Kuchcik gotuje
Klopsiki pikantne w kapuście 159

łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1/2 litra wody 6 łyżek oleju klopsiki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki gorczycy

Kuchcik gotuje
Wieprzowina z meksykańską nutką 110

zbyt wielkiej ochoty na stanie przy garach. Dziś zapraszam na takie właśnie danie, oto wieprzowina z meksykańską nutką. Wieprzowina z meksykańską nutką Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów bez skórki 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu sól pieprz olej do smażenia natka pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie 168

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na duży kociołek 7 litrów : 1,5 kg łopatki wieprzowej 7 średnich ziemniaków 1 szklanka białej fasoli – wcześniej ugotowanej 4-5 dużych cebul 2 marchewki kawałek wędzonej słoniny ( nie za duży taki , żeby go wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka

Ogrodnik w podróży
ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANO-KALAFIOROWYM 187

zapiekanki, ta jest pyszna i pożywna     SKŁADNIKI Puree: 0,5 kg ziemniaków, ½ kalafiora, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka, ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków Nadzienie: 40 dag mielonej łopatki wieprzowej, 2 marchewki, 1 cebula, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 puszka czerwonej fasoli, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki pikantnego ketchupu WYKONANIE 1. Puree: Ziemniaki obieramy, gotujemy

słodki bratek
PULPETY W SOSIE POROWO-PIECZARKOWYM 194

Odmiana tradycyjnego obiadu, małe pulpeciki zatopione w sosie porowo – pieczarkowym podane z makaronem tagliatelle    SKŁADNIKI Pulpety: 25 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny, sól, pieprz, 1 kajzerka czerstwa, 1 jajko, mąka do obtoczenia, 3-4 łyżki oleju Sos: 6 pieczarek, pół pora, 200g śmietany 30%, 100 g sera topionego, 100 g sera feta, sól, pieprz

słodki bratek
Spaghetti szpinakowo-paprykowe 169

Składniki łopatka wieprzowa 40 dkg cebula 1 szt papryka czerwona 1 szt szpinak mrożony 100 g przecier pomidorowy 250 ml passata pomidorowa 250 ml sól i pieprz słodka papryka chili … Czytaj dalej Spaghetti szpinakowo-paprykowe

czarrna od kuchni
Bigos à la staropolski. 193

zostanie do następnego dnia Przepis na Bigos à la staropolski. Bigos z suszonymi śliwkami. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty białej po około 500 g żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka oleju 200 g suszonych śliwek opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz i cukier kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biała domowa kiełbasa 118

Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi Pyza na widelcu . Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg świeżego tłustego boczku pół kg karkówki 52 g peklosoli pół główki czosnku łyżeczka płaska mielonego pieprzu 1 czubata łyżka majeranku 350 ml bardzo zimnej wody osłonki (jelita) do napełnienia

R'n'G Kitchen
Klops w sosie własnym 107

Wiecie, że bardzo lubimy poznawać nowe smaki, a "stare" danie, choć tradycyjne, bardzo nam smakuje.  Składniki 400 g łopatki wieprzowej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 cebula 1/2 szklanki otrąb owsianych 5 łyżek mąki olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Sos: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 600 ml gorącej wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka

R'n'G Kitchen
Polska biała kiełbasa – od podstaw 351

powyżej. Nie odmrażamy jej w żadnym wypadku gwałtownie, w ciepłej wodzie, bo stanie się sucha. Do parzenia kiełbasa musi być całkowicie odmrożona. MIĘSO /3kg łącznie, waga po oczyszczeniu/ 1kg łopatki wieprzowej 0,5kg karkówki wieprzowej 0,5kg podgardla wieprzowego 0,5kg surowego boczku 0,5kg szynki SKŁADNIKI dodatkowe 300g zimnej wody /waga 10% całego farszu/ jelita kaliber

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania