łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:72/161)

PULPETY W SOSIE POROWO-PIECZARKOWYM 206

Odmiana tradycyjnego obiadu, małe pulpeciki zatopione w sosie porowo – pieczarkowym podane z makaronem tagliatelle    SKŁADNIKI Pulpety: 25 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny, sól, pieprz, 1 kajzerka czerstwa, 1 jajko, mąka do obtoczenia, 3-4 łyżki oleju Sos: 6 pieczarek, pół pora, 200g śmietany 30%, 100 g sera topionego, 100 g sera feta, sól, pieprz

słodki bratek
Spaghetti szpinakowo-paprykowe 193

Składniki łopatka wieprzowa 40 dkg cebula 1 szt papryka czerwona 1 szt szpinak mrożony 100 g przecier pomidorowy 250 ml passata pomidorowa 250 ml sól i pieprz słodka papryka chili … Czytaj dalej Spaghetti szpinakowo-paprykowe

czarrna od kuchni
Bigos à la staropolski. 219

zostanie do następnego dnia Przepis na Bigos à la staropolski. Bigos z suszonymi śliwkami. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty białej po około 500 g żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka oleju 200 g suszonych śliwek opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz i cukier kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biała domowa kiełbasa 136

Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi Pyza na widelcu . Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg świeżego tłustego boczku pół kg karkówki 52 g peklosoli pół główki czosnku łyżeczka płaska mielonego pieprzu 1 czubata łyżka majeranku 350 ml bardzo zimnej wody osłonki (jelita) do napełnienia

R'n'G Kitchen
Klops w sosie własnym 123

Wiecie, że bardzo lubimy poznawać nowe smaki, a "stare" danie, choć tradycyjne, bardzo nam smakuje.  Składniki 400 g łopatki wieprzowej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 cebula 1/2 szklanki otrąb owsianych 5 łyżek mąki olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Sos: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 600 ml gorącej wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka

R'n'G Kitchen
Polska biała kiełbasa – od podstaw 367

powyżej. Nie odmrażamy jej w żadnym wypadku gwałtownie, w ciepłej wodzie, bo stanie się sucha. Do parzenia kiełbasa musi być całkowicie odmrożona. MIĘSO /3kg łącznie, waga po oczyszczeniu/ 1kg łopatki wieprzowej 0,5kg karkówki wieprzowej 0,5kg podgardla wieprzowego 0,5kg surowego boczku 0,5kg szynki SKŁADNIKI dodatkowe 300g zimnej wody /waga 10% całego farszu/ jelita kaliber

Karo in the Kitchen
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 177

obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek,  - kilka łyżek keczupu - olej Wykonanie

Kuchnia z widokiem na ogród
Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 254

Składniki na 24 pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 większe marchewki 1 i 1/2 średniej cebuli lub 1 duża 2 ząbki czosnku niecałe pół łyżeczki soli ziołowej - daj jeszcze ok 1 łyżeczkę, jeśli mięso nie było posolone przez producenta, moje niestety już zawierało sól (5g) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

Anioszek w kuchni
Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym 287

zapiekankę z jarmużem i mięsem mielonym pieczoną w sosie moooocno pomidorowym! Skusicie się? :) Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym Składniki na farsz: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 250 g świeżego jarmużu 1 cebula 4 ząbki czosnku przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma oraz: 32 muszle makaronowe Cebulę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego. Umyty

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Rillettes wieprzowe 144

Składniki: 550 g łopatki wieprzowej 290 g słoniny francuskiej 250 g boczku  2 cebule czerwona i biała 6-7 ząbków czosnku 5 listków laurowych 4-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek, tymianek, rozmaryn do smaku sól, pieprz do smaku łyżka octu jabłkowego 200 ml białego wytrawnego wina 170 g smalcu 100 ml wody Przygotowanie: Smalec i drobniutko pokrojoną słoninę roztopić

Gaździnka warzy
Pyzy z mięsem 114

bardzo sycąca. Podajemy ze skwarkami albo sosem i surówką. Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków jajko szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soliFarsz: 500 kg mięsa (dałam łopatkę wieprzową) cebula sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego

e-PrzepisyKulinarne
Spaghetti a'la bolognese 118

syte i bogate w smaku, wydawać by się mogło, że także praco- i czasochłonne. Na szczęście wcale tak nie jest :-) Zapraszam na spaghetti! :-) SKŁADNIKI: - 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 400 gram pomidorów krojonych z puszki - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony  - bazylia - oregano - papryka kolorowa - płatki - zioła włoskie - 1 kieliszek wina czerwonego

Wielopokoleniowo
Cannelloni ze szpinakiem 444

Jest to jedna z bardziej pracochłonnych wersji makaronu, ale w wolny dzień można poświęcić więcej czasu na przygotowanie obiadu :) Składniki 1 opakowanie makaronu cannelloni 70-80 dkg zmielonej łopatki wieprzowej … Czytaj dalej Cannelloni ze szpinakiem

czarrna od kuchni
Kotlety mielone z chrzanem 125

Kotlety mielone przyrządzamy standardowo...czasami jednak chce się jakiejś odmiany. Chrzan wspaniale współgra z mięsem. Lekko pikantne kotlety posmakują każdemu. Składniki 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 szklanka mleka 1 łyżka chrzanu (pełna) 1 żółtka jajka bułka tarta 100 g smalcu (do smażenia) sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen
Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym 287

oraz doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Składniki: 2 bułki razowe garść świeżego jarmużu 1/2 pomidora 2 rzodkiewki ogórek  1/2 czerwonej cebuli 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego 2 plasterki sera gouda ser chedar musztarda sarepska przyprawy: sól himalajska, pieprz, czosnek, papryka słodka Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników, z których będziemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

Proponowane wyszukiwania