zimne dni. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo pożywne. Ja swój gulasz wzbogaciłam soczewicą czerwoną. Soczewica zagęściła gulasz i sprawiła, że danie jest bardziej sycące. składniki: 550 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 l wody 2 marchewki 2 czerwone papryki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok 200 ml) sól 2-3 listki laurowe ok 2 łyżek czubrycy czerwonej
Monia miesza i gotujeprzez 8-10 dni (w osłonce barierowej – dłużej, do dwóch tygodni). Można je też zamrozić – dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu. SKŁADNIKI na 4 batony po 330g 1kg mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 0,5kg mięsa z udek kurczaka (waga po oczyszczeniu) osłonka poliamidowa lub barierowa termokurczliwa 45-50mm 200ml bardzo zimnej wody 30g soli peklującej * 5 płaskich
Karo in the KitchenDzisiaj nic wymyślnego, zwyczajne pulpety w sosie pomidorowym. Jest to danie, które wszystkim smakuje i nie wymaga długiego stania przy kuchni. Składniki: 800 g mielonego mięsa (użyłam łopatki wieprzowej) kminek zioła prowansalskie lub włoskie 2 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz 2 jajka 1 mała sucha kajzerka mąka do panierowania puszka krojonych pomidorów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól, cukier
Czerwień i błękitSKŁADNIKI : około 20 naleśników z tego przepisu ciasto naleśnikowe 500 g łopatki wieprzowej 1 marchew, pietruszka, kawałek selera 1 cebula 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach 1 liść laurowy sol, pieprz, majeranek do smaku 3 ząbki czosnku 1 jajko magi do smaku 1 czerstwa bułka
Kulinarne Fantazje Marioliobiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny • 250 g boczku surowego • 2 jajka • 2 cebule • 1 bułka kajzerka • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1/2 łyżeczki majeranku • 1/2 łyżeczki słodkie papryki • sól, pieprz, gałka
To co kochamSkładniki: 4 kg kapusty kiszonej 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki) 1,3 kg kiełbasy około 15 sztuk grzybów suszonych około 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek 1 duże jabłko 2 cebule olej do smażenia Przyprawy: 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 5 ziaren jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego sól Sposób wykonania: Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy
Qchnia po prostujeszcze jedno. Wszystkie składniki możemy połączyć rano lub wieczorem poprzedniego dnia, a po powrocie z pracy wstawiamy potrawę do piekarnika. Tam robi się już sama. Polecam. Składniki: • 1 kg łopatki wieprzowej • 5 sporych ziemniaków • 5 grubszych plasterków boczku • 1 duża lub 2 mniejsze cebule • 1 duży ząbek czosnku • 2-3 łyżki majonezu • sól, pieprz, czerwona słodka papryka lub inne ulubione
W mojej kuchnipewnością nie są jednym z moich ulubionych dań, jednak zrobione według tego przepisu zaspokoją podniebienie nawet wybrednych mięsożerców :) Są idealnie soczyste i aromatyczne. Składniki: - pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jedna czerstwa bułka + mleko do namoczenia - jedno małe jajko (u mnie rozmiar M) - niewielka cebula - ząbek czosnku - łyżka musztardy - dwie łyżki wody - sól, pieprz, majeranek wg uznania
Cook&LoveSkładniki: - 600 g łopatki wieprzowej - 2 czerwone papryki - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - 4 ząbki czosnku - woda (tyle aby pokryć mięso) - sól, pieprz, ziele angielskie(3), liść laurowy(4), owoce jałowca(5), majeranek, papryka słodka, papryka ostra. - łyżka musztardy - łyżka kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki - tłuszcz do smażenia Mięso płuczę, osuszam, kroję w sporą kostkę. Na patelni mocno rozgrzewam
Cook&Loverosolnik w innej wersji. Jednak ten jest o niebo lepszy. Nelya pokazała nam jak u niej gotuje się, tą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej, zupę po ukraińsku. Składniki 500 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna
R'n'G Kitchenugotowanym wcześniej mięsem z warzywami z dodatkiem jałowca, majeranku, ostrej papryki i vegety. 100% mięsa + warzywa. To nie może nie smakować:) Składniki (na dwa pasztety z keksówki): 130 g łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku wieprzowego z kością i skórą 640 g podgardla wieprzowego bez skóry 2 podudzia z kurczaka 2 średnie cebule 1 marchewka 1 kajzerka + łyżka bułki tartej
Zasmakuj Kuchniczasem ukochane danie może być tym niemile widzianym, a prawdziwy rarytas karą. Dlatego warto wprowadzać modernizacje, nowe składniki aby tylko nie zostać... kuchennym nudziarzem. :) 0,5 kg łopatki wieprzowej średnia cebula kajzerka jajko 0,5 szklanki wody sól i pieprz do smaku bułka tarta żółty ser w kawałku szklanka siekanej natki pietruszki olej do smażenia papierowe ręczniki Mięso mielimy
Dieta moja pasjatwierdzą, że... bez wołowiny i słoniny nie ma dobrej kiełbasy. Jest i to nawet dobra i to nawet bardzo dobra. Ale wiadomo....o gustach się nie dyskutuje. :) 7 kg łopatki wieprzowej 3 kg udek kurczaka 1,5 główki czosnku łyżka cukru 0,5 l wody 3 łyżki majeranku czarny pieprz 50 g sól peklująca ( pektosolu) jelita Czyste i suche udka
Dieta moja pasjasię na kasowałam. Ile na zmieniałam słów, a i tak zawsze coś mi się wydawało źle. Ok, dość przynudzania, czas zaprezentować odkurzony przepis. 10 kajzerek 700 - 800 g łopatki wieprzowej 2 duże cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki majeranku łyżka pieprzu ziołowego 4 kiszone ogórki sól i pieprz do smaku Mięso kroimy w kostkę, taką
Dieta moja pasjasię stanie, dodajemy masło i starty ser koryciński. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy), a następnie podajemy np. z łopatką wieprzową i pyszną sałatką
Kuchnia Bon Appetit