łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:60/161)

Mielony nadziewany 138

Proste i smaczne danie na obiad lub na kolację. Pół kg mielonej łopatki wieprzowej przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Dodajemy jajko, cebulkę pokrojoną w kostkę i trochę bułki tartej żeby lepiej się lepiło. Potem wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę w misce i chowamy na 1 h do lodówki. Do nadziewania szykujemy ser żółty, pieczarki, coś zielonego. Polepione kotlety rozpłaszczamy

chleba naszego
Gulasz z łopatki wieprzowej z wędzoną papryką 101

Gulasz w stylu węgierskim. Wędzona papryka, warzywa, łopatka wieprzowa.. sam zapach sprawia, że wszyscy pędzą do kuchni

AniaGotuje.pl
Kotlety mielone z wątróbką drobiową 106

faszerowane wątróbką drobiową…oczywiście farsz został, więc zagospodarowaliśmy po swojemu. I…pycha wyszła…przepycha… <3 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 duża cebula 3 jajka 100 g wątróbki drobiowej 1 łyżka masła bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen
Klops w cieście francuskim z serowym środkiem 135

obiady. Zagnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto i siup do piekarnika. Rolada jest idealna na ciepło jak i na zimno. Arkusz ciasta francuskiego (25x20 cm) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso mielone dokładnie

VioletoweKucharzenie
Pikantny gulasz po meksykańsku 155

pozwolić sobie na coraz więcej cięższych, rozgrzewających potraw. Pikantny gulasz po meksykańsku z pewnością pomoże nam przetrwać nawet najzimniejsze dni:).  500g wieprzowiny lub wołowiny w kawałku, u mnie łopatka wieprzowa 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 2 papryczki chilli 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka

Szefowa kuchni
Spaghetti z sosem paprykowym 169

paprykowym, z dużą ilością mięsa. Przepyszne, jesienne danie – sycące i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem papryki w sosie. 500 g makaronu spaghetti 1 cebula 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 papryka czerwona 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka mąki pszennej 1 liść laurowy ok 4 ziaren ziela angielskiego

https:KKuchniaMniam
Gulasz wieprzowy z marchewką 176

każdym gulaszu najważniejsza! Mielony kminek. Uzależnienie całkowite ♥ A jeśli już o kminku, to spróbujcie tej domowej przyprawy do gulaszu . Właśnie z mielonym kminkiem! Składniki: 500  - 700 g mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki) 3-4 średnie marchewki 2 średnie cebule  1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki  1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki masła klarowanego

bistro mama
Pieczeń kebab-gyros na kanapki 469

Domowa pieczeń, doskonała do kanapek i nie tylko. -- Potrzebujemy 1 kg mielonego: 500 g łopatki wieprzowej i 500 g wołowiny, 2 jajka, 1 cebulę,  łyżkę suszonego czosnku, 2 czubate łyżki przyprawy kebab-gyros, 2-4 łyżki bułki tartej. . Wszystkie produkty "wrzucamy" do miski i dokładnie mieszamy. Żeby sprawdzić czy jest dobrze przyprawione, smażymy małą porcję i smakujemy. Przyprawiamy

chleba naszego
Gulasz na piwie 190

trochę obawiałam się goryczki, którą charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie niepotrzebne, wszystkie smaki zgrały się idealnie :) Składniki na ok. 4 porcje: 600 g schabu lub łopatki wieprzowej (u nas był schab) 1 cebula 500 ml jasnego piwa 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 mały seler 200 g pieczarek

Simply Food
Zupa gołąbkowa 402

idzie może stanowić samodzielne danie. Idealna na jesienne obiady, a w szczególności jeżeli mamy ochotę na szybkie gołąbki :) 1/2 główki kapusty białej 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 marchewka 1 kawałek selera korzeniowego 3 1/2 l wody 100 g ryżu białego 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka

https:KKuchniaMniam
Papryki faszerowane 166

przygotowujemy farsz - na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, by szybciej zmiękła do smażenia można dodać szczyptę soli, a następnie wrzucamy nasze mięsko. Ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej zmieszanego z wołowym, ale w zasadzie każde się nadaje :) Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, niewielką ilością czerwonej słodkiej papryki oraz ziołami i czekamy, aż całość się usmaży

Kulinarne zapędy Kokosa
Gołąbkowa zapiekanka 149

jedną całość jest dużo prostsze, mniej pracochłonne i przede wszystkim równie smaczne jak tradycyjne gołąbki . Polecam :) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 2 woreczki ryżu 1,5 kg mięsa mielonego łopatki wieprzowej 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Vegeta,pieprz, majeranek Olej Przygotowanie : Kapustę obieram, kroję na pół.  Jedną połówkę szatkuje . Dwa woreczki ryżu gotuję według instrukcji (o 5 min krócej niż

Domowa Kuchnia u Mamy
Pulpeciki w sosie pomidorowym (na bazie pomidorów z puszki) 186

mięso obtoczone w lekkim sosie pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki. Pyszne połączenie smaków! 😋 Składniki na 4-6 porcji: co najmniej 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki (0,4 kg) 1 cebula 2-3 łyżki bułki tartej 2 szklanki wody 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz ostra

Ugotować
obiad w słoiku: gulasz z łopatki 242

razem zrezygnowałam. Tego gulaszu nie zagęszczałam wychodząc z założenia, że na miejscu zdecyduję o jego ostatecznym kształcie dodając np. śmietanę lub koncentrat. gulasz w słoiku 0,5 kg łopatki wieprzowej, 0,5 kg warzyw: marchew, seler, pietruszka przyprawy: sól, pieprz, kminek, papryka słodka i inne wg uznania 2 łyżki oleju Mięso pokrój w 1 cm kostkę i obsmaż

Eksperyment sobotni
Pulpety w sosie pieczarkowym 409

stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone bez dodatku tłuszczu. Można stosować w piekarniku w temperaturze do 140 stopni.  Składniki: 600 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka i karczek) 1 kajzerka czerstwa 3/4 szkl mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolski

Ala piecze i gotuje