łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:56/161)

Łopatka w sosie musztardowym 146

robi się samo. Na koniec wystarczy tylko ogarnąć sos i można nakładać obiad na talerze :) Składniki na ok. 4-5 porcji: (Inspiracja: " O kuchni z uczuciem ") ok. 1 kg łopatki wieprzowej sól i pieprz 1 szklanka wody 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka sosu sojowego 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu   Mięso umyć, osuszyć i pokroić

Simply Food
Kalarepa faszerowana mięsem mielonym 83

lubię. Przepis jest już skorygowany. Co do farszu, to oczywiście możecie kombinować. U nas akurat był chcieizm na mięso mielone w sosie pomidorowym. Składniki: 3 kalarepy 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 300 ml passaty pomidorowej 1 szklanka wody szczypta mielonej chili (lub więcej) szczypta cynamonu 1 łyżeczka oregano 1 gałązka

Kardamonovy
Szaszłyki z piekarnika 133

tylko na grilla. Można je przyrządzić także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. ok. 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka 1 mała cukinia 3 małe cebulki 6-7 pieczarek 3 łyżki oleju łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Dieta bez mleka
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 91

maksa wykorzystać w naszej kuchni wszystkie tricki, by jak najmniej wyrzucać. Reaktywacja jest cudowna. Składniki 500 g ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka mielonej papryki 500  łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki oleju do smażenia cebuli 2 ząbki czosnku 330 ml soku pomidorowego z polskimi ziołami parmezan wiórki mozzarella starta sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy

R'n'G Kitchen
Zapiekanka makaronowa z pulpetami 144

zapiec w piekarniku. Zapiekanka jest bardzo sycąca i smaczna, z podanych składników wyjdą 4 duże porcje. [embed]https://youtu.be/lWjeZRiOLoM[/embed] Składniki: Pulpety: około 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej, ale może być dowolne, które nam smakuje) jajko 2 ząbki czosnku czubata łyżka kaszy manny 2 łyżki bułki tartej papryka w proszku, majeranek, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny Ponadto

e-PrzepisyKulinarne
Lasagne 110

tego problemu, na 3 osoby blacha starcza na 1 obiad :) pół blachy zjadam ja drugie pół Karolina z Fabianem :)  No to lecimy z tym przepisem. Skład: 800g łopatki wieprzowej  400g makaronu do lasagne 400g pomidorów w puszcze 150g tartej mozzarelli 400ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa majeranek,oregano,bazylia,papryka,czosnek

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Gulasz węgierski 111

plackami ziemniaczanymi, ostatecznie młody zjadł z ryżem a my z żoną z kaszą gryczaną. Sosik mięsno paprykowy aż chciało się wcinać nawet z samym chlebkiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1,5 l bulionu warzywnego 200g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 3 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz, czosnek 2 liście laurowe, kilka ziarenek

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Papryki faszerowane 146

składniki, którymi możemy korygować w górę i w dół dlatego spasuje pod wszystkie diety świata :) poza wegańską hehe bo w przepisie jest mięsko :) No to lecimy :) Składniki: 1kg mielonej łopatki wieprzowej 6 dużych papryk 250g ryżu 200g koncentratu pomidorowego pęczek szczypiorku mozzarella do posypania około 50g mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany sól, pieprz Ryż gotujemy na sypko, mięsko

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Mięsna zapiekanka z maniokiem 76

wewnątrz zaś znajduje się serce zapiekanki. Mocno aromatyczne, jednocześnie delikatne dla podniebienia. Składniki 700-800 g bulw manioku 100 g niebieskiego sera pleśniowego (lazur) 1/2 szklanki mleka 500 g łopatki wieprzowej 2 cebule 8 ząbków czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie Bulwy manioku obieramy podobnie jak ananasa. Środek również wykrawamy, gdyż jest łykowaty. Następnie kroimy

R'n'G Kitchen
Udka z kurczaka na szybko do pracy na lunch 171

szybko bo całość maks 10 no może 15 minut trwa. Pod warunkiem, że w lodówce znajdziemy rozmrożone udka z kurczaka ( bez skóry i kości ), możemy je zastąpić łopatką wieprzową, piersią z kurczaka np. Do tego na półce z sosami mamy sos teryiaki a w zamrażarce schowane warzywa mrożone ( najlepiej chińską mieszanka, ale mogą to być brokuły, fasolka, cebula

Kuchnia na wzgórzu
Prasowanka z karczku z nutą chrzanu 169

polecam pyszną domowa wędlinkę, świetnie pasującą na nadchodzące Święta Wielkanocne. Prasowanka z karczku z posmakiem startego chrzanu i galaretką, po prostu pycha. Musicie koniecznie zrobić, bo warto. Składniki: 850g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki  Peklosmaczku 1/2 łyżeczki pieprzu 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 3 łyżeczki żelatyny spożywczej 2 łyżeczki startego korzenia chrzanu kilka gałązek świeżego majeranku

Gosia gotuje
PASZTET WIELKANOCNY 178

Przepyszny domowy pasztet, z różnych gatunków mięsa  oraz warzyw, idealnie wpisuje się w tradycyjne   potrawy Wielkanocne SKŁADNIKI 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg karkówki, 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 5 średnich cebul 6  jajek czerstwa 10 ziarenek  ziela angielskiego 10 ziarenek  pieprzu kilka   liści   laurowych 4 łyżki

RAROSSA
DELIKATNA PIECZEŃ Z ŁOPATKI + FILMIK 125

danie obiadowe. Po schłodzeniu pieczeń nadaje się jako dodatek do pieczywa. Pieczeni z łopatki jest bardzo delikatna, miękka i smaczna. Polecam.  SKŁADNIKI : 1,3-1,5 kg łopatki wieprzowej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 3 ząbki czosnku

Kulinarne Fantazje Marioli
Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem 118

drobiowa rolada ze szpinakiem świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski. Składniki: Masa mięsna: 300g łopatki wieprzowej 300g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku 2 cebule

Szalona Kuchnia Eweliny
Leniwe gołąbki w sosie pomidorowym 503

obgotować, rozdrobnić blenderem.  Smakują nieco inaczej, niż tradycyjne, ale również pysznie. Ja uwielbiam je z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą bagietką.   Składniki (na 6 porcji): 600g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki

Obiad gotowy