łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:53/161)

Kiełbasa pieczona z porem. 170

Składniki : 1 i 1/2 kg szynki lub łopatki wieprzowej 0, 5 kg surowego boczku 20 dkg pora 10 g papryki słodkiej w proszku 6 - 8 g cząbru  4 g mięty zielonej ( menta spicata ) 6 - 8 g pieprzu czarnego mielonego 30 - 35 g soli najlepiej nieoczyszczonej 200 ml zimnej wody  Sposób wykonania :   M ięso i boczek zmiel

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety mielone jak zrazy 2660

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1kg mięsa mielonego   u mnie mięso z łopatki wieprzowej 1 jajko Kawałek strąka czerwonej papryki 2 ogórki kiszone Cebula czerwona oraz żółta Kilka plasterków szynki wędzonej lub boczku Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie

W garach u Gosi
Domowy pasztet 143

jest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka

Na moim talerzu
Pierogi z mięsem mielonym. 166

sycący obiad. Zróbcie koniecznie, a nie pożałujecie. Ten farsz jest pyszny. U mnie obowiązkowo dużo zrumienionej cebuli na maśle...mniam. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na farsz: 50 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku olej do smażenia około 3 łyżki koncentratu pomidorowego czarny pieprz mielony do smaku sól do smaku zioła prowansalskie według uznania koperek suszony

Izabelawkuchni
Łopatka rozpływająca się w ustach 108

sposób, to najlepiej wszystkie przyprawy zmielić. Jednak wydaje nam się, że pierwsza wersja będzie lepsza. Jak zostanie pieczeń, to można wykorzystać ją w ten sposób. Składniki 1, 2 kg łopatki wieprzowej Marynata: 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 liście

R'n'G Kitchen
Zupa meksykańska 136

czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych   u mnie z czosnkiem i ziołami 1 duża cebula 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 800g mięsa mielonego u mnie z mięsa z łopatki wieprzowej Olej do smażenia Przyprawy: 3-4 kulki ziela angielskiego, kmin rzymski pół łyżeczki, pieprz cayenne,   czosnek granulowany, cukier, sól/vegetta do smaku Pęczek zielonej natki pietruszki Przygotowanie

W garach u Gosi
Zupa z piekarnika 105

sobą połączą („przegryzą”). Ja dodałam do swojej zupy słodko-pikantny sos chilli. Całe danie miało właśnie taki słodko-kwaśno-pikantny posmak. Polecam:) ok. 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3-4 duże cebule 1 duży lub 2 małe słoiki pieczarek marynowanych 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka pomidorów krojonych 1 słoik (350ml) marynowanej papryki

Smaki Na Talerzu
Fasola z klopsikami 126

dania jednogarnkowe, gdyż łato się je przygotowuje i są bardzo smaczne. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na fasolę z klopsikami: Klopsiki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej bułeczka pszenna 100 ml mleka łyżka kaszy manny 3 ząbki czosnku cebula jajko 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu naturalnego

Kuchcik gotuje
Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób 2362

macie do obsłużenia np. komunię – wystarczy zrobić podwójną porcję na dwie blachy. Pieczone gołąbki na pewno będą hitem. Pieczone gołąbki – farsz: 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 torebki ryżu 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie 1 duża cebula 1 jajko 3 łyżki koperku 1 łyżka oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy: 1,2 litra

Poezja smaku
SPAGHETTI BOLOGNESE Z MARCHEWKĄ 174

roku wyszedł wprost genialny, kto nie ma swojego soku może wykorzystać gotową passatę. U mnie danie dla 4 osób. Składniki: - 400g mielonego mięsa (u mnie najczęściej z szynki i/lub łopatki wieprzowej, ale można użyć dowolnego) - 1 większa marchewka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - ok.600-800ml soku pomidorowego (u mnie 2 małe słoiczki) lub passaty - sól i świeżo mielony pieprz - chili

Smaczne Zdrowe
Pulpety gotowane w sosie dyniowym 174

Składniki: 0,5 kg mięso mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 1 cebula 1 kromka czerstwego chleba 3 ząbki czosnku ulubiona mieszanka przypraw mąka 1/4 kg dyni (waga po obraniu) 1 … Czytaj dalej Pulpety gotowane w sosie dyniowym

czarrna od kuchni
Pyzy białe z mięsem 174

przyznam, że chyba niedługo takie właśnie zrobię :) Pyszne są!   Podam dzisiaj przepis na moje pyzy - białe pyzy z mięsem.   Składniki:   Na farsz mięsny:   * 1 kg łopatki wieprzowej albo szynki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ziele angielskie 5 szt. * liść laurowy 3 szt. * 1 cebula * 1 -2 łyżki stopionej słoninki * sól, pieprz czarny najlepiej świeżo zmielony

Pieprzyć z Fantazją
Barszcz ukraiński 144

burakami, lubicie, gotujecie, czy raczej unikacie? Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 5 - 6 średnich buraków 500 g żeberek lub łopatki wieprzowej 1/4 małej główki białej kapusty 2 marchewki  pietruszka korzeń selera 4 średnie ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 200 g drobnej fasoli białej jabłko winne  3 listki laurowe

Kuchcik gotuje
Chili con carne 95

ziół, by pod sam koniec oddać nieco pikantny i mięsny smak. Zdecydowanie ta wersja jest mi bliższa.   A co potrzebujemy do chili con carne?   300 g mielonej łopatki wieprzowej 300 g mielonej szynki (z kulki) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 1/2 małej papryczki chili

Raj dla Podniebienia
Klopsiki z makaronem chrzanowo-serowym 136

Porcja wyszła naprawdę spora więc naje się nią nawet 4 osobowa rodzina :) Łapcie przepis do sklepu po produkty i niech pachnie w waszej kuchni takimi smakołykami. Składniki: - 600g mielonej łopatki wieprzowej - 1 jajko - 1 cebula - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki bułki tartej - 500 g drobnego makaronu (u mnie CAVATAPPI) - 2 kubki bulionu warzywnego (+/- 500ml) - 2 kubki mleka (+/- 500ml) - łyżka chrzanu

Smacznie Pysznie Kalorycznie