łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:51/161)

Makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami 120

takich dań jest właśnie makaron z sosem, który jest pożywny, ale nie niezbyt ciężki do trawienia. Przygotowując sos najlepiej użyć dobrej jakości niezbyt tłustego mięsa mielonego, u mnie mielona łopatka. Sos przyprawiłam kozieradką, która dodała bardzo przyjemnego smaku, ale jeśli jej nie macie, można ją pominąć. Nie pomijajcie jednak wina, gdyż wydobywa ono z pieczarek więcej smaku i aromatu(...)staje się delikatniejsze i smaczniejsze.  Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 45 minut Składniki na makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami: 1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 kg pieczarek średniej wielkości brokuł 2 cebule średnia marchewka 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki kozieradki

Gotuj w domu
Gulasz z pieczarkami 97

pieprz. Gulasz nabiera również bardzo przyjemnego smaku dzięki dodanemu koperkowi. Mięso z łopatki w gulaszu jest mięciutkie i soczyste. U mnie taki gulasz wszyscy lubią podany z kaszą pęczak. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 70 minut Składniki na gulasz z pieczarkami: 1 kg łopatki wieprzowej 500 g pieczarek 2 marchewki średniej wielkości korzeń selera 1 papryka 2 cebule

Gotuj w domu
Gołąbki z młodej kapusty 75

Petarda! <3 Składniki: 1 młoda kapusta 200 g ryżu 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 700 ml mleka 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie: Liście wycinamy, lekko sparzamy. Ryż gotujemy al’ dente. Mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu

R'n'G Kitchen
Grillowania łopatka wieprzowa 80

Pyszna, marynowana wcześniej i zgrillowana <3 Składniki: 800 g łopatki wieprzowej 330 ml soku pomidorowego 50 ml oleju rzepakowego 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek tymianku 1 łyżka mielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Posiekane zioła wrzucamy do soku pomidorowego wymieszanego z olejem i przyprawami. Marynatą zalewamy mięso, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie, plastry mięsa grillujemy

R'n'G Kitchen
Koperkowe klopsiki z wieprzowiny 165

Polecam na super obiad smaczne i delikatne kotleciki z łopatki wieprzowej -- Skład: 500 g mięsa, gruby pęczek koperku, dwa jajka(jedno do panierki), sól, pieprz,papryka, bułka. -- -- -- -- -- -- Do mięsa dodajemy pozostałe składniki, potem wyrabiamy na jednolitą półsuchą masę, na 30 minut wstawiamy do lodówki, a następnie formujemy małe kotlety, które panierujemy w jajku i bułce, smażymy na średnim ogniu

chleba naszego
Pieczona łopatka wieprzowa 134

Dziś przepis na łopatkę wieprzową. Ja chciałam mieć po prostu mięso do obiadu więc pokroiłam ja w plastry ale możecie piec ją w całości i uzyskać świetną wędlinę do chleba. Wychodzi bardzo krucha mimo to jest wilgotna w środku. Pieczemy w 180 stopniach, każdy kilogram to godzina pieczenia. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Młode ziemniaki, mielone i wzbogacona mizeria 113

mizeria…Jestem w siódmym niebie! Młode ziemniaki i mielone oraz sałatka 4 porcje Składniki: 800 g młodych ziemniaków 2 łyżki posiekanego kopru 1 kg mielonego mięsa, może być łopatka wieprzowa 100 ml śmietany, 30 % tłuszczu 1 czosnek solo 1 duża cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 ogórek

codojedzenia
Spaghetti bolognese 111

bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P Składniki: 200 g boczku 2 szt cebuli 1 duża marchew 2 szt łodygi selera 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 ml passaty pomidorowej 250 ml mleka cukier sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni

R'n'G Kitchen
Gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku 122

chwilę obecną moje chłopaki uważają, że są najlepsze na świecie .. Ja też się podłączam do tej opinii składniki na około 10 gołąbków : farsz : 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula, posiekana drobno , zrumieniona na maśle 2 jajka 2 szklanki, wystudzonego ryżu , ugotowanego na bulionie wołowym ( na trzech kostkach rosołowych , bez solenia , tylko kostki ) 2 łyżeczki ostrej papryki

Ogrodnik w podróży
Wieprzowina po grecku. Robimy domowy gyros! PRZEPIS 149

Cieniutkie kawałki aromatycznego i dobrze zrumienionego mięsa. Każdemu ślinka cieknie. Taki właśnie jest domowy gyros według naszego przepisu. Przepis na domowy gyros Składniki: około kilogramowy kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej, 5 ząbków czosnku, 2 cebule, sól, pieprz, oregano suszone, oliwa. Zrób tak: czosnek posiekaj, a następnie rozetrzyj z solą na pastę, wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, solą (mniej więcej jedna

Kulinarna Polska
Grillowany mini kebab z cukinią 134

tylko uformować i grillować. Najlepsze kebaby wychodzą z jagnięciny i grillowane na grillu opalanym węglem drzewnym. Niestety jagnięcinę trudno jest czasami dostać i najczęściej robię kebaby z indyka lub łopatki wieprzowej, a że mieszkam w bloku to i grill często zastępuję patelnią grillową. W kebabach z patelni brakuje mi nieco tego drzewnego zapachu, ale smak pozostaje bez zmian. Grillowane mini

Kuchcik gotuje
SZASZŁYKI WIEPRZOWE W MARYNACIE KETCHUPOWO - MUSZTARDOWEJ + FILMIK 93

marynacie ketchupowo - musztardowej są wyjątkowo smaczne. Mięsko kruszeje i jest soczyste oraz szybciej się griluje. Szaszłyki przygotowałam z dodatkiem boczku, cukinii, cebuli i papryki.  SKŁADNIKI :  2 kg łopatki wieprzowej 1 łyżka soli pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1/4 szklanka oleju 4 łyżki ostrego ketchupu 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka słodkiej papryki  1 łyżka przyprawy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa gołąbkowa 106

zrobią Wam się z tego gołąbki podziabane widelcem. No chyba, że chcecie zjeść podziabane widelcem gołąbki, to się nie krępujcie. Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki małej kapusty 190 g koncentratu pomidorowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Kardamonovy
FORSZMAK LUBELSKI 120

danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy

Kuchnia MagdaLeny
FORSZMAK LUBELSKI 120

danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy

Kuchnia MagdaLeny