łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:49/161)

WINNY BIGOS Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI + FILMIK 111

Bigos z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów jest inny niż tradycyjny. Kwaskowo - słodkawy, jak dla mnie pyszny. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  2 kg kiszonej kapusty  1 kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka  30 dkg boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie 1 duża cebula 10 suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego, kilka

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa zbójnicka 152

Zupa zbójnicka Rozgrzewająca, treściwa, lekko pikantna i sycąca zupa z mięsem wieprzowym i mnóstwem warzyw. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni!     Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowegołopatki, szynki, karkówki… 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 10dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 papryki żółtej lub zielonej

Blog z Apetytem
Pieczeń rzymska 116

lubimy w domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa.  Ten smak i aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach  (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki

Pieprzyć z Fantazją
Cevapcici 102

mititei lub mici. Najczęściej grillowane, podane z ajvarem, sosem czosnkowym i frytkami. Tradycyjnie powinno być przygotowane z mięsa wołowego i jagnięcego, ale ja z braku tego drugiego dodałam mielonej łopatki wieprzowej. I zrobiłam na patelni, bo pora grilla już się zakończyła. Taki obiad to wspomnienie gorącego bałkańskiego lata. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety mielone z farszem meksykańskim 78

bidi-language:#0400;} Takie „nadziewajki” powstały całkiem przypadkowo. Na dodatek brak bułki tartej wymusił na nas alternatywne myślenie. Wyszło bovsko <3 Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 150 g płatków kukurydzianych 1 jajko 1 żółtko jajka 1 mała puszka kukurydzy z chili 1 mała puszka czarnej fasoli sól, pieprz  Przygotowanie: Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 154

dużą ilość gołąbków, jeśli ktoś chce zrobić mniejszą ilość wystarczy zmniejszyć porcje o połowę.     Składniki : 1 i 1/2 kg ryżu 5 l wody 1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, karkówka ) 1 kg kiełbasy 1 kg podgardla lub surowego tłustego boczku 3 duże cebule smalec 1/2 szklanki oleju sól pieprz czarny mielony 3 średnie główki kapusty  Sposób wykonania

Przepisy i porady kulinarne
Kluski ziemniaczane z mięsem 91

ziemniaczane z mięsem, marzyły nam się od dawna. Prosto, smacznie i syto. Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Farsz: 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Zupa gulaszowa węgierska z kluseczkami 113

już wasza inwencja, ważne by było dobrej jakości mięso, papryka, boczek lub słonina, przyprawy. I żeby zupa była ostra jak węgierska papryka . Ja z braku wołowiny zrobiłam na łopatce wieprzowej, więc tak naprawdę to tylko udawany, węgierski gulasz, ale pyszny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie 111

łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Pieczeń 1-1,5 kg łopatki wieprzowej 5 filecików anchois 5 suszonych śliwek 50 g masła 3 cebule ½ łyżki posiekanej świeżej szałwii 3 łyżki mąki 500 ml ciemnego piwa 100 ml wody Mięso w razie

Smaczny zeszyt
Gyros-owe kotlety 126

Gyros-owe  kotlety Jedliście kiedyś gyros-owe  kotlety? Warto wypróbować bo ile można jeść tradycyjne. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego  z łopatki wieprzowej ·        Mała cebula ·        ½ torebki ryżu ·        Jajko

Kulinarna Chwila
Zupa porowo-serowa z mięsem mielonym 178

Sycąca mega smaczna zupka do przygotowania w kilka chwil. 3 porcje 250 gramów mięsa mielonego użyłam z łopatki wieprzowej 150 gramów pora biała część 1 serek topiony śmietankowy 50 ml. słodkiej śmietanki sól pieprz duża szczypta gałki muszkatołowej  Pól łyżeczki czerwonej słodkiej papryki  1 łyżka mąki pszennej ok 600 ml. wody Por kroimy w półplasterki. Mięso mielone podsmażamy

Andzia Pichci
Gulasz mięsno grzybowy 137

jest krótki, dla mnie zdecydowanie za krótki. Doceńmy je bo choć są ciężkostrawne to dają mnóstwo możliwości kulinarnych .  Delektujmy się smakami jesieni! Składniki: 1 kg szynki lub chudej łopatki wieprzowej 30 dag świeżych lub mrożonych borowików 1 czerwona lub pomarańczowa papryka 1 szklanka cydru lub piwa pszenicznego 1,5  szklanki bulionu lub rosołu ½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty

Wanilia i Kardamon
Musaka 93

jest wśród Was ktoś, kto jeszcze nie miał styczności z tą potrawą. Chciałam jedynie zaznaczyć, że z cynamonem jest jeszcze lepsza.  Składniki: 750 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego

Kardamonovy
Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski 138

dużą ilością mięsa. Rumpuć to regionalna potrawa jednogarnkowa z kuchni wielkopolskiej. Bardzo smaczna i pożywna zupa, polecam!     Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 litry zimnej wody 1 włoszczyzna 3-4 ziemniaki 1/3 główki kapusty 30 dkg kapusty kiszonej 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki

Blog z Apetytem