Soczyste kotlety mielone z mięsa wieprzowego i z indyka przygotowane według tego przepisu są bardzo delikatne i mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Do kotletów dodaję niewielką surową cebulę - ci, którzy nie wyobrażają sobie mielonego bez podsmażonej cebulki, mogą ją oczywiście dodać. Dla mnie ma zbyt intensywny smak, który za bardzo dominuje, a surowa jest mniej wyczuwalna. Kiedy(...)tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Te, których nie zjemy od razu są konsumowane na kanapkach. Składniki na soczyste kotlety mielone (około 15 niezbyt dużych kotlecików): 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 400 g mięsa mielonego z indyka (zmieliłam udziec) niewielka bułka pszenna (np. kajzerka) woda do namoczenia bułki (może też być mleko) niewielka cebula lub pół dużej jajko ząbek czosnku
e-PrzepisyKulinarnewłasnie coś tam z nieba pada - biorę się do roboty. Gotuje dziś eintopf - serbski bigos - pyszny... idealny na zimowe, gorace, sycące danie. Eintopf Składniki: nieduża biała kapusta kilogram łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 50 dag schabu z kością - pokrojony w plastry 4 pomidory (użyłam pomidorów z puszki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g przecieru pomidorowego(...)kroimy w talarki - wrzucamy do dużego garnka zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje dodajemy pomidory z puszki lub obrane i pokrojone na ćwiartki świeże - gotujemy ok 5 minut. Dorzucamy łopatkę, schab, grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy sola i pieprzem - dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 20 minut po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy ok 1,5- 2 godziny
sierotka maRysia w kuchniostatnio mam nowego kumpla Ma na imię leń :) Tez tak czasami macie? Jutro spróbuję go pogonić, może się uda, bo mam w planach upiec jakieś ciasto. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 1 szklanka wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki musztardy 2 łyżki mąki sól pieprz Mięso pokroić na plastry o grubości około(...)miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Dodać sos sojowy, musztardę. Mąkę rozmieszać dokładnie z 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Zagotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. łopatka w sosie musztardowym
O kuchni z uczuciemmięsny pachnący sos zależy od Was. Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, obrane 750 ml czerwonego, wytrawnego wina 1,5 kg łopatki wieprzowej oliwa, sól, pieprz 8 dużych gałązkowych pomidorów, przekrojonych na pół duża garść listków bazylii 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżeczki(...)uprzednio posolone i popieprzone oraz posmarowane oliwą. Pieczemy 3 godziny polewając mięso od czas do czasu wodą. Po tym czasie do naczynia dokładamy świeże pomidory. Przyprawiamy je tak jak łopatkę. Pieczemy razem z mięsem kolejne 2 godziny. Mięso powinno być miękkie a pomidory powinny się skurczyć. Cały czas mięso podlewamy wodą by nie wyschło. Wyjmujemy brytfannę z pieca, mięso przenosimy
Dzieje kuchennej Wiewiórynieco inaczej przyprawiłam danie – udoskonalona wersja wyszła idealnie. Porcja dla dwóch głodnych osób. Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami: 350 g razowego penne 400 g mielonej łopatki wieprzowej 30 g suszonych prawdziwków 1 duża cebula 50 g sera dojrzewającego np. parmezanu, bursztynu 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy(...)drobno je siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni lub w niskim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekane grzyby. Gdy się zeszkli, dodajemy zmieloną łopatkę, wyciskamy ząbek czosnku i smażymy mięso (rozdzielając grudki), często mieszając. Po 2-3 minutach dodajemy ocet winny, a po chwili wodę z moczenia grzybów (bez farfocli z dna). Zmniejszamy ogień, dodajemy
Poezja smakuświeże mięso. W składzie mojej kiełbasy jest mielona łopatka i mięso z indyka (można kupić takie skrawki gulaszowe). Składniki: (kiełbasa około 25 - 30 cm po ugotowaniu) 500 g mielonej łopatki wieprzowej 600 g mięsa z indyka lub kurczaka (mogą być skrawki gulaszowe nawet częściowo ze skórą) 3 - 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1 łyżka majeranku(...)średnicy 7 cm) sznurek do zawiązania końców osłonki Przygotowanie: Mięso z indyka drobno pokroić, może być ze skórką i ewentualnie z niewielką ilością tłuszczyku. Połączyć mielone mięso z łopatki z pokrojonym mięsem z indyka, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na około 2 godziny, aby mięso połączyło się z przyprawami. Jeden koniec osłonki zagiąć i mocno
Kuchcik gotujesprawdzony przepis. Udostępnij Składniki na bigos staropolski 1,20 kg kapusty kiszonej 500 g białej kapusty 250 g słoniny 500 g boczku surowego wędzonego 500 g karkówki 500 g łopatki wieprzowej 500 g rostbefu 500 g kiełbasy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca 10-12 ziarenek kolorowego pieprzu 10 g suszonych grzybów 150 g suszonych śliwek(...)suchą patelnię, wytapiać tłuszcz na małym ogniu. Wyłowić skwarki, odlać smalec, pozostawiając na patelni ok. 2 łyżek do obsmażenia mięsa. W czasie gdy słonina będzie się wytapiała, umyć karkówkę, łopatkę i rostbef, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Jako pierwsze na patelni obsmażyć na złoto mięso wołowe, przełożyć je do dużego garnka, wlać szklankę gorącej wody i rozpocząć duszenie
niecodziennikparySzynka pieczona w całości pieczeń wieprzowa marynowana w kawie Szynka pieczona w całości jest doskonała na ciepło i na zimno. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso można podać na obiad albo jako wędlinę do kanapek. Marynata z brązowego cukru, świeżo mielonej kawy, soli, pieprzu i wędzonej papryki nadaje mu niepowtarzalny aromat. Dodatek kawy sprawia, że mięso ma lekko dymny smak(...)jedno z naszych popisowych dań, także na super specjalne okazje. Szynka pieczona w całości przepis Cztery Fajery Kawowa marynata świetnie pasuje do wołowiny, zwłaszcza do steków oraz schabu, szynki, łopatki wieprzowej i kaczki. Zawarte w kawie naturalne kwasy dodatkowo zmiękczają mięso. Najlepszy efekt uzyskamy używając średnio palonej, świeżo zmielonej kawy. Kupując kawę zwróćcie uwagę na datę palenia albo zamawiajcie
Cztery FajerySzynka pieczona w całości pieczeń wieprzowa marynowana w kawie Szynka pieczona w całości jest doskonała na ciepło i na zimno. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso można podać na obiad albo jako wędlinę do kanapek. Marynata z brązowego cukru, świeżo mielonej kawy, soli, pieprzu i wędzonej papryki nadaje mu niepowtarzalny aromat. Dodatek kawy sprawia, że mięso ma lekko dymny smak(...)jedno z naszych popisowych dań, także na super specjalne okazje. Szynka pieczona w całości przepis Cztery Fajery Kawowa marynata świetnie pasuje do wołowiny, zwłaszcza do steków oraz schabu, szynki, łopatki wieprzowej i kaczki. Zawarte w kawie naturalne kwasy dodatkowo zmiękczają mięso. Najlepszy efekt uzyskamy używając średnio palonej, świeżo zmielonej kawy. Kupując kawę zwróćcie uwagę na datę palenia albo zamawiajcie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświetnie się ze sobą łączą. Zapiekanka bardzo dobrze smakuje od razu po upieczeniu, jak i później odgrzewana. Do zapiekanki najlepiej wybierać dobrej jakości mięso mielone, może być samo wieprzowe, mieszane z wołowym lub delikatniejsze mielone z indyka. Czas pieczenia zapiekanki będzie zależał od rodzaju ziemniaków, gdyż jedne szybciej się pieką, innym zaś potrzeba więcej czasu. Zapiekanka jest bardzo sycąca(...)Czas przygotowania: 90 minut Składniki na zapiekankę z mięsem mielonym: (brytfanka o wymiarach 34 cm x 24 cm x 8 cm) 1,5 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej 12 sztuk średnich ziemniaków 2 marchewki 300 g pieczarek średni brokuł 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie) 400 - 500 g żółtej mozzarelli 2 łyżki majeranku łyżeczka
Kuchcik gotujetortille nadzienie, które możesz zmieniać wedle upodobań, zawijasz, smażysz. Podajesz z tym co lubisz – z guacamole, z jogurtem czy np. z salsą ananasową. Składniki CHIMICHANGA 1 kg łopatki wieprzowej olej 400 ml bulionu drobiowego mała cebula 4 ząbki czosnku papryczka chili 6 pszennych tortilli kumin, suszone oregano, sól, pieprz SALSA 2 pomidory 100 g świeżego ananasa 1/2 czerwonej cebuli(...)Obrane cebulę i czosnek oraz oczyszczoną z pestek papryczkę chili drobno siekamy. Łączymy z pomidorami, ananasem, dodajemy sok z cytryny i posiekana kolendrę, doprawiamy solą i mieszamy. Schładzamy. CHIMICHANGA Łopatkę kroimy w grubsza kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, smażymy mięso ze wszystkich stron. Wlewamy bulion drobiowy, solimy, dusimy około godziny na małym ogniu, aż płyn odparuje a mięso będzie
Tajemnice SmakuJednakże jest o wiele mniej kaloryczna. Z dobrze przyprawionym gulaszem-rarytas! Babeczki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka Sól Pieprz Gulasz: 500 g łopatki wieprzowej Olej do podsmażenia 1 marchew 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody Przyprawy do gulaszu: Przyprawa do wieprzowiny(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut. Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso
VioletoweKucharzenieosób: 2 cebule 1kg dobrej kiełbasy np. śląskiej 100g suszonych grzybów 500g wędzonego żeberka 500g gotowanego mięsa drobiowego (u mnie pozostałości po gotowaniu rosołu) 500g łopatki wieprzowej 2½kg kiszonej kapusty 8 suszonych śliwek 1 kwaśne jabłko 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka słodkiej wędzonej(...)przykryło (max 2 litry powinno wystarczyć). Gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Wrzucamy na rozgrzany smalec i podpiekamy. Dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę oraz łopatkę. Podpiekamy i przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy też namoczone i odciśnięte grzyby, śliwki suszone oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy, a po około 2 godzinach
Kuchnia w czekoladziesię z zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa....ach jak tu wytrzymać. SKŁADNIKI: ok75 dag łopatki wieprzowej bez kości ok 35 dag śliwek węgierek 1 łyżka mąki 2-3 łyżki oleju 1 laskę cynamonu 5-7 goździków 3 liście laurowe
Basia w kuchniśredniej wielkości ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża cebula 5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 jajka sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 250 g łopatki wieprzowej 1-1,5 papryki czerwonej 2 pomidory 1 średnia cebula pół szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarnka ziela angielskiego 2-3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego 2 liście laurowe sól(...)jajka. Mieszamy. Smażymy z obu stron na rumiano. Sos: Przygotowujemy garnek z grubym dnem. Cebulkę kroimy w kostkę. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Łopatkę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do cebulki smażymy na małym ogniu. Paprykę pokrojoną w kostkę oraz pomidory. Podsmażamy 2 minutki i dodajemy bulion oraz koncentrat, ziele i liść laurowy. Dusimy
Justa próbuje gotować