Uwielbiam gulasze! Tym razem przygotowałam go z wędzoną papryką i suszoną marchewką. Papryka nadaje mu wyrazistości i ostrości, marchewka go osładza. Pyszny! 600 g łopatki wieprzowej 4 cebule 7 dużych pieczarek 2 łyżki przyprawy do karkówki Piątnica (kupisz tutaj) 1 łyżeczka wędzonej proszkowanej papryki Piątnica (kupisz tutaj) 3 łyżeczki suszonej marchewki Piątnica (kupisz tutaj) 1 łyżka koncentratu
VioletoweKucharzenieszybki chińczyk ! :) Wariacji na temat dań rodem z kuchni chińskiej na bazie ryżu, mięsa i charakterystycznych dodatków jest mnóstwo. Ja dzisiaj chciałabym przedstawić wam następujący: Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sos do dań chińskich Ajam Pangang 6 plasterków ananasa z puszki słoiczek (350g) pędów bambusa w zalewie ryż jaśminowy olej do woka masło sól pieprz cytrynowy kurkuma Przygotowanie
Taste Therapymarchewki, pietruszki i selera. Wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy. Inspiracja Kulinarne szaleństwa Margarytki . Domowa biała kiełbasa Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg karkówki 250 g łaty wołowej 6 g cukru 6 -7,5 g czarnego pieprzu ziarnistego 6 - 8 g majeranku 3 duże ząbki czosnku 51 g soli
Kulinarne przygody Gatityzadziałała to 50 zł. Kotleciki mielone ze szczypiorkiem są smaczne, można je podać z sosem. Możecie wykorzystać też inne moje przepisy na kotlety mielone. Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki pszennej 1 szt. jajko 1 cebula ze szczypiorkiem 3 łyżki płatków kukurydzianych do smaku sól morska, ognista mieszanka przypraw 1 szklanka kaszy(...)jaglanej Kupiec olej ryżowy do smażenia Mielimy mięso wieprzowe z łopatki w maszynce do mielenia, dodajemy jajko, posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, doprawiamy solą, ognistą mieszanką przypraw, dodajemy płatki kukurydziane, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kulki mięsne , każdą obtaczamy w mieszance obu mąk. Smażymy kulki z każdej strony na oleju ryżowym. Kotleciki mielone ze szczypiorkiem podajemy np. z sosem pomidorowym Winiary
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwnosząc nie tylko bogactwo smaku, ale też kolorów. Pieczeń dobrze smakuje na ciepło, jako danie główne, ale również sprawdza się na zimno jako wędlina. 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz czarny papryka słodka mielona pieprz ziołowy
https:KKuchniaMniamrozdrobniony imbir , posiekaną kolendrę i sos sojowy, dodałam ubite białko. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut. Wonton z wieprzowiny i krewetek 20 dkg łopatki wieprzowej 15 dkg krewetek ( u mnie średniej wielkości mrożone ) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego około 8 cm kawałek białej części pora
Kuchnia na wzgórzuwersji. Soczyste i mocno pomidorowe. Nieco lżejsza wersja bez dodatkowego tłuszczu i stania przy patelni czy garnku. Do podania z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Składniki Na klopsiki: 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 1/4 papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Krylowa Kuchniadosyć często. Jest to danie, które można podawać na różne sposoby: z makaronem, z kaszą, z ziemniakami lub po prostu z pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800g łopatki wieprzowej 2 cebule 3 marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1/2 papryki czerwonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki
Danka Pichcicoś dobrego :) Składniki: 3 kg łopatki wieprzowej 2,5 kg boczku wieprzowego 0,5 kg golonki wieprzowej bez kości i skóry 200 ml wody Przyprawy na 1 kg mięsa: 18 g soli kamiennej 3 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego 3 g czosnku świeżego 3 g majeranek Dodatkowo: jelita wieprzowe fi 26/28 (Ø36 mm po napełnieniu), użyłam(...)wprawnej ręki nawet 1m/1kg) Przygotowanie: Przygotować jelita: opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez 30 min. Boczek, golonkę i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Z łopatki i golonki wykroić błony i ścięgna, nie będą nam potrzebne. Boczek i mięso z golonki zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku
Kocham..lubię..gotuję..jedne ze świąt i dla przypomnienia odświeżam przepis przenosząc go z poprzedniego bloga. 500 g filetu z piersi kurczaka 200 g wątróbki drobiowej 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czerstwa bułka 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła
Kolorowa kuchnia Elkiurozmaicić dodałam do niego suszoną żurawinę. Z dodatkiem domowego chrzanu będzie pyszny. Smacznego 😍. Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 jednorazowe foremki aluminiowe Składniki: 500 g tłustej łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 500 g tłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz
Kulinarne przygody GatityDzisiaj zapraszam Was na pyszne papryczki faszerowane mięsem z dodatkiem komosy ryżowej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 6 papryk czerwonych, 50 dag łopatki wieprzowej bez kości, 1 duża cebula, 30 dag komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 2 jajka, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywno- mięsnego, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam 2 szklankami wody i gotuję
Tradycyjna kuchnia KasiSzkoda że nie czujecie tego zapachu ! Składniki : 2,5 kg świeżego mięsa wieprzowego ( łopatka,szynka surowa, karkówka) 40 dkg świeżej słoniny 4 - 5 dkg peklosoli ( możemy ją kupić w sklepie spożywczym ) 4 dkg cukru 1 średnia główka czosnku pieprz czarny mielony majeranek ( suszony ) 1/2 łyżeczki mielonych ziaren jałowca około 3 - 4 metrów jelit wieprzowych (można kupić w masarni lub zamówić
Przepisy i porady kulinarnechłodnym miejscu bez psucia i nalotu. Przepis na kiełbaski jest bardzo tradycyjny, przyprawy można zmodyfikować jednak doprawione według tego przepisu są rewelacyjne, lekko pikantne, idealne. SKŁADNIKI : 1,2 kg łopatki wieprzowej 30 dkg boczku świeżego 30 g peklosoli ( 20 na 1 kg mięsa ) 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ( + odrobina pieprzy gruboziarnistego ) 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku(...)PRZYGOTOWANIE : Z łopatki należy wykroić całe tłuste mięso. Chude i tłuste łącznie z boczkiem kroimy w małą kostkę. Chude mięso odkładamy do osobnego pojemnika a tłuste osobno. Do mięsa dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy. Mięsa, każde w osobnym pojemniku, zakrywamy i odkładamy do lodówki na 2 -3 dni. Każdego dnia mięso należy dokładnie wymieszać. Po upływie tego czasu mielimy
Kulinarne Fantazje Marioliprzecież w międzyczasie można przygotować barszcz czerwony. Składniki na ok 20 szt. : --- Składniki na farsz : 1 kg ćwiartki kurczaka 1,5 kg karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej + 2 surowe golonka kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz ziarnisty 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki
Mechanik w kuchni