łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:22/161)

Wieprzowina w orientalnym stylu 176

składniki * 1 czerwona papryka * 30 ag łopatki wieprzowej * 1 łyżka mąki pszennej * oliwa z oliwek * 250 g makaronu Chow Mein, eweskichntualnie makaron z zupek chiń * 1 łyżka sosu sojowego * natka pietruszki * przyprawy(pieprz, sól, vegeta) Sposób wykonania Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Mięso pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem, a następnie pokroić w paski.Przyprawić solą, pieprzem

Mix smaku
” Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką 136

już więcej nie potrzeba , poza dobrym apetytem Bardzo lubię , takie potrawy w zimowe dni , są proste , rozgrzewające i bliskie sercu i żołądkowi ..takie domowe Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej , chudej 1 mały, świeży brokuł 2 duże marchewki 1 duża cebula 3-4 ziemniaki ( zależy jak dużo lubimy ) kilka gałązek, świeżego tymianku ( lub łyżeczka suszonego ) 1 łyżka, słodkiej musztardy(...)zastąpiona , daje specyficzny smak ) 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 duże ,ząbki czosnku pieprz , sól do smaku smalec wieprzowy do smażenia duża, łyżka mąki rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Łopatkę zwyczajowo płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , kroimy w dość dużą kostkę . Najpierw na patelni , na której będziemy smażyć mięso , obsmażamy pociętą w piórka cebulę

Ogrodnik w podróży
Bigos mojego Taty 518

najdrobniejszą kostkę, przesmażamy na kilku łyżkach smalcu do lekkiego zrumienienia, dodajemy ją do pokrojonych grzybów. Odstawiamy na później. Kiełbasę śląską i jałowcową kroimy w ćwierć plasterki. Mięso wieprzowe, wołowe i dziczyznę – w kostkę o boku ok. 3cm – traktujemy surowe mięso mielonym pieprzem. Nie solimy go żeby nie zrobiło się suche. Na patelni podsmażamy na niewielkiej ilości smalcu kiełbasę śląską(...)oprze ;) SKŁADNIKI 2kg naprawdę dobrej kiszonej kapusty 200g kiełbasy śląskiej 200g kiełbasy jałowcowej 900g-1kg mieszanego mięsa – gulaszu wołowego, schabu, łopatki, dziczyzny (użyłam 400g gulaszu z dzika, 350g wieprzowej łopatki i 250g schabu) 30g suszonych grzybów leśnych – miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule lub 1 duża 2 średnie marchewki 2 łyżki stołowe kminku

Karo in the Kitchen
Tradycyjne kotlety mielone 150

Tradycyjne kotlety mielone zazwyczaj są podawane z marchewką z groszkiem, albo zasmażanymi buraczkami i ziemniakami z wody. Kotlety te bardzo często królują na polskich stołach jako

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety mielone z sosem czosnkowym 170

Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Bardzo często gości na polskich stołach, zwłaszcza w weekendy. Tym razem podamy je w trochę inny sposób, bo wraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leczo 106

bardzo mocno zrumienić. Pod koniec smażenia dodajemy wędzoną paprykę i wyłączamy gaz. Wszystko mieszamy i przekładamy do garnka z warzywami. Zamiast kiełbaski możemy wykorzystać pierś z kurczaka, indyka lub łopatkę wieprzową, które również wcześniej należy podsmażyć (w przypadku łopatki należy dłużej ją później dusić, aby była miękka). Leczo prawie gotowe. Należy teraz je doprawić solą i pieprzem. Dodajemy również słodką

Analiza Smaku
Bigos z brukselki 101

cierpliwości, to nawet gołąbki byśmy zrobili. Tym razem wpadliśmy na pomysł zrobienia bigosu. Wyszedł niebiańsko smaczny. Składniki 150 g wędzonego podgardla wieprzowego 100 g ścinek z wędlin 200 g łopatki wieprzowej 200 g mrożonych borowików 600 g brukselki 2 marchewki 100 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty bulionowej i wrzątek) 1 łyżeczka suszonego lubczyku

R'n'G Kitchen
Kotlety wieprzowe z cukinią 168

Często smaczne dania i połączenia smakowe wychodzą mi, gdy wydaje mi się, że nie mam pomysłu na potrawę, szczególnie obiadową Tak było z tymi kotletami, kupiłam łopatkę wieprzową i cukinie. Początkowo chciałam cukinie nadziać mięsem mielonym i zapiec, ale odpuściłam sobie to danie. Zrobię je kiedy indziej. Dodałam do mielonego mięsa tartą cukinię i upiekłam w piekarniku kotlety wieprzowe(...)przygotowałam do nich pyszny dip na bazie jogurtu greckiego, koperku i czosnku, można też podać do nich sos tzatziki . Co na obiad? Polecam pyszne Kotlety wieprzowe z cukinią z piekarnika Składniki: 1/2 kg mielonej łopatki, 1 cukinia starta na tarce (duże oczka), 1 duże jajko, sól i czarny pieprz do smaku, trochę majeranku, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galareta wieprzowa. Najlepsza. W/g mojej mamy. 522

bloga, będzie dla mnie i potomnych a przy okazji i z Wami się podzielę :) Polecam :) Składniki - golonko wieprzowe duże 1 szt.( lub 2 mniejsze ) - świńska nóżka 1 szt. - łopatka wieprzowa 40 dkg. - marchewka 2 szt. - pietruszka, kawałek selera - czosnek 3 ząbki, cebula - ziele angielskie 3-4 szt, listek laurowy, pieprz w kulkach, sól - żelatyna - zielona pietruszka Wykonanie Oczyszczone golonko, nóżkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Hamburgery z wieprzowiną barbecue 125

Inna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue.  Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka(...)się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy.  2. Łopatkę kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy sos barbecue, dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut.  3. Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy na patelni, obie

Szefowa kuchni
DOMOWA KONSERWA. GULASZ Z ŁOPATKI LUB KARKÓWKI. 84

Stary, wypróbowany przepis na prosty gulasz z łopatki lub karkówki. Dzięki trzykrotnej tyndalizacji, danie przetrwa długie miesiące a nawet lata. Na samym koncu, pod przepisem podaje Wam tabele z informacja jak długo należy weki gotować w zależności od wielkości słoika. SKLADNIKI: NA TRZY 1/2 LITROWE SŁOJE 2 KG KARKÓWKI LUB ŁOPATKI WIEPRZOWEJ. 1 DUZA CEBULA 1 ŁYŻKA SOLI PIEPRZ

Pani M - kuchnia smakowita
Greckie szaszłyki z wieprzowiny 104

Grecja na talerzu:). Szaszłyki zamarynowane w charakterystycznych dla tego kraju przyprawach naprawdę zachwycają. Są zrobione z mięsa wieprzowego, ale są kruche i delikatne.  500g szynki lub łopatki wieprzowej 3 papryki: żółta, zielona, czerwona 3 małe cebule po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, tymianku, chilli, kolendry, estragonu  2 łyżki oleju 1. Mięso kroimy w dużą kostkę, paprykę w kwadraty

Szefowa kuchni
Klops wieprzowy na kanapki 196

Klops wieprzowy na kanapki Składniki:    - 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej - czerstwa bułka rozmoczona w mleku - średnia cebula - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, - 1/2 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki rozmarynu, - 1/2 łyżeczki imbiru, - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól dodatki: - łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy   Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie

Kuchnia co dnia
Galareta wieprzowa z majerankiem 160

Galareta wieprzowa z majerankiem Galareta, nie gości u nas zbyt często , zapewne dlatego ,że chłopaki niezbyt ją cenią i jakoś nie mogą się do niej przekonać , a szkoda . Osobiście , bardzo lubię galarety mięsne , moja mama , czyli Japcia , także " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta jest bardzo aromatyczna , dzięki temu ,że mięsko marynuje się w świeżym majeranku(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta wersja zawiera żelatynę , gdyż jest zrobiona z łopatki i kawałka szynki , a one nie żelują rosołu . Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 duże marchewki lub 4 mniejsze 2 cebule 1 duży, korzeń pietruszki kawałek pora 1/2 małego ,selera korzeniowego kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe

Ogrodnik w podróży
Galareta wieprzowa 131

Bardzo prosta w przygotowaniu, popularna galareta wieprzowa.    Składniki: -opalona cebula -marchewka -kawałek selera i pora -2 ząbki czosnku -ziele angielskie -listki laurowe -sól, pieprz -1 kg łopatki wieprzowej -1 lub 2 nóżki wieprzowe Do garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso.    Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny.    Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania