łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:28/161)

Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem 424

Bardzo lubię mięso w plastrach pieczone w piekarniku. Dziś prezentuję porcję konkretnego mięsa z dużą ilością cebuli i czosnku:). Łopatka wyszła miękka i krucha. 1 kg łopatki wieprzowej 5 dużych cebul 7 ząbków czosnku marynata: 1/4 szklanki keczupu, 2 łyżki musztardy, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka soli 1. Łopatkę kroimy

Szefowa kuchni
Łopatka pieczona w kapuście 260

Przepis na smaczny obiad – wieprzowina zapiekanka z kapustą kiszoną i ziemniakami. Składniki: 4 plastry łopatki wieprzowej (albo karkówki czy szynki) 500 g kapusty kiszonek 2 średnie marchewki 7-8 średnich ziemniaków łyżka majeranku 100 g koncentratu pomidorowego pieprz, sól, papryka ostra olej do smażenia Przygotowanie Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną

e-PrzepisyKulinarne
Zupa Gulaszowa 163

Sycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI:  0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1 cebula 2 duże ziemniaki 100ml przecieru/sosu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso

MarciochaKucharzy
Moussaka 194

sera i beszamelu. No cóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :)     Składniki: 1 bakłażan 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 żółtego, twardego sera np. gouda sól pieprz 1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka

Mango Papaja
Łopatka pieczona z cydrem 278

łyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę suszonego majeranku i kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Łopatka marynowała się przez 24 godziny ułożona w blaszce. Na drugi dzień mięso z łopatki wieprzowej wraz z przyprawami w których się marynowała, włożyłam do żeliwnego garnka, wlałam jeszcze 150 ml cydru, obłożyłam świeżym rozmarynem i tymiankiem, oraz pokrojonymi w ósemki ziemniakami i piórkami cebuli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z fasolką szparagową 112

warzyw to zawsze dobry pomysł na obiad. W tym daniu skorzystałam z sezonowej fasolki szparagowej, ale równie dobrze można zastąpić ją mrożoną poza sezonem.  1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1/2 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 2 puszki pomidorów krojonych 1 duża cukinia sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Mięso, cukinię i cebulę kroimy

Szefowa kuchni
Łopatka pieczona na kanapki. 210

Składniki: - kilogram łopatki wieprzowej  - rękaw do pieczenia Marynata: - łyżka musztardy - łyżka miodu - łyżka oliwy - łyżeczka soli - łyżeczka pieprzu - łyżeczka papryki słodkiej - pół łyżeczki gorczycy - kilka ziaren kolendry - łyżeczka majeranku - 2-3 posiekane ząbki czosnku Łopatkę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać, natrzeć nią mięso, włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i zostawić minimum

Cook&Love
Kotlety mielone ze śmietaną 180

Klasyczny przepis na kotlety mielone. Tutaj podrasowane śmietaną, zgodnie z zaleceniami jednego z internautów. Poświadczamy...są przepyszne!   Składniki 400 g łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 bułka (kajzerka) 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany smalec sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy. Łopatkę mielimy, dodajemy posiekaną cebulę

R'n'G Kitchen
Shoarma z łopatki wieprzowej 165

wakacjach" pozwoliliśmy i jej odrobinę uszczknąć. Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Udało się! Obiad był pyszny, choć odrobinę czasochłonny, bo mięsko musi się poddusić. Ale warto! Składniki: 600g łopatki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do shoarmy Kamis 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki (lub mniej) mielonego kuminu olej do smażenia

Cakes By Kejt
Gulasz z grzybami 135

Chodziło za mną mięso w sosie więc zrobiłam łopatkę w sosie z dodatkiem grzybów. Dodatkiem były kotlety ziemniaczane i surówka z kapusty . Prosty i smaczny obiad. składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 400 g grzybów mrożonych 1 duża cebula ok 1,5 l wody sól, pieprz 1 łyżka majeranku 3 łyżki śmietany 18 % 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła

Monia miesza i gotuje
Placki ziemniaczane z pokrzywą, czosnkiem niedźwiedzim i gulaszem 121

jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1,5 łyżki cukru lub miodu sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki soku z cytryny gulasz: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub innego mięsa ( w wersji wege, polecam bakłażan ) 4-5 boczniaków 1 cebula mały kawałek wędzonej słoniny lub boczku ( mniej więcej, wielkości 2 pudełek od zapałek ) 3 szklanki półsłodkiego

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka ryżowa z mięsem 119

Kolejne danie z cyklu „robi się samo” Przygotowanie całości to nie więcej niż 10 min. Resztę roboty robi piekarnik, my od czasu do czasu zamieszamy. Składniki 600 g łopatki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej 400 ml bulionu warzywnego 2/3 szklanki ryżu     Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
Pieczona łopatka faszerowana warzywami 206

wtorkowe przedpołudnie zapraszam na pyszną pieczoną łopatkę. Do jej przygotowania możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 2 pieczarki, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 50g suszonych pomidorów, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka majeranku, 100ml oleju, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę nacinam wzdłuż tak, aby powstał jeden duży

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łopatka w galarecie. 164

Małe co nie co w galarecie na kanapkę  . Musze przyznać że podniebienia mojej rodzinki są zadowolone. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku włoszczyzna 2 opakowania żelatyny ( na 2.5 l) 1 łyżeczka zmielonej gorczycy  (nie koniecznie) sól, pieprz Wykonanie -  W większym garnku zagotować wodę , włożyć umytą włoszczyznę i pokrojoną w kostkę łopatkę.     gotować

Eli Gotowanie
Domowa wędlinka - łopatka z szynkowara 163

konserwantów, te sklepowe niech się schowają. Przepis zaczerpnięty z internetu. Domowa wędlinka - łopatka z szynkowara Łopatka  podana na pięknym talerzu od   Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Składniki : łopatka wieprzowa - 1,30 kg zalewa do mięsa : czosnek - 2 ząbki żelatyna - 4 łyżeczki cukier - 1 łyżeczka kolendra - 1 łyżeczka sól - 1,5 łyżeczki sól peklowa - 2 łyżeczki woda zimna

Kuchnia Danusi