Hamburger przygotowany w domu, z mięsa wieprzowego jest równie smaczny jak wołowy. Muszę przyznać że często takie przygotowuję i dzieci są zachwycone. Wyszły smaczne i bardzo syte. Polecam(...)SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 cebula 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 3 łyżeczki musztardy sarepskiej olej do smażenia
Kulinarne Fantazje Mariolipyszne, dodatek warzyw, a przede wszystkim kiszonych ogórków dodaje fajnego smaczku. I są zdrowe,bo pieczone w piekarniku. Polecam wszystkim mięsożercom i miłośnikom kaszy jaglanej! 0,5 kg łopatki wieprzowej pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 żółtko 1 marchewka 1 pietruszka (nieduża) 2 ogórki kiszone sól pieprz bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę razem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniechcemy otrzymać), rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut. Nadzienie: 350 g łopatki wieprzowej przyprawa do gyrosa kapusta pekińska pomidor cebula czerwona i biała Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku bazylia szczypta soli szczypta cukru Łopatkę kroimy
Marder&Marder ManufactureSkładniki na 3-4 porcje: 2 łyżki oleju 500 g łopatki wieprzowej 8 sporych pieczarek 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 500 ml bulionu 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki Do podania: ziemniaczane kluski lub kasza gryczana ogórek kiszony lub zasmażane buraczki CZAS
My Culinary Artpropozycja świąteczna. Pyszny, domowy pasztet idealnie wpasuje się w świąteczne menu. U mnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy. Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki. Po przygotowaniu masy mięso nakładamy(...)było pustych przestrzeni, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 60 minut. Przepis dostałam od cioci i bardzo jej za to dziękuję :) Pasztet domowy Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki drobiowej 4 czerstwe bułki 4 cebule 4 jajka garść suszonych
Smak mojej kuchnitaka rewelka Składniki : 3 l kapusty kiszonej z papryką i czosnkiem 1 mała główka kapusty białej ( około 1,5 kg ) 0,5 kg kiełbasy śląskiej 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku ze skórą ( najlepiej swojskiego ) 3 duże cebule 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki 1 łyżka chilli lub ostrej papryki jeśli ma być łagodniejszy(...)wody 1 szklanka czerwonego wina ( dowolnego ) 2 łyżki miodu sól ,pieprz do smaku smalec wieprzowy do smażenia Kiełbasę i boczek , kroimy w dowolne kawałki . Cebulę siekamy , wszystkie trzy składniki podsmażamy na smalcu , aż się zrumienią . Przekładamy do garnka w którym będziemy robić bigos . Łopatkę kroimy w grubą kostkę , także podsmażamy na smalcu i wkładamy do garnka . Na tej samej patelni
Ogrodnik w podróżyDzisiaj jednak postanowiłam poeksperymentować i dodałam do zmielonej łopatki suszonych podgrzybków.Wyszło pysznie. Mam więc jak by to powiedział Karol Okrasa kolejny złamany przepis. Składniki: 70 dkg zmielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 1 bułeczka pszenna garść suszonych podgrzybków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej kujawski
Gosia gotujeMielonka wieprzowa do kanapki. Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem. Można ją oczywiście dowolnie modyfikować i dowolnie komponować dodatki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 80 dag łopatki wieprzowej 10 dag wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu I. Majeranek do obtaczania II. 2-3 łyżki startego żółtego sera
Praktyczna plPóki jest młoda kapusta , trzeba korzystać, owinięte nią gołąbki są najsmaczniejsze. Polecam ! składniki na około 8-9 szt. gołąbków: 1 główka młodej kapusty 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 jajka 1 pełna szklanka ryżu ugotowanego na bulionie z żeberek ( lub na kostce rosołowej na żeberkach) 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki 1 łyżka ostrej
Ogrodnik w podróżyKotlety mielone z indyka to nasza propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Kotlety możemy podać na obiad z dodatkiem pysznej mizerii z ogórkami, albo z marchewką z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przeszkodzie żebyście przygotowali łagodniejszą wersję tego dania . Naprawdę warto ta potrawa jest pyszna i szczerze powiem, że ta ognista wersja wymiata ! Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego 2 łyżki pasty z pieczonej papryki , ostrej ( jeśli nie macie pasty , można dodać jedną dużą , pieczoną w piekarniku
Ogrodnik w podróżydodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej. 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 g pieczarek 2 czerstwe bułeczki kajzerki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu
https:KKuchniaMniamdodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej. 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 g pieczarek 2 czerstwe bułeczki kajzerki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu
https:KKuchniaMniamBardzo lubię mięso w plastrach pieczone w piekarniku. Dziś prezentuję porcję konkretnego mięsa z dużą ilością cebuli i czosnku:). Łopatka wyszła miękka i krucha. 1 kg łopatki wieprzowej 5 dużych cebul 7 ząbków czosnku marynata: 1/4 szklanki keczupu, 2 łyżki musztardy, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka soli 1. Łopatkę kroimy
Szefowa kuchniPrzepis na smaczny obiad – wieprzowina zapiekanka z kapustą kiszoną i ziemniakami. Składniki: 4 plastry łopatki wieprzowej (albo karkówki czy szynki) 500 g kapusty kiszonek 2 średnie marchewki 7-8 średnich ziemniaków łyżka majeranku 100 g koncentratu pomidorowego pieprz, sól, papryka ostra olej do smażenia Przygotowanie Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną
e-PrzepisyKulinarneSycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1 cebula 2 duże ziemniaki 100ml przecieru/sosu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso
MarciochaKucharzysera i beszamelu. No cóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :) Składniki: 1 bakłażan 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 żółtego, twardego sera np. gouda sól pieprz 1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka
Mango Papajałyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę suszonego majeranku i kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Łopatka marynowała się przez 24 godziny ułożona w blaszce. Na drugi dzień mięso z łopatki wieprzowej wraz z przyprawami w których się marynowała, włożyłam do żeliwnego garnka, wlałam jeszcze 150 ml cydru, obłożyłam świeżym rozmarynem i tymiankiem, oraz pokrojonymi w ósemki ziemniakami i piórkami cebuli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię