ciepło na obiad. Dla mnie nawet lepsze jest w wersji na zimno na kanapkach. Takie kanapki to też świetna opcja na pożywny obiad w gorące dni. 1 kg łopatki wieprzowej 200 g keczupu pikantnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 papryczka chili Łopatkę kroimy na 2-3 kawałki. W miseczce mieszamy keczup, sos sojowy, miód i pokrojoną drobno
Dieta bez mlekaSzukacie pomysłu na zagospodarowanie wieprzowej łopatki, a macie dość gulaszu czy pieczeni? Polecam pyszne i niestandardowe danie, czyli kolorową zapiekankę, łopatkę przekładaną warzywami w pysznym sosie. Danie eleganckie, syte, idealne na codzienny obiad, jak i obiad rodzinny, bardziej wystawny. Do tego proste i niedrogie. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: ciasto: 1,5 kg obranych surowych ziemniaków 0,7 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny szczypta soli farsz: 400 g łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: farsz: Łopatkę mielimy z cebulą i czosnkiem. Do mielonej łopatki dodajemy majeranek, sól i pieprz i mieszamy
Bon appetit mon amieFolwark , dzięki niej powstał pomysł na zastosowanie majo ;) Testujcie, próbujcie i modyfikujcie ;) To propozycja, nie dyktando ;) Do krojenia polecamy gadżet do mięsa od Fiskars Składniki 1,20 kg łopatki wieprzowej 4 łyżki majonezu 8 ząbków czosnku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
R'n'G KitchenShoarma Składniki: -pół kilo łopatki wieprzowej -przyprawy (imbir, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa, majeranek) -odrobina oleju Sposób przygotowania: Łopatkę kroimy na malutkie paseczki. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Mięso smażymy na odrobinie oleju a następnie dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż będzie miękkie (ok. godzinkę). Frytki Składniki: -ziemniaki -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy na paseczki
Magia jedzenia.PRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka -1 cebula -3 marchewki -1 pietruszka -½ małego selera -5 liście laurowe -10 ziaren ziela angielskiego -20 ziaren czarnego pieprzu -15-17 g soli na wagę mięsa i podrobów razem -1/3 szklanki bułki tartej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.składniki * 1 kg łopatki wieprzowej * 2 papryki czerwone * 2 młode cukinie * 5 marchewek * szczypior z 1-2 cebulek * 1/2 puszki kukurydzy * 1 ostra papryczka * 1 dojrzały pomidor * 4 łyżeczki czerwonej pasty curry * 2 łyżeczki przyprawy curry * kilka gałązek tymianku * 1/2 kminku mielonego * 1/4 imbiru mielonego * 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków * 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri * sól * 2 woreczki białego
Mix smakuWiecie jak to jest z nami :P musieliśmy coś sami zrobić z tego, co pod ręką było ;) Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g serca wieprzowego ser żółty 1 cebula 8 plastrów boczku wędzonego (plastry muszą być długie) sól, pieprz Przygotowanie Łopatkę i serce mielimy na średnich oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z sera wycinamy
R'n'G Kitchenniż suplementy z apteki składniki na 4 szt około 0,6-0,8 kg, bryłek : 2 duże golonki tylne 0,5 kg średnio-chudego, świeżego boczku 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,3 kg świeżych skór świńskich 3 serca wieprzowe przyprawy: 1 łyżka ziela angielskiego 4-5 liści laurowych 3 cebule 1 czubata, łyżka mielonej, białej gorczycy 2 łyżki świeżo(...)dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, cebuli, czosnku i gotuj do miękkości . Wystudź, serca pokrój w kostkę, kawałek łopatki -malutki także warto pokroić w kostkę, resztę mięsa zmiel -wrzuć wszystko do michy. Golonki rozerwij pacami, połowę mięsa zmiel, a resztę pokrój. Skóry wieprzowe i boczek pokrój w małą kostkę. Dopraw przyprawami, cukrem, świeżym siekanym majerankiem, kminkiem, gorczycą, pieprzem, żelatyną
Ogrodnik w podróżyrzodkiewek Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne pomysły na gulasz wieprzowy, wołowy, z warzywami itp. Znajdziecie także inne dania z wykorzystaniem różnych rodzajów mięsa. Składniki 700 g łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1 średnia marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól
O kuchni z uczuciemDomowy pasztet jak wiadomo jest smaczny. Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Ja dziś mam pasztet z łopatki wieprzowej i boczku z dodatkiem przypraw od Domowa Spiżarnia . A pasztet upiekłam w super foremkach drewnianych, klik które są wielokrotnego użytku. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwodzie. Takie są najlepsze. Przygotowuję od razu większą ilość, część zjadamy na obiad, część pozostaje jako dodatek do chleba. Składniki: - 1,2kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka wieprzowa, ale można użyć dowolne mielone mięso) - 3 średnie jajka (gdy bazujemy na innym gatunku mięsa niż łopatka proponuję dodać 2 jajka) - 1 plaska łyżeczka soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - świeżo
Smaczne Zdrowemożna go kroić nawet bardzo cieniutko,bardzo delikatny,w sam raz do małosolnego ogóreczka lub pomidorka-polecam serdecznie.... Składniki: 40 dag wątróbki drobiowej 25 dag zmielonego boczku 35 dag łopatki wieprzowej zmielonej 2 jajka 60 g smalcu sól,pieprz,maggi Przygotowanie: wątróbkę miksujemy blenderem,dodajemy mielony boczek i łopatkę i dalej miksujemy blenderem,dodajemy jajka i miękki smalec, Jak wszystko
Swojskie jedzonkopowodzeniem. Mięsko jest mięciutkie i tak naprawdę rozchodzi się w ustach. Dodatek białej cebuli komponuje się z całością idealnie. Łopatka duszona z białą cebulą SKŁADNIKI : 800/1000 g ładnej łopatki wieprzowej 1 biała cebula 600 ml bulionu olej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, następnie kroimy łopatkę w plastry około 2 cm. Mięso oprószamy solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię to danie. Trochę zmieniłam, odchudziłam i tak powstała moja wersja pasztetu. Wyszło bardzo smacznie. Może Was namówię do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 królik z podrobami 1 kg łopatki wieprzowej 1 opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku 1 jajko Sól Pieprz 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wykonanie: Królika i łopatkę kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
Smaki EwyMój składa się z trzech: mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki. Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki. - ok. 1,5 kilograma mięsa ( u mnie łopatka wieprzowa- ok. 60 dag, skoki królika i filet z kaczki) - 40 dag surowego brzucha wieprzowego ( surowy boczek) - 50 dag wątroby wieprzowej ( lub tyle samo drobiowej) - 2 suche kajzerki - 2 duże
kawawszklanceproponuję tańszą wersję i powiem nawet smaczniejszą z mięsa wieprzowego. Nie dość, że taniej to jeszcze znacznie szybciej. Najlepiej smakuje z pajdą ( albo dwoma ) świeżego chleba :) Polecam :) Składniki - łopatka wieprzowa 1,40 kg. - cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze ) - papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone ) - pomidory 4 szt. - ziemniaki 4 szt. - papryka mielona słodka - papryka mielona ostra
Kuchnia z widokiem na ogródłopatki wieprzowej 1 kg boczku wieprzowego peklosól 18 g/kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 1.5 g pieprzu czarnego świeżo mielonego 1.25 kg kolendry suszonej (liście) 2 g czosnku świeżego 5 g grysu chili Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28 mm (1,5 m/kg farszu) woda 5% wagi mięsa (przy 2 kg mięsa 100 ml wody) Przygotowanie: Łopatkę pozbawić błon. Wstępnie
Kocham..lubię..gotuję..KOTLETY MIELONE to popularne i chętnie serwowane danie kuchni polskiej .Ja oprócz tradycyjnych przypraw dodaję: paprykę, oregano i odrobinę vegety. Można dodać również bazylię. Najczęściej używam mięsa wieprzowego- łopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba
Kuchnia Beaty