jest wylizany do "umytego" :)) Robię też bułeczki drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu nie ma ograniczań. Tym razem zrobiłam gulasz wieprzowy. SKŁADNIKI: mięso z łopatki wieprzowej ok 1 kg 1 cebule 3 ząbki czosnku sól 1 łyżeczkę świeżo zmielony pieprz wedle uznania papryka słodka 1 łyżeczkę pół łyżeczki ostrej papryki
Basia w kuchniŁopatka niedźwiedzia ” – wędlina z szynkowara Łopatka , to wspaniały kawałek mięsa wieprzowego ,tak wędlina w tym przepisie jest z wieprza , nie z niedźwiedzia Niedźwiedzi jest czosnek , stąd ta nazwa , ale kto wie , może z niedźwiedzia była by to jeszcze smaczniejsza wędlinka Przepis prosty , zdrowy i bardzo smaczny . My zdecydowanie ,wolimy na kanapki ,tego typu wyroby, niż sklepowe mielonki(...)czosnek niedźwiedzi ma właściwości przeciwzapalne , przeciw reumatyczne , antynowotworowe , a nawet wzmacniające , tak więc zdecydowanie warto używać go w kuchni, nie tylko z uwagi na wspaniały aromat . składniki : 1 kg łopatki wieprzowej , dość chudej 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka grubo – mielonej , białej gorczycy 1 łyżka cukru 1 łyżka – płaska mielonego pieprzu 2 łyżki soli peklującej 1 łyżka
Ogrodnik w podróżymięsa. Wybieramy najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza tym dosyć(...)uznania. My lubimy białą kiełbasę z dużą ilością czosnku, majeranku i świeżo mielonego pieprzu. Dobór mięsa też zależy od osobistych preferencji. Nasza propozycja jest następująca. SKŁADNIKI Mięso: 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg podgardla Przyprawy: sól świeżo mielony pieprz świeży czosnek (1 główka lub mniej, w zależności od preferencji) rozmaryn świeży (posiekane listki z 4 gałązek
OstryKęsmięsa. Wybieramy najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza tym dosyć(...)uznania. My lubimy białą kiełbasę z dużą ilością czosnku, majeranku i świeżo mielonego pieprzu. Dobór mięsa też zależy od osobistych preferencji. Nasza propozycja jest następująca. SKŁADNIKI Mięso: 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg podgardla Przyprawy: sól świeżo mielony pieprz świeży czosnek (1 główka lub mniej, w zależności od preferencji) rozmaryn świeży (posiekane listki z 4 gałązek
OstryKęsdanie, zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 250g mielonej szynki wieprzowej (może być również np. łopatka wieprzowa lub wołowina, pamiętajmy jednak, że każdy z tych rodzajów mięsa znacznie różni się smakiem od pozostałych) 2 puszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki
Kulinarna Pokusawędlina długo pieczona z łopatki Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Z reguły na wyroby takie przeznaczamy schab, czy karkówki, ale ja dziś wyrób wykonam z łopatki. Pragnę bowiem pokazać że długa obróbka termiczna wpływa(...)kruchość wyrobu, w tak daleki sposób iż każdy rodzaj mięsa ( nawet te "mniej szlachetne") staje się wyborną wędliną. składniki 1 kg ładnego kawałka wieprzowej łopatki 20 g soli 5 g cukru ( ja używam brązowego) 3 ziarn czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 ziaren kolendry
Miód i pieprzŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE Z RYŻEM JAŚMINOWYM Smaczny obiad dla całej rodziny. Mięciutkie mięso wieprzowe, w aromatycznym ciemnym sosie. Jeśli jem mięso, to musi ono być bardzo dobrze doprawione i aromatyczne, przede wszystkim mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dużym ułatwieniem przy obróbce mięsa okazał się dla mnie wok żeliwny. Już kiedyś wspominałam Wam o kaczce z gęsiarki żeliwnej, która była(...)dodatkiem aromatycznych przypraw. Unikam ciężkich i gęstych od mąki sosów. Dzisiaj polecam Wam przepyszną łopatkę w ciemnym sosie. SKŁADNIKI: - 4 porcje ugotowanego ryżu jaśminowego - 700g do 1 kg łopatki wieprzowej - 3 łyżki oliwy z oliwek - 4-6 ząbków czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 4-5 łyżek sosu sojowego ciemnego - 2-4 ziarenka pieprzu czarnego - 2-3 listki laurowe - 1-2 ziarenka
SMYKWKUCHNIprzepis podstawowy, który pochodzi z mojego domu rodzinnego, ale z różnymi dodatkami i przyprawami można tworzyć inne jego warianty. Składniki – klops pieczony: 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie 250 g łopatka i 250 g karczek) 60 g cebuli 20 g masła klarowanego 1 jajko sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 10 g smalcu (u mnie gęsi
Ola la LCHFsobie nieco tłuszczu, wtedy danie wychodzi soczyste i pełne smaku. Chude kawałki mięsa zazwyczaj w gulaszu wychodzą suche i niezbyt smaczne. Dobrze do tego celu nadaje się łopatka lub niezbyt tłusta karkówka wieprzowa. Tłuszcz zawarty w mięsie świetnie rozprowadza po nim smak i nadaje soczystości. Gulaszu nie należy też zbyt długo gotować, gdyż mięso bardzo mocno się porozpada i wyjdzie(...)pieczarkami dobrze smakuje podany z ziemniakami, grubą kaszą jęczmienną lub gryczaną. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 40 minut + gotowanie Składniki na gulasz z pieczarkami: 1,2 kg łopatki wieprzowej 400 g pieczarek 2 marchewki 3 cebule 4 ząbki czosnku korzeń selera papryka czerwona natka pietruszki 3 gałązki świeżego rozmarynu lub łyżeczka mielonego łyżeczka cząbru 2 liście laurowe 5 ziarenek
Gotuj w domuDzisiaj bardzo prosta do zrobienia, uproszczona wersja salcesonu. I bardzo smaczna. Głównym składnikiem jest wieprzowa golonka, użyłam przedniej. Do gotowania mięsa użyłam szybkowaru, co znacznie przyspieszyło cały proces. Mięso powinno być bardzo miękkie, w szybkowarze gotowałam je ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięsa zostaje nam pyszny, intensywny wywar. Część zużyjemy do salcesonu, na reszcie warto zrobić zupę. U mnie była(...)Bardzo polecam! Przepis na tę wędlinę znalazłam na stronie Przyślij Przepis . salceson golonkowy - przepis Składniki 1 golonka, (ok 1300g) 1 nóżka wieprzowa ( ok 600g), ok 350g łopatki wieprzowej, 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera przyprawy do wywaru 1/2 łyżki soli, 1 łyżeczka kminku 3-4 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 5-7 ziarenek pieprzu
Stare Garywarzywami i przyprawami, jej smak będzie jeszcze lepszy. Sekretem najlepszej, domowej białej kiełbasy jest sok, który powinien niemal tryskać z kiełbaski po jej przekrojeniu :) SKŁADNIKI : 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej b/k 1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej b/k 0,5 kg podgardla wieprzowego 60g soli zwykłej 3g saletry (ewentualnie) 7 g świeżo mielonego(!) pieprzu czarnego 6 ząbków czosnku(...)majeranku suszonego 1 i 3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody jelita wieprzowe cienkie PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Łopatkę kroimy w bardzo małą kostkę, a karkówkę oraz podgardle mielimy w maszynce o małych oczkach. Krok 2. Zmiażdżone ząbki czosnku rozcieramy z solą. Krok 3. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dolewamy zimną wodę i dokładnie wyrabiamy, aż masa stanie się kleista. Jeżeli
Moja Książka KucharskaGulasz wieprzowy peperonciono Składniki: sos: - 500g łopatki wieprzowej - papryka czerwona - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny mielony - mąka pszenna do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano) dodatki: - makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso
Kuchnia co dniaDzisiaj kolejna propozycja obiadowa w wydaniu mięsnym. Mięciutkie mięsko z dodatkiem warzyw i gładkiego sosu, podane z kaszą (u mnie pęczak). BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 2 łyżki maki pszennej 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 6 pieczarek 1,5 litra wody 2 gałązki świeżego rozmarynu
Bon appetit mon amiePolecam wszystkim którzy gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno obrumienionych warzyw i przyprawami jak do rosołu. Mięso dzięki temu jest smaczniejsze i pozostaje nam aromatyczny wywar na bazie którego można zrobić doskonały sos i zupę. Gotowałam w ten sposób łopatkę bez kości , którą
Buniabaje w kuchni