nóżki wieprzowe, (nie same golonki), a także dzięki temu, że gotujemy ją powoli mamy pewność, że galareta nam się zsiądzie bez dodatku żelatyny. Kto z Was robił już galaretę tej jesieni? Łapka w górę. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Galareta z nóżek wieprzowych Składniki 2 nóżki wieprzowe (około 1 kg) 2 golonki wieprzowe (około 1 kg) 30 dag łopatki wieprzowej
To co lubię - gotuję i polecamzrobienia dania użyłam pięknego kawałka łopatki wieprzowej, ale super sprawdzi się tutaj też wieprzowa szynka . Składniki: ok 600 g łopatki/szynki sól pieprz ziołowy 2 łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie 1 czerwona papryka 1 żółta
Walijskie PichceniePolędwiczka wieprzowa obtoczona mięsem mielonym z pieczarkami i zawinięta w boczku. Mięso jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na świątecznym, uroczystym obiedzie. Szczególnie jeżeli chcemy zaskoczyć gości i podać im coś wyjątkowego. 1 polędwiczka wieprzowa 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko
https:KKuchniaMniamgolonki wieprzowej tylnej ze skórą 2 sztuki nóżek wieprzowych tylnych(ja kupiłam pół głowy i dwa ogony) 35-40 dag serca wieprzowego lub ozorków wp 40 dag łopatki wieprzowej 1,5 l bulionu mięsno-warzywnego 4-5 ząbki czosnku świeżego 5 listków laurowych 15 ziaren ziela angielskiego sól pieprz czarny i biały kolendra sproszkowana (nie cała łyżeczka
Swojskie jedzonkoladzie wszyscy są szczęśliwi, że kupili to, po co przyjechali…. Pasztet w słoikach! Dziwne? Nie, prawdziwe. Mogę tylko zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej
Trzeci talerzmałą, krótką keksówkę – u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem : 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego – w oryginale było mięso z łopatki wieprzowej, ale akurat nie miałam… 1 jajko 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka - średnia 1 łyżka suszonego majeranku – u mnie płaska 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Grunt to przepis!Placki ziemniaczane przygotowujemy wg tego przepisu , ale te były przygotowane z młodych ziemniaków. Placki są grubsze, rumiane z dodatkiem pietruszki, do tego są chrupiące. Dodatkowo przygotowaliśmy pyszny gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem sosu Barbecue firmy Winiary. Uwielbiam ich sosy z nakrętką, gdyż są bardzo poręczne, można ich używać do zimnych i ciepłych dań, do tego, gdy nie zużyjemy całego(...)bardziej poręczne, przynajmniej nie nasiąkną sosem i pozostaną cały czas chrupiące. Przecież zawsze można poprosić o dokładkę;) Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi Składniki na gulasz wieprzowy: 1/2 kg wieprzowina bez kości, najlepiej łopatka 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka czerwonej papryki, po 1/2 – papryka zielona i czerwona marynowane pieczarki kilka łyżek 4-5 sosu Barbecue Winiary sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszne są również wieprzowo-wołowe. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami :) Polecam serdecznie i dziękuję Julianno za przepis! Składniki: 900 g mięsa wieprzowego (łopatka, mieszanka łopatki i boczku, karkówka) lub 500 g mięsa wieprzowego + 400 g mięsa wołowego 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny 0,5 szklanki mleka sól (daję 16 g na kg mięsa
Kocham..lubię..gotuję..tradycyjnej. Robiąc domowe wyroby przynajmniej wiemy z czego są zrobione i używamy naturalnych przypraw bez wzmacniaczy smaku. Do kaszanki użyłam zestawu od firmy Tradismak . Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 200 gram boczku surowego 400 gram kaszy gryczanej 400 gram kaszy jęczmiennej 4 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu Sól, pieprz 4 łyżki przyprawy krupniok śląski(...)biały Tradismak Jelita wieprzowe Tradismak Sznurek masarski Tradismak Sposób przygotowania: Łopatkę i boczek kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso wyjmujemy z rosołu, pozostawiamy do ostudzenia. Obydwie kasze wsypujemy do garnka, zalewamy 3 litrami gorącego rosołu
Bajeczna Kuchniaprzyzwyczaić żołądek po chorobie do normalnego jedzenia, zaczęłam od dość lekkostrawnej zupy z pulpecikami. :) 0,5kg wołowego mięsa rosołowego 2 nieduże kości wieprzowe na zupę 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 duże pomidory 1 spory ziemniak 1 opakowanie (400g) mrożonej mieszanki z zielonych warzyw (u mnie frosta) 1/4 średniego korzenia selera 1 spora marchewka 1 pęczek(...)gotujemy wywar przez około półtorej godziny, do dwóch. W tym czasie przygotowujemy mięso na pulpety. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i również dobrze rozdrabniamy. Mielona łopatkę przekładamy do plastikowej lub szklanej miski i mieszamy z połową posiekanej natki i 1/3 pokrojonej czerwonej cebuli. Dodajemy do niej również 1 łyżeczkę świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz łyżeczkę soli
Kuchenna Kontrrewolucyaschabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule 3 łyżki bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku
Walijskie Pichcenieobiad, ja najbardziej lubię taki zestaw z kaszą lub ziemniakami , a do tego buraczki. Lubicie taki obiad? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Gulasz wieprzowy z kaszą Składniki 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól pieprz olej 1 łyżka mąki Instrukcje Mięso kroimy w drobną kostkę, część obtaczamy w mące
To co lubię - gotuję i polecamniego kiełbasę przez co stało się dużo pyszniejsze. Polecam wszystkim mój smaczny przepis. SKŁADNIKI : 1 lub 2 kg słoniny wieprzowej 1 kg tłustego boczku 0.5 kg łopatki wieprzowej 0.5 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej 0.5 kg obranej cebuli 3 - 5 ząbków czosnku sól pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolirazem jest to mięsiwo. Od kiełbasy różni się nieco przyprawami ale też wielkością kawałków mięsa w składzie. Smaczne, aromatyczne mięsko otoczone pyszną galaretką. Składniki: U mnie 6kg mięsa od łopatki wieprzowej ale może to być mięso mieszane ( łopatka, szynka, boczek surowy) = 14 słoiczków 500ml Na każdy kilogram mięsa po : 19g soli peklującej ( można również zastąpić ją zwykłą solą kuchenną, niejodowaną
W garach u Gosiwersji rybnej ale ja niestety nie lubię zup rybnych. A może jeszcze dobrej po prostu nie próbowałam? Czas to zmienić chyba :D 30 dag wieprzowej łopatki 30 dag wołowiny 10 dag kiełbasy wieprzowej 10 dag boczku 10 dag wędzonej słoniny
Bon Appetit MałgorzatyDanie kuchni węgierskiej ,znane jako gulasz transylwański. To połączenie mięsa wieprzowego z kiszoną kapustą. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 800 g kiszonej kapusty 4 cebule 60 g smalcu 250 ml śmietany ząbek czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka mąki sól Przygotowanie Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą
R'n'G Kitchenżeby Madzia jej po kawałku przynosiła :) Zatem to nie jest tak, że sami siebie chwalimy, ludziom też smakuje :) 0,5 kg schabu wieprzowego (mogą być okrawki) 1,5 kg łopatki wieprzowej 1 kg mięsa z podudzi indyczych 4 g pieprzu 2 g gałki muszkatołowej 5 g cukru 2 g czosnku granulowanego 8 łyżeczek żelatyny 55 g peklosoli osłonka barierowa termokurczliwa
Marder&Marder Manufactureprzepisu: Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką do mięsa, ale można użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego. Mięso drobiowe można zastąpić mięsem wieprzowym - gotowym, kupnym czy też samodzielnie zmieloną łopatką wieprzową. Dla zapewnienia jak najlepszego smaku najlepiej użyć koncentratu i ketchupu tej samej marki. Ja użyłam koncentratu pomidorowego 30% Pudliszki i ketchupu pikantnego Pudliszki . Zółtą paprykę można zastąpić zieloną
Gospodyni MiejskaPulled pork (szarpana wieprzowina) to metoda przygotowywania mięsa wieprzowego, w której to duży kawałek mięsa (głównie łopatka), piecze się powoli w niskiej temperaturach, pozwalając, aby mięso stało się wystarczająco miękkie, aby mogło zostać "wyszarpane(...)pojedyncze kawałki. Pulled pork można spotkać na całym świecie serwowaną w różnych formach, chociaż najbardziej popularne jest serwowanie w bułkach do burgerów. Składniki (4 porcje) -1 kg kawałek łopatki wieprzowej -1/2 szkl. brązowego cukru -1 łyżeczka przyprawy chile* -1 łyżeczka słodniej papryki -2 łyżczki suszonego czosnku (ewentualnie 2-3 ząbki świeżego) -2 łyżeczki soli -1 łyżeczka pieprzu
Zielona Kuchnia