łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:21/161)

Ciorba de perisoare - rumuńska zupa z pupletami 224

przyzwyczaić żołądek po chorobie do normalnego jedzenia, zaczęłam od dość lekkostrawnej zupy z pulpecikami. :) 0,5kg wołowego mięsa rosołowego 2 nieduże kości wieprzowe na zupę 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 duże pomidory 1 spory ziemniak 1 opakowanie (400g) mrożonej mieszanki z zielonych warzyw (u mnie frosta) 1/4 średniego korzenia selera 1 spora marchewka 1 pęczek(...)gotujemy wywar przez około półtorej godziny, do dwóch. W tym czasie przygotowujemy mięso na pulpety. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i również dobrze rozdrabniamy. Mielona łopatkę przekładamy do plastikowej lub szklanej miski i mieszamy z połową posiekanej natki i 1/3 pokrojonej czerwonej cebuli. Dodajemy do niej również 1 łyżeczkę świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz łyżeczkę soli

Kuchenna Kontrrewolucya
KOTLETY MIELONE BEZ PANIERKI 353

schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule  3 łyżki  bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku

Walijskie Pichcenie
Gulasz wieprzowy z kaszą 83

obiad, ja najbardziej lubię taki zestaw z kaszą lub ziemniakami , a do tego buraczki. Lubicie taki obiad? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Gulasz wieprzowy z kaszą Składniki 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól pieprz olej 1 łyżka mąki Instrukcje Mięso kroimy w drobną kostkę, część obtaczamy w mące

To co lubię - gotuję i polecam
SMAROWIDŁO WIEPRZOWE Z MIĘSEM I KIEŁBASĄ DO PIECZYWA + FILMIK 113

niego kiełbasę przez co stało się dużo pyszniejsze. Polecam wszystkim mój smaczny przepis.  SKŁADNIKI :  1 lub 2 kg słoniny wieprzowej  1 kg tłustego boczku 0.5 kg łopatki wieprzowej 0.5 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej  0.5 kg obranej cebuli 3 - 5 ząbków czosnku  sól pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Mięsiwo w słoiku 9493

razem jest to mięsiwo. Od kiełbasy różni się nieco przyprawami ale też wielkością kawałków mięsa w składzie. Smaczne, aromatyczne mięsko otoczone pyszną galaretką. Składniki: U mnie 6kg mięsa od łopatki wieprzowej ale może to być mięso mieszane ( łopatka, szynka, boczek surowy) = 14 słoiczków 500ml Na każdy kilogram mięsa po : 19g soli peklującej ( można również zastąpić ją zwykłą solą kuchenną, niejodowaną

W garach u Gosi
Solianka 197

wersji rybnej ale ja niestety nie lubię zup rybnych. A może jeszcze dobrej po prostu nie próbowałam? Czas to zmienić chyba :D     30 dag wieprzowej    łopatki     30 dag wołowiny     10 dag kiełbasy wieprzowej     10 dag boczku     10 dag wędzonej słoniny

Bon Appetit Małgorzaty
Szekelygulyas 173

Danie kuchni węgierskiej ,znane jako gulasz transylwański. To połączenie mięsa wieprzowego z kiszoną kapustą. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 800 g kiszonej kapusty 4 cebule 60 g smalcu 250 ml śmietany ząbek czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka mąki sól Przygotowanie Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą

R'n'G Kitchen
Mielonka wieprzowo-indycza w osłonce barierowej 156

żeby Madzia jej po kawałku przynosiła :) Zatem to nie jest tak, że sami siebie chwalimy, ludziom też smakuje :) 0,5 kg schabu wieprzowego (mogą być okrawki) 1,5 kg łopatki wieprzowej 1 kg mięsa z podudzi indyczych 4 g pieprzu 2 g gałki muszkatołowej 5 g cukru 2 g czosnku granulowanego 8 łyżeczek żelatyny 55 g peklosoli osłonka barierowa termokurczliwa

Marder&Marder Manufacture
Bigos cygański 4030

przepisu: Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką do mięsa, ale można użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego. Mięso drobiowe można zastąpić mięsem wieprzowym - gotowym, kupnym czy też samodzielnie zmieloną łopatką wieprzową. Dla zapewnienia jak najlepszego smaku najlepiej użyć koncentratu i ketchupu tej samej marki. Ja użyłam koncentratu pomidorowego 30% Pudliszki i ketchupu pikantnego Pudliszki . Zółtą paprykę można zastąpić zieloną

Gospodyni Miejska
Pulled pork 188

Pulled pork (szarpana wieprzowina) to metoda przygotowywania mięsa wieprzowego, w której to duży kawałek mięsa (głównie łopatka), piecze się powoli w niskiej temperaturach, pozwalając, aby mięso stało się wystarczająco miękkie, aby mogło zostać "wyszarpane(...)pojedyncze kawałki.  Pulled pork można spotkać na całym świecie serwowaną w różnych formach, chociaż najbardziej popularne jest serwowanie w bułkach do burgerów. Składniki (4 porcje) -1 kg kawałek łopatki wieprzowej -1/2 szkl. brązowego cukru -1 łyżeczka przyprawy chile* -1 łyżeczka słodniej papryki -2 łyżczki suszonego czosnku (ewentualnie 2-3 ząbki świeżego) -2 łyżeczki soli -1 łyżeczka pieprzu

Zielona Kuchnia
Wieprzowina w orientalnym stylu 197

składniki * 1 czerwona papryka * 30 ag łopatki wieprzowej * 1 łyżka mąki pszennej * oliwa z oliwek * 250 g makaronu Chow Mein, eweskichntualnie makaron z zupek chiń * 1 łyżka sosu sojowego * natka pietruszki * przyprawy(pieprz, sól, vegeta) Sposób wykonania Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Mięso pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem, a następnie pokroić w paski.Przyprawić solą, pieprzem

Mix smaku
” Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką 160

już więcej nie potrzeba , poza dobrym apetytem Bardzo lubię , takie potrawy w zimowe dni , są proste , rozgrzewające i bliskie sercu i żołądkowi ..takie domowe Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej , chudej 1 mały, świeży brokuł 2 duże marchewki 1 duża cebula 3-4 ziemniaki ( zależy jak dużo lubimy ) kilka gałązek, świeżego tymianku ( lub łyżeczka suszonego ) 1 łyżka, słodkiej musztardy(...)zastąpiona , daje specyficzny smak ) 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 duże ,ząbki czosnku pieprz , sól do smaku smalec wieprzowy do smażenia duża, łyżka mąki rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Łopatkę zwyczajowo płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , kroimy w dość dużą kostkę . Najpierw na patelni , na której będziemy smażyć mięso , obsmażamy pociętą w piórka cebulę

Ogrodnik w podróży
Bigos mojego Taty 550

najdrobniejszą kostkę, przesmażamy na kilku łyżkach smalcu do lekkiego zrumienienia, dodajemy ją do pokrojonych grzybów. Odstawiamy na później. Kiełbasę śląską i jałowcową kroimy w ćwierć plasterki. Mięso wieprzowe, wołowe i dziczyznę – w kostkę o boku ok. 3cm – traktujemy surowe mięso mielonym pieprzem. Nie solimy go żeby nie zrobiło się suche. Na patelni podsmażamy na niewielkiej ilości smalcu kiełbasę śląską(...)oprze ;) SKŁADNIKI 2kg naprawdę dobrej kiszonej kapusty 200g kiełbasy śląskiej 200g kiełbasy jałowcowej 900g-1kg mieszanego mięsa – gulaszu wołowego, schabu, łopatki, dziczyzny (użyłam 400g gulaszu z dzika, 350g wieprzowej łopatki i 250g schabu) 30g suszonych grzybów leśnych – miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule lub 1 duża 2 średnie marchewki 2 łyżki stołowe kminku

Karo in the Kitchen
Tradycyjne kotlety mielone 171

Tradycyjne kotlety mielone zazwyczaj są podawane z marchewką z groszkiem, albo zasmażanymi buraczkami i ziemniakami z wody. Kotlety te bardzo często królują na polskich stołach jako

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety mielone z sosem czosnkowym 198

Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Bardzo często gości na polskich stołach, zwłaszcza w weekendy. Tym razem podamy je w trochę inny sposób, bo wraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leczo 127

bardzo mocno zrumienić. Pod koniec smażenia dodajemy wędzoną paprykę i wyłączamy gaz. Wszystko mieszamy i przekładamy do garnka z warzywami. Zamiast kiełbaski możemy wykorzystać pierś z kurczaka, indyka lub łopatkę wieprzową, które również wcześniej należy podsmażyć (w przypadku łopatki należy dłużej ją później dusić, aby była miękka). Leczo prawie gotowe. Należy teraz je doprawić solą i pieprzem. Dodajemy również słodką

Analiza Smaku
Bigos z brukselki 121

cierpliwości, to nawet gołąbki byśmy zrobili. Tym razem wpadliśmy na pomysł zrobienia bigosu. Wyszedł niebiańsko smaczny. Składniki 150 g wędzonego podgardla wieprzowego 100 g ścinek z wędlin 200 g łopatki wieprzowej 200 g mrożonych borowików 600 g brukselki 2 marchewki 100 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty bulionowej i wrzątek) 1 łyżeczka suszonego lubczyku

R'n'G Kitchen