łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:17/161)

jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 120

wywar 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 2 łyżki oleju 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew  1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,5 l wywaru z mięsem(...)szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego                      4 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz sposób przygotowania Łopatkę wieprzową kroimy w spore kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobniejsze części. Do  garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim pokrojoną w ćwiartki cebulę

Miód i pieprz
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 158

Dokładnie takie jak chcieliśmy: nie za suche, aromatyczne – pachnące czosnkiem i rozmarynem. Hasłem przewodnim naszego grillowania w 2014 r. będzie: WIEMY CO JEMY! CIENKIE BIAŁE KIEŁBASKI WIEPRZOWE SKŁADNIKI łopatka wieprzowa 1.5 kg podgardle wieprzowe 0,5 kg mała główka czosnku sól pieprz 1 czubata stołowa łyżka suszonego majeranku 1 łyżka stołowa suszonego oregano 3 gałązki świeżego rozmarynu (posiekane listki

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 195

Wami przepisami, które są hitem na każdym naszym grillu. KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE SKŁADNIKI (porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku

OstryKęs
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 191

Dokładnie takie jak chcieliśmy: nie za suche, aromatyczne – pachnące czosnkiem i rozmarynem. Hasłem przewodnim naszego grillowania w 2014 r. będzie: WIEMY CO JEMY! CIENKIE BIAŁE KIEŁBASKI WIEPRZOWE SKŁADNIKI łopatka wieprzowa 1.5 kg podgardle wieprzowe 0,5 kg mała główka czosnku sól pieprz 1 czubata stołowa łyżka suszonego majeranku 1 łyżka stołowa suszonego oregano 3 gałązki świeżego rozmarynu (posiekane listki

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 222

Wami przepisami, które są hitem na każdym naszym grillu. KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE SKŁADNIKI (porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku

OstryKęs
Jesienny kociołek do syta z łopatką 60

Jesienny kociołek do syta z łopatką Jesienny kociołek zazwyczaj przygotowujemy w ogrodzie w naszym żeliwnym kociołku , ale tego roku jest nieco inaczej , gdyż ciągle pada i trudno trafić z pogoda . Dziś przygotowaliśmy go po prostu w piekarniku . Pierwsza faza pieczenia odbyła się w woreczku , a jak ten strzelił , dokończyliśmy w garnku Cóż efekt wybuchowy dosłownie i w przenośni Chłopcy zachwyceni(...)łopatki wieprzowej bez kości 6 ziemniaków średniej wielkości 1 marchewka 2 średniej wielkości pomidory 2 cebule 3 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka brązowego cukru sól , pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa ( ona także zagęści sos podczas duszenia ) smalec wieprzowy do smażenia Łopatkę kroimy w dość dużą kostkę

Ogrodnik w podróży
Krokiety z mięsem 252

Krokiety z mięsa wieprzowego, można użyć łopatkę wieprzową lub karczek.  Takie krokiety, są doskonałym daniem obiadowym, lub przystawką imprezową, zawsze smakują doskonale, do tego filiżanka kiszonego barszczu....poezja ;)  1, 5 kg łopatki lub karczku (dobre mięsko KLIK ) 1 łyżka suszonej włoszczyzny  kulki ziela ang.  pieprz czarny cały  sól - około ½ łyżeczki  2-3 ząbki czosnku

Takie tam pichcenie
Pieczeń 109

Czas przygotowania 1 hr 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 1 hr 50 min Ingredients 700 g szynki wieprzowej 600 g łopatki wieprzowej 500 g boczku surowego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka estragonu 8 g majeranku 8 g pieprzu czarnego 30 g soli peklowej Dodatkowo 1 łyżka papryki słodkiej

Wędrówki po kuchni
szybkowar-golonka z łopatką z posmakiem kiszonej kapusty i czosnku... 163

Składniki: golonka wieprzowa 2 średnie, łopatka wieprzowa z kością 1 kg, przyprawa do gyrosa 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, kapusta kiszona 1/2 kg, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka, ząbki czosnku 10 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 3 łyżki, woda 1 szklanka z golonki usunąć ewentualną szczecinę i z łopatką z kością opłukać, osuszyć

W Mojej Kuchni Lubię
Soczyste kotlety mielone 178

proste, szczególnie dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę w kuchni. Numerem jeden jest zaopatrzenie się w dobrej jakości mięso mielone, najlepiej kupić mięso w kawałku np. niezbyt tłustą łopatkę lub karkówkę wieprzową i poprosić o zmielenie w sklepie lub zrobić to samemu w domu. Dobrze jest do mięsa wieprzowego dodać 1/3 część mięsa wołowego, chociaż i z samego wieprzowego wychodzą(...)panierowania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej się przypala i nie chłonie tak bardzo tłuszczu w czasie smażenia. Składniki: (na około 10 średnich kotletów) 1 kg mielonej niezbyt tłustej łopatki wieprzowej (można dodać 1/3 część mielonej wołowiny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej lub 1 bułeczka pszenna około 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany

Kuchcik gotuje
Gulasz po meksykańsku 153

skrócić czas przygotowania, wykorzystałam fasolę i kukurydzę z puszki, ale wiadomo, że najlepiej poświęcić czas i ugotować je samodzielnie. Jeśli chodzi o mięso, to w gulaszu dobrze sprawdza się łopatka wieprzowa, a w wersji mniej kalorycznej również szynka. Gulasz po meksykańsku oczywiście musi być odpowiednio pikantny, u mnie składniki podane są na umiarkowaną ostrość (2,5 w skali(...)rabatowymi z różnych sieci sklepów. Tym razem po porównaniu różnych ofert, dobre jakościowo produkty potrzebne do przygotowania tego dania, znalazłam w korzystnej cenie TUTAJ .   Składniki: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej 100 g boczku wędzonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka

Kuchcik gotuje
Klasyczne kotlety mielone 465

który pozostał mi kiedyś od innego mięsa. Taki sos wlewam do słoika i wkładam do zamrażalnika, żeby wykorzystać go do klopsów czy do makaronu. Składniki: 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (ja kupuję łopatkę w sklepie i mielę w domu sama) 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu 1,5 płaskiej łyżeczki soli

Anielska Kuchnia Ani
Bigos po mojemu 97

spróbuję urozmaicić w ten sposób. Składniki: Pół główki białej małej kapusty 0,5kg kiszonej kapusty 2 małe cebule (może być jedna duża) 300 g  szynki wieprzowej - może być łopatka wieprzowa 1 duża pętelka kiełbasy plastry szynki (jaka tam wam zostanie w lodówce - opcjonalnie) mięso z kurczaka (chodzi mi tutaj o wykorzystanie np mięska z rosołu) olej do smażenia ziele(...)zielem angielskim, kminkiem i liściem laurowym.  Wychodzi to ok. 30-45 min. W międzyczasie cebulę kroję i podsmażam na patelni do złotego koloru oraz przygotowuję sobie po kolei: łopatkę,kiełbasę i resztę mięsa - kroję i podsmażam na patelni. Białą kapustę odsączam z wody (zostawiam troszkę wywaru - około szklanki), to samo robię z kapustą kiszoną (podobnie- zostawiam wywar, tutaj troszkę

Justa próbuje gotować
Gulasz po węgiersku 581

Gulasz po węgiersku to świetny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Moja wersja gulaszu jest z mięsa wieprzowego, ale będzie równie smaczny w wersji wieprzowo-wołowej. Ważnym składnikiem gulaszu po węgiersku, oprócz mięsa, jest również papryka. Możemy dodać paprykę jednego koloru lub różnych. Ja dodatkowo użyłam jeszcze papryczkę chili, ponieważ lubimy ostrzejszą wersję tego dania. Gulasz po węgiersku(...)Jest kilka sposobów podania: z kaszą, pieczywem, ziemniakami lub jako dodatek do placka po węgiersku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na gulasz po węgiersku: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka wieprzowa, ewentualnie karkówka) 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona lub żółta 1 duża biała cebula 1 duża marchew 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) 6 ziaren ziela angielskiego

Danka Pichci