łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:24/161)

Wieprzowina w sosie chrzanowym 86

propozycje na wieprzowinę w sosie chrzanowym. Wyrazisty, ostry sos świetnie się sprawdza z mięsem wieprzowym. Całość podana z sałatką z awokado, zielonym groszkiem i czarnymi oliwkami. ⦁ ½ kg – łopatki wieprzowej pokrojonej na plastry ⦁ 1 i 1/2 szklanki wrzacej wody ⦁ 2 marchewki ( obrane ) ⦁ 1/2 pora ⦁ 2 pietruszki ( obrane ) ⦁ 1/2 cebuli ⦁ 1 lisc laurowy ⦁ kilka ziaren pieprzu ⦁ kilka ziaren ziela angielskiego ⦁ sól

Spice things up
makaron zapiekany z gulaszem i mozzarellą.... 135

solonej wodzie na "al dente" i wylać na durszlak naczynie żaroodporne posmarować masłem, gulasz wieprzowy około 3 szklanki, tyle mi zostało z poprzedniego obiadu, gulasz był z łopatki wieprzowej z warzywami, papryką słodką i ostrą i fasolką szparagową zagęszczony mąką ze śmietaną gulasz w misce wymieszać z makaronem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch rozłożyć pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię
Łopatka czosnkowa 98

przygotować wedle własnego uznania, tak jak lubicie. Ja lubię czosnek, aż do przesady. Chociaż wędliny na prawdę go lubią i są w niezłej symbiozie, według mnie. Dzisiaj proponuję łopatkę wieprzową o przeważającej nucie czosnku w swym smaku, co dodaje jej uroku, bo łopatka to takie mięso cudaczne. Czytaj więcej » Skomentuj

MamaOskarka
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 181

wytrawnego wina + więcej, jeśli to konieczne, do garnka 500 g  łopatki  wołowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę  (3cm x 3 cm) 500 g  łopatki  wieprzowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm) 500 g  łopatki  jagnięcej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę  (3cm x 3 cm) Sól morska

Stare Gary
Gulasz wieprzowy z pieczarkami, papryką i ogórkiem 233

SKŁADNIKI: 700 g łopatki wieprzowej, 3 ogórki konserwowe Orzech , 2 czerwone papryki, 8 pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki mąki,  1 łyżeczka miodu miody Wileńskich , 1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 kuleczki ziela angielskiego, 2 liścia laurowe, sól, pieprz. Przygotowanie:   Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Odstawiamy

Aga w kuchni
Bitki wieprzowe 108

często. Tym razem z dodatkiem kremowego pure z ziemniaków i pysznymi ogórkami kiszonymi produkcji nie lada specjalisty w tej dziedzinie, Mamy Agnieszki. 2,5 godziny 4 składniki: 400 g łopatki wieprzowej bez kości 1 duża marchewka 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czerwona papryka wykonanie: Łopatkę pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem

Ania i Marcin gotują
Kotlety w kropki na nutę indyjską 85

wiadomo w Indiach mięsa wieprzowego się spożywa bardzo mało, chyba że wśród chrześcijan. Moje kotlety są właśnie z łopatki wieprzowej i smakują wybornie w indyjskich smakach, polecam. Zabieramy się za kotlety. Wieprzowe kotlety po indyjsku z papryką. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PULLED PORK CZYLI SZARPANA KARKÓWKA 174

Pulled pork to metoda długiego duszenia mięsa wieprzowego w stosunkowo niskiej temperaturze. Idealnym gatunkiem mięsa do pulled pork jest karkówka lub łopatka wieprzowa.  Danie robi się praktycznie samo, nie wymaga od nas nakładu pracy, jedynie ... trochę cierpliwości 😉 Ale zaręczam, że tutaj warto być cierpliwym, bo w wyniku długiego duszenia otrzymamy przepyszne, mięciusieńkie mięso, które bez problemu będziemy mogli "poszarpać

Walijskie Pichcenie
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA - NAJLEPSZA, SPRAWDZONA RECEPTURA 199

ilości są orientacyjne, ważne by razem było ok. 4kg. Oczywiście ilości można powielać, u nas bywa z 2-3 krotnej, ostatnio nawet 4-krotnej ilości. Składniki: - 2 kg łopatki wieprzowej - 0,5 kg karkówki - 0,2 kg golonki bez kości i skóry (można zastąpić karkówką) - 0,9 kg podgardla (u nas dość chude) - 0,4 kg chudego boczku bez skóry(...)kopiastych łyżek dobrego, aromatycznego majeranku - 6 ząbków czosnku - ok.3/4 szklanki zimnej wody (max 400g, w zależności od mięsa) - cienkie jelita wieprzowe (wymoczone w wodzie) Mięso umyć, osuszyć, okroić (gdy jest taka potrzeba) błony- od łopatki, chrzęści- od boczku, pokroić na mniejsze kawałki. Waga mięs jest już po ewentualnym okrawaniu. Mięso I gatunku (karkówkę, łopatkę i golonkę) zmielić na dużych oczkach

Smaczne Zdrowe
PASZTET WIEPRZOWY W BOCZKU 124

przygotowywać w domu różne mięsa i pasztety, które potem chętnie zjedzą Nasi domownicy. Dziś proponuję wieprzowy pasztet, z różnych rodzai mięs, który czyni go wyjątkowo smacznym. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 80 dag chudej karkówki 30 dag wątróbki wieprzowej 50 dag boczku wieprzowego 4 marchwie 2 pietruszki 1 cebula 2 bułki czerstwe sól pieprz gałka muształowa liście laurowe- 5 sztuk

Z Majeczką w kuchni
Pieczona łopatka 145

Pieczona łopatka                                         Składniki : Łopatka wieprzowa - 1,30 kg Mieszanka przypraw do pieczeni rękaw do pieczenia siatka masarska Przygotowanie : Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć mięso do siatki masarskiej. Następnie dobrze mięso natrzeć przyprawą do pieczeni . Włożyć łopatkę do rękawa

Kuchnia Danusi
Gulasz z łopatki z pieczarkami 240

kaszą ..pychota . Bezproblemowa , jednogarnkowa potrawa , która przygotowana wcześniej , tylko zyska na smaku . Sos powstaje bez zagęszczania mąką , jest pyszny i aromatyczny . Składniki na 4 osoby ; 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości – najzdrowiej , odtłuszczonej 8-10 pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku mniej niż 1/2 łyżeczki majeranku mniej niż(...)innej , słodkiej ale gęstej ) pieprz , sól do smaku smalec do smażenia mięsa 1 szklanka wody, plus jedna, kostka rosołowa -„na żeberkach” lub 1 szklanka bulionu . Mięso z łopatki , płukamy , osuszamy i tniemy w kostkę dowolnej wielkości . Następnie dodajemy do niego tymianek , cząber i wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki . Cebulę , marchewkę i pietruszkę , kroimy

Ogrodnik w podróży
Szarpana wieprzowina, czyli pulled pork 268

ciepło na obiad. Dla mnie nawet lepsze jest w wersji na zimno na kanapkach. Takie kanapki to też świetna opcja na pożywny obiad w gorące dni. 1 kg łopatki wieprzowej 200 g keczupu pikantnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 papryczka chili Łopatkę kroimy na 2-3 kawałki. W miseczce mieszamy keczup, sos sojowy, miód i pokrojoną drobno

Dieta bez mleka
Cesarska kolorowa zapiekanka z łopatki i warzyw 189

Szukacie pomysłu na zagospodarowanie wieprzowej łopatki, a macie dość gulaszu czy pieczeni? Polecam pyszne i niestandardowe danie, czyli kolorową zapiekankę, łopatkę przekładaną warzywami w pysznym sosie. Danie eleganckie, syte, idealne na codzienny obiad, jak i obiad rodzinny, bardziej wystawny. Do tego proste i niedrogie. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pyzy z mięsem (kartacze) 178

Składniki: ciasto: 1,5 kg obranych surowych ziemniaków 0,7 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny szczypta soli farsz: 400 g łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: farsz: Łopatkę mielimy z cebulą i czosnkiem. Do mielonej łopatki dodajemy majeranek, sól i pieprz i mieszamy

Bon appetit mon amie
Łopatka pieczona w majonezie 103

Folwark , dzięki niej powstał pomysł na zastosowanie majo ;) Testujcie, próbujcie i modyfikujcie ;) To propozycja, nie dyktando ;) Do krojenia polecamy gadżet do mięsa od Fiskars Składniki 1,20 kg łopatki wieprzowej 4 łyżki majonezu 8 ząbków czosnku     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem

R'n'G Kitchen
Shoarma wieprzowa z frytkami i sosem czosnkowym! 114

Shoarma Składniki: -pół kilo łopatki wieprzowej  -przyprawy (imbir, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa, majeranek) -odrobina oleju Sposób przygotowania: Łopatkę kroimy na malutkie paseczki. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Mięso smażymy na odrobinie oleju a następnie dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż będzie miękkie (ok. godzinkę). Frytki Składniki:   -ziemniaki -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy na paseczki

Magia jedzenia.
PASZTET 187

PRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka -1 cebula -3 marchewki -1 pietruszka -½ małego selera -5 liście laurowe -10 ziaren ziela angielskiego -20 ziaren czarnego pieprzu -15-17 g soli na wagę mięsa i podrobów razem -1/3 szklanki bułki tartej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Curry wieprzowe na ostro 150

składniki * 1 kg łopatki wieprzowej * 2 papryki czerwone * 2 młode cukinie * 5 marchewek * szczypior z 1-2 cebulek * 1/2 puszki kukurydzy * 1 ostra papryczka * 1 dojrzały pomidor * 4 łyżeczki czerwonej pasty curry * 2 łyżeczki przyprawy curry * kilka gałązek tymianku * 1/2 kminku mielonego * 1/4 imbiru mielonego * 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków * 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri * sól * 2 woreczki białego

Mix smaku