łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:33/161)

MAKARON Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ W SOSIE 170

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, ciemny sos uniwersalny Łowicz, 50 dag pieczarek, średnia papryka czerwona, 40 dag łopatki wieprzowej, średnia marchewka, mała cebula, łyżka oleju, sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, odrobina wody, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso, marchewkę i paprykę kroję w drobną kostkę, pieczarki

JejKuchnia
Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie 117

idealnie nadaje się na kanapki. Możecie użyć innego rodzaju mięska, zapewniam że stosując się do rad podanych w przepisie - każde będzie smakowało wyśmienicie. Polecam! 1,2-1,5 kg łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku Marynata: 3 łyżki oleju 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki

Di gotuje
Zupa gulaszowa 175

przygotowania oraz bardzo smaczna. Nie jestem wielbicielką zup, ale gulaszowa bardzo przypadła mi do smaku :) Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 l wody 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych 3 średniej wielkości ziemniaki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej

Ugotować
Łopatka pieczona z oregano 143

pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Polecam ten przepis na Łopatkę pieczoną z oregano Ok. 1 kg kawałek łopatki wieprzowej zamarynowałam dzień przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki z białej kiełbasy, duszone z cebulką, jabłkiem i cydrem 73

łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 100 g golonki wieprzowej 50 ml wody Przyprawy na 1 kg mięsa: 15-18 g soli kamiennej  3 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego 3 g czosnku świeżego  3 g  majeranek  Dodatkowo: olej do smażenia 6 cebul 3 jabłka sól, pieprz, majeranek 250 ml cydru Przygotowanie: Boczek, golonkę i łopatkę pokroić

Kocham..lubię..gotuję..
Pulpety gotowane na parze 136

pieprzu półtorej łyżeczki soli 💡💡💡 Tu możesz dostać wszystkie niezbędne przyprawy do przepisu. Przepis – Pulpety gotowane na parze Nasz przepis zaczynamy od mięsa. Polecam oczywiście użyć mięsa mielonego z łopatki wieprzowej. Jednak możecie ją zastąpić też na przykład mielonym z filetu z kurczaka. Do naszego mięsa wbijamy surowe jajko, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dodajemy też pół szklanki bułki tartej, pieprz

Kuchennyviral.pl
pikantny gulasz z wieprzoewj łopatki 129

łopatki Za oknem pogoda pod psem. Dlatego nie powinno nikogo dziwić, iż dziś na obiad pragnę zaproponować, mocno przyprawiony gulasz. składniki dla czterech osób 1 kg  łopatki wieprzowej  3 niewielkie cebule  3-4 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ostra papryka 1/2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej

Miód i pieprz
Wieprzowina "szarpana" (pulled pork) 143

stronie ' Smak mojego domu '. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak wymaga cierpliwości ;) Najlepiej smakuje z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Zapraszam do pieczenia!  Składniki: 1 1/2 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości 4 łyżki oleju 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 1/4 łyżki soli 3 łyżki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 H CZAS MARYNOWANIA

My Culinary Art
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 139

ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz Na sos: ok. 500 ml  sosu z pieczonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru

Kulinarne przygody Gatity
Kasztelańska wędlina słoikowa 122

swojskie to i zdrowe , w końcu sami sobie świństwa do kiełbasy nie dodacie , wystarczy świnka … Składniki na około 7- 8 słoików 350 ml : 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg karkówki 0,5 kg świeżego boczku bez skóry i kości 2 cebule 3 łyżki peklosoli przyprawy : 2 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka(...)kminku 1,5 łyżki żelatyny spożywczej , wieprzowej 2 szklanki wody Peklosól rozpuszczamy w 3 l zimnej wody i zanurzamy w niej mięso na 7 dni . Zabieg ten konserwuje i zmiękcza , ma swoich przeciwników i zwolenników . Jeśli pominiecie ten krok wędlina będzie nieco bardziej twarda i krócej postoi w lodówce Mięso z karkówki i łopatki mielimy maszynką , na sitku o grubych

Ogrodnik w podróży
Makaron z pomidorowym sosem ogórkowym i mięsem 99

przygotować błyskawiczny Makaron z pomidorowym sosem ogórkowym i mięsem: Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy, dodajemy zmielone mięso np. z łopatki wieprzowej i przyrumieniamy cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i bazylią, lub suszonym oregano, czy też innymi ulubionymi przyprawami. Dodajemy do podsmażonego mięsa słoik ogórków w sosie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biodrówka pieczona z warzywami 207

poprzerastana tłuszczykiem, który nie pozwala nadmiernie mięsu wysychać i dodatkowo dobrze rozprowadza smak przypraw w głąb mięsa. Jeśli nie dostaniecie biodrówki, to możecie ją zastąpić nawet szynką, karkówką lub łopatką wieprzową. Danie naprawdę jest mało pracochłonne i często je robię, gdy nie mam pomysłu co na obiad. Wymieniam tylko rodzaj mięsa i dodaję inne warzywa, aby nie było zawsze

Gotuj w domu
Pasztet mięsny z domową ćwikłą 169

cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu stosuje Espumisan Max - wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w brzuchu. PASZTET z MIĘSA Składniki: 270 g łopatki wieprzowej 270 g boczku 250 g piersi z kurczaka 250 g wątróbki drobiowej 250 g wołowiny 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 4 liście laurowe 2 cebule 5 łyżek

Bon appetit mon amie
Papryka faszerowana mięsem 130

zimę pasta z czerwonej papryki dla leniwych konserwowe papryczki chili pieczona papryka jajecznica z czerwoną papryką Papryka faszerowana mięsem Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 500 g mielonego mięsa  z indyka 4 łyżki suchego ryżu 2 cebule 7 papryk olej do smażenia sól pieprz 1/2  łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Kotleciki z cukinią i mozzarellą 492

łopatki wieprzowej, 1 mała cukinia, 1 cebula biała, 1 ząbek czosnku, 12-15 szt. małych kulek mozzarelli, 3 łyżeczki musztardy kremskiej, 1 kajzerka, mleko (do namoczenia bułki), 1 jajko, 1 łyżeczka cząbru, sól i pieprz do smaku, mąka (do panierki), olej rzepakowy do smażenia. Kotleciki mielone z mięsa z łopatki z cukinią i mozzarellą, to nowy, bardzo ciekawy pomysł

Świat Domowej Kuchni
Słoikowa mielonka „Szlachecka „ 151

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Raz spróbujecie i już nigdy nie przestaniecie Składniki na około 6-7 słoików o pojemności 300 ml : 0,5 kg łopatki wieprzowej o,5 kg świeżego boczku 0,5 kg chudziutkiej szynki wieprzowej 1 czubata, łyżka suszonych drobno- mielonych warzyw ( marchew, seler,korzeń pietruszki ,cebula) ja używam własnych , ale można kupić(...)łyżeczka pieprzu mielonego – średniego 1,5 łyżki soli peklowej 1 płaska łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny 2 szklanki wody Boczek przekręcamy maszynką o drobnych oczkach , łopatkę na grubym sicie , a szynkę kroimy w kwadraciki – mniej więcej 4 x 4 cm . Całe mięcho wkładamy do jednej miski , dosypujemy przyprawy ,sól , pieprz ,żelatynę , dolewamy dwie szklanki wody

Ogrodnik w podróży