łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:36/161)

Pierogi z mięsem i pieczarkami 179

jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle

Na Ciasteczkowych Papierach
kotlety z łopatki wieprzowej w maślano chrzanowym sosie 130

jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej  sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku 1 szczypta lubczyku 1 łyżka oleju pozostałe składniki 2 łyżki oleju 3-4 łyżki masła(...)domowej kostki rosołowej 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka suszonego chrzanu w płatkach ( opcjonalnie) 1 łyżka mąki sol,  pieprz sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski

Miód i pieprz
Rumpuć 92

Kuchnia wielkopolska - regionalna. Składniki 1/2 kg wołowiny bez kości 1/2 kg łopatki wieprzowej 30 dag boczku wędzonego 1/2 kg kapusty kiszonej ¼ małej główki kapusty włoskiej 1/2 kg ziemniaków 2 cebule 3 marchewki ¾ kostki masła 2 kwaśne jabłka przecier pomidorowy sól pieprz kminek liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Do dużego garnka wlałem wodę. Dodałem pokrojoną w kostkę wołowinę, sól, liść laurowy

R'n'G Kitchen
Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca 188

rozgrzewająca Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca, kilkanaście minut pracy i chwila czekania gdy zupa się gotuje, a potem efekt pyszny. Zupa porządna na wywarze mięsnym z dodatkiem mięsa wieprzowego oraz pysznej lekko chrupiącej ciecierzycy. Ciecierzyca ( zwana cieciorką, grochem włoskim) to po prostu perełka zdrowia zawiera dużo białka oraz inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu(...)poziom cholesterolu. A przy okazji jest pyszna.   Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną )  25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku

Kuchnia na wzgórzu
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 231

kasiekw | blog: kasiekw gotuje Diabelski boczek autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak zapiekany w cieście (2) autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak w ziołach zapiekany z warzywami autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Roladki schabowe z gruszka autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Zapiekanka ryżowa z warzywami autorka: La Gusteau - Luna | blog: RATATOUILLE Szaszłyki

Kuchenna Kontrrewolucya
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 150

przegryzą i nabiorą pełni aromatu. Polecam! SKŁADNIKI: * kapusta kiszona – 700 g * cebula – 2 szt * olej – 2 łyżki * dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g * łopatka wieprzowa – 200 g * boczek – ok. 50 g * czerwone wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki * suszone grzyby – 2 szt * suszone śliwki – 2 szt * liść(...)Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, zalewamy wodą/bulionem, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie. Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut. Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę

Ostra na Słodko
Łopatka w sosie chrzanowym 217

wyszedł rewelacyjny. Sos podałam do mięska i stwierdzam że poprostu pychotka. Zapraszam również na ich super stronkę  https://www. facebook .com/majonezkielecki. Łopatka w sosie chrzanowym  SKŁADNIKI: łopatka wieprzowa - 1 kg marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 kawałek por - kawałek ziele angielskie - 4 ziarenka liść laurowy- 2 szt cebula - 1 szt sól i pieprz 3 ,5 szkl

Kuchnia Danusi
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 128

Składniki: 4 porcje Czas przygotowania: 20 min 60 ml oleju rzepakowego 6 ząbków czosnku 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 200 g ryżu jaśminowego 400 g mielonej łopatki wieprzowej 2 doniczki kolendry 4 dymki sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry  2 maleńkie suszone chili Przygotowanie: 1. Olej czosnkowy - olej podgrzewamy w małym rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę

Słodki Kompromis
Kiełbasa słoikowa wieprzowa 204

końcu trafiłam  tutaj . Kiełbasa wyszła bardzo smaczna. Lubię ostatnio wiedzieć co jem, świadomość, że w słoiku nie ma żadnych sztucznych dodatków, jest bardzo przyjemna. Polecam. składniki 300 g łopatki wieprzowej 200 g chudego boczku 1 płaska łyżeczka soli lub wg własnego smaku 1/2 płaska łyżeczka czarnego pieprzu pieprz zielony, marynowany - wg uznania 3 ząbki czosnku- posiekanego drobno

Stare Gary
Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 197

pieczenia pożyczyła mnie i my z mężem zakasaliśmy rękawy, wyprężyliśmy bicepsy i wspólnymi siłami upiekliśmy przepyszny pasztet. Składniki (na 2 duże keksówki o wymiarach 40 x 13cm): 1kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 200g wątróbki drobiowej 250g słoniny i opcjonalnie kawałek do wyłożenia dna blaszek 2 duże cebule płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki smalcu i trochę do nasmarowania(...)blach 2 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 2 duże bułki pszenne 4 jajka bułka tarta do oprószenia blach   Łopatkę i udka dokładnie myjemy i osuszamy. Łopatkę kroimy w grubą kostkę. Słoninę kroimy w duże kawałki.   Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i obsmażamy porcjami kawałki łopatki, aż lekko się

Smaczna Strona
Placki po węgiersku z fasolką szparagową 175

środowy poranek zapraszam na pyszne placki ziemniaczane podane z warzywno- mięsnym gulaszem. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Gulasz: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 50g masła, 500 ml wody, 1 łyżka mąki, 1 papryka czerwona, 200g fasolki szparagowej, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka(...)oregano, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, PRZYGOTOWANIE: 1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Mięso i cebulę przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mięso zalewam wodą wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście laurowe

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wieprzowina po chińsku 72

skład naszej wieprzowiny po chińsku wchodzą polskie warzywa w towarzystwie pędów bambusa, grzybów mung, imbiru oraz oleju sezamowego i sosu sojowego. Pyszna chińszczyzna z polskimi akcentami. Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1 kawałek selera 50 g pora (biała część) 50 g pędów bambusa w zalewie 10 g suszonych grzybów mung 1 kawałek świeżego imbiru(...)łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby mung zalać lekko ciepłą wodą i zostawić na godzinę. Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe i cienkie paski. Pietruszkę, marchewkę i seler obrać, umyć, pociąć w słupki. Por umyć, pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy, wrzucić

niecodziennikpary
Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi 122

które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni Pyszne danie godne polecenia   Przepis na dwie porcje dania Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi.   SKŁADNIKI: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 4 ziemniaki 2 średnie marchwie 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 czubate łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka oliwy z oliwek zioła dalmatyńskie sól   PRZYGOTOWANIE: Mięso opłukać(...)ręcznikiem i pokroić w średnie kawałki. Do miski wlać sos sojowy, dodać ketchup pikantny, wsypać czubata łyżeczkę ziół dalmatyńskich i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojone mięso wieprzowe, dokładnie połączyć i odstawić do lodówki na około godzinę. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plastry, a następnie plastry ziemniaków włożyć do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki posolić, skropić oliwą

WSZYSTKO SMACZNE
Łopatka wieprzowa z jabłkami i cydrem. 388

upieczone, to świetnym sposobem jest zmierzenie jego wewnętrznej temperatury - dla wieprzowiny powinno być to 63 stopnie. Tak, dobry termometr - o to poproszę dla odmiany Św. Mikołaja ;) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 3 jabłka  2 cebule 3 łyżki majeranku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku 300 ml cydru(...)cukru 1 esencja do duszonych mięs Wykonanie: Połączyć oliwę, sól, pieprz, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę brązowego cukru i 1 łyżkę cydru w marynatę. Natrzeć nią umytą i osuszoną łopatkę. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (lub na noc). Dno naczynia do pieczenia (najlepiej zamykana brytfanna o grubych ściankach) wyłożyć cebulą pokrojoną w piórka. Ułożyć na niej mięso

zadanie-gotowanie
Kotlety mielone z pokrzywą 144

młodziutka i pyszna. Tym razem dodałam ją do kotletów mielonych. Młoda pokrzywka fajnie wzbogaciła ich smak a także wygląd bo wyszły takie kotleciki z zielonymi plamkami. składniki: 800 g łopatki wieprzowej 150 g listków młodej pokrzywy 2 jajka 1 sucha zwykła bułka z przedziałkiem+mleko do namoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka wedle smaku sól,pieprz masło klarowane olej(...)bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku. Listki pokrzywy przesiekać i podsmażyć na maśle klarowanym aby zmięły i zmniejszyły swoją obiętość, wystudzić. Łopatkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę, jajka oraz pokrzywę. Masę dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie

Monia miesza i gotuje