łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:32/161)

Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku 82

wersji. Soczyste i mocno pomidorowe. Nieco lżejsza wersja bez dodatkowego tłuszczu i stania przy patelni czy garnku. Do podania z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Składniki Na klopsiki: 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 1/4 papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Krylowa Kuchnia
Gulasz mięsno-warzywny 82

dosyć często. Jest to danie, które można podawać na różne sposoby: z makaronem, z kaszą, z ziemniakami lub po prostu z pieczywem.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800g łopatki wieprzowej 2 cebule 3 marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1/2 papryki czerwonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki

Danka Pichci
Biała Halusi - domowa kiełbasa biała 232

coś dobrego :) Składniki: 3 kg łopatki wieprzowej 2,5 kg boczku wieprzowego 0,5 kg golonki wieprzowej bez kości i skóry 200 ml wody Przyprawy na 1 kg mięsa: 18 g soli kamiennej  3 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego 3 g czosnku świeżego  3 g  majeranek  Dodatkowo: jelita wieprzowe fi 26/28 (Ø36 mm po napełnieniu), użyłam(...)wprawnej ręki nawet 1m/1kg) Przygotowanie: Przygotować jelita: opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez 30 min. Boczek, golonkę i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Z łopatki i golonki wykroić błony i ścięgna, nie będą nam potrzebne. Boczek i mięso z golonki zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku

Kocham..lubię..gotuję..
Pasztet z żurawiną 186

jedne ze świąt i dla przypomnienia odświeżam przepis przenosząc go z poprzedniego bloga.       500 g filetu z piersi kurczaka 200 g wątróbki drobiowej 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czerstwa bułka 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła

Kolorowa kuchnia Elki
Pasztet mięsny z żurawiną 157

urozmaicić dodałam do niego suszoną żurawinę. Z dodatkiem  domowego chrzanu  będzie pyszny. Smacznego 😍. Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 jednorazowe foremki aluminiowe Składniki: 500 g tłustej łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 500 g tłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Papryczki faszerowane komosą ryżową i mięsem mielonym 181

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne papryczki faszerowane mięsem z dodatkiem komosy ryżowej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 6 papryk czerwonych, 50 dag łopatki wieprzowej bez kości, 1 duża cebula, 30 dag komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 2 jajka, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywno- mięsnego, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam 2 szklankami wody i gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przepis na domową kiełbasę z dodatkiem jałowca. 211

Szkoda że nie czujecie tego zapachu ! Składniki : 2,5 kg świeżego mięsa wieprzowego ( łopatka,szynka surowa, karkówka) 40 dkg świeżej słoniny 4 - 5 dkg peklosoli ( możemy ją kupić w sklepie spożywczym ) 4 dkg cukru 1 średnia główka czosnku pieprz czarny mielony majeranek ( suszony ) 1/2 łyżeczki mielonych ziaren jałowca około 3 - 4 metrów jelit wieprzowych (można kupić w masarni lub zamówić

Przepisy i porady kulinarne
FRANKFURTERKI DOMOWE, WĘDZONE + FILMIK 187

chłodnym miejscu bez psucia i nalotu. Przepis na kiełbaski jest bardzo tradycyjny, przyprawy można zmodyfikować jednak doprawione według tego przepisu są rewelacyjne, lekko pikantne, idealne. SKŁADNIKI : 1,2 kg łopatki wieprzowej 30 dkg boczku świeżego 30 g peklosoli ( 20 na 1 kg mięsa ) 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ( + odrobina pieprzy gruboziarnistego ) 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku(...)PRZYGOTOWANIE : Z łopatki należy wykroić całe tłuste mięso. Chude i tłuste łącznie z boczkiem kroimy w małą kostkę. Chude mięso odkładamy do osobnego pojemnika a tłuste osobno. Do mięsa dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy. Mięsa, każde w osobnym pojemniku, zakrywamy i odkładamy do lodówki na 2 -3 dni. Każdego dnia mięso należy dokładnie wymieszać. Po upływie tego czasu mielimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Krokiety z mięsem 172

przecież w międzyczasie można przygotować barszcz czerwony. Składniki na ok 20 szt. : --- Składniki na farsz : 1 kg ćwiartki kurczaka  1,5 kg karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej + 2 surowe golonka kilka liści laurowych,  ziele angielskie, pieprz ziarnisty 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki

Mechanik w kuchni
Risotto wieprzowo-warzywne 154

Smaczna i szybka propozycja na sycące danie.   Składniki 300 g łopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu arborio 6 łyżek białego wina 1 łyżeczka masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz    Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę kroimy w kostkę

R'n'G Kitchen
Kiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana 171

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 kg łopatki wieprzowej 1 kg wołowiny gulaszowe j lub szpondru 1 kg twardej słoniny 1 główka czosnku sól peklowa 250 g 2 łyżki pieprzu mielonego – czubate 1 łyżka cukru pudru-płaska

Ogrodnik w podróży
PIEROŻKI DROŻDŻOWE A'LA KROKIETY 111

TUTAJ ),CZĘSTO ROBIĘ TAKIE "KROKIETY"BO TO O WIELE MNIEJ ROBOTY NIŻ Z TRADYCYJNYMI I NIE SĄ TAKIE TŁUSTE ,A SMAK JEST NAPRAWDĘ WYŚMIENITY.... SKŁADNIKI: NA FARSZ: 0.5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 0,8 KG KAPUSTY KISZONEJ 2 CEBULE PRZYPRAWY 2 ROSOŁKI NA CIASTO: 550 DAG MĄKI 1/2 KOSTKI DROŻDŻY PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI KOSTKA MARGARYNY 2 JAJKA 1/2 DUŻEGO KUBKA ŚMIETANY

Swojskie jedzonko
Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym 145

dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika (opcjonalnie - ja użyłam mięsa z  rosołu z królika ) puszka pokrojonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2-3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera sól pieprz

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Gulasz wieprzowo czosnkowy 134

dziś pamiętam smak gulaszu z dużą ilością czosnku jaki robiła moja babcia. Miło było powrócić do smaków i wspomnień z nimi związanych. Składniki 800 g łopatki wieprzowej 12 ząbków czosnku cebula łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka oleju czubata łyżka mąki 600 ml bulionu wołowego kilkanaście ziaren ziela angielskiego łyżeczka mielonej kozieradki łyżka mielonej słodkiej papryki natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki 492

wołowiny i wątróbki Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Składniki na pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki na blachę o wymiarach 45 x 25 cm: 60 dkg łopatki wieprzowej bez kości 60 dkg wołowiny bez kości 80 dkg mięsa z królika bez kości 60 dkg wątróbki wrobiowej 30 dkg podgarla 4 jajka 4 średnie cebule 7 ziaren ziela

Anielskie Smaki
Łopatka duszona w rękawie z kapustą 128

mięsem jest wspaniałym dodatkiem do obiadu. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne propozycje na dania mięsne. Zapraszam i polecam! Składniki 1 mała główka kapusty białej 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka majeranku papryka słodka 2 liście laurowe 4 ziela angielskie Kapustę poszatkować, oprószyć lekko solą i wygnieść dobrze rękoma. Wymieszać

O kuchni z uczuciem
Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami) 392

pokrojeniu warzyw i przesmażeniu mięsa pozostaje tylko dusić go na małym ogniu przez około 1,5h. Świetny z kaszą lub ziemniakami, zwłaszcza na chłodne, jesienno-zimowe dni:). 800g łopatki wieprzowej 8 papryk 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki

Szefowa kuchni
Kiełbasa dojrzewająca à la ‪‎kabanosy 166

Kiełbasę suszoną dojrzewającą. Palcówka , czyli tradycyjnie suszoną kiełbasę wieprzową w jelicie, przygotowywaną z surowego mięsa, peklowaną, a następnie dość długo podsuszaną. Tym razem trafiliśmy w sklepie na flak barani i ze względu na jego małą średnicę postanowiliśmy przygotować coś nowego . Kiełbasa dojrzewająca à la ‪#‎kabanosy została przygotowana z własnoręcznie zmielonej łopatki, boczku i słoniny oraz aromatycznych przypraw. Gdy pokazałam(...)swojego wyglądu, nie tylko wyglądają apetycznie, ale też jest pyszna. Ta domowa kiełbasa ma niepowtarzalny smak. Smaczna domowa suszona Kiełbasa dojrzewająca à la ‪‎ kabanosy . Polecamy. Składniki: ok. 1 kg łopatki wieprzowej 250 g słoniny wieprzowej 250 g boczku wieprzowego 1 łyżka stołowa soli 1 łyżka stołowa peklosoli 1 łyżka stołowa cukru 1 łyżka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet Wielkanocny z jajkiem 184

ilości składników wyszły mi dwie foremki, z tym, że tę drugą zrobiłam bez jajka, żeby pasztet mógł dłużej postać w lodówce. Składniki: 400 g wątróbki drobiowe j 300 g łopatki wieprzowej 1 średnia bułka pszenna 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 sproszkowane listki laurowe 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo

Gosia gotuje
Bigos z młodej kapusty z młodym groszkiem i łopatką wieprzową 80

pomidory   200 ml soku z pomidorów   100 ml passaty pomidorowej   200 g świeżego groszku   1 mała młoda cebula   4 młode marchewki   300 g łopatki wieprzowej   olej do smażenia   listek laurowy   kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego   plaska mala łyżeczka cukru  Przygotowanie: Kapustę obrałem z zewnętrznych liści, przekroiłem

R'n'G Kitchen
MAKARON Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ W SOSIE 175

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, ciemny sos uniwersalny Łowicz, 50 dag pieczarek, średnia papryka czerwona, 40 dag łopatki wieprzowej, średnia marchewka, mała cebula, łyżka oleju, sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, odrobina wody, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso, marchewkę i paprykę kroję w drobną kostkę, pieczarki

JejKuchnia
Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie 121

idealnie nadaje się na kanapki. Możecie użyć innego rodzaju mięska, zapewniam że stosując się do rad podanych w przepisie - każde będzie smakowało wyśmienicie. Polecam! 1,2-1,5 kg łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku Marynata: 3 łyżki oleju 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania