łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:39/161)

Feijoada w wersji uproszczonej 177

domagał się ostatnimi czasami zastrzyku fasoli najchętniej w postaci feijoady . Czasu brakowało więc trzeba było przygotować wersję uproszczoną oraz "uboższą", której wersję prezentujemy poniżej. Składniki:  0,5 kg łopatki wieprzowej na gulasz 3 laski kiełbasy wawelskiej (całe opakowanie złożone z 4 lasek to waga 390 gram) 0,2 kg boczku wędzonego  0,5 kg fasoli czarnej 1 papryka(...)Przygotowanie:  Moczymy fasolę na 30 minut aby straciła trochę koloru. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie mięsa.  Paprykę, czosnek, cebulę i kolendrę miksujemy.  Kroimy kawałki łopatki (nasze była już pokrojona:-)) i boczek w małe kawałki. Nacieramy zmiksowanymi warzywami.  Bierzemy duży głęboki garnek i przykrywamy dno olejem. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki łopatki i boczku

Smaki Brazylii
Łopatka pieczona w kiszonej kapuście i ananasie 288

pyszny.Jest to przepis Mariety Mareckiej z programu Abc gotowania-który bardzo lubię.mięsko wychodzi mięciutkie a kapusta jest przepyszna przez połączenie jej z ananasem -polecam Składniki: 1,2 kg łopatki wieprzowej 700 g kiszonej kapusty 1 puszka ananasa 1 łyżeczka kolendry 2 goździki 1 łyżeczka pieprzu zielonego ziarnistego-(lub czarnego jak nie macie) 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i ucieramy na pastę. Osuszoną porcję mięsa nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień łopatkę obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.  Kapustę mocno odciskamy i szatkujemy drobniej, ananasa odsączamy z zalewy, nie wylewamy jej i kroimy w sporą kostkę.  Na dnie naczynia ceramicznego układamy

Swojskie jedzonko
Pulled pork w sosie pomidorowym 107

kanapki ale również z surówką i np. frytkami. Tym razem chcę Wam pokazać wersję z sosem pomidorowym, który dodatkowo podkręca smak mięsa. Pulled pork w sosie pomidorowym 800 g łopatki wieprzowej 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru trzcinowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano po szczypcie mielonych goździków i cynamonu sól, pieprz bułki lub ziemniaki w dowolnej formie(...)Wkładamy do niego mięso i obtaczamy je w sosie. Naczynie szczelnie przykrywamy i pieczemy ok 4-5 h w 140 st.C. W połowie pieczenia mięso przewracamy na druga stronę. Łopatkę po upieczeniu dzielimy dwoma widelcami na drobne kawałki. Mieszamy z sosem, ew. dolewamy odrobinę wody. Podajemy z surówką, w opieczonych bułkach lub na talerzu z ziemniakami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na pieczeń z łopatki 147

Składniki: 1,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule 5 dużych pieczarek 0,5 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczkę rozmarynu 1 łyżkę czosnku granulowanego sól 6 łyżek oliwy lub oleju Przygotowanie: Cebulę kroimy w cienkie plastry, pieczarki obieramy i dzielimy na cztery części. Paprykę, majeranek, kminek, rozmaryn, czosnek, oliwę i sól (każdy doda(...)według własnego uznania, im mniej tym zdrowiej), wszystko razem mieszamy i nacieramy mięso. Możemy marynatę przygotować w naczyniu, w którym będziemy piec mięso. Tak przygotowaną łopatkę obkładamy pokrojoną cebulą, przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy przynajmniej na 5 godz. (może być nawet na całą noc) w lodówce aby mięso się zamarynowało. Łopatkę pieczemy ok. 90-110 min (wszystko zależy od piekarnika

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bigos polski 172

tylko wieprzowina, wieprzowina i drób, dziczyzna... Generalnie nie dodajemy do kapusty mięsa surowego. Musi być pieczone lub duszone. Musi być kawałek mięsa tłustego, słoniny... Ja przygotowałam bigos z mięsa wieprzowego, dziczyzny i kaczki. Do bigosu nie użyłam boczku, słoniny ani tłustego mięsa. Użyłam za to tłuszcz gęsi, który oprócz tłustości daje smak. Tłuszczu użyłam sporo. Należy pamiętać, że kapusta(...)według własnego smaku. Dać więcej czy mniej wina, proporcje kapusty też mogą być różne... 400 g cebuli, 3 kg kapusty kiszonej, 1,8 kg kapusty białej, 1,8 kg łopatki wieprzowej, 0,8 kg gulaszu z jelenia, 60 g grzybów suszonych (prawdziwki i podgrzybki), 8 nóg kaczych, 10 jagód jałowca, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 300 g śliwek

królestwo garów
Pulled pork 132

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 cebule 6 ząbków czosnku łyżeczka mielonego kminku, rozmarynu, tymianku łyżeczka chilli, soli, pieprzu łyżka Ajvar ostry łyżka przyprawy do karczku kilka kropel ciemnego sosu sojowego (do smaku) łyżeczka brązowego cukru Solanka 2 litry wody 130 g soli 100 g brązowego cukru 3 listki laurowe  3 łyżki zrobionych przypraw Przygotowanie: Wszystkie składniki solanki podgrzać(...)następnie ostudzić. Włożyć do niej mięso i trzymać przez 5 godzin. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać przyprawy. Wymieszać i natrzeć nimi namoczoną łopatkę.  Mięso włożyć do brytfanki i piec w 130 st C przez 5 godzin pod przykryciem (góra-dół), pod koniec pieczenia dodać cukier. Upieczoną łopatkę wyciągnąć i dać jej odpocząć

Gaździnka warzy
Świąteczna biała kiełbasa z ziołami i papryczką chili 191

jakość mięsa niewiele się różnią w moim wykonaniu. Biała kiełbasa nawet ta na rynku, nie powinna zawierać żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Powinna składać się z dobrego gatunku mięsa wieprzowego, z niewielkim dodatkiem wołowiny „klejącej”. To jednak jest moje a zapewne i Wasze pobożne życzenie. Od dawna nie daję się „nabijać” w białą kiełbasę, robię sama! Zrobienie białej kiełbasy jest(...)pomocy, szczególnie przy wyrabianiu mięsa, pomocna byłaby silna męska ręka. Świąteczna biała kiełbasa z ziołami i papryczką chili Potrzebujemy: 1kg karkówki, 2,4 kg boczku, 1,6 kg łopatki wieprzowej, 30 dkg giczy wołowej, 100g soli kłodawskiej, suszony majeranek, dobrą garść, dokładniej jakieś 4 kopiaste łyżki. Można również dodatkowo dodać świeżego majeranku, 20g pieprzu czarnego, świeżo rozdrobnionego, 1 główka drobno

Leśny Zakątek
Pulled pork – szarpana wieprzowina 117

nawet na tydzień. Świetnie sprawdza się w burgerach, kanapkach, tortillach, czy po prostu jako część obiadu. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie! Składniki: – 1,5-2 kg łopatki wieprzowej (ja biorę bez kości) Składniki na przyprawę: – 70g cukru trzcinowego – 1 łyżka chili – 1 łyżka pieprzu cayenne – 1 łyżka słodkiej papryki w proszku(...)litra zimnej wody Składniki na przyprawę łączymy ze sobą w miseczce. Składniki na marynatę łączymy ze sobą w dużym garnku aż do rozpuszczenia, a następnie umieszczamy w nim łopatkę i odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy pozostałą, wcześniej przygotowaną przyprawą. Tak przygotowane mięso przekładamy do brytfanny

Be Fit Be Strong
Mielone z sosem pieczarkowym 122

Dziś pomysł na bardzo prosty a smaczny obiad. Chciałoby się rzec, że to taka klasyka gatunku. Kotlety mielone podane razem z ryżem i sosem pieczarkowym. W

Smaki Na Talerzu
Gulasz z ciecierzycą 76

ciecierzycą po lekkim wystudzeniu zacznie gęstnieć i nie ma potrzeby jego zagęszczania.   Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na gulasz z ciecierzycą: 1 kg łopatki wieprzowej 300 g ciecierzycy 300 g pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 dużego korzenia selera 1 papryka czerwona natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe(...)gulasz z ciecierzycą? Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć przez 12 godzin. Następnie wymienić wodę i gotować pod przykryciem około 60 minut. Podczas gotowania woda powinna lekko pokrywać ciecierzycę. Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Mięso dodać do gotującej się ciecierzycy, dodać również liście laurowe, ziele angielskie i dusić

Kuchcik gotuje
Kurczak nadziany mięsem i żurawiną 118

żurawiny, wątróbki, mięsa mielonego i aromatycznej natki z pietruszki to świetny pomysł na świąteczny rodzinny obiad. Składniki: 2,2kg kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka sól pieprz Farsz: 400g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 400g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 125g masła extra 3 jajka 2 bułki kajzerki 1 szklanka mleka 100g suszonej żurawiny 1 pęczek natki z pietruszki(...)całą noc. Po tym czasie kurczaka zszyć dratwą zostawiając mały otwór na włożenie farszu. 2. Farsz: Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć z jego nadmiaru. Mięso z łopatki, filet z kurczaka, boczek i bułki zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wątróbkę drobiową drobno pokroić w kostkę, a natkę z pietruszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodać mięso

Szalona Kuchnia Eweliny
Pasztet ze śliwkami 107

rodzaj mięsa, postanowiłam tym razem połączyć wieprzowinę z drobiem. Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super.  Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu(...)najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia. Na tej samej patelni rumienimy obrane kawałki cebuli i czosnek. Łopatkę, cebule, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe wrzucamy do naczynia żaroodpornego

Kardamonovy
Gulasz piwny z pieczoną kalarepką 64

lubimy mięsiwo na słodko <3 Nawet bardzo. A przy okazji uczymy się łączenia aromatów i smaków. Cóż...nie pozostaje nic więcej, jak tylko polecić przepis ;) Składniki 500 g łopatki wieprzowej 1 łyżka mielonego imbiru 50 g słoniny 2 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 ogórki kiszone 300 g pieczarek 3 łyżki masła 500 ml ciemnego piwa(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w grubą kostkę, marynujemy w soli, pieprzu oraz imbirze przez 20-30 min. Słoninę kroimy w drobną kostkę, wolno rozpuszczamy na patelni. Łopatkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do garnka, a na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę, pokrojony na plasterki czosnek i ogórki pokrojone na dużą kostkę. Wszystko

R'n'G Kitchen
Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej 206

gulasz w wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Polecam gorąco bardzo sycące i pyszne danie na chłodne jesienne dni i zimowe mrozy. Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gulasz z papryką i pieczarkami - przepis 116

dusić. Robi się sam. Więc jeżeli macie około godziny czasu na przygotowanie obiadu to polecam gulasz z pieczarkami i papryką. Gulasz z papryką i pieczarkami  Składniki 500 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 papryka 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz Gulasz z papryką

Pyza i Surówka