podobne do bigosu. I dobrze. ;) PS W moim domu gulasz segedyński podany z pampuchami odniósł naprawdę duży sukces. Muszę przyznać, że wcale się tego nie spodziewałem. ;) Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 300 ml słodkiej śmietanki 2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka kminku 1 łyżka cukru 1 łyżka
zadanie-gotowaniepracochłonne. Przede wszystkim warto pamiętać, że smak sami nadajecie. To jest w tym wszystkim najlepsze, i to że wiecie co macie na chlebie. Składniki 1-1,2 kg łopatki wieprzowej majeranek Marynata: 2 l wody 2 łyżki soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marynata
R'n'G Kitchenjuż będzie inny, dodatek młodziutkiej cukinii w środku sprawi, że będzie wyglądał atrakcyjnie, doskonały zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 kg mięsa mielonego gulaszowego lub z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 papryka 1 czerstwa bułka 4 jajka 1 pęczek natki pietruszki 1 cienka młoda cukinia 50 g startego ostrego sera-parmezan lub cheddar 1 łyżka sosu
Wanilia i KardamonMniam! Na samą myśl człowiek robi się głodny :D. Zapraszam! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (możecie oczywiście użyć świeżych) 400g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej) 100 g przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g starkowanego sera mozzarella 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól do smaku pieprz do smaku
Gotuj z Mąkąsię definitywnie z jesienią, a cukinia z latem. Wersja dla alergika nie zawiera sera żółtego na wierzchu. 3-4 duże cukinie z miękką skórką 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 torebki ryżu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, czosnek) kawałek żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinie umyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprzy okazji pyszną wędlinę do kanapek. Tym razem zrobiłam kiełbasę do słoików nieco bardziej aromatyczną. Z dodatkiem ziela angielskiego oraz kolendry. Wyszła naprawdę smaczna :) Składniki: Na 1kg mięsa łopatki wieprzowej( można dodać nieco boczku lub podgardla jeśli lubicie bardziej tłustą wędlinę) 5g majeranku 3g ziaren pieprzu czarnego 1g ziaren kolendry 1g ziaren ziela angielskiego 18g soli peklowej wtedy mięso
W garach u Gosikurkami był więc pozycją obowiązkową, choć ich zdecydowaną większość zamroziłam by cieszyły nas jeszcze przez długie miesiące. Gulasz jest bardzo aromatyczny, czuć w nim kurki i koperek. 700g łopatki wieprzowej 300g kurek marchewki 2 cebule 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, papryką
Szefowa kuchnimąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka sól pieprz czosnek zioła prowansalskie oregano Składniki na farsz: 150 g łopatki wieprzowej 150 g karkówki wieprzowej 30 g smalcu 150 g przecieru pomidorowego Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę o średnicy
Ola la LCHFjuż siedziałam przy stole. I to pozostało mi do dziś. Na dobre gołąbki namawiać mnie nie trzeba. Składniki: główka kapusty 600 g mięsa mielonego- u mnie z łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 2 pomidory malinowe mocno dojrzałe 2 marchewki kilka gałązek koperku ziele ang- 2 ziarna liść laurowy- 1 listek Wykonanie: *Kapustę sparzamy. * Ryż gotujemy w osolonej
Z Majeczką w kuchniBarilla i potrzebne są głosy 😊. Głosować można raz dziennie. Będę wdzięczna za każdy oddany głos. Dziękuje ☺️http://barillacup.pl/zgloszenie/lasagne-z-sosem-bolonskim-z-sosem-beszamelowym-i-mozzarella-3/ Składniki: makaron do lasagne BARILLA 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 400 g przecieru pomidorowego 1 cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra 100 g sera żółtego - starkowany na tarce o drobnych oczkach 1 duża
Gotuj z Mąkąkapusta i sos pomidorowy. Wnętrze możemy sobie dowolnie zmieniać. U mnie w wersji z soczewicą, szczypiorkiem i czosnkiem. Wyszły przepyszne! 1 główka młodej kapusty 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicyTargroch 2 łyżki szczypiorku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Sos pomidorowy: 1,5 szklanki wody 3 łyżki keczupu
VioletoweKucharzenietowarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie. Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk: 3 nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe) 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej 10 dag mięsa mielonego wołowego pół czerwonej papryki ząbek czosnku 1 nieduży pomidor 1 marchew 1 biała cebula pęczek natki pietruszki lub szczypiorku płaska łyżka majeranku pieprz ziołowy
Poezja Smaków - blog kulinarnyłopatki wieprzowej lub wołowej (można wybrać inny rodzaj wołowiny lub połączyć dwa rodzaje mięsa) 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczka ostrej papryki, słodkiej papryki i wędzonej papryki sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 30 dag pieczarek 2 czerwone papryki Łyżka gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu typu greckiego Mięso pokroić dość dużą kostkę (2 x 2 cm), obsypać
Korniszonkikrążyć nam wokół garnka. ;) Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej) 300 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka kuminu 2 duże ząbki czosnku 2 listki laurowe 1 łyżeczka pasty paprykowej 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej) oliwa do smażenia
zadanie-gotowaniemielonej łopatki wieprzowej, 2 niezbyt duże jabłka, 1 mały por (lub połowa normalnej wielkości), 1 duże jajko, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 1 bułka kajzerka (czerstwa), 2 łyżki bułki tartej, 1/2 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu. Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do panierowania. Czasami wystarczy dodać kilka dodatkowych składników do klasycznej potrawy, żeby uzyskać zupełnie nowe danie. Dzięki dodaniu jabłka
Świat Domowej Kuchni