łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:86/161)

PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ 127

pierogi z mięsem i kiszoną kapustą SKŁADNIKI: 50 dag kiszonej kapusty 30 dag mięsa drobiowego (z rosołu) 20 dag wieprzowej łopatki 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz ziarenka smaku A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie

Kuchnia w opałach
WIEPRZOWINA W LEŚNYCH GRZYBACH 95

grzybobrania zostało już niewiele czsu. Teraz sobie zapewne myślicie: co ona wygaduje, przecież dopiero mamy Maj - zobaczycie oni się nie obejrzymy, a leśnych skarbów szukać będziemy. SKŁADNIKI: 70 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, lub prawdziwki) sos sojowy 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda

Kuchnia w opałach
Curry z wieprzowiny -SHIKAR KARI 148

Danie dla miłośników kuchni hinduskiej. Pikantne, ale bardzo aromatyczne i smaczne. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 szklanki ciepłej wody 1 papryczka chilli bez pestek 1/2 łyżeczki zielonego kardamonu mielonego 1 łyżeczka nasion kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 cytryny sól,pieprz 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie Mięso pokroić

O kuchni z uczuciem
Gulasz z wieprzowiny. 181

Składniki: 70 dag łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki

O kuchni z uczuciem
Bigos II 183

wersję, nieco  chudszą mojego bigosu znajdziecie  tutaj . Bigos II Czas przygotowania: 4 dni Proporcje dla 10-12 osób Składniki: 2000 g kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g  pieczonego boczku 250 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek kilka plasterków  suszonych jabłek 500 ml czerwonego wytrawnego wina

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 111

Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 2 bakłażany 100 g startej mozzarelli 30 g tartego parmezanu SKŁADNIKI na farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) 1 puszka pomidorów bez skórki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula czerwona włoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora) 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej

kulinarnyJa
Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 113

dzień przed południem. W innym wypadku będziecie narażeni na burczenie w brzuchu, podczas gdy z piekarnika wydobywać się będą torturujące Was zapachy. Przeżyłam to, wiem co piszę :) Składniki: 1kg łopatki wieprzowej 3 czerwone papryki pokrojone w grubą kostkę (3x2cm) 1 duża czerwona cebula lub 2 średnie pokrojone w grubą kostkę (1,5x1,5cm) 1 świeża papryczka chilli pokrojona cienko

W kuchni wieczorem
Kopytka z gulaszem wieprzowym 160

Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczne. Kopytka z gulaszem wieprzowym ziemniaki ugotowane - 60 dag mąka - 1 szkl jajko - 1 szt sól - 1 szczypta GULASZ WIEPRZOWY łopatka - 60 dag cebula - 1 szt liść laurowy tłuszcz do smażenia mąka - 2 dag sól i pieprz ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Gulasz  Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, osuszyć

Kuchnia Danusi
Pasztet z kaczki z suszoną śliwką 130

kaczki jeśli ktoś jeszcze nie robił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z kury lub królika.  SKŁADNIKI kaczka ok 1, 40 kg. 50 dag łopatki wieprzowej 15 dag. wątróbki drobiowej  2 średnie cebule, obrane i pokrojone  grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka kebab 293

składniki * 40 dag chudej łopatki wieprzowej * 2 woreczki ryżu * 4 ogórki konserwowe * 1 mała papryka czerwona * 1 mała papryka żółta * 2 nieduże cebulki * 1/2 opakowania przyprawy gyros-kebab * majonez * ketchup pikantny * 40 dag sera żółtego * olej Sposób wykonania Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą gyros-kebab i podsmażyć na oleju, cebulkę pokroić

Mix smaku
Prosta zapiekanka ziemniaczana 322

składniki * 50 dag łopatki wieprzowej * 50-70 dag najlepiej małych ziemniaków * 3 średnie marchewki * 2-3 cebulki ze szczypiorem ( mogą też być sama cebula tylko więcej) * przecier pomidorowy lub koncentrat * świeża lub suszona natka pietruszki * czosnek niedźwiedzi lub zwykły granulowany * sól, pieprz * olej Sposób przygotowania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę, szczypior umyć

Mix smaku
Bigos z młodej kapustki 141

składniki * 2 główki młodej kapusty * 4 młode marchewki * 2 młode cebulki * 1 pęczek koperku * 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy * 25 dag wędzonych żeberek * 20 dag chudej łopatki wieprzowej * przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane pomidory * sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy * pieprz cayenne * kminek mielony * cząber * tymianek * rozmaryn * ziele angielskie * owoce jałowca * vegeta Sposób wykonania Kapustę poszatkować, obgotować

Mix smaku
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 154

małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo smaczna i zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików). Składniki pulpecików: - 250g mielonej wieprzowiny - 250g mielonej wołowiny U mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej - 1 jajko - 2 łyżki świeżo startego parmezanu - 1 zmiażdżony ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej - duża szczypta czarnego pieprzu

Smaczne Zdrowe
Długo pieczona wieprzowina 196

proszku  1 łyżeczka mielonego kminu  1 łyżeczka  ciemny cukier brązowy  1 łyżka suszonego oregano  1 łyżka słodkiej papryka  1 łyżeczka soli 1 kg łopatki wieprzowej (z kością)  2x 1/4 szklanki sosu barbecue (+ dodatkowo do podania, w razie potrzeby) przygotowanie W misce wymieszać przyprawy, dodać sos barbecue, i tę pastę wmasować w umyte

Stare Gary
Domowa wędlina wieprzowo drobiowa czyli parzony baton 216

podchodziłam z pewną rezerwą ponieważ nikt z nas nie jada wędlin z dodatkiem drobiu - nie lubimy - a tu niespodzianka! Było bardzo dobre, polecam:) Robiłam z połowy porcji. Składniki 1300g łopatki wieprzowej, 700g piersi z indyka, 20g soli peklowej, 1 łyżeczka miodu lub cukru   przyprawy 1 łyżeczkę zmielonych ziaren kolendry, 1 łyżeczką białego pieprzu świeżo mielonego, 1 łyżeczkę pokruszonych płatków

Stare Gary