łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:93/161)

Rozgrzewająca zupa gulaszowa 127

Zupa w sam raz na chłodne jesienne dni – bardzo syta i pożywna. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 250 g passaty pomidorowej papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku spora marchew 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe ok 500 ml bulionu ok łyżka mąki pszennej liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Łopatka z szynkowara 183

razu go wypróbować.  Dość pracochłonne jest krojenie mięsa w kostkę, ale zapewniam, że warto.  U nas wędlina zniknęła w 3 dni.     Składniki: 800 g łopatki chudej wieprzowej, bez kości 1 czubata łyżeczka soli  1 łyżeczka soli peklowej 2 łyżeczki żelatyny w proszku  1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego 3 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem

Sto kolorów kuchni
Curry z wieprzowiną, tofu i bakłażanem 137

Dzisiaj danie, które ma pogodzić wegetarian z mięsożercami Jeśli z przepisu wykreślimy łopatkę, to dostaniemy danie wege. Można też na odwrót, ale my nie zrezygnowaliśmy ani

slodkokwasnapl
Gołąbki z kapusty włoskiej - z mięsem i pieczarkami 478

Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej 1 kg mielonej wieprzowiny (łopatka) 2 cebule 500 g pieczarek 200 g ryżu 1 mały koncentrat pomidorowy 700 ml przecieru

Qchnia po prostu
Sos paprykowy z mięsem mielonym 237

serowo-ziemniaczanych . Polecam też zupę paprykową z wołowiną . Jak przygotować pyszny domowy sos paprykowy z mięsem mielonym do klusek, makaronów, kopytek, kasz czy ziemniaków? Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka,karkówka 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku 200 g pasty paprykowej, 200 ml soku pomidorowego, 50 ml domowego sweet chili sauce do smaku sól, pieprz czarny, oregano 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GULASZ Z KARKÓWKI Z CYDREM 136

duże wrażenie smakowe na gościach.Dodatek cydru nadaje fajnego smaczku, ale nie jest zbytnio wyczuwalny w całym daniu. Polecam!   Składniki: 70 dag karkówki wieprzowej 30 dag schabu wieprzowego lub łopatki wg uznania 1 cebula 1-1,5 szklanki cydru 2 szklanki bulionu warzywnego sól,pieprz, tymianek,rozmaryn mąka ok 1 szklanki olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę

Z Majeczką w kuchni
Domowy Pasztet Wieprzowy 140

klasyczna przekąska idealnie sprawdzi się niemal na każdą okazję, ale szczególnie w okresie świątecznym warto przygotować go samodzielnie w naszych domach. Domowy Pasztet Wieprzowy - Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 500 g wątróbki kurczęcej 300 g słoniny 3 duże kajzerki 3 duże jajka 2 duże marchewki 1 duża pietruszka ok. połowa niedużego selera 2 duże cebule przyprawy(...)ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu (ok. 12) 2,5-3 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej    Domowy Pasztet Wieprzowy - Sposób przygotowania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do całkowitej miękkości mięsa

Słodka Strona
Kociołek z kapustą i mięsem 160

świątecznym stole. Kociołek z kapustą i grzybami, inaczej Bigos (wersja po mojemu, taką jaką uwielbia rodzinka)!    KOCIOŁEK Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 75 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka) 75 dag boczku 75 dag kiełbasy (np. zwyczajna) 1 l kapusty kiszonej w woreczku 1 główka kapusty  1 słoik (ok. 200g) koncentratu pomidorowego masło do smażenia pieczarek(...)sól, pieprz, kminek Kapustę kiszoną opłukać w wodzie, pokroić i wrzucić do garnka. Główkę kapusty poszatkować i dodać do kapusty z woreczka. Całość zalać wodą, żeby przykryć kapustę. Mięso wieprzowe pokroić na kawałki i dodać do kapusty. Kiełbasę i boczek także kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Tak gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Międzyczasie pokroić na mniejsze

Gotuję Testuję
zupa ogórkowa 117

czterech osób                                             300 g mięsa wieprzowego z łopatki 10 kiszonych ogórków 2 łyżki oleju 4 ziemniaki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 2 marchewki  1 pietruszka (korzeń(...)przygotowania Wieprzowinę kroimy na kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobne plastry. Do  garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie  dodajemy  selera, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody. Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę

Miód i pieprz
Palcówka - domowa kiełbasa suszona dojrzewająca 159

lenistwa zrobiłem przy pomocy maszynki do mięsa). Przygotowując ją w domu będziecie mieć pewność, że wiecie, co jecie :) Składniki -  proporcje na 1 kg mięsa 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka) 10 dag słoniny lub podgardla lub bardzo tłustego boczku peklosól - 16 do 22 gramów na kilogram mięsa pieprz 1-2 gramy na kilogram mięsa ziele angielskie - 0,25 grama(...)grama na kilogram mięsa cukier - 1 gram na kilogram mięsa  zimna woda - około 50 ml *** opcjonalnie 1-2 gramy mielonej ostrej papryki lub chili w płatkach jelita wieprzowe o przekroju 28-32 mm namoczone uprzednio w wodzie przez minimum 30 minut Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę o wymiarach około 2x3 cm, natomiast  tłuszcz w podłużne paski

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone pierogi z mięsem i sezamem 204

mąki pszennej, 120 g masła (roztopionego), 2 jajka, 2 torebki suszonych drożdży (po 7 g), sól. Farsz mięsny: 80 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki lub biodrówki) 2 udka z kurczaka, 2 litry bulionu, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 1 łyżka masła, majeranek, sól, pieprz. Dodatkowo: 2 białka (do sklejania brzegów pierogów) 2 żółtka (do smarowania pierogów z wierchu) sezam(...)pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne. Ciasto jest dosyć lekkie i delikatne, ponieważ łączy w sobie kompozycje ciasta zarówno kruchego, jak i drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z mięsem 369

szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki 20 dag udek z kurczaka 2 litry bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 łyżka masła majeranek sól pieprz Pierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej(...)pyszne :) Dodatkowo mają tą zaletę, że raz wykonany zapas tego specjału służy nam na długo, ponieważ można je wyciągć z lodówki lub zamrażarki stopniowo, i odgrzewać według potrzeb. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :) Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem

Świat Domowej Kuchni
Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym, z ziemniaków gotowanych 129

szynki do posypania na wierzch! :)  Z podanych proporcji wyszło mi ok. 20 pyz. Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków 500g mięsa mielonego (ja ugotowałam zmielone już mięso wieprzowe z łopatki, ugotowane z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gotowałam ok. 40 minut ) mąka ziemniaczana sól pieprz szynka 1 cebula oliwa Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki(...)garnku(też można dzień wcześniej) ja akurat miałam już zmielone od razu mięso i takie gotowałam, ale możecie użyć np. mięsa z rosołu i zmielić czy np. szynkę wieprzową ugotować i zmielić, tu już jak wolicie :). Mięso gotowałam na średnim ogniu ok. 30 minut z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach i ziela angielskiego. Po ugotowaniu przełożyłam do mniejszej miski. Sprawdzam

Gotuj z Mąką
Pulled pork 180

przełożyłam do wolnowaru , ustawiłam program i tyle ...mięsko piekło się w wolnowarze bez żadnego przewracania, zaglądania ..takie mięsko można także zrobić w piekarniku.Przepis podpatrzony tutaj   1 kg łopatki, szynki  wieprzowej 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki syropu

Moje domowe kucharzenie
Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) 276

domach. Dodatek jajka powoduje, że pasztet nabiera Wielkanocnego charakteru i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) - Składniki: 1,2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 0,8 kg mięsa wołowego 500 g wątróbki kurczęcej 300 g słoniny 3 duże kajzerki 3 duże jajka 2 duże marchewki 1 duża pietruszka ok. połowa niedużego selera(...)wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do całkowitej miękkości mięsa i jego rozpadania (przez ok. 2 godziny mięso wieprzowe, a mięso wołowe 3-4 godziny). W połowie gotowania dodajemy słoninę. Następnie mięso, słoninę oraz warzywa wyciągamy z wywaru i studzimy (ok. 2-3 szklanki wywaru pozostawiamy na namoczenie

Słodka Strona